jarrett1 написа:а какво би станало с дружеството ако не бъдат внесени тези 30 % от капитала ?
Виж в ТЗ какво става с дружество, чийто капитал е под минимално изискуемия!
|
|
jarrett1 написа:а какво би станало с дружеството ако не бъдат внесени тези 30 % от капитала ?
spike написа:Аз имам същия проблем- срока за довнасяне е изтекъл. Вчера в търговския регистър ми казаха че не приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала. Затова сега собственика на ЕООД-то което пререгистрирам си вади удостоверение от банката за довнасяне на капитал. Също така от ТР искат 60 лв такса за довнасянето на капитала. В краизна сметка съм приготвил следните документи 1. За пререгистрацията А4- където на внесен капитал пише 3500+ Г1+ Учредителен акт + Актуално за пререгистрация и 2. А4 с внесен капитал 5000+ 60 лв. такса+ протокол решение на Едноличния собственик+Нов дружествен договор, където пише че капитала е изцяло внесен
spike написа:Още се чудя как да ги пусна документите. Първоначално мислех да ги пусна директно в А4 за пререгистрацията да си пише внесен капитал 5000лв, ама собствениците искат да се пререгистрират по бързо и ме е страх да не дадат отказ. От друга страна ако пусна сега че се довнася капитала ме притеснява да не вземат да ни глобат за това че се внася след като е изтекъл срока за довнасяне??? Абе въобще големи тъпоти!!!!
e.i.t. написа:Спайк "Аз имам същия проблем- срока за довнасяне е изтекъл. Вчера в търговския регистър ми казаха че не приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала."
За Спайк - май вече ще приемат приходния касов ордер като доказателство за довнасяне на капитала - виж това решение на ПОС по отказ на АВ-ТР -
https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... c1f1cfafb7
https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... ndition.ra
РЕШЕНИЕ
гр.Пловдив, 09.04.2008г.
ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, Търговска колегия, XVII-ти състав в закрито заседание на девети април две хиляди и осма година в състав:
ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: СИМЕОН ЗАХАРИЕВ
като разгледа докладваното от съдията т. дело № 191/2008г. по описа на същия съд, за да се произнесе, взе предвид следното:
„БЛАСТБОР" ООД - град Асеновград, ул, Иван Вазов № 40 обжалва отказ № 20080201120554/15.02.2008 г. на Агенция по вписванията, постановен по заявление-искане за вписване увеличение на капитала на дружеството от 5200 на 6000 лв. чрез съразмерно увеличаване дяловете на съдружниците и промяна в структурата на капитала на дружеството. Твърди, че отказът е незаконосъобразен и моли да бъдат отменен.
Ответната Агенция по вписванията не взима конкретно становище по жалбата. Представя преписката.
Пловдивският окръжен съд, като взе предвид събраните по делото доказателства, намира жалбата за изцяло основателна.
В ответната Агенция е представено заявление по образец, с приложени към него протокол от ОСС, нов дружествен договор, приходен касов ордер - 2 броя, както и документ за внесена ДТ. Поискано е вписването на увеличение на капитала и неговото преструктуриране съобразно взетото с цитирания протокол от ОСС решение.
Ответникът е изложил доводи, че на основание чл.166, ал.1 от ТЗ вноските на съдружниците следва да бъдат внесени в банкова сметка на дружеството, а не в касата му, както е направено в процесния случай, видно от представените касови ордери. Посоченото е дало основание да се постанови обжалвания отказ.
Съдът намира отказът за незаконосъобразен.
Чл.166, ал.1 от ТЗ съдържа изложеното изискване за внасяне на капитала на търговското дружество единствено и само досежно набирателния капитал на същото. Логиката на закона се основава на обстоятелството, че до този момент дружеството не съществува, респ. няма каса и счетоводни записвания освен вноските на съдружниците. Не са налице основания посочената норма да се тълкува разширително, доколкото в разпоредбите относно увеличаване размера на капитала липсват такива изисквания.
Позоваването на Наредба № 1/2007 г. - чл.21 ал.4, съдът намира за неоснователно. Недопустимо е с подзаконов нормативен акт да се въвеждат изисквания, каквито липсват в специалния закон - в случая ТЗ. Последният не съдържа изискване увеличението на капитала при ООД да се внася само в банкова сметка, поради което и отказът е незаконосъобразен.
Ето защо, съдът
РЕШИ:
ОТМЕНЯ като незаконосъобразен отказ № 20080201120554/15.02.2008 г. на Агенция по вписванията, постановен по заявление-искане със същия номер от 01.02.2008 г. за вписване увеличение на капитала на дружеството от 5200 на 6000 лв. чрез съразмерно увеличаване дяловете на съдружниците и промяна в структурата на капитала на дружество „БЛАСТБОР" ООД - град Асеновград, ул. Иван Вазов № 40.
ЗАДЪЛЖАВА Агенция по вписванията да извърши в 3-дневен срок от получаването поисканото в цитираното заявление вписване в TP.
Решението не подлежи на обжалване.
ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: / П/
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 49 госта