начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Адвокат - "електронен" подател на заявление

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвокат - "електронен" подател на заявление

Мнениеот ykovachev » 16 Юни 2008, 16:37

Я, какъв интересен отказ видях на сайта на ТР по заявление 20080609141615.
Какво ме смути: ДЛР пише, че заявлението било подадено по електронен път от адвокат Х, който в случая не бил заявител, а подател, поради което заявлението било подадено от оправомощено лице, ама нямало декларация, че заявлението и документите към него били представени от заявителя.
Аз, като чета пълномощното на колегата, имам усещането, че той всъщност има правата да е "заявител", а не "подател". Маже би бъркотията идва от сканирано копие на Г1, подписано от упълномощителя.... Ама какво е заявено по електронен път, не се вижда...
Колеги, какво мислите? Ако адвокатът-пълномощник се изписал като заявител при попълването на електронния формуляр, той все пак не е ли заявител? Ако е така, защо наистина се иска представяне на сканирано Г1 и дали въобще това е нужно? (има го във видеоуроците за пререгистрация :wink: )
От друга страна, наистина ли с електронен подпис адвокатът може да не се пише като "заявител", а като "подател?
Поставям въпросите, тъй като ми се струва, че с това електронно заявяване тепърва ще има да берем ядове...
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот leator » 17 Юни 2008, 08:15

kovachev,
Не се изисква сканирано подаване на заявления, щом като се подават по електронен път.
А отказът е основателен.
Разгледай и 127015636. Там има също обявяване също от адвокат. Май е първото пуснато - браво на колегата.

А моя проблем е как по електронен път да "вържа" А4 + А4 (пререгистрация + промени)
leator
Потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Юни 2008, 09:57

Здравейте, колега!
Съгласен съм, че отказът е основателен, но на друго основание. На мен ми бяха интересни разсъжденията на ДЛР на тема "подател", защото за мен този адвокат е заявител, а не подател. Подателят не би трябвало да подписва заявлението изобщо и затова съм на мнение, че "подател" при електронното подаване няма.
За връзването на пререгистрация+промени - и аз много скоро ще се изправя пред този проблем. Забелязах при видеоуроците, че след приключване на работата по А4 за пререгистрацията, има различни опции (но видеоурокът не е продължен :cry: ) - едната е "край на пререгистрацията", но има и "подай заявление за промени" или нещо подобно. Дяно съм бил полезен.
Впрочем, неизвестно защо, при видеоурока, освен попълване на Г1, е показано, че се прикачва и сканирано Г1. Не ми е ясно защо?
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот leator » 17 Юни 2008, 20:53

Здравей,
относно А4+А4+Г1, звъннах в ТР и ми казаха, че след като първо заявиш пререгистрация, след края на процедурата получаваш възможност за второ А4. Така че сме ок.
А относно отказа - основателен е точно поради това, че е явно е заявлението е подадено от адвоката. Ако подаваш заявление а друго лице съгласно ЗТР трябва да има декларация.
Но както знаем, нас ни интерсува адвокатското заявяване :)
leator
Потребител

Назад към Търговско право