начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Търговски регистър и лични данни

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговски регистър и лични данни

Мнениеот tany_ivanova » 02 Апр 2008, 18:59

Да имате информация докога сканираните документи с лични данни на лицата ще бъдат достъпни за всички в сайта на Търговския регистър. Така ли ще бъде занапред , на принципа ' ела вълчо изяш ме' .

Въздържам се от регистрация на фирма поради тази причина.
tany_ivanova
Потребител

Re: Търговски регистър

Мнениеот tany_ivanova » 02 Апр 2008, 19:28

commander написа:
tany_ivanova написа: . ...Въздържам се от регистрация на фирма поради тази причина.

Питайте на сайта на Търговския регистър или на МП !
Тук едва ли ще намерите техен надзорник, който да промени нещата...
А това, че не регистрирате фирма - пробламет си е Ваш и едва ли интересува аудиторията... :wink: :D :D :D :D :D :D :D :D

Ще питам и там . Мислех че тук някой ще знае. Вие ако сте ще си постнете ли личните данни в интернет , на общонароден достъп. .Аз нямам такова желание.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 21:27

tany_ivanova написа:Да имате информация докога сканираните документи с лични данни на лицата ще бъдат достъпни за всички в сайта на Търговския регистър. Така ли ще бъде занапред , на принципа ' ела вълчо изяш ме' .

Ех ... тея журналисти ... всяват само страх и паника ...
Когато "тръгна" ТР "гръмнаха" - показват личните данни на хоратааа.... ала-бала-бля-бля ... къде е ЗЗЛД ...

ЗЗЛД за мен (а очевидно и за компетентните органи, щом нищо няма по случая като действия ...) НЕ СЕ нарушава от ТР (от това, че всичко е скан...) ... Няма да си излагам мотивите за формиралото се у мен мнение ;)
(ако на някой му е интересно да ми пише на лични)

А конкретно към питащата .... дам ... има една друга темичка в Общи ... там уж викате, че много разбирате от регистрации ... много лесно било ... както и да е ...
Само искам да попитам нещо, понеже очевидно "въздържането Ви от регистрация" е породено от "страх" "неоторизирани" лица да виждат личните данни на участниците във "фирмата" ;) - та досега в окръжните съдилища не можеха ли да се "гледат" ;)
И още нещо ... да "подшушна" ... продължавайте да се "въздържате" ... и "стискайте палци" да ги махнат тея сканирани документи ...
:D :D :D .... а има и др. вариант - платете на адвокат да Ви разкаже с една дума ЗТР, че явно сте чели ... "ама то не става само с четене ... трябва и ...." ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 03 Апр 2008, 13:00

inspectora написа:
tany_ivanova написа:Да имате информация докога сканираните документи с лични данни на лицата ще бъдат достъпни за всички в сайта на Търговския регистър. Така ли ще бъде занапред , на принципа ' ела вълчо изяш ме' .

Ех ... тея журналисти ... всяват само страх и паника ...
Когато "тръгна" ТР "гръмнаха" - показват личните данни на хоратааа.... ала-бала-бля-бля ... къде е ЗЗЛД ...

ЗЗЛД за мен (а очевидно и за компетентните органи, щом нищо няма по случая като действия ...) НЕ СЕ нарушава от ТР (от това, че всичко е скан...) ... Няма да си излагам мотивите за формиралото се у мен мнение ;)
(ако на някой му е интересно да ми пише на лични)

А конкретно към питащата .... дам ... има една друга темичка в Общи ... там уж викате, че много разбирате от регистрации ... много лесно било ... както и да е ...
Само искам да попитам нещо, понеже очевидно "въздържането Ви от регистрация" е породено от "страх" "неоторизирани" лица да виждат личните данни на участниците във "фирмата" ;) - та досега в окръжните съдилища не можеха ли да се "гледат" ;)
И още нещо ... да "подшушна" ... продължавайте да се "въздържате" ... и "стискайте палци" да ги махнат тея сканирани документи ...
:D :D :D .... а има и др. вариант - платете на адвокат да Ви разкаже с една дума ЗТР, че явно сте чели ... "ама то не става само с четене ... трябва и ...." ;)

Не е проблемът само у журналистите. ЗТР си го четох - защо да ми го разказват . Имам си една фирма вече регистрирана преди повече от 10 години, сега искам да регистрирам друга. Вярно е че данните от ТР са публични, както и досега бяха - в Актуалните състояние , които искат постоянно разни инстанции има три имена, ЕГН, адреси, но няма данни на лични карти, банкови сметки и собственоръчни подписи. Да не говорим че никой не си представя фирмени данни на всеки хванат от улицата , а в сайта н ТР чете всеки - все едно да разлепя документите си за регистрация из града на листовки . Хубаво- да четат в ТР , но определени данни само . Определени данни да са публично достояние - да , но това, което сега е сканирано в сайта на ТР и според КЗЛД - четох тяхно предписание данните да се махнат , но още са си в сайта на ТР .
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Апр 2008, 13:07

Променям заглавието, за да не се бърка тази тема с една по-стара, доста популярна и със същото заглавие.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ralitsa » 03 Апр 2008, 13:08

Няма,бе, госпожо, никой не Ви иска сканирана личната карта, спокойно!
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Апр 2008, 18:17

Зависи какво разбирате под лични данни.
Повечето от информацията в ТР е публична - данни на фирмата, данни за управителя, предмет...
Да, там има сканиран дружествен акт, а в него има ЕГН и л.к. и може би и адрес, може би и телефон, може би и телефона на любовницата...

Ами пък мислете като пишете дружествения акт - там се пише това което трябва, и да си знаете че той е публичен.

Който не иска цяла България да му знае ЕГН-то да не си регистрира фирма. От това че публичната информация става и достъпна, можем само да спечелим.
SashkoS
Потребител

Мнениеот inspectora » 04 Апр 2008, 10:49

tany_ivanova написа:Не е проблемът само у журналистите. ЗТР си го четох - защо да ми го разказват .

Ами защото очевидно не сте го допрочели, или нещо не сте доразбрали ... там си пише всичко ;)

Вярно е че данните от ТР са публични, както и досега бяха - в Актуалните състояние , които искат постоянно разни инстанции има три имена, ЕГН, адреси, но няма данни на лични карти, банкови сметки и собственоръчни подписи.

Хехе - не знаехме ;) ... то не е само "актуалните състояния" ТР ;)

Да не говорим че никой не си представя фирмени данни на всеки хванат от улицата , а в сайта н ТР чете всеки - все едно да разлепя документите си за регистрация из града на листовки . Хубаво- да четат в ТР , но определени данни само .

Много наивно си представяте нещата май ... който се интересува от лични данни на друго лице ... има 1001 ЛЕСНИ и НЕПРОТИВОЗАКОННИ начина да ги открие ... ;) На мен като не ми трябват личните данни на някой, който дори не знам, че съществува, даже и да "попадна" на тях ... изобщо няма да им обърна и внимание ... Но ако ми трябват нечии данни - ще си ги намеря, пък било то и не от ТР ... тоя ЗЗЛД е мъртвороден закон ;)

Определени данни да са публично достояние - да , но това, което сега е сканирано в сайта на ТР и според КЗЛД - четох тяхно предписание данните да се махнат , но още са си в сайта на ТР .

И... какво от това... някой някъде да е наказан за нещо :roll: :) ... пак казвам - има неща, които не ги пише изрично в законите, те се извеждат от написаното чрез методите на науката "логика", както и чрез собствени на науката "право" тълкувателни методи ... това се учи от юристите ... и именно това е основната разлика между нас (юристите) и останалите "четци" на законите ;) ... и не че е невъзможно тези знания и умения да се научат и/или придобият и от неюрист, но някои хора си мислят, че като "прочетеш" закона и си спец ;) ...

inspectora
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 04 Апр 2008, 13:38

inspectora написа:
tany_ivanova написа:Не е проблемът само у журналистите. ЗТР си го четох - защо да ми го разказват .

Ами защото очевидно не сте го допрочели, или нещо не сте доразбрали ... там си пише всичко ;)

Вярно е че данните от ТР са публични, както и досега бяха - в Актуалните състояние , които искат постоянно разни инстанции има три имена, ЕГН, адреси, но няма данни на лични карти, банкови сметки и собственоръчни подписи.

Хехе - не знаехме ;) ... то не е само "актуалните състояния" ТР ;)

Да не говорим че никой не си представя фирмени данни на всеки хванат от улицата , а в сайта н ТР чете всеки - все едно да разлепя документите си за регистрация из града на листовки . Хубаво- да четат в ТР , но определени данни само .

Много наивно си представяте нещата май ... който се интересува от лични данни на друго лице ... има 1001 ЛЕСНИ и НЕПРОТИВОЗАКОННИ начина да ги открие ... ;) На мен като не ми трябват личните данни на някой, който дори не знам, че съществува, даже и да "попадна" на тях ... изобщо няма да им обърна и внимание ... Но ако ми трябват нечии данни - ще си ги намеря, пък било то и не от ТР ... тоя ЗЗЛД е мъртвороден закон ;)

Определени данни да са публично достояние - да , но това, което сега е сканирано в сайта на ТР и според КЗЛД - четох тяхно предписание данните да се махнат , но още са си в сайта на ТР .

И... какво от това... някой някъде да е наказан за нещо :roll: :) ... пак казвам - има неща, които не ги пише изрично в законите, те се извеждат от написаното чрез методите на науката "логика", както и чрез собствени на науката "право" тълкувателни методи ... това се учи от юристите ... и именно това е основната разлика между нас (юристите) и останалите "четци" на законите ;) ... и не че е невъзможно тези знания и умения да се научат и/или придобият и от неюрист, но някои хора си мислят, че като "прочетеш" закона и си спец ;) ...

уважаеми, понеже някои хора бяха стигнали до лични мои данни и бяха попълвали документи от мое име , Таня вися в съда с имотни дела и й се налага да доказва че не е подавала документи и не се е съласявала за неща , дето в документите пише че се е съгласила . никак не съм наивна . не искам публичен достъп от сульо и пульо до всичките ми лични данни - в сайта на ТР са сканирани и заявленията и банкови сметки и собственоръчни подписи . те и служителите на мобилните оператори нямат право да дават телефонни номера на клиенти на компанията, но го правят. притеснява ме системно една госпожа , която издирила номера на телефона ми, тъй като сина й работил в телефонната компания. утре може да се окаже че някой е продал имота ми , тогава какво следва. да ходя да доказвам отново в съда че не съм аз тази , която е продала имота ми и да си бръкна отново в джоба за съдебни такси и хонорари на адвокати ли . за това какъв съвет ще ми дадете и каква оценка за наивност ще ми сложите.

нямам претенции да съм юрист, но е факт че като отворя файловете за която ид а е фирма от ТР , там лъсват и са достъпни всички данни . много добре знаете че няма гаранция ,че никой няма да злоупотреби с тях. затова колкото и да ми говорите кой как не можел да тълкува ЗТР не е важно , важно е какво е достъпно в сайта на ТР. ако някой намери по 1001 незаконен начин данните ми - ще го докажа и съм го правила . затова не ми говорете за тълкувателния ми капацитет, аз говоря за последствията , които може да има и това е важно не само за мен, а за всеки гражданин.

има една поговорка ' парен - каша духа'
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 04 Апр 2008, 14:06

В тази връзка, и подписите на управителите също се сканират...а в електронен вид е много по-лесно да се фалшифицират...
"- нотариално завереното съгласие и образецът от саморъчния подпис на управителя/управителите"
:roll: :roll:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Апр 2008, 00:31

Забрана за сканиране на документите за самоличност
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕДПИСАНИЕ
На основание чл. 10, ал. 1, т. 5 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по
повод постъпили сигнали с вх. № е-11/08.01.2008 г., вх. № е-16/08.01.2008 г.,
вх. № е-26/10.01.2008 г., вх. № е-28/10.01.2008 г., вх. № е-30/10.01.2008 г.,
вх. № е-34/11.01.2008 г., вх. № 28/10.01.2008 г. и решение на Комисията за защита на
личните данни (КЗЛД) от редовно заседание, проведено на 16.01.2008 г., Комисията за
защита на личните данни дава следното задължително предписание на Министерството на
правосъдието в качеството му на администратор на лични данни, съгласно чл. З, ал. 2 от
ЗЗЛД и на Агенцията по вписванията в качеството й на обработващ лични данни, съгласно
чл. 24 и § 1, т. З от ДР на ЗЗЛД:
Да бъде преустановено сканирането на документи за самоличност, находящи се във
фирмените дела, водени във фирмените отделения на окръжните съдилища на територията
на Република България, извършвано при снемането на електронен образ на
прономерованите фирмени дела в търговския регистър.
Задължителното предписание следва да бъде изпълнено незабавно след неговото
получаване, като Комисията за защита на личните данни да бъде уведомена за
предприетите организационни и технически мерки относно изпълнението му.
В случай на неизпълнение, ще бъде наложено административно наказание по реда на
Глава VIII от Закона за защита на личните данни.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gery86 » 10 Апр 2008, 11:21

Но тук доколкото виждам се касае за документи за самоличност, а не за дружествени договори или декларации, така че това едва ли ще преустанови сканирането на тез документи.
gery86
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Апр 2008, 13:31

tany_ivanova написа:....аз говоря за последствията, които може да има...

Ами хайде да забраним автомобилите по тая логика ... все някой МОЖЕ НЯКОГА да се напие и да блъсне човек, па ходи тогава по съдилищата... да плащаш на адвокати... ;)

Ами да забраним направо и прехвърлянето на собственост ... при сделките стават измамите нали ...

Абе що направо не забраним ражданията ... то ако никой не се ражда постепенно и мошениците ще изчезнат ...

:D :D :D

Олеле ... какви хора сте ... голяма параноя всички ви тресе ей ...
Дори и да се случи някаква ситуация (измама) има си начини да се оправят нещата ... интересите налагат риска (и то риск да се случи нещо, което е скрепено със сериозни санкции за нарушителя) ... очевидно, че такъв риск е обоснован ... има повече положителни преки, позволени ефекти, отколкото евентуални, забранени такива ...

Живеем в общество - има си добросъвестни и недобросъвестни хора ... помислено е как да се противодейства на недобросъвестните ... презумпцията е, че всички са добросъвестни (ако някой се отклони ... има си начини...). Ако почнем да презумираме, че всички сме недобросъвестни ... и така да си регламентираме отношенията ... не ми побира главата какви щяха да са законите :)

П.П.:
съгласен съм, че се случва да те измамят... неприятно е... понякога е трудно, да не кажа невъзможно да се противодейства (но това не е заради закона, а заради хората, които го прилагат и заради други обективни и субективни фактори)
но не съм съгласен - хайде сега да мислим, че всички са лоши ;)

хайде представете си обратната хипотеза - на Вас са ви необходими личните данни на някой, за да можете да си реализирате законно Ваше право ... хайде да Ви видя ако всичките там регистри ги "скрият" и да трябва да им доказвате 1/2 година "кой кого защо" за да Ви ги дадат ... тогава пак ще има да недоволствате ... (той оня вече ... ходи го търси), но тоя път не заради това, че някой е извършил престъпление и сега се занимавате да се защитавате, а за това, че реално имате права, а не можете да ги упражнявате ... хайде помислете как е по-добре ...

Вратите на къщите си ги заключваме не за да не влезне крадец (той и 10 врати да има ще влезне), а защото като дойде нормален човек и като види, че е заключено да се върне ;)
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право