- Дата и час: 02 Дек 2024, 08:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дейност преди регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Дейност преди регистрация
Здравейте, имам въпрос, на който сигурно ще ми кажете да си намеря адвокат, но все пак: Мога ли докато трае процедурата по първоначална регистрация, при условие че съм си подал документите, офиса (мострена зала за климатична техника) да работи, и да извършвам продажби?
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
- balders
- Младши потребител
Да може.
Търговски закон:
Отговорност за действия на дружеството до вписването
Чл. 69. (1) Действията на учредителите, извършени от името на учредяваното дружество до деня на вписването, пораждат права и задължения за лицата, които са ги извършили. При извършването на сделките задължително се указва, че дружеството е в процес на учредяване. Лицата, сключили сделките, отговарят солидарно за поетите задължения.
(2) Когато сделката е извършена от учредителите или от упълномощено от тях лице, правата и задълженията преминават по право върху възникналото дружество.
Търговски закон:
Отговорност за действия на дружеството до вписването
Чл. 69. (1) Действията на учредителите, извършени от името на учредяваното дружество до деня на вписването, пораждат права и задължения за лицата, които са ги извършили. При извършването на сделките задължително се указва, че дружеството е в процес на учредяване. Лицата, сключили сделките, отговарят солидарно за поетите задължения.
(2) Когато сделката е извършена от учредителите или от упълномощено от тях лице, правата и задълженията преминават по право върху възникналото дружество.
- REVOLUTION
- Активен потребител
извинявам се, че се вмъквам в чужда тема, но въпроса ме интересува и мен. И по - точно как в този случай се издават фактури и се регистрира касов апарат при положение, че за това трябва БУЛСТАТ респ. ЕИК.
- alena_
- Потребител
alena_ написа:извинявам се, че се вмъквам в чужда тема, но въпроса ме интересува и мен. И по - точно как в този случай се издават фактури и се регистрира касов апарат при положение, че за това трябва БУЛСТАТ респ. ЕИК.
Фактурите и касовият апарат след регистрацията , но това не значи , че не могат да се сключват сделки.Има и съдебна практика.Просто след възникване на ТД нещата ще се оформят и счетоводно със съответните фактури.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Revolution ти си бил корифей на данъчното право, оттук нататък само теб по данъчни въпроси ще питам, всеки ден, може и през 5 минути.
- nemesis
- Младши потребител
nemesis написа:Revolution ти си бил корифей на данъчното право, оттук нататък само теб по данъчни въпроси ще питам, всеки ден, може и през 5 минути.
Благодаря , знам , че си ми фен .Междодругото тука въпроса е търговско правен , не данъчен.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Търговски нека да получи пари по сделка без да издаде фискален бон, както съветваш, и един АУАН в повече, по-късно ще обясня, сега имам работа.
Последна промяна nemesis на 11 Апр 2008, 15:47, променена общо 1 път
- nemesis
- Младши потребител
alena_ написа:извинявам се, че се вмъквам в чужда тема, но въпроса ме интересува и мен. И по - точно как в този случай се издават фактури и се регистрира касов апарат при положение, че за това трябва БУЛСТАТ респ. ЕИК.
В този случай до регистрирането на ТД извършвайте плащанията на сделките по банков път.
Чл. 3. (1) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (ФУ), освен когато плащането се извършва по банков път.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Revolution, браво, прочели сте Наредбата, която цитирах, а може ли да ми посочите съдебната практика, за която пишете по - горе Мерси предварително.
- nemesis
- Младши потребител
nemesis написа:Revolution, браво, прочели сте Наредбата, която цитирах, а може ли да ми посочите съдебната практика, за която пишете по - горе Мерси предварително.
А едно кафенце, или баничка може би…………..?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не, че някой ме пита, но и аз съм на мнение, че може да стане и преди регистрацията на дружеството. Като се има предвид колко се бавят нещата в ТР. Ще си взема резервация за името, такова дето няма начин да го има в СГС, ОС или заявено в ТР и ще почна да им готвя документите. /Става дума за съдружници чуждестранни ЮЛ/. Договорени са условията за предварителен договор за имот, с нотариална заверка ,подписан от страна на дружеството от упълномощено лице. / По ралната цена на имота/. Клиентите, всеки според дяловото си участие ще си преведе парите за капарото на продавачите от странство по банковата им сметка. Живот и здраве след 45 дни от подаване на "документчетата с апостилчетата и протоколчетата и друж. договор на поне два езика и т.н." ще имат регистрацикага и готово... нот. акт, плащане, ДДС, фактури .. . и готово. Чудничко, звучи ми като в прекрасния рекламен клип с дупчиците и кабелчетата, но просто трябва да стане "сега и веднага".
- i.georgieva
- Младши потребител
- REVOLUTION
- Активен потребител
Брейй, кафенца, банички.....ми че аз като идвам към Пловдив, ще трябва да донеса бутилка JB за бързия отговор. Работата на тоя ТР е наистина много мудна, ама го отдавам на пререгистрациите. Опитвам се да съм търпелив, ама кво да направя като знам, че всеки ден който губя, си е загуба и на време и пари. Пък да не говорим, ако нещо решат да ми откажат рег.
- balders
- Младши потребител
въпроса е търговско правен , не данъчен.
Да, такъв е, докато дойдат данъчните.
Вярно е, няма ограничение за действия на дружеството, доколкото не противоречат на изискванията за документиране на сделките.
Няма проблем за сключване на договори, наемане на помещения, дори и закупуване на активи, но смятам, че започването на търговска дейност е невъзможно.
А да попитам Революшън, след като препоръчва сделките да се извършват по банков път - по коя и каква сметка ще се заплаща и кой ще издаде фактура за сделката?
Вярно е, няма ограничение за действия на дружеството, доколкото не противоречат на изискванията за документиране на сделките.
Няма проблем за сключване на договори, наемане на помещения, дори и закупуване на активи, но смятам, че започването на търговска дейност е невъзможно.
А да попитам Революшън, след като препоръчва сделките да се извършват по банков път - по коя и каква сметка ще се заплаща и кой ще издаде фактура за сделката?
- SashkoS
- Потребител
SashkoS написа:въпроса е търговско правен , не данъчен.
Нямам време днес , но се ангажирам утре да отговоря!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Плащанията няма как да минават по банков път, защото преди да излезе регистрацията сметката е набирателна - т.е. само за капитала. Банките нямат право да извършват операции с тази сметка, вкл. да заверяват преводи. Незнам счетоводно как биха се оправили нещата ако преводите се получават по сметка на ФЛ-учредители.
- karelia79
- Потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|