начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

капитал на еоод-помогнете ми

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

капитал на еоод-помогнете ми

Мнениеот liliangelov » 07 Апр 2008, 12:10

В петък пуснахме в ход документи за регистрация на ЕООД.Внесохме 70% от капитала-3500 лв. като в договора адвокатката ни е написала,че в срок до 1 год. трябва да внесем останалите 1500 лв.Днес същата адвокатка ми обяснява,че може въобще да не внасяме тези 1500 лв.
Моля Ви ,обяснете ми възможно ли е това?Възнамерявам като излезне решението на съда за регистриране да изтегля тези 3500 лв,за да стартитам с тях,но много ме притеснява въпроса с тези 1500лв.Ако найстина има начин въобще да не ги внасям,защо ТЗ предвижда минимум 5000 лв. каптал за учредяване на ЕООД?
Благодаря Ви предварително!
liliangelov
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Апр 2008, 12:43

Нещо не сте разбрали. Съдът вече не регистрира дружества. Това се прави от Агенцията по вписванията. Там решение няма, а само Ви нанасят в електронния регистър, като можете да си извадите на хартия съответното удостоверение за вписването. Разбира се, че ще изтеглите парите. А за довнасянето - толкова ли ще бъдат проблем тия 1500 лв. в рамките на една година?
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот liliangelov » 07 Апр 2008, 12:49

ykovachev написа:Нещо не сте разбрали. Съдът вече не регистрира дружества. Това се прави от Агенцията по вписванията. Там решение няма, а само Ви нанасят в електронния регистър, като можете да си извадите на хартия съответното удостоверение за вписването. Разбира се, че ще изтеглите парите. А за довнасянето - толкова ли ще бъдат проблем тия 1500 лв. в рамките на една година?

Даааааааааа,точно така беше -АВ,просто при нас това е в една сграда със съда....
Сигурно няма да бъдат проблем тия 1500 лв. за една година/ и дано да е така/ просто подлагам на съмнение компетентността на адвокатката.Може и аз да не чета правилно ТЗ,но след като там ясно и точно пише 5000,защо тя се опитва да ме убеди,че може да мина и само с 3500 и нямало нужда/смисъл/ да довнасям тия 1500-е това не ми е ясно.
И благодаря,че ми отговорихте!
Последна промяна liliangelov на 07 Апр 2008, 13:57, променена общо 1 път
liliangelov
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Апр 2008, 13:55

По-добре ги внесете, като му дойде времето, но проверете какво искат от съответната банка, за да ги деблокират след внасянето. Признавам, че аз никога не съм бил изправян пред подобен проблем, защото винаги със съветвал хората, които идват при мен, да си внесат капитала изцяло, да си го дръпнат след регистрацията и да бъдат щастливи :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 07 Апр 2008, 16:21

Идеалният случай е да си внесете остатъка от капитала по набирателната сметка и с това да изпълните изискванията на ТЗ и на др. договор.
Би могло и по-късно да направите това, няма законова пречка и внасянето да стане не по банков път. Предполагам адвокатката има това впредвид.

Но внасянето на капитала в пълен размер си е изискване и на ТЗ и на др. договор.
SashkoS
Потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 07 Апр 2008, 16:23

колеги,
не беше ли срока за довнасяне 2години. може да има някаква промяна, която да съм пропуснал
hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 07 Апр 2008, 16:27

"Срокът за довнасяне на целия размер на капитала не може да бъде по-дълъг от две години от вписване на дружеството, съответно от увеличаване на капитала" - ТЗ
В др. договор би трябвало да е посочено какъв е срокът. Две години е максимума.
SashkoS
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 07 Апр 2008, 16:36

Адвоката Ви има право , но не Ви е обяснил както трябва.Капитала е една сравнително устойчива величина , която има две основни функции-да служи за обезпечение на кредиторите на дружеството и за начално имущество на ТД , с което то да започне да упражнява своята дейност.Основно заради 1-вата си функция ТЗ е създал редица норми , който целят да създадат гаранции , че средствата ще бъдат реално внесени.Вие се възползвате от възможността , да учредите ТД само с част от капитала , като се задължавате да довнесете останалата част в определен срок.Адвокатът Ви е прав , че няма нужда тези пари да се вкарват формално в някаква сметка(макар , че може и това да направите) , да се види , че формалноюридически сте си изпълнили задължението(и после да изхарчите парите по кръчмите) , а да вкарате тези 1500 лв. реално в имуществото на дружеството.Трябва да отразите това и в счетоводството , като прибавите тези 1500лв. към внесения капитал.С това ще изпълните изискванията на ТЗ.
Последна промяна REVOLUTION на 07 Апр 2008, 16:45, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 07 Апр 2008, 16:39

liliangelov написа: Сигурно няма да бъдат проблем тия 1500 лв. за една година/ и дано да е така/ просто подлагам на съмнение компетентността на адвокатката.Може и аз да не чета правилно ТЗ,но след като там ясно и точно пише 5000,защо тя се опитва да ме убеди,че може да мина и само с 3500 и нямало нужда/смисъл/ да довнасям тия 1500-е това не ми е ясно.
И благодаря,че ми отговорихте!
.

Бате, тези 1500 лв се довнасят ;-) Друг е въпроса, че може да не се внасят кеш, брой, на ръка, по банка и т.н.
Вервай ми, това е имала предвид адвокатката ти. И таковата... това няма да го видиш написано в ТЗ ;-) Въпроса е повече към ЗСч :P
prnedev
Активен потребител

Мнениеот liliangelov » 07 Апр 2008, 16:55

МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНИТЕ И ТОЧНИ ОТГОВОРИ!
НЕ СЪМ СЪВСЕМ НАЯСНО КАКВО ТОЧНО Е ИМАЛА ВПРЕДВИД АДВОКАТКАТА,НО ВАС СЪС СИГУРНОСТ ВИ РАЗБРАХ!
БЛАГОДАРЯ ВИ!
liliangelov
Нов потребител

Назад към Търговско право