Здравейте!!!
Ежедневно ставаме свидетели на своеволията и погазването на вскакви етични, морални и законови норми от страна на АВ и ТР, а какво, всъщност, е нашето противодействие на тези действия?!Вместо да стимулира и улеснява бизнеса, гореспоменатият регистър стопира търговския оборот в държавата ни!!!Ситуациятя е абсурдна - подала съм 2 пререгистрации и промени в ООД-та в края на март, съответно заведени на 04.04 и до момента ни вест-ни кост, отгоре на всичко в графата "без партида" се правят справки само до 30 дни от вход.номер на преписката!!!Подигравка!!!
Трябва да обединим сили, да се изправим и с общи усилия да разрешим този проблем!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 08:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
АВ и ТР
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Предстоящи гласувания
за петък, 16.05.2008
1. Гласуване на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър (Приети на първо четене на 17.4.2008 г.).
за петък, 16.05.2008
1. Гласуване на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър (Приети на първо четене на 17.4.2008 г.).
- leator
- Потребител
И аз, като колежката angelika съм пуснала една промяна от края на март, и все стои на обработва се, е да ме извиняват, ама може ли смяна на управител да е повече от два месеца, ми този управител какво да го правиме, уж сме назначили нов ама той два месеца чака вписване, а на стария си му плащат заплата и осигуровки. и всеки ден ме питат - какво стана с тази промяна? Тъпо, тъпо и тъпо ще накараш освободен у-л да ти управлява фирмата докато излезе вписването, защото чл.141 ТЗ .....
- marsidi
- Потребител
marsidi написа:И аз, като колежката angelika съм пуснала една промяна от края на март, и все стои на обработва се, е да ме извиняват, ама може ли смяна на управител да е повече от два месеца, ми този управител какво да го правиме, уж сме назначили нов ама той два месеца чака вписване, а на стария си му плащат заплата и осигуровки. и всеки ден ме питат - какво стана с тази промяна? Тъпо, тъпо и тъпо ще накараш освободен у-л да ти управлява фирмата докато излезе вписването, защото чл.141 ТЗ .....
Опа... не е "баш" тъй
Ама вие като искате си му плащайте заплата и осигуровки ... и го карайте да си управлява ...
- inspectora
- Активен потребител
marsidi написа:И аз, като колежката angelika съм пуснала една промяна от края на март, и все стои на обработва се, е да ме извиняват, ама може ли смяна на управител да е повече от два месеца, ми този управител какво да го правиме, уж сме назначили нов ама той два месеца чака вписване, а на стария си му плащат заплата и осигуровки. и всеки ден ме питат - какво стана с тази промяна? Тъпо, тъпо и тъпо ще накараш освободен у-л да ти управлява фирмата докато излезе вписването, защото чл.141 ТЗ .....
В този случай, бих освободила стария управител и бих назначила новия. Ако пък държавата поиска да заплатя осигуровки за стария, защото два месеца не бил заличен от ТР - е, тогава ще се съдим с Агенцията по вписванията за причинени вреди от забавено вписване.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
Проблемът не е само в осигуровките- в моя случай ООД-то преминава в ЕООД и едноличният собственик на капитала очаква кредитиране на бизнеса си....естествено банката изисква актуално състоние на Дружеството, което ние на можем да получим от СГС, а единствено от ТР!Към настоящия момент минават два месеца - няма изършена пререгистрация и отразени промени....Въпросното Дружество се оказва във финансов колабс.........и е "В очакване на Годо" !Е това ако не е стимулиране на бизнеса в България- здраве му кажи!
- angelika
- Младши потребител
angelika написа:Проблемът не е само в осигуровките- в моя случай ООД-то преминава в ЕООД и едноличният собственик на капитала очаква кредитиране на бизнеса си....естествено банката изисква актуално състоние на Дружеството, което ние на можем да получим от СГС, а единствено от ТР!Към настоящия момент минават два месеца - няма изършена пререгистрация и отразени промени....Въпросното Дружество се оказва във финансов колабс.........и е "В очакване на Годо" !Е това ако не е стимулиране на бизнеса в България- здраве му кажи!
Помислете за едно дело за причинени вреди и пропуснати ползи, като се обосновете с неспазването на законоустановения срок от страна на АВ (причината за което мисля, че е липса на подготовка от страна на администрацията да изпълни закона)
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
Inspectora кое не е баш тъй??? Обосновете се.
Zvezda едва ли сме единствените, и едва ли има спазен срок от АВ/ТР/, но съм чула някой колега да е завел дело за неспазения срок./нямам време и нерви/
Zvezda едва ли сме единствените, и едва ли има спазен срок от АВ/ТР/, но съм чула някой колега да е завел дело за неспазения срок./нямам време и нерви/
- marsidi
- Потребител
marsidi написа:Inspectora кое не е баш тъй??? Обосновете се.
Ами чл.140 си има ал.3 и ал.4 ... чл.141 пък си има ал.6 и ал.7 ... така че не е нужно новия управител да си "чака" ... аз бих го "изюркал" да се захваща за работа ...
За съжаление много колеги се "притесняват", че като нещо не е вписано ... край вече "блокирани" сме ... стига толкова - надявам се сте ме разбрали
- inspectora
- Активен потребител
А третите добросъвестни лица, които може да договарят с освободения управител, който, обаче, още не е заличен от търговския регистър?
Колега обсъждаше с мен един казус. ЕООД притежава доста апетитен недвижим имот. Смисълът на съществуването на въпросното ЕООД е единствено придобиването на имота с цел последваща продажба. За да се прехвърли на практика имотът, едноличният собственик на капитала продава 100% дяловете си, това прехвърляне се вписва, вписва се и нов управител-купувачът на дяловете. Целта е спестяване на данъци и такси. Тази схема е доста популярна напоследък-знам за няколко подобни случая. Лошо няма, от една страна, но докато се чака вписването на тези промени в ТР, за третите лица управител на ЕООД-то и едноличен собственик на капитала е продавачът.
За месец и половина-два чакане АВ да се произнесе, ако този продавач е мошеник, може да продаде имота и да си харчи милионите по света. Ходи, че го търси.
Риск печели-риск губи, ще кажете. Купувачът, ако иска да си върже гащите, да не се прави на умен и да не влиза в схеми, но ето как един добре работещ при други условия вариант да икономисаш някой лев (и то не малко левове, всъщност) става твърде съмнителен и доста неприемлив.
Колега обсъждаше с мен един казус. ЕООД притежава доста апетитен недвижим имот. Смисълът на съществуването на въпросното ЕООД е единствено придобиването на имота с цел последваща продажба. За да се прехвърли на практика имотът, едноличният собственик на капитала продава 100% дяловете си, това прехвърляне се вписва, вписва се и нов управител-купувачът на дяловете. Целта е спестяване на данъци и такси. Тази схема е доста популярна напоследък-знам за няколко подобни случая. Лошо няма, от една страна, но докато се чака вписването на тези промени в ТР, за третите лица управител на ЕООД-то и едноличен собственик на капитала е продавачът.
За месец и половина-два чакане АВ да се произнесе, ако този продавач е мошеник, може да продаде имота и да си харчи милионите по света. Ходи, че го търси.
Риск печели-риск губи, ще кажете. Купувачът, ако иска да си върже гащите, да не се прави на умен и да не влиза в схеми, но ето как един добре работещ при други условия вариант да икономисаш някой лев (и то не малко левове, всъщност) става твърде съмнителен и доста неприемлив.
Последна промяна ocean на 22 Май 2008, 12:56, променена общо 2 пъти
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
Именно.
Само че в стремежа да се икономиса ДДС-то, може да се "изгори" с данъчната основа.
Ако продавачът не кандиса да си получи парите след вписване на промяната, а си ги иска-или поне голяма част от тях-при сключването на договора за продажба на дяловете. И после - но преди вписването в АВ-продаде имота с нотариален акт, примерно.
Аз точно за това предупредих колегата, който обсъждаше казуса с мен.
Да мисли по този въпрос, да предвижда клаузи някакви, да не се съгласява купувачът да плаща продажната цена изцяло преди вписването на промяната-да не е много спокоен, защото риск има. Нито го познава тоя продавач, нито нищо.
Само че в стремежа да се икономиса ДДС-то, може да се "изгори" с данъчната основа.
Ако продавачът не кандиса да си получи парите след вписване на промяната, а си ги иска-или поне голяма част от тях-при сключването на договора за продажба на дяловете. И после - но преди вписването в АВ-продаде имота с нотариален акт, примерно.
Аз точно за това предупредих колегата, който обсъждаше казуса с мен.
Да мисли по този въпрос, да предвижда клаузи някакви, да не се съгласява купувачът да плаща продажната цена изцяло преди вписването на промяната-да не е много спокоен, защото риск има. Нито го познава тоя продавач, нито нищо.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
ocean написа:А третите добросъвестни лица, които може да договарят с освободения управител, който, обаче, още не е заличен от търговския регистър?
Колега, аз не твърдя, че забавата за вписване не създава някои неудобства (както във визирания от Вас случай ...), а казвам само, че изтъкнатите от колегите неудобства - че се блокирала дейността, че се плащали осигуровки на стария, че новия не можел да подписва ... и т.н., всищност са преодолими, като съм посочил и конкретните правни основания ...
Съгласен съм, че е възможно старият управител да злоупотреби (като "благодарение на АВ му "се дава" двумесечен срок да направи това ако иска). Съгласен съм, че е абсурдно да се чака вписване толкова време ... Но не съм съгласен с изтъкнатите по-горе "неудобства" - такива не съществуват ...
- inspectora
- Активен потребител
А какво бихте казал за неудобството, което поражда забавянето на вписването при усвояване на банков кредит, който от своя страна финансира бизнес, съществуващ от години.Банката изисква актуално състояние, а Дружеството се пререгистрира и вписва промени- от ООД на ЕООД.Според вас от къде би могло да се издаде удостоверение за актуално състояние, което да е актуално наистина и да послужи пред банката? Нито от съда- нето от ТР, защото промените все още не са вписани..., а ако има отказ?
- angelika
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|