начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ЗТР и електронен подпис

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗТР и електронен подпис

Мнениеот leator » 03 Юни 2008, 13:17

Колеги,
Имам следния въпрос.
Като адвокати можем да бъдем заявители съгласно промените в ЗТР.

Как длъжностното лице ще установи, че действително заявителят е адвокат?

1. По представеното изрично пълномощно ли - всеки може да напише че е адвокат.
2. От самия електронен подпис?

(А отделно за изричното пълномощно - аз не смятам да "хабя" пълномощните от кочана, ще си пускам пълномощни на А4, които отговарят на изискванията на Закона за адвокатурата. )
leator
Потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Юни 2008, 13:52

Струва ми се, че след като ни навряха в БУЛСТАТ-а, за ДЛР няма проблем да бръкне там и да ни провери.
За електронния подпис - доколкото разбирам, ние можем да вземем УЕП на физическо лице, защото все пак не сме търговци. Аз поне така си го заявих днес.
Нека си пожелаем успех в електронния документооборот :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 03 Юни 2008, 14:13

Ковачев, ако ще вземате ел.подпис, вземете с разширените функции - професионален. Обикновенния за ФЛ на много места не върши работа - например при дивотиите на данъчните
А иначе, професионалния е вързан с БУЛСТАТ-а.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Юни 2008, 14:56

Здрасти, г-н Недев! Ето какво ми предлагат:
"Удостоверението за универсален електронен подпис i-Notary Company Q Sign се издава на юридическо лице Титуляр и физическо лице Автор, което има право да представлява юридическото лице.
Удостоверението съдържа индивидуализираща юридическото лице информация, като име на фирмата, адрес, БУЛСТАТ, съдебна регистрация и информация за физическото лице, което е упълномощено да бъде вписано като Автор и да създава електронни подписи, с трите имена, адрес, ЕГН и електронен адрес."
Ама аз съм юрист - физическо лице, упражняващ свободна професия, не юридическо лице, не съм и едноличен търговец, когато пак бих могъл да взема Company Q Sign...

Ето и за физическо лице:
"Удостоверение за универсален електронен подпис i-Notary Personal Q Sign се издава на физическо лице и удостоверява неговата идентичност и връзката с публичния му ключ.
Удостоверението съдържа индивидуализираща физическото лице информация, като трите имена, адрес, ЕГН и електронен адрес."

Е, не виждам какво "по-професонално" да е. Че и адреса ми по БУЛСТАТ е домашния. И самият БУЛСТАТ всъщност ми е ЕГН-то. Ми ето на, всички данни ги има. За дивотиите на данъчните не знам. На мен ми трябва за ТР и евентуално ако река да си подавам годишната данъчна декларация по електронен път.
ykovachev
Активен потребител

Re: ЗТР и електронен подпис

Мнениеот inspectora » 03 Юни 2008, 16:06

leator написа:Как длъжностното лице ще установи, че действително заявителят е адвокат?

Винаги може да провери дали лицето Х (дето го пише, че е заявител) е вписано в съответната АК ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 03 Юни 2008, 17:14

Това на Инфонотари ли е? Най-лесно можеш да им кажеш, че искаш такъв, като на Банксервиз - B-Trust Professional Certificate - UES
Нататък те знаят какво да правят.
;-)
Инфонотари не са предвидили специално за свободни професии, но като се отиде на гише при тях (или в банката, ако от там ти е офертата) те го правят.
Само ще трябва да занесеш и булстата си ;-)
А за данъчните, все пак идеята е да можеш да ползваш всички екстри ;-)) и осигуровки и глупости.
Пък ако ти се наложи да представляваш някой клиент пред данъчните, с това става прекрасно.

А дето е приказката, по-добре ТР да виждат адвокат Ковачев, а не лицето Ковачев :roll:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Юни 2008, 18:29

Имал съм и двата подписа - този за физически лица и този са фирми.

Единствената разлика досега (и причината поради която го смених) е, че с персоналният не мога да подавам информация като упълномощено лице към НОИ. Причините са единствено в софтуера на НОИ, а не законови.

Предполагам, че и персоналният издаден на адвокат (мисля, че и в името на титуляря може да се добави адв.) ще е напълно функционален.
SashkoS
Потребител

Мнениеот prnedev » 03 Юни 2008, 19:39

Нека да си вземе човека професионален, пък току виж назначи хора при него на работа. Няма заради спестени 15 лв да праща човек да ходи да подава уведомление по чл.62 от КТ ;-))))
Пък и нали приказката е, като е гарга, да е рошава ;-D
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право