начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос относно "Игра"

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно "Игра"

Мнениеот Момчил Стоянов » 03 Фев 2005, 17:21

Здравейте,
Собственик съм на сайта http://www,bultime.com
Искам да разигравам игра в сайта, която се състои в следното:
Предоставя се за награда продукт на някоя фирма.
Всеки, който иска да участва трябва да изпрати е-мейл в сайта (да попълни заявка за играта).
Печелившия се определя чрез жребии.

Интересува ме следното:
1. От положението на Едноличен Търговец имам ли право да провеждам такава игра (томбола) при положение, че няма никакъв засегнат финансов аспект. Фирмата печели реклама, сайта също. Няма никакви такси за участие както за фирмите така и за тези, които ще се регистрират за да спечелят наградата. т.е. играта не се третира от закона за хазарта.
2. При положение, че имам такова право (така предполагам аз) трябва ли да уведомявам някоя институция за това?
3. Има ли ограничение във възрастта на участниците?

Предварително ви благодаря за отговорите....

Момчил Стоянов
http://www.bultime.com
Момчил Стоянов

Re: Въпрос относно "Игра"

Мнениеот jiji22 » 03 Фев 2005, 20:02

Е, сигурно няма да е толкова "безобидно" за желаещите да участват в играта. Няма безплатен обяд. В този смисъл и във връзка с изискванията на Закона за защита на конкуренцията следва да се изследва има ли нелоялна конкуренция. Там (в закона) има едни изисквания - предлаганата награда да не е по-скъпа от 10 пъти цената на услугата, респ. стоката, която се налага да поръчаш, респ. да купиш, за да се класираш за наградите. Та във вашия случай - цената, която участниците ще трябва да платят, за да влязат във вашия сайт или ако сте измислили нещо като такса за участие, трябва да е 10 пъти по-малка от цената на наградата, която ще спечели участникът. Има доста решения на КЗК за игри, организирани от различни фирми - за бира, за лютеница, издатели на вестници и т.н. Общо взето, нещата са завършили с големи глоби за организаторите на игрите. Можете предварително да поискате становище от КЗК дали вашата игра няма да представлява нелоялна конкуренция по смисъла на този закон.
jiji22

Мнениеот Момчил Стоянов » 03 Фев 2005, 20:25

Цената за всеки, който ще поиска да участва е усилието да попълни формата в сайта, която му гарантира участие в томболата....
Крайната цел на играта не е печелене на някаква финансова облага, а популяризация както на фирмата осигурила продукта, така и на сайта....
Момчил Стоянов

Мнениеот Пионерче » 03 Фев 2005, 20:25

jiji22,

\\\Момчил Стоянов написа:
\\\
\\\> Няма никакви такси за участие както за фирмите така и за тези,
\\\> които ще се регистрират за да спечелят наградата

така че явно играта не е обвързана с такси за участие; важно е обаче, дали е свързана със закупуването на продукта на М.С.

jiji22,
надявам се, че като пишете
"трябва да е 10 пъти по-малка от цената на наградата, която ще спечели участникът"
имате предвид - не повече от 10 пъти по-малка.

И все пак чл. 34 ЗЗК оставя място за преценка, кое е "значително" превишаване.
Пионерче

Мнениеот jiji22 » 03 Фев 2005, 21:13

По въпроса колко е "значителното превишаване" има "трайна практика" както на КЗК, така и на върховен съд, пред който са обжалвани решенията на комисията. Няма спор, че за "значително" те приемат превишаване има, ако стойността на наградата надвишава над 10 пъти цената на стоката/услугата.

Както разбирам, става дума за реклама на продуктите на рекламодателите и на сайта, като се предлага и награда по някакви правила. И все пак - за да влезе човек в този сайт, плаща някаква цена (месечен абонамент за Интернет или пък карта за достъп и т.н.) - т.е. плащаш нещо и за да влезеш точно в този сайт и то не един път, а няколко (за да разбереш дали печелиш) , това на практика се явява нелоална конкуренция както спрямо другите собственици на сайтове, така и по отношение на конкурентите на производителите, предлагащи наградата.
Това, разбира се, е мое мнение и е опит за отговор на поставените въпроси. Допускам и да не съм права, но практиката, която съм прочела към закона ми дава основание да мисля, че може да има и такъв проблем.
jiji22

Мнениеот Момчил Стоянов » 05 Фев 2005, 17:11

Благодаря ви за отговорите!!!
Ако все пак някой има по-различно мнение, ще съм любопитен да го чуя!
Момчил Стоянов
Момчил Стоянов

Мнениеот еla » 07 Фев 2005, 16:33

Въпросът е много интересен!
Лично моето мнение е, че това правило, посочено то jiji22 се нарушава "ежедневно"! Какво е например да спечелиш от участие в игра по ТВ маратонки или домашно видео...само .... срещу едно обаждане по телефона или SMS (1 лв. без ДДС) е какво е съотношението - значи има нещо.
Нека да го обсъдим:)))
еla

Назад към Търговско право