начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

УФ

УФ

Мнениеот jenny_m » 11 Мар 2008, 11:36

здравейте, имам един проблем, ще съм ви мн благодарна , ако дадете мнение ....
приключихме делото със спогодба .. ответникът обаче не плаща .. сега искам да извадя изпълнителен лист, а съдията отказва ...
от архива ми казват -какъв изпълнителен лист като е прекратено делото ... а ние го завършихме със спогодба .. само че не помня съдията да ни е накарал да се подпишем под протокола накрая ... само се споразумяхме за следното - страните се спогодяват дължимата сума да се плаща на вноски по еди колко си лева - на всеки 14 дни, при забава с повече от една вноска - ищецът има право да прибегне директно към принудитгелно изпълнение ...
това беше ... а съдията вика-то е ясно че към принудително изпълнение може да се премине от тук натам винаги, дори и без да пишете "при забава може да се прибегне към принудително изпълнение" -
а сега отказва да даде изпълнителен лист .... без мотиви -само пише -да се предостави за справка ...
Последна промяна jenny_m на 12 Мар 2008, 17:00, променена общо 1 път
jenny_m
Потребител

Re: УФ

Мнениеот ivankavrakov » 11 Мар 2008, 17:53

jenny_m написа::roll: здравейте, имам един проблем, ще съм ви мн благодарна , ако дадете мнение ....
приключихме делото със спогодба .. ответникът обаче не плаща .. сега искам да извадя изпълнителен лист, а съдията отказва ...
от архива ми казват -какъв изпълнителен лист като е прекратено делото ... а ние го завършихме със спогодба .. само че не помня съдията да ни е накарал да се подпишем под протокола накрая ... само се споразумяхме за следното - страните се спогодяват дължимата сума да се плаща на вноски по еди колко си лева - на всеки 14 дни, при забава с повече от една вноска - ищецът има право да прибегне директно към принудитгелно изпълнение ...
това беше ... а съдията вика-то е ясно че към принудително изпълнение може да се премине от тук натам винаги, дори и без да пишете "при забава може да се прибегне към принудително изпълнение" -
а сега отказва да даде изпълнителен лист ....

и защо така не ни каза да се подпишем под спогодителния протокол ....................

:roll:

А Вие без адвокат ли водехте това дело и без адвокат ли постигнахте спогодба?
Ако е така веднага да си наемете адвокат, който да вкара ред в бъркотията.
Уф, не уф. Това е положението.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 15:20

сега вече два пъти повече УФ ........
от такива колеги
за които няма да коментирам нищо - те сами се излагат - не е нужно друг да ги обрисува и коментира ....
jenny_m
Потребител

Мнениеот mil_g » 12 Мар 2008, 15:56

Да се завърши дело със спогодба означава преди всичко формата на този договор да бъде спазена, защото тя е условие за действителност. Липсата на особено съществени реквизити на тази форма /подписи на страните/ означава липса на форма тоест договорът е нищожен. Ако такъв е случаят, ще трябва да заведете отново същият иск, като отвод за пресъдено нещо няма да може да бъде правен поради нищожност на спогодбата.
Има един стар лаф е "кьорав карти не играе"....твърде груб пропуск е това....
mil_g
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 16:14

иЗВИНЕТЕ, но не считате ли , ЧЕ Е ТВЪРДЕ ГРУБ ПРОПУСК И ЗА СЪДИЯТА , СЛЕД КАТО ИЗДИКТУВАХМЕ СПОГОДБАТА ,
ТОЙ ДА НЕ РАЗПОРЕДИ ДА БЪДЕ ПРИНТИРАНА И ДА НИ НАКАРА ДА СЕ РАЗПИШЕМ ПОД НЕЯ ???
АКО ТОЙ - СЪДИЯТА Е ДАПУСНАЛ ТОЗИ ПРОПУСК
НЕ Е ЛИ ВЪЗМОЖНО И ЕДИН АДВОКАТ, КОЙТО Е ВОДИЛ ТОВА ДЕЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ, КОГАТО Е ИМАЛ ЗАД ГЪРБА СИ САМО ЕДНА ГОДИНА СТАЖ, ДА НАПРАВИ СЪЩИЯ ПРОПУСК ...

мен наричате кьорава, а за него не казвате нищо ....
jenny_m
Потребител

Мнениеот mil_g » 12 Мар 2008, 17:36

Моля Ви , опазил ме господ да Ви наричам "кьорава".

Колкото до адвоката с едногодишен стаж - може би не е слушкал на лекциите по граждански процес :lol: :lol:

Но нищо - тъкмо сега адвокатът ще има възможност да си заработи допълнително хонорар за делото, което ще заведе за клиента си - всяко зло за добро дето се вика. :D
mil_g
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 17:38

все пак имам въпрос , на който не отговорихте

защо никой не коментира действията на съдията ??????????????????
jenny_m
Потребител

Мнениеот mil_g » 12 Мар 2008, 17:40

Мисля, че тези действия на съдията са много лоши.
mil_g
Потребител

Мнениеот georgimg » 12 Мар 2008, 17:44

когато говорите за спогодбата сте прибавили - " не помня". за да изчистите този момент изискайте делото и разгледайте всички материали от него. направете си копие от тези, които считате за важни за защита на тезата си , че е необходимо да ви се издаде изпълнителен иск. направете искането писмено. при отказ обжалвайте отказа, като се аргументирате с приложени копия от материалите по делото - спогодбата примерно. в отказа, ако желаете може да коментирате действията на съдията, за което лично не ви съветвам. успех
georgimg
Нов потребител

Мнениеот georgimg » 12 Мар 2008, 17:46

поправка - не изпълнителен иск , а изпълнителен лист. извинете ме.
georgimg
Нов потребител

Мнениеот ivankavrakov » 12 Мар 2008, 18:05

jenny_m написа:сега вече два пъти повече УФ ........
от такива колеги
за които няма да коментирам нищо - те сами се излагат - не е нужно друг да ги обрисува и коментира ....

Извинете, ако съм Ви засегнал, но така както сте задали питането се ми заприлича да сте не-юрист, а такива във форума колкото щеш. В противен случай нямаше да давам мнение и да се меря с колеги, които са много повече стаж от мен.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 18:08

на всички, които се подиграха , ще кажа :

и сигурно ще го изтрият отново

"ХВАЛА НА ВАС, БЕЗГРЕШНИТЕ, КОИТО ВИНАГИ, дори и съвсем в началото КАКВОТО И ДА СТЕ ЧУЛИ НА ЛЕКЦИИ - ВЕДНАГА СТЕ ПРИЛАГАЛИ И НИКОГА НЕ СТЕ ПРАВИЛИ ПРОПУСКИ" ОСАННА И АЛИЛУЯ

А на тези, които отговрориха нормално, без да се държат по подигравателен начин - БЛАГОДАРЯ ...
макар че съм пуснала писмено искане за изпълнителен лист .. върху която молба просто е написано - да се предостави за справка и нищо повече ..
но както и да е
ще намеря начин да се снабдя с ИЛ ...
jenny_m
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 18:25

АБЕ ???????????

ти вадил ли си изобщо такъв лист ........

Компетентен да разгледа молбата е първоинстанционния съд /състава, който е разгледал делото , а не КОЙ ДА Е СЪДИЯ...........

............ айде гледай първо себе си , после коментирай другите ........
Последна промяна jenny_m на 12 Мар 2008, 18:27, променена общо 1 път
jenny_m
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Мар 2008, 18:25

:cry: Темата е много показателна - вече адвокатите започнахте един другиго да се пращате "да ходи на адвокат"...
:cry: :cry: или да се упреквате, че не сте "слушкали на лекциите"... Остава да започнете и с това кой в кой университет е завършил....

:!: Ако спогодбата не е подписана от страните (дано все пак да е посдочено в протокола, че се спогаждат...) ине получите ИЛ - това си има значението на признание на вземането, защо не поискате (ако отговаря вземането на изискванията) от "новите животни" - заповед за изпълнение :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 18:46

и още нещо

няма съдии с три месечен стаж в РАЙОНЕН СЪД
jenny_m
Потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 19:02

благодаря на колегата, който ми е напомнил за заповедното производство
още вчера проучих тази възможност, но то се развива с участието на другата страна ..... а и касае извънсъдебните изпълнителни основания. ...

дори да пробвам така - това значи ново губене на време ... а ответникът ни е в чужбина ...

иначе в протокола ясно е записано, моето волеизявление, че сме постигнали спогодба в следния смисъл, след което следва подробно изложение на текста на спогодбата, както и потвърждение от другата страна, че е съгласна с така постигнатата съдебна спогодба и нейните условия ...
jenny_m
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Мар 2008, 19:27

jenny_m написа:благодаря на колегата, който ми е напомнил за заповедното производство
още вчера проучих тази възможност, но то се развива с участието на другата страна ..... а и касае извънсъдебните изпълнителни основания. ...
:shock: :?:
дори да пробвам така - това значи ново губене на време ... а ответникът ни е в чужбина ... :cry: това вече е проблем
иначе в протокола ясно е записано, моето волеизявление, че сме постигнали спогодба в следния смисъл, след което следва подробно изложение на текста на спогодбата, както и потвърждение от другата страна, че е съгласна с така постигнатата съдебна спогодба и нейните условия ...

След като нямате формата по чл.125 ГПК (отм.) нищо не става, а съдиите, както знаем за "лошо правосъдие" не носят абсолютно никаква отговорност... :wink:
Ако лицето не пребивава постоянно в чужбина и би се намерил някой, на когото да се връчи заповедта за изпълнение - това май ще ви е единственият шанс. "Извънсъдебни изп. основания" вече няма - нали така тръбят корифеите, които ни го нахендриха новия ГПК... заповед за изп. може да искаш за всичко, `що попада в чл.410 ГПК (нов)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 19:55

прав сте, просто аз под извънсъдебни изпълнителни основания - имам предвид всички, които не попадат под полето на действие на чл. 404 от ГПК /нов/ , а документи, сходни по характера си с посочените в чл. 237, б. "в" - "л" от ГПК (стар), които удостоверяват вземането на кредитора по ясен и безспорен начин.
jenny_m
Потребител

Мнениеот gudio » 12 Мар 2008, 20:06

:lol: Навремето един съдия, мой състудент впрочем, "помогна" да сломим съпротивата на врага в една много тежка делба... приключихме я със спогодба... огромен текст, писах, потих се, мъчих се.... беше ми за втори или трети път да правя спогодителен протокол... :oops: 1994 г. беше май... Човекът, нали уж "мой човек" :wink: , проведе заседанието в кабинета си, пихме кафе, пушихме "по време на делото" :lol: :lol: Носех спогодбата на дискета, преправихме я още два-три пъти "по време на заседанието" и... след 5 или 6 години идват вкупом страните в канторката ми и ... :shock: :oops: :oops: ще ме бият, убиват и т.н. ... Ходили при нотариус да продават имота и той им казал "Ха ! Че тази спогодба нищожна, бря ?!" :oops: :oops: Имотът беше бивша фабрика с голям терен, реституирана възоснова на някакви акции на наследниците на бившите акционери... Бяха си извадили констативка по ЗВСОНИ на база заповедите за деактуване и пр. и... :oops: :oops: бяха си попрехвърлили взаимно някакви ид. части... преди делбата - та бяхме пропуснали да конституираме като съделители една две съпруги :oops: :oops: :oops:
Споделих това със съдията... той си спомни за делото, вдигна рамене и ми каза: "Ти нали затова си адвокат, да предпазваш съда от грешки, за да не увреди клиентите ти ? От мен какво повече би могъл да искаш - уйдисах ви тогава на всичките искания... да бяхте гледали, аз ли да ви мисля ?" :oops: :lol:

P.S. Този съдия всъщност май беше чел онази американска анкета (бях я пуснал навремете) - какво е "адвокат" :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот jenny_m » 12 Мар 2008, 20:55

и аз си нося спогодбите на дискети вече от доста време ... чудя се дори дали вече не е по- удобно с флашче ...
jenny_m
Потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство