начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Запис на Заповед къде и как ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запис на Заповед къде и как ?

Мнениеот NaidobriX » 12 Апр 2008, 23:12

Здравейте ,,,
Искам да попитам какво е необходимо да си извадя такова нещо също така на какво място трябва да отида и горе долу какви пари излиза за да се направи този документ ?
До колкото знам Записа на заповед е ето това => ТУК

ами това е благодаря предварително за отговорите... (и се надявам все пак да ми помогнете ;-))
NaidobriX
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Апр 2008, 23:20

:D :D :D
Глава тридесет и първа
ЗАПИС НА ЗАПОВЕД

Съдържание
Чл. 535. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Записът на заповед съдържа:
1. наименованието "запис на заповед" в текста на документа на езика, на който е написан;
2. безусловно обещание да се плати определена сума пари;
3. падеж;
4. място на плащането;
5. името на лицето, на което или на заповедта на което трябва да се плати;
6. дата и място на издаването;
7. подпис на издателя.

Непълнота на съдържанието
Чл. 536. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Документ, който не съдържа някои от реквизитите, посочени в чл. 535, не е запис на заповед, освен в случаите, определени в ал. 2, 3 и 4.
(2) Запис на заповед, в който не е посочен падежът, се смята платим на предявяване.
(3) Ако не е уговорено друго, мястото на издаването се смята за място на плащането и за местожителство на издателя.
(4) Запис на заповед, в който не е посочено мястото на издаването, се смята издаден в мястото, посочено до името на издателя.

Препращане към уредбата на менителницата
Чл. 537. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) За записа на заповед се прилагат съответно, доколкото са съвместими с естеството му, разпоредбите за менителницата.

Задължения на издателя
Чл. 538. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Издателят на записа на заповед е задължен по същия начин, както платецът на менителницата.
(2) Записът на заповед, платим на определен срок след предявяването, трябва да се предяви на издателя в сроковете по чл. 477. Издателят трябва да удостовери върху документа, че му е предявен, да постави дата и да се подпише. Срокът след предявяването тече от датата, удостоверена от издателя върху записа. Отказът на издателя да удостовери предявяването или да постави дата се установява с протест съгласно чл. 496, чиято дата се смята като начало на срока след предявяването.
kalahan2008
Активен потребител

Re: Запис на Заповед къде и как ?

Мнениеот kalahan2008 » 12 Апр 2008, 23:24

NaidobriX написа:Искам да попитам какво е необходимо да си извадя такова нещо Лист и химикал :D също така на какво място трябва да отида няма значение и горе долу какви пари излиза за да се направи този документ ? колкото струва хартията и мастилото :D

Издателят просто трябва да се подпише на записа на заповед.
Освен на ръка май е по-добре да се напише на компютър, да няма фалове. :D Това не е документ, който се издава от някоя институция.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот NaidobriX » 12 Апр 2008, 23:31

Благодаря за бързия отговор обаче нещо не те разбирам това означава ли че мога да хвана и аз да си напиша едно такова нещо ?
Не трябва ли това нещо да има някакви нотариялни подписи печати заверки ?
Все пак ако се стигне до СЪД това нещо ще има ли някаква стойност като не е издадено от дадена институция ???
NaidobriX
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Апр 2008, 23:33

NaidobriX написа:Не трябва ли това нещо да има някакви нотариялни подписи печати заверки ?

Законът не изисква такива реквизити.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот NaidobriX » 12 Апр 2008, 23:39

и все пак как трябва да бъде написано това нещо
Чесно казано не разбирам въобще от тия работи ама едно хвърчащо листче с нещо написано на него (или поне аз така си го представям без печати на някаква институция) не ми се вижда като да е валидно пред съда .....пиша толкова защото ако не е необходимо поне нещо на практика мога да си изфабрикувам тонове подобни хартиики че разни хора ми дължат пари

А на мен ми трябва за нещо сериозно и не искам в последствие да се окаже че нямам никакъв документ който да ми послужи пред съд при лошо развитие на нещата
NaidobriX
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Апр 2008, 23:42

NaidobriX написа:Все пак ако се стигне до СЪД това нещо ще има ли някаква стойност като не е издадено от дадена институция ???

Чл. 417. Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на:
...........
9. запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони по нея.
Чл. 414. (1) Длъжникът може да възрази писмено срещу заповедта за изпълнение или срещу част от нея. Обосноваване на възражението не се изисква.
(2) Възражението се прави в двуседмичен срок от връчването на заповедта, който не може да бъде продължаван.
Чл. 415. (1) Когато възражението е подадено в срок, съдът указва на заявителя, че може да предяви иск относно вземането си в едномесечен срок, като довнесе дължимата държавна такса.
(2) Когато заявителят не представи доказателства, че е предявил иска в посочения срок, съдът обезсилва заповедта за изпълнение частично или изцяло, както и изпълнителния лист, издаден по чл. 418.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Апр 2008, 23:43

NaidobriX написа:пиша толкова защото ако не е необходимо поне нещо на практика мога да си изфабрикувам тонове подобни хартиики че разни хора ми дължат пари

:D :D
Записът на заповед се издава не от този, на който трябва да му се плаща нещо, а от този, който трябва да плаща :D :D
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот NaidobriX » 12 Апр 2008, 23:50

да де ама както другия човек може да ми напише такова нещо какво ми пречи на мен да си напиша от негово име такава заповед ?

и междо другото може ли да ми оформите едно такова заповед която да иа дам на суответния човек да ми я напише ?
NaidobriX
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Апр 2008, 23:56

NaidobriX написа:да де ама както другия човек може да ми напише такова нещо какво ми пречи на мен да си напиша от негово име такава заповед ?ами Наказателният кодекс Ви пречи :D

и междо другото може ли да ми оформите едно такова заповед която да иа дам на суответния човек да ми я напише ? Всеки адвокат във Вашия град може да Ви състави такъв запис на заповед, срещу съотвената сума, разбира се :D
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот NaidobriX » 12 Апр 2008, 23:59

това вече е друго нещо много благодаря ... значи трябва да отидем при адвокат да ни го направи това нещо ....
а отностно втората част от въпроса ми колко горе долу струва тази процедура ?
NaidobriX
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Апр 2008, 00:02

колкото се договорите :D Зависи на какъв адвокат ще попаднте-някои вземат малко, но работят некачествено, други вземат много, но ще го направят като хората, трети хем работят некачествено, хем много пари вземат, четвърти...май не съм срещал адвокати, които да работят качествено срещу малко пари :D :D
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот NaidobriX » 13 Апр 2008, 00:03

и все пак ?
NaidobriX
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Апр 2008, 00:08

НАРЕДБА № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения
Не знам дали има промени в Наредбата.
Нека някой колега адвокат да каже, че аз не съм адвокат :wink:
kalahan2008
Активен потребител

относно ЗЗ

Мнениеот palimsest » 13 Апр 2008, 09:23

Всякакви дългове и други вземания могат да се гарантират с подписване на запис на заповед. Подпис полага длъжникът, а записът на заповед се съхранява от взискателя, който единствен може да се възползва от нея.
Записът на заповед трябва да съдържа:
1. наименованието "запис на заповед" в текста на документа на езика, на който е написан;
2. безусловно обещание да се плати определена сума пари;
3. падеж;
4. място на плащането;
5. името на лицето, на което трябва да се плати;
6. дата и място на издаването;
7. подпис на издателя.
Не е нужно записът на заповед да се заверява нотариално, достатъчна е само писмената форма със задължителните елементи, предвидени в Търговския закон.
Няма изискване в записа на заповед да се описва откъде произхожда сумата, която се дължи. След подписването записът на заповед дава права на лицето, в чиято полза е издаден, да се снабди с изпълнителен лист от съответния окръжен или районен съд. Това става по една много бърза процедура - съдът е длъжен в 7-дневен срок от внасянето на молбата със записа на заповед да се произнесе по графичното и юридическото й оформление. Молителят е длъжен да представи само оригинала на записа на заповед. Недопустимо е да се представя ксероксно копие или нотариално заверен препис.
За да е редовен, е необходимо самият документ да е наименуван "Запис на заповед", а освен това в самия текст на същия този документ трябва да стои изразът "запис на заповед". В документа не могат да се поставят условия, отлагателни събития и др. Изрази като "безусловно обещавам", "безусловно се задължавам" или други подобни не са условие за валидност на записа на заповед. Достатъчно е в документа да не е посочено условие за пораждането на действието на поетото задължение за плащане на определена парична сума, тъй като законът не допуска задължаването на издателя на запис на заповед да е под условие.
Много често длъжникът изчезва с цел да осуети плащането по документа, който е подписал. Отказът на издателя на записа на заповед да удостовери, че документът му е предявен, да постави дата и да се подпише, както и укриването на издателя, се удостоверяват чрез извършване на протест. При клауза в записа на заповед "без протест", "без разноски" или друг равнозначен израз, тези обстоятелства могат да се удостоверят и с нотариална покана.
Съдът, който издава изпълнителен лист, следва задължително да провери налице ли са изискуемите от закона реквизити на записа на заповед, без които той би бил недействителен - дали е настъпил падежът на вземането; подадена ли е молбата от лицето, посочено като поемател; срещу кого се иска издаване на изпълнителен лист и др.
Не е допустимо издаването на изпълнителен лист и за лихвата върху сумата по записа на заповед, считано от датата на падежа до датата на подаване на молбата за издаване на изпълнителен лист. Ако всички реквизите в записа са налице, съдът издава изпълнителен лист за сумата, отразена в заповедта. Този изпълнителен лист се внася със специална молба пред държавния или частен съдебен изпълнител за образуване на изпълнително дело за принудителното събиране на сумата от длъжника.
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 13 Апр 2008, 09:31

З А П И С Н А З А П О В Е Д

ПЛАТИМ НА ПРЕДЯВЯВАНЕ
БЕЗ ПРОТЕСТ И РАЗНОСКИ

Издаден в гр.Пловдив
За: ........... лева /дванадесет хиляди и петстотин лева /
Дата на издаване: 04.03.2008 година

АЗ, ______________________________________________ , ЕГН _______________ , безусловно и неотменяемо се задължавам при предявяването на този ЗАПИС НА ЗАПОВЕД да платя на Трендафил Шипков Акациев ,ЕГН __________________ , адрес гр. ............. , ул. ............... , или на негова заповед, сумата от ............. лева / дванадесет хиляди и петстотин лева /.
Този ЗАПИС НА ЗАПОВЕД трябва да се предяви в срок не по-дълъг от 04.03.2013 г. / четвърти март двехиляди и тринадесета година/.
Сумата по този ЗАПИС НА ЗАПОВЕД е платима в гр. ......... .

ИЗДАТЕЛ: _______________

Мнениеот p_dyan » 13 Апр 2008, 18:04

Къде го пращате човека на адвокат за един запис на заповед, не е необходимо.
Човеко NaidobriX, ето ти бланка за запис на заповед http://store1.data.bg/wrestlegirl/Zapis.txt
обърни внимание на следните неща:
1.Ако ще имаш вземане от дружество(фирма) то напиши отгоре името на дружеството, а името на човека като физическо лице като авалист. така ще имаш право на иск, както срещу него, така и срещу фирмено имущество.
2.Погледни най-долу вляво, записа е предварително приет за плащане, да него гониш после, а той да се крие и да не можеш да го предявиш

Не си произвеждай сам такива документи (както казваш) защото така подправяш документ, фалшифицираш подпис (казано простичко).
Надявам се че можеш поне малко да работиш с компютър, въведи си данните, подреди си текста и го давай за подпис.
p_dyan
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 14 Апр 2008, 00:14

neonato написа:После, когато е назрял проблема, та чак заквасил (втасал).

Да, и като си извади заповед за изпълнение въз основа на записа на заповед...и после длъжникът му като му възрази едно хубаво по 414 ГПК...цъфнал и вързал :D
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот NaidobriX » 14 Апр 2008, 02:09

и все пак кое е по добро нещо това което ми е дал palimsest или линка с препратката на p_dyan и искам да попитам p_dyan дали това от неговия линк трябва да се пише всичко или може и без това второто (където пише (ако има човек, който да авалира)) защото става дума за човек а не за фирма
NaidobriX
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Апр 2008, 18:33

NaidobriX, след като няма кой да авалира , това поле го изтриваш. А може там да се впиша и друго лице (например, съпруг/съпруга, брат, сестра, дори трето независимо лице). Стига разбира се това трето лице да желае да поеме подобен ангажимент. Защото често пъти когато даваш на някого пари, то и съпругата му ще всъпи в това задължение (особено когато парите ще бъдат ползувани общо). Така че не се лишавай от тази възможност.
По този начин ти ще имаш право на претенция и към това трето лице (авалист).
p_dyan
Потребител

Следваща

Назад към Търговско право