начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Репо сделка?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Репо сделка?

Мнениеот Ivaia » 28 Мар 2008, 23:00

Как мислите, може ли да говорим за репо сделка при положене, че предмет на търгуване са дялове от ООД?
Имам известни съмнения.
Ivaia
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 30 Мар 2008, 03:07

Страхотен въпрос!!!
Колеги... да го формулирам на малко по-простосмъртен език -
Възможно ли е да се оформи по такъв начин дружествен договор на ООД?
Идеята е следната - назначава се управител - трето лице, извън съдружниците, и на този управител му се предоставят (продават) определен брой дялове, като управителя е задължен при напускането му да ги върне (продаде) обратно?
Ако правно е възможна този сделка, определено считам, че много скоро ще има силен интерес.

Иначе, за ефекта - от данъчно-осигурителна гледна точка ;-) - едно е облагането върху дивиденти, съвсем друго е върху тантиеми ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 30 Мар 2008, 08:24

Не бях ги чувал тия термини-репо и тантиеми , но звучат яко.
На въпроса на prnedev , отговора е категорично да.Нещо повече , съгласно чл.21 облигационното отношение има действие само между страните.Следователно е възможно управителя да прехвърли дяловете си на 3 лице и последния договор ще си е напълно валиден.Освен традиционния метод, да се предвиди висока неустойка , която да бъде контрамотив , срещу подобно неизпълнение на задължението за обратна продажба на дяловете , тук допълнителна гаранция ще бъде чл.129 във вр. с 122 ТЗ.Тоест съдружниците могат да блокират такава продажба на лице , вън от дружеството и да предявят иска по 19(3)ЗЗД.Разбира се съществува и друга опасност управителя да продаде дяловете си само на определен съдружник , като по този начин промени съотношението на силите в ТД.В последния случай ще дължи обезщетение за неизпълнение на задължението си по отношение на ощетения съдружник.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 30 Мар 2008, 09:39

prnedev написа:Страхотен въпрос!!!
Идеята е следната - назначава се управител - трето лице, извън съдружниците, и на този управител му се предоставят (продават) определен брой дялове, като управителя е задължен при напускането му да ги върне (продаде) обратно?
Ако правно е възможна този сделка, определено считам, че много скоро ще има силен интерес.

Иначе, за ефекта - от данъчно-осигурителна гледна точка ;-) - едно е облагането върху дивиденти, съвсем друго е върху тантиеми ;-)

Ако приложим чл.333 ТЗ ,но дали няма да е приложим 209 ЗЗД -кой ще му предложи определен брой дялове съдружниците ,които са физически лица или съдружниците ,които са юридически лица .
Мисля си ,че при първия случай ще е приложич 209 ЗЗД , а във втория 333 ТЗ-ТЕМАТА Е ИНТЕРЕСНА :D
donna
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 30 Мар 2008, 09:50

donna написа:
prnedev написа:Страхотен въпрос!!!

Ако приложим чл.333 ТЗ ,но дали няма да е приложим 209 ЗЗД -кой ще му предложи определен брой дялове съдружниците ,които са физически лица или съдружниците ,които са юридически лица .
Мисля си ,че при първия случай ще е приложич 209 ЗЗД , а във втория 333 ТЗ-ТЕМАТА Е ИНТЕРЕСНА :D

А според мен нито един от двата варианта.Достатъчна е клаузата , управителя Иванов се задължава да продаде дяловете си на А и Б , при цена …………….. , при условие , че управителя бъде освободен по собствено решение или на ОС.
Тази клауза всъщност представлява един предварителен договор под условие.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот zvezda » 30 Мар 2008, 11:15

Как мислите, може ли да говорим за репо сделка при положене, че предмет на търгуване са дялове от ООД?
Имам известни съмнения.

и аз имам съмнения. Търговска сделка ли е продажбата на дружествен дял ? ако отговорът е "да" (ако съдружникът е търговец и неговата дейност е примерно "придобиване и управление на дялови участия")- тогава може по реда на чл.333 от ТЗ.
Чл. 286. (1) - Търговска е сделката, сключена от търговец, която е свързана с упражняваното от него занятие.
(2) Търговски са и сделките по чл. 1, ал. 1 независимо от качеството на лицата, които ги извършват.
Мисля, че в масовия случай на съдружие в едно ООД, прехвърлянето на дялове не може да се определи като търговска сделка. Ето защо е приложим чл.209 от ЗЗД.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Re: Репо сделка?

Мнениеот prnedev » 30 Мар 2008, 23:20

Ivaia написа:Как мислите, може ли да говорим за репо сделка при положене, че предмет на търгуване са дялове от ООД?
Имам известни съмнения.

Аз да се извиня... че леко промених темата... намесих други вероятности.

Няма да е лошо Ивайа да уточни точно какво има предвид.
По принцип "Репо-сделката" от гледна точка на икономиката е вид заем, обезпечен с ценни книжа (акции)

От правна страна в историйката има две сделки (също както бартера се гледа от гледна точка на ЗДДС) -

1. Продажба на акции (дялове) - под условие за обратно изкупуване
след определен срок.
2. Покупка на тези акции (дялове) на по-висока цена, когато му дойде времето по договора - обикновено на стойност цената на акциите (дяловете) + лихвите за периода + разноските по сделката.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 31 Мар 2008, 10:55

Всикo, което не е забранено е позволено!

В тази връзка съм съгласен с donna ;)

И конкретно моят отговор е: "може и да може" :)

Ако ставаше въпрос за акции - категорично ДА, но тук следва малко по-задълбочено изследване ;) кой на кого защо ...

П.П.: сетих се и за нещо друго - доколкото мога да предполагам какво се цели с една такава "репо"-сделка :) би било възможно (поне до голяма степен) същият ефект да се постигне и с други видове сделки ... (но все пак трябва да се анализира малко по-задълбочено)
inspectora
Активен потребител

Re: Репо сделка?

Мнениеот Ivaia » 31 Мар 2008, 11:09

prnedev написа:
Аз да се извиня... че леко промених темата... намесих други вероятности.

Няма да е лошо Ивайа да уточни точно какво има предвид.
По принцип "Репо-сделката" от гледна точка на икономиката е вид заем, обезпечен с ценни книжа (акции)

От правна страна в историйката има две сделки (също както бартера се гледа от гледна точка на ЗДДС) -

1. Продажба на акции (дялове) - под условие за обратно изкупуване
след определен срок.

Всъщност ето в това се състоеше въпроса.
Но и така, както е развит от Вас представлява интерес. Макар и да поддържам мнението на Revolution като цяло.

Та, предмет на репо сделката по принцип са акции. Биха ли могли да бъдат дялове?
Аз лично смятам, че би било възможно. От друга страна законът казва следното:
"Финансово обезпечение са парични вземания и финансови инструменти, които въз основа на договор за финансово обезпечение се използват за гарантиране изпълнението на финансови задължения.

(2) Парични вземания по смисъла на ал. 1 са вземанията по банкова сметка във всякаква валута или други подобни парични вземания, включително вземания по депозити на паричния пазар. Не представляват парични вземания по смисъла на този закон парите в наличност.

(3) Финансови инструменти по смисъла на ал. 1 са наличните и безналичните ценни книжа като:

1. акции в търговски дружества или други ценни книжа, еквивалентни на акциите в търговски дружества, както и облигации или други дългови ценни книжа, които могат да бъдат търгувани на капиталовия пазар;

2. всякакви други обичайно търгувани ценни книжа, които дават право за придобиване на акции, облигации или други ценни книжа по т. 1 чрез подписка, покупко-продажба или замяна, както и такива, които позволяват уреждане на задълженията в наличност, с изключение на платежните инструменти, включително акции и дялове в колективни инвестиционни схеми, инструменти на паричния пазар, както и вземания или права върху или по отношение на някой от посочените инструменти. .."
Ivaia
Младши потребител

Мнениеот cleo » 31 Мар 2008, 17:56

Предмет на Репо сделката могат да бъдат както акции, така и дялове в ТД, облигации, държавни ЦК.

В същността си репо сделката е кредит с обезпечение - ценни книжа. Притежателят им ги продава под условие - след определен срок да ги изкупи обратно срещу определена цена.

Само че, това, което Ivaia описва не е репо сделка, а договор за продажба на друж. дял съгласно ТЗ.

ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДЯЛОВЕ

Чл. 129. (1) Дружественият дял може да се прехвърля и наследява. Прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг се извършва свободно, а на трети лица - при спазване на изискванията за приемане на нов съдружник.
(2) Прехвърлянето на дружествения дял се извършва с нотариално заверени подписи на договора и се вписва в търговския регистър.

Нещо повече, дори и при продажбата с уговорка за изкупуване има условие - да е определен срок за това изкупуване.

При нормалните репо сделки, сиреч тези,които се извърват от финансовите институции този срок е кратък. Тъй като в същността си репо сделката е вид кредитиране, цената по-която се изкупуват обратно винаги е по-висока от продажната.

В заключение- това, което искате да направите е продажба на друж. дял + доп. условие, което няма да вписвате нито в друж. договор, нито в ТР за обратно изкупуване, като и тук неудобството е, че трябва да посочите срок, а не просто, когато управителят напуска.

"Иначе, за ефекта - от данъчно-осигурителна гледна точка Wink - едно е облагането върху дивиденти, съвсем друго е върху тантиеми" - това, ако дружеството е в цветущо здраве нали? :)

Колкото до идеята на Revolution - дали този предварителен договор въобще ще произведе правно действие, след като продажбата на друж. дял става с нот. заверка на подписите и се вписва в ТР.
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 31 Мар 2008, 18:56

cleo написа:Колкото до идеята на Revolution - дали този предварителен договор въобще ще произведе правно действие, след като продажбата на друж. дял става с нот. заверка на подписите и се вписва в ТР.

Според мен няма проблеми.Чл. 19 определя писмена форма на предварителния договор , когато окончателния трябва да се сключи в писмена с нот.удостоверяване на подписите.Това , че последния се вписва в ТЗ няма никакво отношение към предварителния договор.Иначе продажба на дружествени дялове с уговорка за обратно изкупуване според мен не е възможна , с изключение когато може да се определи като субективна търговска сделка.Според мен това ще е така само ако страна по сделката е холдингово дружество , тъй само то по занятие търгува с участия в други ТД.А и смисъла на тази сделка с дяловете на ООД едва ли е да се кредитират съдружниците от управителя , така , че с предварителния договор нещата са по-изчистени.

Колеги разбрах какво е репо сделка , а може ли да ме светнете какво е тантиеми.Нещо съм изостанал с терминологията.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот cleo » 31 Мар 2008, 19:46

за тантиемите - най-общо казано годишни възнаграждения на управителите на търговските дружества от трудова дейност, извън размера на месечното им възнаграждение, уговорени с договора за възлагане управлението на дружеството
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 31 Мар 2008, 20:28

cleo написа:за тантиемите - най-общо казано годишни възнаграждения на управителите на търговските дружества от трудова дейност, извън размера на месечното им възнаграждение, уговорени с договора за възлагане управлението на дружеството

Благодаря cleo! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Ivaia » 31 Мар 2008, 20:32

Cleo, подробна разбивка даде. :)
ПОнятието тантием за пръв път го срещам и аз.

Но все пак държа да отбележа, че вероятно не съм задала въпроса си както трябва.
Ще дам конкретен пример - ТД иска да получи кредит от банкова институция. Обезпечение - акции. Същността на сделката е ясна. Въпросът е може ли ООД да обезпечи по подобен начин с дяловете си ?
Ivaia
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 31 Мар 2008, 21:02

Ivaia написа:Cleo, подробна разбивка даде. :)
ПОнятието тантием за пръв път го срещам и аз.

Но все пак държа да отбележа, че вероятно не съм задала въпроса си както трябва.
Ще дам конкретен пример - ТД иска да получи кредит от банкова институция. Обезпечение - акции. Същността на сделката е ясна. Въпросът е може ли ООД да обезпечи по подобен начин с дяловете си ?

Според мен не.Дяловете в ООД не са ценни книжа , съответно финансови инструменти.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот cleo » 31 Мар 2008, 22:01

поправка за България няма как да стане с дялове от ООД.
на БФБ се търгуват само безналични ЦК - акции, държ. ценни книжа, облигации.

Размерът на отпуснатия кредит се отпуска въз основа на текущата пазарна цена на ЦК

Revolution е прав/а като гледам банките осъществяват репо сделки само с акции на ТД, търгувани на БФБ. Може би има и сделки с облигации.
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот Ivaia » 31 Мар 2008, 22:27

Ето за това иде реч. :D
Иначе темата си стана интересна.
В един момент позволих да ме разубедят, но все пак затвърждавам позиция.
А и както казвате практиката го показва.
Сделки с облигации има.

Лека вечер на всички.
Ivaia
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 01 Апр 2008, 01:19

cleo написа:поправка за България няма как да стане с дялове от ООД.

Хм... тук май аз съм изостанал... Закона за особените залози отменен ли е?
Иначе... незнам дали някоя банка ще се "навие" на такъв вид обезпечение... но знам ли...

cleo написа:Иначе, за ефекта - от данъчно-осигурителна гледна точка Wink - едно е облагането върху дивиденти, съвсем друго е върху тантиеми" - това, ако дружеството е в цветущо здраве нали?

Ами... не винаги ;-)))) Просто е игра с размера на осигуровките ;-) По един начин се осигурява съдружник, който извършва "личен труд" в дружеството, където е и управител, а управлението го кара "ангарийка", а със съвсем друг размер са управителите, които не са съдружници ;-) Разбира се, това е кокошкарската история.
Иначе за цветущото здраве... при този размер на данък "печалба", ще се появят доста такива фирмички... те и започнаха ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Апр 2008, 08:20

prnedev написа:
cleo написа:поправка за България няма как да стане с дялове от ООД.

Хм... тук май аз съм изостанал... Закона за особените залози отменен ли е?
Иначе... незнам дали някоя банка ще се "навие" на такъв вид обезпечение... но знам ли...

Нали говорим за финансово обезпечение по договор за финансово обезпечение?Иначе залог на дялове от ООД е възможен разбира се, дори не само по реда на ЗОЗ , а и на обикновен договор за залог по ЗЗД, ТЗ.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 01 Апр 2008, 10:22

Хм... малко се поизмести въпроса (който иначе е интересен) и започнаха да се "смесват" някои неща.

Сега целта на тая сделка "кредитиране на дружествот" ли ще да е? Или "плащане на заплата под форма на дивиденти" (последното е доста разпространено "на запад" - така се мотивира мениджърският екип да работи "за благото на фирмата", защото ще има личен интерес ... макар че за случаите, за които говоря става въпрос за капиталови дружества, а не за персонални)

П.П.: Иии... още нещо към "основателя" на темата - значи ще имаме ли прехвърлителен ефект или само обезпечителен ;) че видях че зеха се поомешват нещата ...
inspectora
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право