начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Разтрогване на договор от страна на прокурист

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разтрогване на договор от страна на прокурист

Мнениеот Петър Петров » 22 Фев 2005, 18:12

Здравейте,
Прокурист съм във фирма с граждански договор, регистриран в съда. Договорът ми е за два часа дневно. Сега желая да разтрогна договора, а собственикът твърди, че това не е възможно.
Какво е нужно да направя?
Благодаря ви предварително.
Петър Петров

Re: Разтрогване на договор от страна на прокурист

Мнениеот evgo » 22 Фев 2005, 18:46

На първо място трябва да видите какво пише в договора Ви за управление, който се сключили на основание чл.23 ТЗ.
Ако в него не е уговорен начин на прекратяване на договора, съветствайте се с адвокат дали на може да се приложи чл.141 ал.5 ТЗ.
evgo

Мнениеот случаен-N » 22 Фев 2005, 21:40

Известен ми е случай, когато съдът е приложил по аналогия разпоредбата на чл.141, ал.5 ТЗ за прокурист. Съвсем правилно според мен. Нелепо е да се смята, че някой може да бъде принуден против волята си да управлява дружеството, но законодателят е "забравил" прокуристите. За съжаление не е ясно какво решение би взел конкретен съдия по такъв казус. Най-вече поради липса на изрична разпоредба в закона и поради липса на съдебна практика. Нещата са кантар – може и да уважи такова искане, но може и да откаже.
случаен-N

Мнениеот rr » 23 Фев 2005, 02:34

Използвайте чл. 141 ал. 5 от ТЗ, ако съдията ви откаже искайте отказ и го обжалвайте пред Апелативният съд там имат практика точно в тази насока
rr

Назад към Търговско право