- Дата и час: 02 Дек 2024, 11:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подаване на документи в Търговския регистър
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
62 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
и аз така мисля... може нещо да им се е бъгнала системата, сигурно е било доста натоварено тия дни... ще им звънна да ги питам... утре
- adiko
- Потребител
КОЛЕГИ !!!
Вече има ясната за безумните декларации - Преди малко от любимата Агенция спуснаха поредното указание, да ни е честито
Аз ходих в 3 часа сутринта в събота да подавам ГФО - минах в 9.45 сутринта - Съчувствам на всички засегнати от поредната недомислица.
Лек и успешен ден на всички
Цитирам Указанието с дата 30. 06 :
" ..........Декларация за истинността на заявените обстоятелства
Адвокатите не подават декларация за истинността на заявените обстоятелства, когато обаче заявителят е адвокат към заявлението задължително се прилага такава декларация подписана от представляващия търговеца - управител или изпълнителен директор. С приетите промени в Закона за търговския регистър на 30 май тази година, вече и адвокатите могат да подават заявления за вписване, заличаване или обявяване с изрично пълномощно. Съгласно разпоредбите на чл.13, ал. 4 от ЗТР към подаваното заявление си прилага и декларация за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове. Декларацията, обаче трябва да е подписана не от адвоката, а от търговеца или друго лице в предвидените по закон случаи (чл.15, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗТР). ."
Вече има ясната за безумните декларации - Преди малко от любимата Агенция спуснаха поредното указание, да ни е честито
Аз ходих в 3 часа сутринта в събота да подавам ГФО - минах в 9.45 сутринта - Съчувствам на всички засегнати от поредната недомислица.
Лек и успешен ден на всички
Цитирам Указанието с дата 30. 06 :
" ..........Декларация за истинността на заявените обстоятелства
Адвокатите не подават декларация за истинността на заявените обстоятелства, когато обаче заявителят е адвокат към заявлението задължително се прилага такава декларация подписана от представляващия търговеца - управител или изпълнителен директор. С приетите промени в Закона за търговския регистър на 30 май тази година, вече и адвокатите могат да подават заявления за вписване, заличаване или обявяване с изрично пълномощно. Съгласно разпоредбите на чл.13, ал. 4 от ЗТР към подаваното заявление си прилага и декларация за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове. Декларацията, обаче трябва да е подписана не от адвоката, а от търговеца или друго лице в предвидените по закон случаи (чл.15, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗТР). ."
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
След като се оказва, че електронното подаване не работи както трябва, някой може ли да каже поне едно нещо, с което бяхме облагодетелствани след тези промени в ЗТР?
Нещо като компенсация за легализирането на приносителя-подател, който ще трябва да си прави декларации и да си действа пълномощни?
Нещо като компенсация за легализирането на приносителя-подател, който ще трябва да си прави декларации и да си действа пълномощни?
-
Trapped - Потребител
Ми фактически с нищо. Е, като изключим електронното подаване, но то ще тръгне, като великите службаши си изяснят практиката, включително след някоя и друга жалба в окръжните съдилища.
А иначе, от "по-опозиционните" законопроекти остана твърде малко, поради което някои по-либерални идеи относно т.нар. "регистърно производство" просто не видяха бял свят. Просто АВ успя да си наложи чиновническия начин на мислене, а нЕкои депутати, мислейки, че ще изпишат вежди (вкл. дето адвокатът не трябвало да декларира), избодоха очи...
И все пак продължавам да си мисля, че великото указание не отговаря на точния смисъл на закона. Ама това ще го кажат съдилищата. В ЗТР пише, че декларира "заявителят", не "търговецът" или лицето - как беше, в случаите по 15, ал. 1, т. 2, независимо дали са или не са заявители.
А иначе, от "по-опозиционните" законопроекти остана твърде малко, поради което някои по-либерални идеи относно т.нар. "регистърно производство" просто не видяха бял свят. Просто АВ успя да си наложи чиновническия начин на мислене, а нЕкои депутати, мислейки, че ще изпишат вежди (вкл. дето адвокатът не трябвало да декларира), избодоха очи...
И все пак продължавам да си мисля, че великото указание не отговаря на точния смисъл на закона. Ама това ще го кажат съдилищата. В ЗТР пише, че декларира "заявителят", не "търговецът" или лицето - как беше, в случаите по 15, ал. 1, т. 2, независимо дали са или не са заявители.
- ykovachev
- Активен потребител
Много моля колегата, ако не му е проблем , да ни държи в течение за таксата от 60 лв, защото и на мен ми се вижда абсурдно.
- i.georgieva
- Младши потребител
За компенсация не знам, но този път на опашката май повече бяха счетоводителите, да са живи и здрави
Искам да ПОЗДРАВЯ всички счетоводители в съзнание, които бяха направили всичко дори и невъзможното да убедят шефовете си че е нужно да се подаде ГФО и то в срок...
Сега ми е интресно дали ще санкционират тези фирми, които не са подали в срок ГФО...
......сега се сетх за безумието при смяната на личните карти - някой дали беше глобен когато не спази срока ? Аз поне нямам такива спомени...
Въпросът е, че повечето лични карти бяха издадени 2000 година, срока е 10 години - ПОЗНАЙТЕ какво ще се случи 2010 година - ще има пак опашки пред паспортните служби - като бомба със закъснител..
Колеги, Ще ме прощавате за мрачните мисли, ама до обяд се редих в данъчното на една друга опашка и нещо взеха да ми писват- ужасяващо ми напомнят 90 -години на миналия век, когато се редяхме за мляко и хляб..
Поздрави на всички
Искам да ПОЗДРАВЯ всички счетоводители в съзнание, които бяха направили всичко дори и невъзможното да убедят шефовете си че е нужно да се подаде ГФО и то в срок...
Сега ми е интресно дали ще санкционират тези фирми, които не са подали в срок ГФО...
......сега се сетх за безумието при смяната на личните карти - някой дали беше глобен когато не спази срока ? Аз поне нямам такива спомени...
Въпросът е, че повечето лични карти бяха издадени 2000 година, срока е 10 години - ПОЗНАЙТЕ какво ще се случи 2010 година - ще има пак опашки пред паспортните служби - като бомба със закъснител..
Колеги, Ще ме прощавате за мрачните мисли, ама до обяд се редих в данъчното на една друга опашка и нещо взеха да ми писват- ужасяващо ми напомнят 90 -години на миналия век, когато се редяхме за мляко и хляб..
Поздрави на всички
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Добре де!!!!! и според великите указания тази декларация по ал. 4, трябва ли да е нотариално заверена?????????????
- jojobba
- Младши потребител
към adiko:
електронния формуляр не е доизпипан, когато вкарваш рожд. дати на чужденци и системата ги мисли за ЕГН, затова и казва "невалидни данни". Аз какво направих - тикнах отметката за "чуждестранно юридическо лице" отдолу Така системата не мисли датата за ЕГН. Вече имам регистрирана фирма => би трябвало да работи. Баси кво съм виновен че програмистите не са вкарали тая функция. В закона си пише ясно-> ако е чужденец без ЛНЧ се пише дата на раждане.
Друг въпрос имам аз
Пускам пак по ел. път заявление, нотариално заверено от заявителя, а аз съм приносител с обикновено писмено пълномощно. Обаче ПРОБЛЕМ! В ел. формуляр има само да се попълни заявител??? Е как да попълня негови данни пък моя ел. подпис да ползвам?? Ще се радвам някой да сподели мнение
електронния формуляр не е доизпипан, когато вкарваш рожд. дати на чужденци и системата ги мисли за ЕГН, затова и казва "невалидни данни". Аз какво направих - тикнах отметката за "чуждестранно юридическо лице" отдолу Така системата не мисли датата за ЕГН. Вече имам регистрирана фирма => би трябвало да работи. Баси кво съм виновен че програмистите не са вкарали тая функция. В закона си пише ясно-> ако е чужденец без ЛНЧ се пише дата на раждане.
Друг въпрос имам аз
Пускам пак по ел. път заявление, нотариално заверено от заявителя, а аз съм приносител с обикновено писмено пълномощно. Обаче ПРОБЛЕМ! В ел. формуляр има само да се попълни заявител??? Е как да попълня негови данни пък моя ел. подпис да ползвам?? Ще се радвам някой да сподели мнение
- int13
- Младши потребител
int13 написа:к
Друг въпрос имам аз
Ако искате да се подпишете като подател с Вашия електронен подпис и да приложите декларация по чл. 13, ал. 5 и пълномощно по чл. 15, ал. 2, т. 2 - явно системата им трябва да се ъпгрейдне, съгласно промените и въвеждането на фигурата на подателя. Кога ще стане това - Божа работа.
В този случай е било добре клиентът Ви да подпише декларация по чл. 13, ал. 4, а Вие да сте заявител за да подпишете по електронен път с Вашия подпис.
Така че поредна греда за ТР.
-
Trapped - Потребител
Trapped, направих експеримент да видим какво ще стане.
Пуснах заявление за запазване на име, като електронния формуляр попълних като заявител оригиналния заявител (не аз), а приложих сканирано копие от личната си карта (може да се избере тип документ- данни на приностиел) и изрично пълномощно, заедно със сканирано копие от нот. заверено заявление. Електронният подпис е мой (на приносителя)
Интересното е, че системата ми "скри" копието от личната карта и то не е публично, както се надявах и аз
Ще видим утре дали ще ми запазят името
Пуснах заявление за запазване на име, като електронния формуляр попълних като заявител оригиналния заявител (не аз), а приложих сканирано копие от личната си карта (може да се избере тип документ- данни на приностиел) и изрично пълномощно, заедно със сканирано копие от нот. заверено заявление. Електронният подпис е мой (на приносителя)
Интересното е, че системата ми "скри" копието от личната карта и то не е публично, както се надявах и аз
Ще видим утре дали ще ми запазят името
Последна промяна int13 на 30 Юни 2008, 18:22, променена общо 1 път
- int13
- Младши потребител
Мисля, че и преди промените адокат с пълномощно можеше да запазва име, но заявителят после трябва да бъде търговеца. Поправете ме ако бъркам.
-
Trapped - Потребител
trapped: честно казано не помня вече, толкова промени, декларации пълномощни... аз гледам да си пускам възможно най-недвусмислените документи, за да няма после оня неразбрал-тоя нечул.
Голяма реформа проведоха тия... време е да искат вече и пръстови отпечатъци от родителите на приностиеля вече!!
Голяма реформа проведоха тия... време е да искат вече и пръстови отпечатъци от родителите на приностиеля вече!!
- int13
- Младши потребител
Честно казано, от прочетеното в стенограмите, към които колегата Ковачев беше постнал линкове, останах с впечатление, че цялата тази бумащина е плод на параноята на законотворците, че видиш ли - може да има недобросъвестни лица. Целта на всичко това е да се оставят следи и да има начин да се търси отговорност някому, в случай че неверни данни бъдат заявени от недобросъвестни лица.
Но ако някой е недобросъвестен, той винаги ще си намери начин да заобиколи закона и да надцака законодателя. Каквото и да напишат, каквото и да поискат. Ей тва не могат да го разберат умните глави. Начини и хитрини има бол, а и мозъка на един недобросъвестен винаги ще бъде по-изобретателен и по-мотивиран да мисли отколкото мозъците на 10 законотворци. И сега заради 10, 20 или 100 недобросъвестни, хиляди ще тънат в бумашки, а стотици ще получат откази, всекиму това ще струва пари.
Законодателят няма доверие на гражданина, гражданина няма на законодателя.
Българите /бизнесмени, адвокати и пр./ сме недобросъвестни по порезумпция за собствените си управляващи.
Но ако някой е недобросъвестен, той винаги ще си намери начин да заобиколи закона и да надцака законодателя. Каквото и да напишат, каквото и да поискат. Ей тва не могат да го разберат умните глави. Начини и хитрини има бол, а и мозъка на един недобросъвестен винаги ще бъде по-изобретателен и по-мотивиран да мисли отколкото мозъците на 10 законотворци. И сега заради 10, 20 или 100 недобросъвестни, хиляди ще тънат в бумашки, а стотици ще получат откази, всекиму това ще струва пари.
Законодателят няма доверие на гражданина, гражданина няма на законодателя.
Българите /бизнесмени, адвокати и пр./ сме недобросъвестни по порезумпция за собствените си управляващи.
-
Trapped - Потребител
Като продължавам да размишлявам по въпроса с декларациите (не за друго, упражнявам си мозъка за потенциални жалби) ми се струва, че тези декларации са формален повод да не се търси отговорност от държавата за извършени вписвания в ТР, дето не е трябвало да бъдат извършени. Оттам си задавам и следния въпрос - като нищо не пише за декларация, когато подава адвокат (продължавам да стоя на позицията, че декларация от управител/директор, когато той сам не е заявител, законът не изисква), логиката е, че ако адвокатът направи някаква "далавера" и впише съдружнишк, дето не е такъв (примерно), държавата пак няма да носи отговорност за това вписване. Отговорността ще бъде на адвоката, чиито данни стоят в регистъра. Тогава що им е тая декларация? Така или иначе, пак ще са чистички и невиннички Засега така тълкувам волята на Я. Стоилов и компания, изразена в забърканите стенограми. Ама знам ли, може и друго да ми дойде наум утре
Предлагам да се захванем да трупаме още аргументи, които ще ни свършат работа при евентуални откази на основание, че нямало декларация от законния представител (каквато законът не изисква, това е разширително чиновническо тълкуване - сигурно ставам досаден с това свое твърдение).
Предлагам да се захванем да трупаме още аргументи, които ще ни свършат работа при евентуални откази на основание, че нямало декларация от законния представител (каквато законът не изисква, това е разширително чиновническо тълкуване - сигурно ставам досаден с това свое твърдение).
- ykovachev
- Активен потребител
ИЗвинявам се малко за отклоняването на темата- по горния мой коментар имам информация. Запазването на име мина, без да има изричен ел. формуляр за подател, просто попълних заявителя с данните на заявителя и подписах с моя ел. подпис. Сега остава да мине и самата регистрация
- int13
- Младши потребител
Според мен целият този принцип , за деклариране и носене на наказателна отговорност е пълна глупост.Но да се върнем на конкретния проблем.Пред мен е въпросната декларация по 13(4) , цитирам:”декларирам истинността на заявените от мен обстоятелства…………………….”.Кой конкретно са тези обстоятелства?Ами няма такива.Защо?Ами защото търговеца нищо не заявява , заявява адвокатът-заявител.Защитната теза на колегите пеналисти е готова.Наказателната отговорност е лична , никой не може да носи отговорност за чужди действия.Обстоятелства е заявявал адвокатът , не подсъдимия-бам ,оправдателна присъда.Е тогава кому е нужна тая бумащина , тия сложнотии , това чиновническо безумие.Къде останаха прокламираните идеи при създаването на регистъра-регистрация за 2 дни , без чакане , максимално опростено , всеки гражданин да може да се справи сам.Наместо това уредба ,която опитни юристи се чудят как да тълкуват. В ТР хаос , изнервени хора с кръвясали погледи , всеки извадил по една декларация и пита другия:Абе ти заверил ли си я нотариално , щото колега от Доган-Хисар му я искали заверена.Трети пуфти и кълне , щото са го върнали за 3 път, пълномощното му не било изрично , -“Много общо ти е някак си байо, дай го малко по изрично” , казала симпатичната чиновничка от трето гише.Адвокат нервно прелиства ЗА , търси изменението , което е направило писменото адвокатско пълномощно-в писмено адвокатско пълномощно от кочан.В бюрото по труда пък вече се пръкнала нова професия-редач на опашки в АП.Предлага се постоянен Трудов договор……………………………………………….Идилия , нищо ново под българското слънце , поредния хаос забъркан от законодателя.Ама кво му пука на него?
Съжалявам за глупостите , нещо изпуших , щото ми предстои ходене в АП.
Съжалявам за глупостите , нещо изпуших , щото ми предстои ходене в АП.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Сайта им ПАК не работи
Или нещо не е наред в моя телевизор
Internet Explorer cannot display the webpage
Most likely causes:
You are not connected to the Internet.
The website is encountering problems.
There might be a typing error in the address.
What you can try:
Check your Internet connection. Try visiting another website to make sure you are connected.
Retype the address.
Go back to the previous page.
More information
Или нещо не е наред в моя телевизор
Internet Explorer cannot display the webpage
Most likely causes:
You are not connected to the Internet.
The website is encountering problems.
There might be a typing error in the address.
What you can try:
Check your Internet connection. Try visiting another website to make sure you are connected.
Retype the address.
Go back to the previous page.
More information
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
прав сте колега, една колежка от Варна сподели, че едно от момичетата, които работят при нея само виси в ТР...
най-тъпото е, че после отказите как ги обясняваме на клиента?! "още не е изградена практиката...", "промени и двусмислени текстове в закона" и такива тъпотии, а клиента си мисли, че проблема е в нас, защото не сме си свършили добре работата...
най-тъпото е, че после отказите как ги обясняваме на клиента?! "още не е изградена практиката...", "промени и двусмислени текстове в закона" и такива тъпотии, а клиента си мисли, че проблема е в нас, защото не сме си свършили добре работата...
- adiko
- Потребител
62 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|