начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

въпр.относно копиране на опаковка

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпр.относно копиране на опаковка

Мнениеот jojobix » 30 Апр 2008, 22:45

Здравейте на всички, без да споменавам имена на фирми и сфера на дейност имам няколко въпроса към запознатите относно следната ситуация:
.Фирмата "А" от 7 години предлага своите стоки в оригинално оформени опаковки. Провежда и масирана реклама на тези опаковки.
Малка конкурентна фирма "Б" решава да се възползва от популярността на опаковките на фирмата "А". Подготвя свои опаковки, като копира основните композиционни елементи на опаковките на фирмата "А" и цветовите съчетания. Внася незначителни изменения в оформява¬нето, които не променят общото впечатление на опаковките - като опаковки на фирмата "А", получили известност на пазара.
Въпросите по създалата се ситуация са ми следните:
1. Каква правна квалификация може да бъде дадена на действията на фирмата "Б"?
2. До кой административен орган може да се обърне фирмата "А" с оплакване от действията на фирмата "Б"?
3. Какви искания може да формулира фирмата "А" пред административния орган?
4. Какво решение може да приеме административният орган, ако бъдат доказани оплакванията на фирмата "А"?
5. Пред кой съд може да бъде обжалвано: решението на административния орган?
6. Какви са правомощията на съда ? Какви решения може да постанови? Какви са етапите на съдебната процедура?

На отзовалите се предварително благодаря.
jojobix
Нов потребител

Re: въпр.относно копиране на опаковка

Мнениеот d_d » 30 Апр 2008, 23:38

jojobix написа:Въпросите по създалата се ситуация са ми следните:
1. Каква правна квалификация може да бъде дадена на действията на фирмата "Б"?
2. До кой административен орган може да се обърне фирмата "А" с оплакване от действията на фирмата "Б"?
3. Какви искания може да формулира фирмата "А" пред административния орган?
4. Какво решение може да приеме административният орган, ако бъдат доказани оплакванията на фирмата "А"?
5. Пред кой съд може да бъде обжалвано: решението на административния орган?
6. Какви са правомощията на съда ? Какви решения може да постанови? Какви са етапите на съдебната процедура?

Моите въпроси са :

1. Само лекция ли искате или да ви напишем и молбите ?
2. Какъв е оборота от продажбата на въпросния продукт ?
d_d
Потребител

Мнениеот law_master » 01 Май 2008, 01:28

отговор на студент:

това е нарушение на изключителното право в/у марката. с оглед на това можете да заведете жалба с/у фирмата Б да преустанови предлагането на стоки в опаковка която въвежда в заблуждение клиентите. според мен по-качествено разрешение на проблема по съдебен ред отколкото по административен. съдът има всички правомощия на адм. органите че даже и малко отгоре ;). компетентният съд зависи от цената на иска или съдът сам решава кои дела са мо подведомтвени.

това са някои общи насоки. утре ще потърся конкретни разпоредби за по-голяма точност че сега ми се спи нещо

Поздрави !
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Търговско право