- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Новия ЗМВР
|
|
и още малко за думичката "оговорност" - няма лошо да бъдат разследване и оперативна работа заедно , единство от типа ние ще серем - вие ще бършете обаче е недопустимо - а е много вероятно това да е "мечтата"на "оперативниците",които отдавна виждат ролята на дознаателите в "оформяне в законосъобразни дрехи" оператините /-голи и голословни / данни ... и накрая - нека бъде единство но всеки да си носи отговорността отделно - за "дейноста си" - как сте нещо се умълчахте - нека си поспорим ..
- dino6506
- Потребител
dino6506 написа:... от типа ние ще серем - вие ще бършете обаче е недопустимо - а е много вероятно това да е "мечтата"на "оперативниците",които...
как сте нещо се умълчахте - нека си поспорим ..
Е, ако ще го правим по ТОЗИ начин колега, по-добре да се въздържим.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Вижте, темата за взаимодейстоето оперативен - орган на досъдебното п-во , е материя която заслужава най малкото отделна тема. Има какво да се напише, но лично аз нямам сили в момента да водя дебат по темата.
В крайна сметка поставената тук тема е за законопроекта за ЗМВР. А частта от ЗМВР, която предвижда включването на завършилите АМВР в разследването е една пренебрежима част от него, с почти нулево обществено значение.
Казах вече защо: първо випускниците на АМВР са МАЛКО на брой. Пренебрежимо малко. Второ, голямата част от завършилите АМВР, без това И СЕГА си работят като дознатели. Трето, не съм забелязал тенденция те да се справят по-зле от колегите си с "право". Ще се въздържа да коментирам обратния случай.
На мен ми е много по-интересен впроса за новата гениално измислена структура на Министерството...
Главна дирекция "Охранителна полиция", главна дирекция "Криминална полиция".... Хубаво де, ама... тогава в РПУ какви служители ще работят ? Криминалисти или униформени ? Така де, нали вече ще са служители на различни дирекции. Кой на кого ще се подчинява ? Началника на РПУ на кой ще бъде началник ?
Или може трябва да си направим отделни РПУ-та - по едно "Охранително РПУ" и по едно "Криминално" ?? Това вече, ще го призная за челен опит в практиката на службите за сигурност.
В крайна сметка поставената тук тема е за законопроекта за ЗМВР. А частта от ЗМВР, която предвижда включването на завършилите АМВР в разследването е една пренебрежима част от него, с почти нулево обществено значение.
Казах вече защо: първо випускниците на АМВР са МАЛКО на брой. Пренебрежимо малко. Второ, голямата част от завършилите АМВР, без това И СЕГА си работят като дознатели. Трето, не съм забелязал тенденция те да се справят по-зле от колегите си с "право". Ще се въздържа да коментирам обратния случай.
На мен ми е много по-интересен впроса за новата гениално измислена структура на Министерството...
Главна дирекция "Охранителна полиция", главна дирекция "Криминална полиция".... Хубаво де, ама... тогава в РПУ какви служители ще работят ? Криминалисти или униформени ? Така де, нали вече ще са служители на различни дирекции. Кой на кого ще се подчинява ? Началника на РПУ на кой ще бъде началник ?
Или може трябва да си направим отделни РПУ-та - по едно "Охранително РПУ" и по едно "Криминално" ?? Това вече, ще го призная за челен опит в практиката на службите за сигурност.
-
А дознателите пък ще сме в отделна дирекция. Та ще има да се чудим на кой господ по-напред да се кланяме. От едната страна е прокурорът, на който изцяло сме подчинени при разследването, от друга - началникът, който ни е административен ръководител и може да ти счерни живота много успешно. Дали новата дирекция ще е на някоя от тези страни, или ще е съвсем отделна трета страна, ще видим, но при всички положения си е един шеф в повече.
А колкото до взаимодействието - ами както си го направиш е, а и си е до хора от другата страна. Междуличностните отношения, за съжаление, със закон не могат да се уреждат. Винаги ще има хора, които искат да работят и такива, които са само за ежемесечната ведомост.
А колкото до взаимодействието - ами както си го направиш е, а и си е до хора от другата страна. Междуличностните отношения, за съжаление, със закон не могат да се уреждат. Винаги ще има хора, които искат да работят и такива, които са само за ежемесечната ведомост.
- Gabi1
- Потребител
е няма начин - пак се пита кой ще командва...каква е съдбата на началниците...това ли е най важното - все ще им намерят службички...все някой ще командва - и най вероятно това ще е този който ще носи и отговорноста, за това - очевидно има нужда да се разговорим какви са целите на бъдещия закон ,/ ама не само написаните/ , и после как ги постига - вярно че не е рендно да задълбочаваме в "детайли",като става дума за законопроекти - но мисля че темата на която не Ви се пише г-н Инспекторе , е свързана именно с това за което се питате - аз мисля че се прави опит да се преструкторира закостенялата система на МВР , да се подчини на здравия разум и на законите на републиката.Съвсем отделен е въпроса че няма време за изготвяне на качествен закон и сигурно пак ще има нови и нови поправки , преправки и т.п.Изобщо не съм сигурен че се прави най доброто , но положително е че се прави опит - дано е успешен и за това нека не спестяваме нищо поне във форума.Аргументи от типа "не ми се пише за това"са ми "постнички" в този смисъл,и то очевидно компетентни форумци
И още "началник" - ми то сега звучи някък страшничко - значи "начело" - значи ще трябва да носи отговорността и за разследването на дознателите - ми като как ще стане без да им се меси в работата , пък ако се меси - каква отговорност ке носи за това - прави впечатление че едно членче , скоето до сега предпазваше дознателите от участия в охранителни мелоприятия и в специализирани операции го няма - не намерих забраната за възлагане на дознател на друго освен действия по разследването - е това е сигурен начин дознателчетата да се изгонят от МВР м най кратък срок - все ще се намерят кадри - нали знаете - първо от АМВР,после и от другаде - ама и те ще напускат , и то именно защото отношенията в МВР не са "междуличностни",а служебни , и ако трябва да се "слагаш" на всички за да си свършиш работата - добре за който му иде отвътре, но не и за МВР като система.
бе що изобщо не го закрият това дознание,или пък направо и МВР , или направо държавата - ще си се оправяме междуличностно...
дано ме разбирате въпреки правописните грешки няма да ги поправям
И още "началник" - ми то сега звучи някък страшничко - значи "начело" - значи ще трябва да носи отговорността и за разследването на дознателите - ми като как ще стане без да им се меси в работата , пък ако се меси - каква отговорност ке носи за това - прави впечатление че едно членче , скоето до сега предпазваше дознателите от участия в охранителни мелоприятия и в специализирани операции го няма - не намерих забраната за възлагане на дознател на друго освен действия по разследването - е това е сигурен начин дознателчетата да се изгонят от МВР м най кратък срок - все ще се намерят кадри - нали знаете - първо от АМВР,после и от другаде - ама и те ще напускат , и то именно защото отношенията в МВР не са "междуличностни",а служебни , и ако трябва да се "слагаш" на всички за да си свършиш работата - добре за който му иде отвътре, но не и за МВР като система.
бе що изобщо не го закрият това дознание,или пък направо и МВР , или направо държавата - ще си се оправяме междуличностно...
дано ме разбирате въпреки правописните грешки няма да ги поправям
- dino6506
- Потребител
dino6506 написа:е няма начин - пак се пита кой ще командва...каква е съдбата на началниците...това ли е най важното
Ооо, я стига, много добре знаете, че нямах това предвид. Нали се сещате колко ми е до "съдбата на началниците" и конкретно кой от тях какво точно ще командва. Разбира се, че не е това най важното.
Става дума за това, че просто не ми е ясно как ще работи на практика предложения модел на субординация. Ей Богу, не мога да си го обясня.
Именно тази предстояща обърквация, спред мен ще произведе много по-голям обществен ефект, отколкото предлаганите с ТОЗИ законопроект козметични и незначителни по същество изменения в уредбата на разследващия апарат. И за съжаление, май този ефект няма да бъде положителен. ТОВА ИМАХ ПРЕДВИД.
Съвсем отделен е въпросът за промените, които БИ трябвало да се извършат в досъдебното производство. Но темата наистина е огромна и вярвате или не, нямам сили днес да дебатирам по нея. Няма да го понесат нито кръвясалите ми очи, нито паянтовата ми клавиатурка, нямаща никаква вина за решенията на законодателя.
Запазвам, обаче хвърлената от Вас ръкавица, за по-удобен ден и час.
Последна промяна Inspector_MBP на 15 Юли 2008, 00:31, променена общо 1 път
-
досъдебното производство - единно и неделмо и аз съм скапан и ме чакат още главоблъсканци - дано да съм разбран правилно - темата си струва , но само до окончателното премане на закона ... после затова и си пиша тука като мога и както мога - утре пак
- dino6506
- Потребител
Инспекторе, имам добро мнение за Вас, но работата ни не зависи изобщо от субординацията.... Някой някъде го беше казал, че става въпрос за отговорност. И не да се прехвърля топката на този или онзи, а именно всеки да поема отговорността за действията си.
И моите уважения към колегата Дино, но това, че не могат да се възлагат други действия, освен по разследването, може и да го има някъде, но при нас определено не е така. В едно малко РПУ всички са 3 в 1.
И пак го казвам - зависи си от хората - с някои може да работиш, с други - не. Ако целта е обща, ще стане, въпреки ЗМВР и НПК, ако не - ще се надцакваме с членове и алинеи. Грубо и еретично звучи, но си е така.
"Който иска, намира начин, който н иска, намира оправдание"
И моите уважения към колегата Дино, но това, че не могат да се възлагат други действия, освен по разследването, може и да го има някъде, но при нас определено не е така. В едно малко РПУ всички са 3 в 1.
И пак го казвам - зависи си от хората - с някои може да работиш, с други - не. Ако целта е обща, ще стане, въпреки ЗМВР и НПК, ако не - ще се надцакваме с членове и алинеи. Грубо и еретично звучи, но си е така.
"Който иска, намира начин, който н иска, намира оправдание"
- Gabi1
- Потребител
бе като сте три в едно ... не се ли чуствате понякога излишна там...очевидно пак трябва да се пояснявам - въпросите са принципни и незанисимо как са в конкретния случай/напр.в "малкото Ви РПУ"/, трябва да са уредени от закона ясно , защото иначе самия закон е излишен - Вашето твърдение Габи е в духа на сега властващото статукво - какво ще се урежда толкоз,ние тука помежду си се разбираме ... екип - да ,но с ясни функции и отговорности , а и компетентности.Няма да коментирам че от думите Ви е ясно че не сте чели внимателно сега действащия ЗМВР,но това че при Вас си "помагате",и се справяте някък , изобщо не е показателно за общия случай,а още и изобщо не Ви гарантира при промяна във "междуличностните отношения" ПРОФЕСИОНАЛНО,а не личностно самочуствие ако щете.Уверявам Ви че съм слушал много за "екипния принцип" и приложението му в МВР - съветвам Ви да не му се предоверявате ако не ся ясни отговорностите на хората в екипа Ви.Иначе поздравления за междуличностните Ви успехи , желая Ви и професионални такива
- dino6506
- Потребител
Извинявам се предварително за грубия език - положението в МВР (отнася се и за всяка държавна структура) е БЕЗНАДЕЖНО ОСРАНО !!! И това е така защото по стар наш обичай всеки разбира от всичко ! Бъдете сигурни ,че знам какво говоря , но темата е обширна и лошо миришеща защото продължава напъването в седалищните мускули Това разбира се е жалко и гнусно - правилно е да се използва мозъка за решаване на проблеми а не ........ (явно не всеки го умее)
- sofo71
- Младши потребител
Според мен законопроекта за изменение на ЗМВР се направи само в отговор на скандалите покрай изтичането на информация от МВР. Говори се само за двете технически службици ДОТИ и ДОИ( ха на бас че повечето не знаят какво им означават абревиатурите) и за това, че ще ги правят самостоятелна агенция!!! Ами това са просто няколко техника ква агенция бре хора??Промените при досъдебното производство не се афишират просто защото никой не знае какво да го прави това разследване, ами сега полицаи без подходящо образование да разследват ли да не разследват ли, амои после какво щяло да стане. Липсва ясна концепция как бда се работи. Май накрая само ще ни прекръстят на разследващи полицаи:))))
- dizhel
- Потребител
бе кво сме го заяли този ЗМВР , ако го направят - добре , ако не - ще си караме "междуличностно"... ще се обслужваме един друг ... и системата ще обслужва когото трябва - звучи малко родово - общинно , но дано не съм лош пророк все пак да вярваме на тези които сме им гласували доверие после и на следващите ... важното е да имаме вяра ми те май вече са приети основните промени и на второ четене - кво да се бъхтаме , ама наистина май спец службите са най "интересни".... каквото и да е вече е решено - аз съм вече пас/в очакване на правилника/
- dino6506
- Потребител
Колеги за мен лично най-големия проблем в момента е разследването срещу НИ.Тези производства трябва да се водят само от ОР-тата.Просто защото че като видят в първите 2-3 дни че нищо не излиза те изобщо спират да се занимават с тези дела.А аз като дознател съм принуден много често да се занимавам с оперативна работа във връзка с тях.Друго си е като знае ОР-то,че му се води това дело по друг начин ще работи.Пък и прокурора ще може да му дава указания които да изпълнява.
- timur
- Младши потребител
Неизвестният извършител е ГООООЛЯМ ПРОБЛЕМ. Но не е на ЗМВР, а на НПК. Нещо повече в тази връзка съм написал тук миналата година: http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=21476
- Star_doznatel
- Потребител
ЗМВР/нов/
Ето, дознателите са вече в нова дирекция. И какво от това. Няколко нови изречения. ще разследват и неюристи. Странно е как ще се набират и кога. Все пак , повечето полицай явно не съжаляват че не разследват по НПК. ТАКА ИМ Е МНОГО ПО ДОБРЕ.
Извинете- вече са разследващи полицай.
Извинете- вече са разследващи полицай.
- bisotipa
- Младши потребител
И след като си изпълняват и чисто полицейските правомощия - следва какво - претенции към заплащането. Май при това раздаване, козовете по отношение на заплащането, не се паднаха на нас. И пак ще почнем да си мерим ... купчините с дела. И пак ще уточняваме кой е по-, по-, най-..... Докато накрая ония, горе, дойдат на моя .... вариант. Но с тия темпове на стопляне, в близките десет години, едва ли ще стане.
- Star_doznatel
- Потребител
Star_doznatel написа:И след като си изпълняват и чисто полицейските правомощия - следва какво - претенции към заплащането. Май при това раздаване, козовете по отношение на заплащането, не се паднаха на нас. И пак ще почнем да си мерим ... купчините с дела. И пак ще уточняваме кой е по-, по-, най-..... Докато накрая ония, горе, дойдат на моя .... вариант. Но с тия темпове на стопляне, в близките десет години, едва ли ще стане.
Здрасти, Калично!
За исканията за заплащане си прав...ма не разбрах кой е твоя вариянт, пиле!
- babyfoot
- Потребител
Колеги има ли представа някой оттук нататък как ще протича разследването?И какви ще са тези дознатели на районно и областно ниво.В нашата дирекция всички дознатели се водим на щат към дирекцията пък повечето сме по районните.Ако се върне старото положение отпреди 1 май 2006г НИ да се разследва от ОР-тата ще супер.Дотегнало ми е да върша оперативна работа по тези дела.Това ако стане доста ще се разтоварим.Иначе колкото до връщане дела на следствието-предполагам че пак ще им върнат мъртви текстове,като сегашните престъпления против мира и човечеството.Честно казано свикнах да си разследвам и убийства и притежание на наркотици и ПТП със смъртен случай.Няма кой знае нещо по-сложно.Така че изобщо не ми пука ще върнат ли дела на следствието или не.
- timur
- Младши потребител
Доколкото знам на следствието текстове от НК няма да връщат, защото сме поели ангажимент към ЕС, разследването да е в МВР.А относно промените в ЗМВР и вероятно НПК, ще ги обсъждат отново във вторник до ваканцията на парламента трябва да са приети и тогава ще коментираме.
- dizhel
- Потребител
Колеги,това за Академията , акъла и чирпака беше тъпо!
Този, който не е посещавал Академията и не е учил там как може да добие представа за нещата там.Аз като завършила Академията мога да кажа ,че около 60 процента от дисциплините са правни,преподавали са ни хора като Стефан Стойчев,Георги Петканов,небезизвестния Бойчев така ,че не смятам ,че сме за подценяване.Отделно часовете по наказателно право и процес превишават с малко СУ.Курсантите наред с това изучават и доста задълбочено криминалистика и други чисто полицейски дисциплини малка часто от които може би нямат смисъл.Отделно искам дебело да подчертая ,че една учебна година е 10 месеца ,следва кратка почивка и след това 40 дни /или поне преди беше така/ стаж.Курсантът през време на стажа всяка година преминава през различните служби на МВР-охранителни,оперативни,разследващи и ако има късмет може да закачи малко знания.
И още веднъж за Школата както в миналото я наричаха пренебрежително-приемният бал беше доста висок и не беше никак лесно.
Та за всички противници на Академията - мога да им пожеля само да са имали моя късмет да подаднат в среда, където са намерили много верни приятели и да са получили това образование,на което се радвам и развивам аз.
И още веднъж за Школата както в миналото я наричаха пренебрежително-приемният бал беше доста висок и не беше никак лесно.
Та за всички противници на Академията - мога да им пожеля само да са имали моя късмет да подаднат в среда, където са намерили много верни приятели и да са получили това образование,на което се радвам и развивам аз.
- mari_i
- Младши потребител
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|