- Дата и час: 02 Дек 2024, 11:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Десетократно намаляване на минималния изискуем капитал
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
70 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Изводът, който се налага, е, че в Булгаристан съкращението ООД трябва да отпадне и да се въведе "Б(ез)ОД". А за капитал - за какво е капитал, като и в съда едно време, и в ТР сега със сигурност се представят бая фалшиви удостоверения за внесен капитал, а по-отворените "оператори" пък регистрират ООД-то с капитал взет назаем или "временно посветен" на тази цел, който изчезва моментално след регистрацията.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Това с 500 лв ООД и 5000 АД хем малко смешно звучи , но от друга страна не е толкова лошо.
Ако приемем, че го направят това нещо Лично според мен, трябва да сложат и още един текст - "печалбата от предходната година задължително се разпределя до края на следващата" - а по какъв начин ще се разпредели - дали ще е вдигане на капитала или дивиденти, да няма значение. При първия вариант - адвокатски хонорари, при втория - данък дивидент. Пък който иска да смята къде му е по-изгодно.
Иначе си става пералня Иначе лично аз очаквах да ги вдигнат изискванията - вместо да намалят с една нула, да сложат такава, както навремето направиха.
А иначе АД с толкова минимален капитал, звучи доста любопитно, но няма да има бум на такива дружества Все пак още масово хората нещат да плащат за независим финансов одит всяка година
Ако приемем, че го направят това нещо Лично според мен, трябва да сложат и още един текст - "печалбата от предходната година задължително се разпределя до края на следващата" - а по какъв начин ще се разпредели - дали ще е вдигане на капитала или дивиденти, да няма значение. При първия вариант - адвокатски хонорари, при втория - данък дивидент. Пък който иска да смята къде му е по-изгодно.
Иначе си става пералня Иначе лично аз очаквах да ги вдигнат изискванията - вместо да намалят с една нула, да сложат такава, както навремето направиха.
А иначе АД с толкова минимален капитал, звучи доста любопитно, но няма да има бум на такива дружества Все пак още масово хората нещат да плащат за независим финансов одит всяка година
- prnedev
- Активен потребител
neonato написа:Тази тема (за сравнително-правния анализ на съкращенията из Европата) я бистрихме по време на конкурса за ДСИ (преди да се новородя):
http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php? ... ht=#203877
Явно доживяхме да видим GoH и на наша земя.
Благодаря, а аз вчера я търсих тази тема и не можах да я намеря !
-
И какво сега последно ... референдум ли щял да се провежда за това изменение ...
Аз предлагам и още едно изменение да се направи при уредбата на ООД - да се измени наименованието - от "дружество с ограничена отговорност", или "ограничено отговорно дружество" (ООД) да стане на "неограничено безотговорно дружество" (НБД), или "дружество с неограничена безотговорност"
... пък може направо да се премахне и "дружество"
Аз предлагам и още едно изменение да се направи при уредбата на ООД - да се измени наименованието - от "дружество с ограничена отговорност", или "ограничено отговорно дружество" (ООД) да стане на "неограничено безотговорно дружество" (НБД), или "дружество с неограничена безотговорност"
... пък може направо да се премахне и "дружество"
- inspectora
- Активен потребител
kalahan2008 написа:inspectora написа:... пък може направо да се премахне и "дружество"
Че то какво "дружество" е ЕООД-то или ЕАД-то Сдружавам се сам със себе си
Е щом мога да "договарям" сам със себе си (или пък да си говоря сам със себе си ... макар, че то това отива вече към медицината ) ... защо да не мога да се "сдружавам" ...
П.П.: По тоя повод се сещам една случка - преди години управител на ООД пътува в чужбина ... автомобилите са два и са собственост на дружеството (едтествено УАС и документи за самоличност се носят) ... на границата - "що нямате нотариално заверени пълномощни сега"
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа: Е щом мога да "договарям" сам със себе си (или пък да си говоря сам със себе си ... макар, че то това отива вече към медицината ) ... защо да не мога да се "сдружавам" ...
Че ние тук във форума отдавна си имаме един такъв, а даже и няколко други участници
-
Това дали капитала е 5000 или 50000 няма голямо значение. Винаги можеш да си направиш фирма-фантом, с която да поемаш задължения и която да няма активи. Фирмата ти не отговаря с капитала, а с имуществото си...Всеки може да намери 5 бона и да си направи фирма. Слушах вчера изказването на Въпросния депутат, който предлага тази промяна и основия му довод беше, че по този начин се облекчава бизнеса..А да го питам намаляването на изискуемия капитал ще накара ли ТР да действа по-бързо, защото ТР въобще не облекчава бизнеса, дори и с направените промени пак нещата ще са същите.
- barri
- Потребител
Бедата е, че вместо да се занимават с "неуредиците" на наличните закони, се чудят каква да я измислят ... оставяме на страна това, дали е уместна промяната принципно ... но при положение, че има други "належащи" проблеми ... а те с какво си губят времето ...
- inspectora
- Активен потребител
Това дали капитала е 5000 или 50000 няма голямо значение. Винаги можеш да си направиш фирма-фантом, с която да поемаш задължения и която да няма активи. Фирмата ти не отговаря с капитала, а с имуществото си...
Мхъм. Така е.
Идеята е, че все пак, щом са започнали с капитал Х лева, то и имущество има на стойност Х лева поне - я като пари, я като вещи, я като вземания... това, че ще изтеглиш внесените 5 хиляди и ще си ги сложиш в джоба, не значи, че формално не дължиш да ги върнеш на дружеството.
Но наистина както пише Бари и останалите - умряла работа. Ако трябва, и ще се се докара документално загуба на стойност внесеното имущество, не е да няма начини. Та не знам - то и темата още не съм я чела, затова не знам - защо изобщо се впечатлявате от промяната (но и съм изненадана, че ни в клин, ни в ръкав се засилиха да я правят). Проблем евентуално би имало май единствено за онези, които отпускат 5-хилядни заеми с цел регистрация.
-
portokal - Старши потребител
Clavdivs. написа:Бе то след време и немския модел ще се пробие, че знаете ли колко Гюнтер-ларъ и Гюнтер-оглу и Гюнтер-заалъ са се навъдили.... трето поколение арийци
Аз - противно на вашите... концепции за различните планети имам чувството, че Гюнтер не си помисля да си източи дружеството най-вече защото се е научил, че "след което действие - ще влезне в затвора...". Та предполагам, че това решава въпроса и с Гюнтероглу. Да му мислим ние.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Това дали капитала е 5000 или 50000 няма голямо значение. Винаги можеш да си направиш фирма-фантом, с която да поемаш задължения и която да няма активи. Фирмата ти не отговаря с капитала, а с имуществото си...
Мхъм. Така е.
Идеята е, че все пак, щом са започнали с капитал Х лева, то и имущество има на стойност Х лева поне - я като пари, я като вещи, я като вземания... това, че ще изтеглиш внесените 5 хиляди и ще си ги сложиш в джоба, не значи, че формално не дължиш да ги върнеш на дружеството.
Но наистина както пише Бари и останалите - умряла работа. Ако трябва, и ще се се докара документално загуба на стойност внесеното имущество, не е да няма начини. Та не знам - то и темата още не съм я чела, затова не знам - защо изобщо се впечатлявате от промяната (но и съм изненадана, че ни в клин, ни в ръкав се засилиха да я правят). Проблем евентуално би имало май единствено за онези, които отпускат 5-хилядни заеми с цел регистрация.
Впечетли ме не толкова , радикалната промяна , ООД с 500лв капитал и АД с 5000(Дали ще намалят изискуемия капитал за Банки , Застрахователи и т.н.Що аз ще си направя една банчица ) в търговския оборот няма да виреят.Мен пе подразни , че промянта се представя като инструмент за подпомагане на търговията и средната класа, което за мен е популизъм.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Незнам дали в другите страни няма изискване за капитал при ООД.Но със сигурност ООД-та в света с най-нисък кредитен рейтинг. С такива дружества се правят най-големите измами. Ако се примеат тези промени, според мен банките ще спрат да ги кредитират, те и сега не се кефят много на ООД-та.
- karelia79
- Потребител
Като се замисля хич не ми пука... ако ще и 20 лв да им е капитала. Аз такси за регистрация на фирма НЕ НАМАЛЯМ. Само увеличвам.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
REVOLUTION написа:Ако може някой да ми обясни каква е икономическата логика(за юридическа няма да питам , защото казвам твърдо-няма такава) , как ще стимулира бизнеса , отпадането на изискването за набиране на капитал , направо му правя еваларка.Вместо да се изчистват , проблемите , който наистина тровят бизнеса като например облекчаване на разрешителния и лицензионния режим , подобряване на работата на търговски регистър и т.н , ни разказват приказки от хиляда и една нощ.
Има, стига да има кой да чете и научна литература, а не само да пишe гръмки бланкетни твърдения по форумите
Where Do Firms Incorporate? Deregulation and the Cost of Entry
- Arexander
- Младши потребител
Arexander написа:REVOLUTION написа:Ако може някой да ми обясни каква е икономическата логика(за юридическа няма да питам , защото казвам твърдо-няма такава) , как ще стимулира бизнеса , отпадането на изискването за набиране на капитал , направо му правя еваларка.Вместо да се изчистват , проблемите , който наистина тровят бизнеса като например облекчаване на разрешителния и лицензионния режим , подобряване на работата на търговски регистър и т.н , ни разказват приказки от хиляда и една нощ.
Има, стига да има кой да чете и научна литература, а не само да пишe гръмки бланкетни твърдения по форумите
Where Do Firms Incorporate? Deregulation and the Cost of Entry
Аз не съм убеден от това , което сте постнали , че свалянето на капитала ще стимулира бизнеса.Да нарои ООД и АД да , но иначе някак си не ми се връзва.Освен това не може да сравняваме Великобритания и България , защото правния режим там е различен и ако това там е възможно , без опасност за кредиторите , тука съм сигурен , че ще се използва срещу тях.Освен това 5000 лв. , съответно 50 000 не е кой знай , каква непосилна сума.Освен това , те не се замразяват за обезпечение , а се използват за придобиване на първоначално имущество на дружеството.Сега , който иска да си развива някакъв дребен бизнес и не може да събере 5000лв. , да се регистрира като ЕТ.Вярно , че отговаря неограничено , ама с тоя ресурс и бизнес , едва ли ще задлъжнее толкова , че да трябва и имущество да разпродава.
Иначе нека го направят , мен не ме касае колко ще е капитала , дори напротив , колкото повече дружества се роят толкова повече рабора ще има за юристите , но мисълта ми е , че има много по-тежки проблеми , който трябва да се решат и който тровят бизнеса ,а това за капитала и с него и без него!
- REVOLUTION
- Активен потребител
70 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|