- Дата и час: 02 Дек 2024, 08:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕООД - договор за управление или само решение на собственика
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
ЕООД - договор за управление или само решение на собственика
вероятно въпросът ми ще ви се стори елементарен, но нещо зациклих. учредявам ЕООД. имам учредителен акт, решение на едноличния собственик на капитала за учредяване на дружество, спесимен от подписа, и се чудя да сключва ли той договор за управление сам със себе си, или да драсна едно решение, че той ще представлява и управлява дружеството докато реши да назначи управител? предварително благодаря за отговорите
- titchen
- Нов потребител
А-а-а, кой не е внимавал по търговско? виж чл.147,ал.3 ТЗ.Да, сключва се между лицето, ЕГН ...л.к........жив в гр......... и ЕООД ".........." със седалище и адрес на управление.........-предмет, срок, права и задължения,прекратяване и т.н.Успех!
- eklekti4kata
- Потребител
eklekti4kata написа:А-а-а, кой не е внимавал по търговско? виж чл.147,ал.3 ТЗ.Да, сключва се между лицето, ЕГН ...л.к........жив в гр......... и ЕООД ".........." със седалище и адрес на управление.........-предмет, срок, права и задължения,прекратяване и т.н.Успех!
Сърдечно благодаря! Вече ги подадох в агенцията, с такъв договор за управление, отделно писах в протокола за учредяване на ЕООД, че собственика решава да изпълнява функциите на управител, но знам ли, то май напоследък нещата опират повече до късмет, надявам се в случая да имам и да минат без забележки! Благодарско още веднъж!!!
- titchen
- Нов потребител
eklekti4kata написа:А-а-а, кой не е внимавал по търговско? виж чл.147,ал.3 ТЗ.Да, сключва се между лицето, ЕГН ...л.к........жив в гр......... и ЕООД ".........." със седалище и адрес на управление.........-предмет, срок, права и задължения,прекратяване и т.н.Успех!
Аз също не съм внимавал по търговско... чета чл. 4 и чл. 5 от ЗТР, където пише "обстоятелства, за които е предвидено със закон, че подлежат на вписване", съответно "актове... за които е предвидено със закон, че подлежат на обявяване."
Дали ще може някой, който повече от мен е внимавал по търговско, да ми обясни две неща:
1. Договорът за възлагане на управление обстоятелство ли е или е акт; и
2. В коя законова разпоредба е предвидено, че подлежи на вписване (ако е обстоятелство) или на обявяване (ако е акт)?
Благодаря предварително
- Arexander
- Младши потребител
със сигурност договорът за управление не е задължителен за ТР. Иначе да, трябва да се сключи то4но с такъв текст
- karelia79
- Потребител
karelia79 написа:със сигурност договорът за управление не е задължителен за ТР. Иначе да, трябва да се сключи то4но с такъв текст
Извинявам се, че досаждам отново, но явно и тази лекция за търговската регистрация нещо съм я пропуснал. Това, че този договор "не е задължителен за ТР" означава ли, че представяните в ТР документи си делят на задължителни и факултативни (и евентуално забранени?!?!?).
С други думи мога ли да си представя за обявяване някой акт, който не е предвиден в закон, че се обявява в ТР? Например дипломата си, с която много се гордея
Тука възниква автоматично и следващият въпрос - ако мога да си обявявам каквото ми хрумне, има ли ограничения пред тази моя свещена свобода? Мога ли да си обявя в ТР неоценената стихосбирка, която никой издател не желае да публикува? Мога ли да си обявя разни актови снимки - много добре биха паснали по партидата на дружеството, което планирам да учредя ("Букаке" ЕООД)? Ако да - супер! Ако не - къде е границата?
И последно във връзка с въпросния договор за възлагане на управление: ако реша да не го обявявам, задължително ли трябва да го сключа? При ООД? А при ЕООД? Защо?
Благодаря за отговорите !
- Arexander
- Младши потребител
Бат Сашо, дай я тази стихосбирка, ще я публикуваме в ТР. Ако питаш къде, винаги мога да и намеря място като "важно обстоятелство", което трябва да се знае от трети лица в годишния отчет
- prnedev
- Активен потребител
Не мога да разбера на глупак ли се правиш Alexander? Както преди в ОС, при регистриране на фирма се подаваха всички необходими документи+ договор за управление, даже някъде искаха договор за наем или акт за собственост на имота, където ти е седалището. Така и сего някои хора които регистрират фирми прилагат договор за управление, който не е задължителен дотолкова, доколкото няма да ти откажат от ТР регистрация на фирма заради това.
- karelia79
- Потребител
Сега пък глупак ме наричате?!? Въпросът ми не се отнася до практиката, тя ми е прекрасно известна. Въпросът е къде е законовото основание на тази практика. Обръщам Ви внимание на това, че условие за съществуването на едно свободно и демократично общество е контрол на държавните институции от страна на гражданите, част от който е и нетърпимостта към незаконосъобразни практики. Следенето за законосъобразност е с още по-голяма сила важна отговорност на адвокатите, защото те са хората със знания, които могат да преценят кога е премината границата. Разбира се, сервилниченето пред чиновника/съдията/милиционера е много по-лесно от конфронтацията. Ще си формулирам отново въпроса: "Нищо не ми коства да представя на баба ми акта за раждане, щом ми го искат да ми впишат увеличението на капитала, защо да се хабя да обжалвам да губя време?", което след време става "Абе я да взема да приложа и на баба ми акта за раждане, че може да ми го поискат." - това ли е причината да се подава договор за възлагане на управление, декларация по чл. 142 ТЗ и т.н. или има и някакво законово основание?karelia79 написа:Не мога да разбера на глупак ли се правиш Alexander? Както преди в ОС, при регистриране на фирма се подаваха всички необходими документи+ договор за управление, даже някъде искаха договор за наем или акт за собственост на имота, където ти е седалището.
Не мога да Ви разбера. Дали може да подкрепите това "усещане" с някое конкртено мое изказване или усещането е от свръхестествен характер? Освен това, напълно неуместно да отправяте критика към съфорумец, който изобщо не се е включил в тази тема и дори вероятно няма да има възможност да прочете обвинението Ви и да се защити.ykovachev написа:Имам усещането, че заедно с gi_master имате едно не съсвем добро отношение към останалите колеги - малко високомерно и в стил "какви сте вие бе, аз съм велик и съм класи над вас".
Да съм прав означава да съм направил твърдение, аз съм единствено съм задал въпроси и няма как да съм прав за каквото и да е. Интересно ми беше да чуя мнения, не съм очаквал обвинения в глупост, неумереност и елитарностykovachev написа:Очевидно сте прав по този въпрос, но е важно не само какво казваш, а също и как го казваш. Умереният тон ще бъде от полза на всички нас. А относно задължителността на този договор от гледна точка на НОИ и НАП - нека, ако желае, отношение да вземе Пр. Недев.
По въпроса с НОИ и НАП - и аз това имах предвид, въпросът е длъжен ли е едноличният собственик на капитала, който управлява и представлява дружеството, да получава възнаграждение за това. Ако на някой са му известни разпоредби, от които може да се изведе подобно задължение, моля да сподели.
- Arexander
- Младши потребител
ykovachev написа:Arexander, предполагам, че сте колега. Имам усещането, че заедно с gi_master имате едно не съсвем добро отношение към останалите колеги - малко високомерно и в стил "какви сте вие бе, аз съм велик и съм класи над вас". Понакога студентът Пл. Николов, също участник във форума, донякъде залита в подобна посока. Ако малко посмекчите тона, ще откриете колко приятно е да се дискутират дори и по-простички неща от "отровните хапчета" и картелните споразумения, с добронамерени колеги, вместо да се самоизолирате в някакъв своебразен елитарен клуб
Добре казано.......много добре даже.......дори да е свръхестествено Някои хора може би като че ли си търсят публика........
- tatkobarba
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|