- Дата и час: 02 Дек 2024, 07:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Публикуване годишните отчети на фирмите в Тър.рег.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Определено не съм пререгистрирала фирмата, но се притесних, тъй като прочетох в друг сайт, че дори да не е извършвана дейност трябвало да се подава ГФО затова питам компетентни хора в областта
Благодаря за отговора
Благодаря за отговора
- boden
- Нов потребител
poli_g написа:REVOLUTION, какво общо има декларацията пред НАП с написаното долуПък и да сте се пререгистрирали пак не следва да съставяте ГФО , ако действително това Ви е състоянието на фирмата.
Ами щом не е развивала дейност и е ЕТ не е длъжна да съставя финансови отчети:
Закон за счетоводството:
Чл.32( 4) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за предходния отчетен период не надхвърля 50 000 лв., могат да отчитат и представят дейността си посредством воденето на специфични регистри - книги, чрез които се определя вярно и честно финансовият резултат за отчетния период.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Революшън, странно виждане.
Това, което го цитирате се отнася за текущата счетоводна отчетност и не касае годишният отчет. В Търговския регистър се публикува Отчета за приходите и разходите (чл.32 ал.3 ЗСч, като информацията за него е извлечена от четирите тетрадки - книгата за приходите, книгата за разходите, книгата за дълготрайните активи и книгата за материалните запаси). От там едно хубаво ОПР с нулички.
Иначе се рискува прилагането на чл.47 ал.3 от ЗСч.
Незнам защо хората обвързват освобождаването от подаване на данъчна декларация по ЗДДФЛ при липса на търговска дейност и задълженията по ЗСч, ЗТР и ТЗ... а може прекалено формално да гледам... но сумичка между 1500 и 2000 лв никак не би ме зарадвала, ако ми я поискат...
Това, което го цитирате се отнася за текущата счетоводна отчетност и не касае годишният отчет. В Търговския регистър се публикува Отчета за приходите и разходите (чл.32 ал.3 ЗСч, като информацията за него е извлечена от четирите тетрадки - книгата за приходите, книгата за разходите, книгата за дълготрайните активи и книгата за материалните запаси). От там едно хубаво ОПР с нулички.
Иначе се рискува прилагането на чл.47 ал.3 от ЗСч.
Незнам защо хората обвързват освобождаването от подаване на данъчна декларация по ЗДДФЛ при липса на търговска дейност и задълженията по ЗСч, ЗТР и ТЗ... а може прекалено формално да гледам... но сумичка между 1500 и 2000 лв никак не би ме зарадвала, ако ми я поискат...
- prnedev
- Активен потребител
Аз не съм съгласен , че е странно мнението ми.Не виждам логика в главата на закона , която урежда съдържанието на годишните финансовите отчети и приложимите счетоводни стандарти за последните, изведнъж да се появи норма , която да урежда текуща счетоводна отчетност.По нататък ако тълкуваме логически алинея 2 във връзка с алинея 3 , можем да направим следния извод за разлика от ЕТ , с оборот над 100 000 лв.(неподлежащи на независим одит) , което е длъжно да съставя съкратен финансов отчет , ЕТ с оборот под 50 000 лв.(неподлежащи на независим одит) отчитат и представят(тоест функциите на финансовия отчет) със специални книги , който отразяват ………….. за отчетния период(тоест може да съдържа и обобщен годишен отчет за цялата година).Въпросните книги не подлежат на публикуване в ТР.Според мен закона е много правилен и лигичен в тази насока , става дума за най-дребните търговци(павилиончета и разни такива) , който е логично да бъдат освободени от някаква тежка счетоводна отчетност и сложните(изискващи средства) формални изисквания за публичност в ЗТР.
Това е моето мнение!
Това е моето мнение!
- REVOLUTION
- Активен потребител
boden написа:зДРАВЕЙТЕ.
Искам да попитам нещо с което изобщо съм на ВИЕ
Имам ЕТ, което е регистрирано през 10.2007г. Не съм започвала никаква дейност. Казаха ми, че нулева декларация нямало нужда да се подава, а днес случайно чух за ГФО, че трябвало да подавам
След като не съм започвала дейност и след като е в края на годината има ли нужда да подавам такъв годишен отчет? Все още не съм я пререгистрирала в агенцията по вписванията. Много съм притеснена, незнам към кого да се обърна
А срока е до края на юни
Моят съвет е: не следва да се притеснявате, тъй като вашето задължение да обявите отчета си за 2007 г. следва да бъде изпълнено в тримесечен срок след пререгистрацията ви в ТР към АВ.
Ето източника:
§ 9а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) (1) Търговците, които са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър в периода от 1 януари до 31 май на съответната година, заявяват и представят за обявяване в търговския регистър в срок до 30 юни на същата година актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за годините от 2007 г. до годината, предхождаща годината на пререгистрация включително, както следва:
1. при пререгистрация през 2008 г. - актовете за 2007 г.;
2. при пререгистрация през 2009 г. - актовете за 2007 и 2008 г.;
3. при пререгистрация през 2010 г. - актовете за 2007, 2008 и 2009 г.
(2) Търговците, които са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър в периода от 1 юни до 31 декември на съответната година, заявяват и представят за обявяване в търговския регистър в тримесечен срок от датата на пререгистрацията си актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за годините от 2007 г. до годината, предхождаща годината на пререгистрация включително, както следва:
1. при пререгистрация през 2008 г. - актовете за 2007 г.;
2. при пререгистрация през 2009 г. - актовете за 2007 и 2008 г.;
3. при пререгистрация през 2010 г. - актовете за 2007, 2008 и 2009 г.
(3) Търговците, които до 31 май на съответната година не са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър , публикуват до 30 юни на същата година актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за предходната година чрез икономическо издание или интернет независимо от задълженията им съгласно ал. 1 - 2. В този случай се прилага изискването на чл. 40, ал. 5 до момента на обявяването на актовете в търговския регистър. За търговците, които са пререгистрирани през юни на съответната година и през същия месец са заявили и представили за обявяване в търговския регистър актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за предходната година, не се прилагат изискванията на изречения първо и второ.
(4) Алинея 3 не се прилага от търговци, чийто годишен финансов отчет за предходната година не подлежи на задължителен независим финансов одит.
(5) Алинеи 1 - 4 се прилагат до изтичането на срока за пререгистрация съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър .
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
колеги, един глупав въпрос, но тъй като нямам много досег с търговския регистър, се колебая. дружеството е пререгистрирано преди края на май и трябва да впиша промени (имам нот.заверените заявления), но тъй като ще изпусна срока за обявяване на гфо, мога ли да ги подам заедно, по-конкретно мога ли с едно Г1 да обявя гфо и променения учредителен акт и ако да една такса за обявяване ли трябва да платя или две (+такса за промени)? проблема е, че представляващия е в чужбина и ще изпусна срока...
- adiko
- Потребител
adiko,
Заявленията в ТР може да се подават заедно, но не обединено.
Т.е. едно А4 за промените (без Г1!!!) и едно Г1 за ГФО. Ако пък се обявяват два акта - две Г1.
Все пак това е мое мнеие и устна информация от приемащите служителки - как трябва според ДРЛ - те си знаят.
Заявленията в ТР може да се подават заедно, но не обединено.
Т.е. едно А4 за промените (без Г1!!!) и едно Г1 за ГФО. Ако пък се обявяват два акта - две Г1.
Все пак това е мое мнеие и устна информация от приемащите служителки - как трябва според ДРЛ - те си знаят.
- SashkoS
- Потребител
трябва да подам А4 за промените, но има промени и в учредителния акт, т.е.трябва да го обявя с Г1 и отделно още едно Г1 за гфо. освен да обявя гфо, за да не изпусна срока, а промените да почакат...
благодаря все пак!
благодаря все пак!
- adiko
- Потребител
Колега Адико, СашкоС право Ви казва - вижте на сайта на ТР в раздел "новини" файла "Специфични условия... и т.н.". Там си е изрично написано, че "при заявяване на вписване на обстоятелства относно вече пререгистриран търговец, учредителен акт не се обявява със заявление Г1, а се прилага заедно с другите изискуеми документи към заявлението за вписване".
Успех!
Успех!
- ykovachev
- Активен потребител
добре, че без да мисля заверихме и едно Г1, ще ми свърши добра работа. понякога грешката може да е добре дошла но си давам сметка за себе си, че вече съвсем се разсеях и като се бърза непрекъснато нещата се правят без да се влага мисъл...
благодаря!
благодаря!
- adiko
- Потребител
годишен финансов отчет
Здравеите, колеги. Чета писанията на знайни и незнайни съветници относно кой и кога трябва да подава в АВп. ГФО. Моля, преди да давате мнение прочетете внимателно ЗСч чл.40 в вр. 38 в вр. с т. 15 на допълнителните разпоредби в смисъл кой води облекчена форма на счетоводство. Вижте и по - стари редакции на закона.
- kalisto
- Младши потребител
Някой конкретно ли имате предвид или .................. , а може ли да ни посочите с какво точно не сте съгласна?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Калисто??? Не ви разбрах... Какво общо има "облекчената форма" с "книгите" на едноличните търговци? Но щом така поставяте въпроса, погледнете чл.26 ал.4.
Ако идеята ви е, че само одитираните търговци публикуват в ТР годишния отчет... ето нещо смляно, макар че предполагам, че сте го чели вече:
Ако идеята ви е, че само одитираните търговци публикуват в ТР годишния отчет... ето нещо смляно, макар че предполагам, че сте го чели вече:
МинФин написа:РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
Дирекция "Данъчна политика"
Изх.№94-00-240
София 08.05.2008 г.
До
Г-и Иван Драдсв
ул.„.Георги Сава Раковски" № 6
гр. Благоевград 2700
На Наш№ 94-00-240 от 16.04.2008 г.
Относно: Публикуване на годишни финансови отчети
Уважаеми Г -н Дралев,
Чрез чл. 40. ал.1 от Закона за счетоводството (ЗСч) се регламентира реда и изискванията за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган.
В обхвата на предприятията, които имат задължение да публикуват годишния си финансов отчет чрез заявяване и представяне за обявяване в Търговския регистър са всички търговци, които са регистрирани по Търговския закон.
Юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност публикуват своя годишен финансов отчет чрез заявяване за вписване и предоставянето им в Централния регистър при Министерството на правосъдието при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Всички останали предприятия публикуват своите годишни финансови отчети чрез икономическо издание или чрез Интернет.
Когато предприятието е задължено да съставя консолидиран финансов отчет и/или доклад за дейността законовото изискване за публикуване е съотносимо и към този отчет и/или доклад.
Следователно задължението за публикуване на годишния финансов отчет не зависи от това дали предприятието подлежи на независим финансов одит или не. С други думи всяко предприятие, което е търговец по смисъла на чл 1 от Търговския закон, независимо дали подлежи на независим финансов одит. задължително публикува финансовия си отчет по реда на чл.40, ал.1, т.1 от ЗСч.
Следва да се има предвид, че за предприятията, които подлежат на независим финансов одит законодателят е въвел специални изисквания за публикуване, регламентирани в чл.40. ал.2 от ЗСч. Поради това тези предприятия публикуват финансовите си отчети във
вида, в който са заверени от регистриран одитор, а годишните си доклади за дейността във вида, на базата на който регистрираният одитор е изразил одиторското си мнение
Едновременно с това е налице и задължение за публикуване и на одиторския доклад за изразеното от одитора професионално мнение относно достоверността на финансовия отчет.
Директор: /Людмила Илкова/
- prnedev
- Активен потребител
- REVOLUTION
- Активен потребител
Революшън )) Залагаш ли размера на глобата за това изключение? ))
Ако си прав, аз се наемам да покрия "разходите" по публикация по интернет
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа:Революшън )) Залагаш ли размера на глобата за това изключение? ))
Тц , множко ми е да ги заложа.Някаквъв по-малък залог мога да приема-биричка , кафенце , нещо такова.
- REVOLUTION
- Активен потребител
- prnedev
- Активен потребител
- REVOLUTION
- Активен потребител
Ами супер ))))
Ковачев! Ти си свидетел! Ако искаш закачи ги тези последните мнения някъде да се виждат
Ковачев! Ти си свидетел! Ако искаш закачи ги тези последните мнения някъде да се виждат
- prnedev
- Активен потребител
Свидетел съм!
Нищо няма да местя, че където и да го закача, ако мине някой щатен мод с метлата, все тая, пък тия дни имаше нещо такова... все още необяснено...
Ооообаче: последно - биричка или кафенце, а?
Нищо няма да местя, че където и да го закача, ако мине някой щатен мод с метлата, все тая, пък тия дни имаше нещо такова... все още необяснено...
Ооообаче: последно - биричка или кафенце, а?
- ykovachev
- Активен потребител
45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|