начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

довнасяне на капитал

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Margit » 16 Апр 2008, 16:54

jarrett1 написа:а какво би станало с дружеството ако не бъдат внесени тези 30 % от капитала ?

Виж в ТЗ какво става с дружество, чийто капитал е под минимално изискуемия! :lol:
Margit
Младши потребител

Мнениеот neonato » 17 Апр 2008, 01:40

===
Последна промяна neonato на 01 Юни 2008, 00:42, променена общо 1 път
neonato
Потребител

Мнениеот spike » 17 Апр 2008, 11:17

Аз имам същия проблем- срока за довнасяне е изтекъл. Вчера в търговския регистър ми казаха че не приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала. Затова сега собственика на ЕООД-то което пререгистрирам си вади удостоверение от банката за довнасяне на капитал. Също така от ТР искат 60 лв такса за довнасянето на капитала. В краизна сметка съм приготвил следните документи 1. За пререгистрацията А4- където на внесен капитал пише 3500+ Г1+ Учредителен акт + Актуално за пререгистрация и 2. А4 с внесен капитал 5000+ 60 лв. такса+ протокол решение на Едноличния собственик+Нов дружествен договор, където пише че капитала е изцяло внесен
spike
Младши потребител

Мнениеот Margit » 17 Апр 2008, 14:18

spike написа:Аз имам същия проблем- срока за довнасяне е изтекъл. Вчера в търговския регистър ми казаха че не приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала. Затова сега собственика на ЕООД-то което пререгистрирам си вади удостоверение от банката за довнасяне на капитал. Също така от ТР искат 60 лв такса за довнасянето на капитала. В краизна сметка съм приготвил следните документи 1. За пререгистрацията А4- където на внесен капитал пише 3500+ Г1+ Учредителен акт + Актуално за пререгистрация и 2. А4 с внесен капитал 5000+ 60 лв. такса+ протокол решение на Едноличния собственик+Нов дружествен договор, където пише че капитала е изцяло внесен

В Търговския регистър да вървят да се обесят! Никъде не пише по какъв начин трябва да бъде довнесен капитала- по банков път или по каса. Как така ще те кара да довнасяш капитал задължително по банков път? Ами, ако е довнесен по каса преди 2 години и това е осчетоводено т.е. в баланса е отразено, че съответният съдружник няма задължения към дружеството и капиталът е изцяло внесен какво правим тогава?

Аман от ....! :x

Да вземат да се консултират с някой, който е в час!

Аз, ако съм на Ваше място ще им пусната така документите и като се произнесат с отказ, ще обжалвам в съда. Ааааааа! Омръзна ми всеки да си измисля ново право! :x
Margit
Младши потребител

Мнениеот spike » 17 Апр 2008, 16:56

Още се чудя как да ги пусна документите. Първоначално мислех да ги пусна директно в А4 за пререгистрацията да си пише внесен капитал 5000лв, ама собствениците искат да се пререгистрират по бързо и ме е страх да не дадат отказ. От друга страна ако пусна сега че се довнася капитала ме притеснява да не вземат да ни глобат за това че се внася след като е изтекъл срока за довнасяне??? Абе въобще големи тъпоти!!!!
spike
Младши потребител

Мнениеот Margit » 17 Апр 2008, 17:12

spike написа:Още се чудя как да ги пусна документите. Първоначално мислех да ги пусна директно в А4 за пререгистрацията да си пише внесен капитал 5000лв, ама собствениците искат да се пререгистрират по бързо и ме е страх да не дадат отказ. От друга страна ако пусна сега че се довнася капитала ме притеснява да не вземат да ни глобат за това че се внася след като е изтекъл срока за довнасяне??? Абе въобще големи тъпоти!!!!

А, виж това с глобата няма как да стане. :lol: За недовнесен капитал може да ти закрият дружеството, ако срокът за довнасяне е изтекъл и те спипат преди някак си да си го довнесал, но да те глобят не може. Това са си частноправни отношения между дружеството и съдружниците му т.е. съдружникът е съгрешил спрямо дружеството, а не срещу държавата, че да го глобяват. За това дружеството може да
го изключи и да си загуби всичко внесено до сега, ама държавата да глоби дружеството, няма как да стане.

Не се тревожи и си пусни обикновена пререгистрация! Пиши, че капиталът е внесен изцяло и щом по-горе са писали хората, че не искат доказателства за довнасяне, значи няма нужда.

Успех!
Margit
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 19 Апр 2008, 13:28

spike,

В случая трябва да се обърне внимание и на счетоводните документи. В Баланса има ли запис по перо Невнесен капитал? И съответно вземания от съдружници?

Ако преди време (с касов ордер или без) е декларирано счетоводно, че е внесен капитала и това е отразено в Баланса, сега какво - анулирате счетоводния запис за да внесете капитала наново? И подадените Финансови отчети стават неверни "защото за ТР касовият ордер не е документ"?

Съгласен съм с Маргит, че не може да правим финансови и юридически каши, възможно и с последствия, защото някой от ТР е свикнал документите да му се слагат на бюрото по определен начин.
SashkoS
Потребител

Мнениеот e.i.t. » 24 Апр 2008, 14:25

Спайк "Аз имам същия проблем- срока за довнасяне е изтекъл. Вчера в търговския регистър ми казаха че не приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала."
За Спайк - май вече ще приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала - виж това решение на ПОС по отказ на АВ-ТР -
https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... c1f1cfafb7

https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... ndition.ra
e.i.t.
Младши потребител

Също така от ТР искат 60 лв такса за довнасянето на капитала

Мнениеот iva_dimitrova » 01 Май 2008, 00:03

Здравейте Колеги!
Вече имах няколко такива дружества, при които при първоначалната регистрация на ООД/ЕООД са внесени 70% от капитала. При пререгистрацията на дружеството към А4 приложих освен Удостоверението за пререгистрация и документ за довнесен капитал по банков път. Инямаше проблем. Дружествата са пререгистрирани вече. А таксата от 60лв. се плаща само при увеличаване или намаляване на капитала. И не е нужно да има решение на ОС/съответно едноличния собственик на капитала за довнасяне на 30%.
iva_dimitrova
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 01 Май 2008, 01:37

e.i.t. написа:Спайк "Аз имам същия проблем- срока за довнасяне е изтекъл. Вчера в търговския регистър ми казаха че не приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала."
За Спайк - май вече ще приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала - виж това решение на ПОС по отказ на АВ-ТР -
https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... c1f1cfafb7

https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... ndition.ra

Хахахахаха, много яко решение ;-) Някъде го приказвахме за "мазния ПКО", който е голяма работа.

Заслужава си да се пусне твоето решение тука :-)

РЕШЕНИЕ

гр.Пловдив, 09.04.2008г.

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, Търговска колегия, XVII-ти състав в закрито заседание на девети април две хиляди и осма година в състав:

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: СИМЕОН ЗАХАРИЕВ

като разгледа докладваното от съдията т. дело № 191/2008г. по описа на същия съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

„БЛАСТБОР" ООД - град Асеновград, ул, Иван Вазов № 40 обжалва отказ № 20080201120554/15.02.2008 г. на Агенция по вписванията, постановен по заявление-искане за вписване увеличение на капитала на дружеството от 5200 на 6000 лв. чрез съразмерно увеличаване дяловете на съдружниците и промяна в структурата на капитала на дружеството. Твърди, че отказът е незаконосъобразен и моли да бъдат отменен.

Ответната Агенция по вписванията не взима конкретно становище по жалбата. Представя преписката.

Пловдивският окръжен съд, като взе предвид събраните по делото доказателства, намира жалбата за изцяло основателна.

В ответната Агенция е представено заявление по образец, с приложени към него протокол от ОСС, нов дружествен договор, приходен касов ордер - 2 броя, както и документ за внесена ДТ. Поискано е вписването на увеличение на капитала и неговото преструктуриране съобразно взетото с цитирания протокол от ОСС решение.

Ответникът е изложил доводи, че на основание чл.166, ал.1 от ТЗ вноските на съдружниците следва да бъдат внесени в банкова сметка на дружеството, а не в касата му, както е направено в процесния случай, видно от представените касови ордери. Посоченото е дало основание да се постанови обжалвания отказ.

Съдът намира отказът за незаконосъобразен.

Чл.166, ал.1 от ТЗ съдържа изложеното изискване за внасяне на капитала на търговското дружество единствено и само досежно набирателния капитал на същото. Логиката на закона се основава на обстоятелството, че до този момент дружеството не съществува, респ. няма каса и счетоводни записвания освен вноските на съдружниците. Не са налице основания посочената норма да се тълкува разширително, доколкото в разпоредбите относно увеличаване размера на капитала липсват такива изисквания.

Позоваването на Наредба № 1/2007 г. - чл.21 ал.4, съдът намира за неоснователно. Недопустимо е с подзаконов нормативен акт да се въвеждат изисквания, каквито липсват в специалния закон - в случая ТЗ. Последният не съдържа изискване увеличението на капитала при ООД да се внася само в банкова сметка, поради което и отказът е незаконосъобразен.

Ето защо, съдът

РЕШИ:

ОТМЕНЯ като незаконосъобразен отказ № 20080201120554/15.02.2008 г. на Агенция по вписванията, постановен по заявление-искане със същия номер от 01.02.2008 г. за вписване увеличение на капитала на дружеството от 5200 на 6000 лв. чрез съразмерно увеличаване дяловете на съдружниците и промяна в структурата на капитала на дружество „БЛАСТБОР" ООД - град Асеновград, ул. Иван Вазов № 40.

ЗАДЪЛЖАВА Агенция по вписванията да извърши в 3-дневен срок от получаването поисканото в цитираното заявление вписване в TP.

Решението не подлежи на обжалване.
ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: / П/
prnedev
Активен потребител

Мнениеот drlaw » 18 Юни 2008, 13:52

Здравейте отново колеги,

След понатрупания опит как процедирате с довнасянето на капитала при пререгистрация.
Имаме дружество, рег. през 2005 г. В устава пише, че в 6-месечен срок трябва да се довнесат 1500 лв.

Сега при пререгистрация може ли да се мине с едно А4 , в което да пише че капиталът е довнесен и да се приложи приходен касов ордер като доказателство(промерно дата на ордера-януари 2008). И с Г1 да се обяви устав, в който да пише, че целият капитал е внесен. И съответно в устава да се отбележи, че и изменен през януари 2008 в частта, отнасяща се до капитала.
трябва ли протокол на ОС-според мен не.
И за таксата-не би трябвало да се плаща такса, тъй като размерът на капитала не се променя.

Как мислите?
drlaw
Младши потребител

Предишна

Назад към Търговско право