Търговско дружество- ООД, е прекратено по решение на съда и е открита процедура по ликвидация със срок за приключването й- 6 месеца. Дружеството има сключен договор за заем, по който е Заемодател. Заемателят към момента е изряден и заплаща заемните вноски по уговорения с договора план за погасяване, който предвижда разсрочено погасяване. Заемът ще бъде изцяло погасен през 2010 година. Въпросът!
Според Вас съществува ли правно обоснована възможност да се иска предсрочно погасяване на заема?
Изпраща се покана до Заемателя за доброволно изпълнение, но той отказва и се завежда дело за връщане на сумата.
Може ли според Вас да е налице хипотезата на чл. 89 от ЗЗД/да се счете, че договорът е развален по право/- защото след ликвидацията/6мес./ идва заличаване на дружеството и на кого ще бъде връщан заема.
Интересуват ме правно обосновани мнения на хора, които имат опит и може би са имали подобен казус. Пък и това е интересен за дискусия спор!
Предварително благодаря на всички! Ако сте се намерили съдебна практика по въпроса, моля Ви, цитирайте я:)
- Дата и час: 02 Дек 2024, 08:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ликвидация!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ликвидация!!!
sainul написа:Търговско дружество- ООД, е прекратено по решение на съда и е открита процедура по ликвидация със срок за приключването й- 6 месеца. Дружеството има сключен договор за заем, по който е Заемодател. Заемателят към момента е изряден и заплаща заемните вноски по уговорения с договора план за погасяване, който предвижда разсрочено погасяване. Заемът ще бъде изцяло погасен през 2010 година. Въпросът!.........
Срокът явно не е съобразен с вземането на ТД от 3-то лице по договора за заем.
Като първа възможност: Да се споразумеете за предсрочно погасяване в рамките на 6 мес. срок. Това ще е благоприятно за вас, при положение, че длъжникът разполага с ресурс и приеме да измените договора.
Другата възможност е да цедирате вземането, като спазите реда по чл.99 ЗЗД. Новите кредитори ще бъдат съдружниците (като физ. лица). И за по-сигурно, съдружниците да вземат решение по този въпрос, отразено в Протокол от Общото събрание.
Нахвърлям съвсем грубо конструкцията за цесията, дано да сработи.
Дали пък цесията като способ няма да се окаже противна на закона?
Но пък при ликвидация на ТД, активите му следва да бъдат разпределени съответно на дела на всеки съдружник, което по отношение на вземането ще е налице, макар и след прекратяването и заличаването му като търговски субект.
-
Melly - Старши потребител
hi, again...
Blagodarq za otziwchiwostta, no i dwete predlojeniq sa mi qsni. Wyprosyt e tam,che ima zawedeno delo za tezi pari i prawniqt spor e dali pri likwidaciqta mojem da poluchim predsrochno izpylnenie po dogowora za zaem. T.e., likwidaciqta da prawi wzemaneto ni predsrochno i izcqlo iziskuemo. iskam po tozi wypros da angajirate wnimanieto si.
Ako ima kakwo da kajete- iskreno blagodarq!
- sainul
- Младши потребител
Re: hi, again...
sainul написа:Blagodarq za otziwchiwostta, no i dwete predlojeniq sa mi qsni. Wyprosyt e tam,che ima zawedeno delo za tezi pari i prawniqt spor e dali pri likwidaciqta mojem da poluchim predsrochno izpylnenie po dogowora za zaem. T.e., likwidaciqta da prawi wzemaneto ni predsrochno i izcqlo iziskuemo. iskam po tozi wypros da angajirate wnimanieto si.
А, това вече е нов момент и мисля, че обстановката се усложни.
Изложете фактите хронологично - "на парче" не може да Ви бъде дадена насока, а най-добре ще бъде да обсъдите въпроса с адвокат.
И още нещо, българи са създали кирилицата, тя официално е призната и в ЕС - пишете на нея във форума.
-
:)
Въпросът беше принципно поставен и то само в една насока. Казах Ви това, което беше необходимо да знаете. Ако прочетете добре изложението ми в първия постинг ще разберете. Otnosno nachinyt na pisane- mislya, che vseki ima prawo na izbor, nali taka skypa MEllY? Адвокат не ми трябва, мисля че имам достатъчно сили да се справя и все пак никой не искаше от Вас конкретен отговор, а да порасъждавате малко. Нали затова е форума!
- sainul
- Младши потребител
Re: :)
sainul написа:Въпросът беше принципно поставен и то само в една насока. Казах Ви това, което беше необходимо да знаете. Ако прочетете добре изложението ми в първия постинг ще разберете. Otnosno nachinyt na pisane- mislya, che vseki ima prawo na izbor, nali taka skypa MEllY? Адвокат не ми трябва, мисля че имам достатъчно сили да се справя и все пак никой не искаше от Вас конкретен отговор, а да порасъждавате малко. Нали затова е форума!
Цитат:...............Заемът ще бъде изцяло погасен през 2010 година. Въпросът!
Според Вас съществува ли правно обоснована възможност да се иска предсрочно погасяване на заема? Изпраща се покана до Заемателя за доброволно изпълнение, но той отказва и се завежда дело за връщане на сумата. Може ли според Вас да е налице хипотезата на чл. 89 от ЗЗД/да се счете, че договорът е развален по право/- защото след ликвидацията/6мес./ идва заличаване на дружеството и на кого ще бъде връщан заема..............(край на цитата).
Това са Ваши думи, нали Sainul?
Та всичко изложено след Въпроса, за мен означава излагане на Вашите хипотези.
От последния Ви пост става ясно, че не сте формулирали правилно казуса. Не търсете вина извън себе си. С поведението си сте в състояние единствено да привлечете негативна енергия, а това никак не е здравословно, уверявам Ви.
Приятен ден!
-
:)
Защо трябва сега да се обиждате за глупости, никой не е искал да Ви засяга. Това е място за дискусия и всеки има право на мнение. Не искам повече да коментирам нищо, само ще кажа, че нарочно изложих казуса точно така. Не съм и имал намерение да Ви казвам нещо повече и пак повтарям- въпроса касаеше самото производство по ликвидация, а не дали има неизпълнение и какво, нито на какво основание се търси плащане и т.н. Как да е, благодаря Ви!
- sainul
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|