начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Десетократно намаляване на минималния изискуем капитал

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот gudio » 22 Май 2008, 23:59

Изводът, който се налага, е, че в Булгаристан съкращението ООД трябва да отпадне и да се въведе "Б(ез)ОД". А за капитал - за какво е капитал, като и в съда едно време, и в ТР сега със сигурност се представят бая фалшиви удостоверения за внесен капитал, а по-отворените "оператори" пък регистрират ООД-то с капитал взет назаем или "временно посветен" на тази цел, който изчезва моментално след регистрацията.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Май 2008, 00:28

........
Последна промяна kalahan2008 на 10 Юни 2008, 22:25, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот neonato » 23 Май 2008, 00:29

===
Последна промяна neonato на 31 Май 2008, 23:08, променена общо 1 път
neonato
Потребител

Мнениеот prnedev » 23 Май 2008, 02:46

Това с 500 лв ООД и 5000 АД хем малко смешно звучи ;-), но от друга страна не е толкова лошо.
Ако приемем, че го направят това нещо ;-) Лично според мен, трябва да сложат и още един текст - "печалбата от предходната година задължително се разпределя до края на следващата" - а по какъв начин ще се разпредели - дали ще е вдигане на капитала или дивиденти, да няма значение. При първия вариант - адвокатски хонорари, при втория - данък дивидент. Пък който иска да смята къде му е по-изгодно.
Иначе си става пералня ;-) Иначе лично аз очаквах да ги вдигнат изискванията - вместо да намалят с една нула, да сложат такава, както навремето направиха.
А иначе АД с толкова минимален капитал, звучи доста любопитно, но няма да има бум на такива дружества ;-) Все пак още масово хората нещат да плащат за независим финансов одит всяка година ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 23 Май 2008, 08:35

neonato написа:Тази тема (за сравнително-правния анализ на съкращенията из Европата) я бистрихме по време на конкурса за ДСИ (преди да се новородя):
http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php? ... ht=#203877
Явно доживяхме да видим GoH и на наша земя.

:) Благодаря, а аз вчера я търсих тази тема и не можах да я намеря !
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 23 Май 2008, 10:34

И какво сега последно ... референдум ли щял да се провежда за това изменение :lol: ...
Аз предлагам и още едно изменение да се направи при уредбата на ООД - да се измени наименованието - от "дружество с ограничена отговорност", или "ограничено отговорно дружество" (ООД) да стане на "неограничено безотговорно дружество" (НБД), или "дружество с неограничена безотговорност" :lol: :lol:

... пък може направо да се премахне и "дружество" :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Май 2008, 10:50

..........
Последна промяна kalahan2008 на 10 Юни 2008, 22:26, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 23 Май 2008, 10:54

kalahan2008 написа:
inspectora написа:... пък може направо да се премахне и "дружество" :lol:

Че то какво "дружество" е ЕООД-то или ЕАД-то :D Сдружавам се сам със себе си :D

Е щом мога да "договарям" сам със себе си (или пък да си говоря сам със себе си ... макар, че то това отива вече към медицината :) ) ... :lol: :lol: защо да не мога да се "сдружавам" ...

П.П.: По тоя повод се сещам една случка - преди години управител на ООД пътува в чужбина ... автомобилите са два и са собственост на дружеството (едтествено УАС и документи за самоличност се носят) ... на границата - "що нямате нотариално заверени пълномощни сега" :lol: :lol: :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gudio » 23 Май 2008, 11:00

inspectora написа: Е щом мога да "договарям" сам със себе си (или пък да си говоря сам със себе си ... макар, че то това отива вече към медицината :) ) ... :lol: :lol: защо да не мога да се "сдружавам" ...

:!: Че ние тук във форума отдавна си имаме един такъв, а даже и няколко други участници :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот barri » 23 Май 2008, 11:04

Това дали капитала е 5000 или 50000 няма голямо значение. Винаги можеш да си направиш фирма-фантом, с която да поемаш задължения и която да няма активи. Фирмата ти не отговаря с капитала, а с имуществото си...Всеки може да намери 5 бона и да си направи фирма. Слушах вчера изказването на Въпросния депутат, който предлага тази промяна и основия му довод беше, че по този начин се облекчава бизнеса..А да го питам намаляването на изискуемия капитал ще накара ли ТР да действа по-бързо, защото ТР въобще не облекчава бизнеса, дори и с направените промени пак нещата ще са същите.
barri
Потребител

Мнениеот inspectora » 23 Май 2008, 11:10

Бедата е, че вместо да се занимават с "неуредиците" на наличните закони, се чудят каква да я измислят ... оставяме на страна това, дали е уместна промяната принципно ... но при положение, че има други "належащи" проблеми ... а те с какво си губят времето ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот portokal » 23 Май 2008, 11:11

Това дали капитала е 5000 или 50000 няма голямо значение. Винаги можеш да си направиш фирма-фантом, с която да поемаш задължения и която да няма активи. Фирмата ти не отговаря с капитала, а с имуществото си...

Мхъм. Така е.
Идеята е, че все пак, щом са започнали с капитал Х лева, то и имущество има на стойност Х лева поне - я като пари, я като вещи, я като вземания... това, че ще изтеглиш внесените 5 хиляди и ще си ги сложиш в джоба, не значи, че формално не дължиш да ги върнеш на дружеството.
Но наистина както пише Бари и останалите - умряла работа. Ако трябва, и ще се се докара документално загуба на стойност внесеното имущество, не е да няма начини. :lol: :lol: Та не знам - то и темата още не съм я чела, затова не знам - защо изобщо се впечатлявате от промяната (но и съм изненадана, че ни в клин, ни в ръкав се засилиха да я правят). :oops: Проблем евентуално би имало май единствено за онези, които отпускат 5-хилядни заеми с цел регистрация. ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 23 Май 2008, 11:27

Clavdivs. написа:Бе то след време и немския модел ще се пробие, че знаете ли колко Гюнтер-ларъ и Гюнтер-оглу и Гюнтер-заалъ са се навъдили.... трето поколение арийци :wink:

Аз - противно на вашите... концепции за различните планети имам чувството, че Гюнтер не си помисля да си източи дружеството най-вече защото се е научил, че "след което действие - ще влезне в затвора...". Та предполагам, че това решава въпроса и с Гюнтероглу. Да му мислим ние.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Май 2008, 11:41

portokal написа:
Това дали капитала е 5000 или 50000 няма голямо значение. Винаги можеш да си направиш фирма-фантом, с която да поемаш задължения и която да няма активи. Фирмата ти не отговаря с капитала, а с имуществото си...

Мхъм. Така е.
Идеята е, че все пак, щом са започнали с капитал Х лева, то и имущество има на стойност Х лева поне - я като пари, я като вещи, я като вземания... това, че ще изтеглиш внесените 5 хиляди и ще си ги сложиш в джоба, не значи, че формално не дължиш да ги върнеш на дружеството.
Но наистина както пише Бари и останалите - умряла работа. Ако трябва, и ще се се докара документално загуба на стойност внесеното имущество, не е да няма начини. :lol: :lol: Та не знам - то и темата още не съм я чела, затова не знам - защо изобщо се впечатлявате от промяната (но и съм изненадана, че ни в клин, ни в ръкав се засилиха да я правят). :oops: Проблем евентуално би имало май единствено за онези, които отпускат 5-хилядни заеми с цел регистрация. ;-)

Впечетли ме не толкова , радикалната промяна , ООД с 500лв капитал и АД с 5000(Дали ще намалят изискуемия капитал за Банки , Застрахователи и т.н.Що аз ще си направя една банчица :wink: ) в търговския оборот няма да виреят.Мен пе подразни , че промянта се представя като инструмент за подпомагане на търговията и средната класа, което за мен е популизъм. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот karelia79 » 23 Май 2008, 11:45

Незнам дали в другите страни няма изискване за капитал при ООД.Но със сигурност ООД-та в света с най-нисък кредитен рейтинг. С такива дружества се правят най-големите измами. Ако се примеат тези промени, според мен банките ще спрат да ги кредитират, те и сега не се кефят много на ООД-та.
karelia79
Потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Май 2008, 13:13

Като се замисля хич не ми пука... ако ще и 20 лв да им е капитала. Аз такси за регистрация на фирма НЕ НАМАЛЯМ. Само увеличвам.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Arexander » 24 Май 2008, 00:57

REVOLUTION написа:Ако може някой да ми обясни каква е икономическата логика(за юридическа няма да питам , защото казвам твърдо-няма такава) , как ще стимулира бизнеса , отпадането на изискването за набиране на капитал , направо му правя еваларка.Вместо да се изчистват , проблемите , който наистина тровят бизнеса като например облекчаване на разрешителния и лицензионния режим , подобряване на работата на търговски регистър и т.н , ни разказват приказки от хиляда и една нощ.

Има, стига да има кой да чете и научна литература, а не само да пишe гръмки бланкетни твърдения по форумите :!:
Where Do Firms Incorporate? Deregulation and the Cost of Entry
Arexander
Младши потребител

Мнениеот gi_master » 26 Май 2008, 10:58

....
Последна промяна gi_master на 14 Юни 2008, 00:22, променена общо 1 път
gi_master
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2008, 11:33

Arexander написа:
REVOLUTION написа:Ако може някой да ми обясни каква е икономическата логика(за юридическа няма да питам , защото казвам твърдо-няма такава) , как ще стимулира бизнеса , отпадането на изискването за набиране на капитал , направо му правя еваларка.Вместо да се изчистват , проблемите , който наистина тровят бизнеса като например облекчаване на разрешителния и лицензионния режим , подобряване на работата на търговски регистър и т.н , ни разказват приказки от хиляда и една нощ.

Има, стига да има кой да чете и научна литература, а не само да пишe гръмки бланкетни твърдения по форумите :!:
Where Do Firms Incorporate? Deregulation and the Cost of Entry

Аз не съм убеден от това , което сте постнали , че свалянето на капитала ще стимулира бизнеса.Да нарои ООД и АД да , но иначе някак си не ми се връзва.Освен това не може да сравняваме Великобритания и България , защото правния режим там е различен и ако това там е възможно , без опасност за кредиторите , тука съм сигурен , че ще се използва срещу тях.Освен това 5000 лв. , съответно 50 000 не е кой знай , каква непосилна сума.Освен това , те не се замразяват за обезпечение , а се използват за придобиване на първоначално имущество на дружеството.Сега , който иска да си развива някакъв дребен бизнес и не може да събере 5000лв. , да се регистрира като ЕТ.Вярно , че отговаря неограничено , ама с тоя ресурс и бизнес , едва ли ще задлъжнее толкова , че да трябва и имущество да разпродава.
Иначе нека го направят , мен не ме касае колко ще е капитала , дори напротив , колкото повече дружества се роят толкова повече рабора ще има за юристите , но мисълта ми е , че има много по-тежки проблеми , който трябва да се решат и който тровят бизнеса ,а това за капитала и с него и без него!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gi_master » 26 Май 2008, 13:47

....
Последна промяна gi_master на 14 Юни 2008, 00:20, променена общо 1 път
gi_master
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право