начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Относно наследствен проблем.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно наследствен проблем.

Мнениеот Firestarter » 14 Фев 2005, 18:24

Бих искал помощ от някой компетентен в тази материя относно следния казус:

Петър Ю. е женен за Стойка Ю.(това е втория брак на Стойка и има три деца от първия - Велин С., Цветан С. и Райка Д.-те не са припознати от Петър Ю. Първият съпруг на Стойка Ю. е починал преди брака й с Петър Ю.). Ражда се Стойко Ю. (който е покойния ми дядо). След смъртта на Петър Ю. Стойка Ю. и Стойко Ю.(синът й) получават по 1/2 от имуществото на Петър(поне така би трябвало да е ?). Почива и Стойка Ю. - следователно наследството й получено от Петър Ю. се дели на 4 между 4-те й деца. Нали така-ако греша някъде моля да ме поправите. Проблемът е в това, че когато си взехме удостоверение за наследници на Петър Ю. в него Фигурира само починалата Стойка Ю. и синът й от втория и брак Стойко, но другите й три деца не са споменати. Въпросът ми е как може да се извясни те имат ли дял в нейното имущество, получено й по наследство от втория и мъж Петър Ю.

Моля ви помогнете ми, въпросът е много спешен !!!
Firestarter

Re: Относно наследствен проблем.

Мнениеот Mi-Lena » 14 Фев 2005, 18:58

От много съществено значение е кой кога е починал за да се прецени кой е приложимия закон.
Mi-Lena

Мнениеот Firestarter » 14 Фев 2005, 20:12

Пояснявам, че Петър Ю. е починал на 22.11.1963г.; Стойка Ю. е починала на 28.01.1971г.

Благодаря ви предварително за помоща!
Firestarter

Мнениеот Mi-Lena » 14 Фев 2005, 21:11

Извадете си отделно удостоверение за наследниците на Стойка. В него ще са посочени и 4-те и деца. Като се представят заедно с удостоверението на Петър (за да се види, че тя е починала след него), като наследници на Петър (чрез Стойка) ще бъдат легитимирани и децата от предходния брак.
Mi-Lena

Мнениеот Firestarter » 17 Фев 2005, 03:02

А защо децата й от предходния брак ги има като наследници, но в нотариалния акт на даден наследствен имот, наследен от Петър, не фигурират като собственици?
Firestarter

Мнениеот адресат » 17 Фев 2005, 09:57

След смъртта на петър Ю наследник му е само Стойко Ю, но не и съпругата му. Това е така защото до м.май 1985г. съпругата му не наследява съпруга си.
адресат

Мнениеот адресат » 17 Фев 2005, 10:16

Не се съмнявай в казаното от мен защото имах подобен казус. От този казус се научих, че удостоверенията за наследници трябва да се гледат под лупа с оглед приложимия закон към момента на смъртта на наследодателя и няма значение, че дадени лица са включени в кръга на наследниците по него- все пак тези документи се изготвят към настоящия момент и са съобразени със сега действащия закон, но по отношение на наследяването си прилага съответния закон. Май, че ще трябва дапочерпиш, защото направихме дядо ти единствен собственик по наследство.!!!!!!!!!
адресат

Мнениеот Firestarter » 22 Фев 2005, 03:40

Разбира се, че ще почерпя, ако се окажете прави! Благодаря ви за помоща. Интересува ме и още едно нещо - къде мога да проверя в интернет, да речем, какво е било законодателството тогава, когато са починали прадядо ми и прабаба ми, а също и първия й съпруг (1926г.)?
Firestarter

Мнениеот адресат » 22 Фев 2005, 12:33

Колега, извинявай, но стария закон не съм го учила и информацията ми бе от действащ нотариус, но явно и такива колеги могат да не знаят. Постарах се да прочета стара теория по наследяването и установих, че действително преживелия съпруг не наследява съпруга си , но само при имот, придобит в СИО- получава само своята си половина, а децата получават изцяло другата половина по наследство. Не стои така въпроса когато имота е лична собственост.
адресат

Мнениеот Mi-Lena » 22 Фев 2005, 13:02

Към адресат.
Съгласно СК от 1968 год., (отм.1985 год) съпругата не наследява квотата на съпруга си само от имущество, който е СИО. По отношение на имущество, което не е СИО, правата и са си по ЗН.
Mi-Lena

Мнениеот адресат » 22 Фев 2005, 13:24

и аз го установих и се извиних за неточния отговор в предходното включване.
адресат

Мнениеот Firestarter » 22 Фев 2005, 19:07

Значи, доколкото ви разбирам, преживелия съпруг наследява половината от имуществото в СИО - децата си поделят другата половина (става въпрос за периода преди 1985г.). Останалото имущество, което си е на починалия съпруг се поделя между майката и децата поравно (както е по ЗН) ?!? От къде мога да се запозная все пак и аз с старите закони от тази област???
Firestarter

Мнениеот Firestarter » 25 Фев 2005, 00:07

Моля ви дайте още някаква информация, сделката е утре. Благодаря
Firestarter

Мнениеот адресат » 25 Фев 2005, 09:48

Вземете си и удостоверение за наследници на Стойка и там ще излязат нейните деца. Така с двете удостоверения ще определите кръга на собствениците.
адресат

Назад към Семейни казуси