начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Актуално състояние?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Актуално състояние?

Мнениеот diaida » 27 Юли 2008, 14:22

Става дума за Удостоверение за актуално състояние на фирма ...
Може ли все още да се извади от Съда ( в София) или е задължително да е от Агенцията по вписванията? Фирмата не е пререгистрирана все още в новия ТР.
Предварително благодаря!
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 27 Юли 2008, 14:41

Здравей!
По-важното е не дали фирмата е пререгистрирана, а дали вече е поискано удостоверение за пререгистрация от съда (то си е досущ като актуалното, но има посочен Булстат и отдолу е добавен текст, че се издава на основание § 4, ал. 2 ПЗР на ЗТР).
Ако такова удостоверение не е поискано, то можете да си вадите колкото ви душа иска актуални състояния от съда, докато поискате удостоверение за пререгистрация. Важно е да се знае, че независимо от отбелязването в удостоверението, че то отразява промените, направени до края на 2007 г., всякакви мрънкания от банки и институции, че не било "актуално", противоречат на закона, защото при непререгистрирана в ТР фирма, това означава, че никакви промени за нея не са вписвани, а отбелязването за края на 2007 г. просто подчертава, че съдът няма право да вписва промени от началото на 2008 г. (ако ти искат законов текст - виж последната алинея на § 4 ПЗР на ЗТР, късето си пише изрично, че до пререгистрацията съдът си издава валидни удостоверения).
Ако вече е поискано удостоверение за пререгистрация, въпросът е малко по-засукан. Има разни фокусници, дето ще ти изкарат и УАС вероятно, но възможният законосъобразен вариант е да се поиска ново удостоверение за пререгистрация срещу заплащане (законът вече го допуска изрично в новата му редакция от 30.05.2008 г. - виж пак любимия § 4).
Доста изчерпателно май стана.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот diaida » 27 Юли 2008, 16:51

ykovachev написа:Здравей!
По-важното е не дали фирмата е пререгистрирана, а дали вече е поискано удостоверение за пререгистрация от съда (то си е досущ като актуалното, но има посочен Булстат и отдолу е добавен текст, че се издава на основание § 4, ал. 2 ПЗР на ЗТР).
Ако такова удостоверение не е поискано, то можете да си вадите колкото ви душа иска актуални състояния от съда, докато поискате удостоверение за пререгистрация. Важно е да се знае, че независимо от отбелязването в удостоверението, че то отразява промените, направени до края на 2007 г., всякакви мрънкания от банки и институции, че не било "актуално", противоречат на закона, защото при непререгистрирана в ТР фирма, това означава, че никакви промени за нея не са вписвани, а отбелязването за края на 2007 г. просто подчертава, че съдът няма право да вписва промени от началото на 2008 г. (ако ти искат законов текст - виж последната алинея на § 4 ПЗР на ЗТР, късето си пише изрично, че до пререгистрацията съдът си издава валидни удостоверения).
Ако вече е поискано удостоверение за пререгистрация, въпросът е малко по-засукан. Има разни фокусници, дето ще ти изкарат и УАС вероятно, но възможният законосъобразен вариант е да се поиска ново удостоверение за пререгистрация срещу заплащане (законът вече го допуска изрично в новата му редакция от 30.05.2008 г. - виж пак любимия § 4).
Доста изчерпателно май стана.
Успех!

Хиляди благодарности за изчерпателния отговор! Трябва ми само актуално с-ние. Още нищо не съм правила по пререгистрацията.
Дължа почерпка ! :D
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот antri » 28 Юли 2008, 15:34

Здравейте! Като сме на темата.. Връзва се и с моя въпрос.. Клиентката ми е донесла "обикновенно" актуално, и понеже моя милост още не е съвсем наясно, тръгнах с него да пререгистрирам..Е, сещате се, че не стана, поне се поусетих навреме и не заробих за месец и половина документите в АВ. Обаче.. Нали всичко мога, всичко знам, сега трябва аз да поискам УАС по параграф 4..Току що една любезна девойка от СГС ми каза, че нотариално заверено пълномощно не ми трябва, ама аз неверницата разрових в нет..А там - мнения колкото си искаш.. За подаване трябва, за взимане също, ама не било така.. Може ли да ми даде някой меродавна информация, че ако и утре не направя нещата, ще се гръмна най накрая :x
Аха.. Айде да си призная :oops: Нямам си кочанче с пълномощни.. не съм дозряла, още съм черноработник :roll:
Благодаря на всеки, който мисли да се смили над мен:)
antri
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 28 Юли 2008, 15:49

:lol: Разни съдилища разни практики , макар че не трябва да е така.Мога да кажа за Пловдив.Ако си адвокат-ксерокопие на адвокатската карта , заверено от адвоката и изрично писмено пълномощно , ако не си адвокат-пълномощно с нотариална заверка и ксерокопие на лична карта…..,а да 10 лв. такса , нищо , че уж е безплатно!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот diaida » 28 Юли 2008, 15:54

Утре сутринта ще ходя да извадя (от София) и ще споделя опит ...
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот antri » 28 Юли 2008, 16:59

Благодаря за споделеният опит, REVOLUTION, май си прав за различните практики :roll: Не е много добре, наистина, но ще очаквам и утре сутрин на diaida да ме зарадва:) Или направо да се видим за по кафе :lol: като гледам работа много не върша. Мерси и приятна вечер.
antri
Потребител

Мнениеот i.georgieva » 28 Юли 2008, 17:17

За СГС: Молбата се подава по тяхен образец като се посочва и БУЛСТАТ на търговеца, отделно от това се прилага кам нея и четливо копие от него с вярно с оригинала. Получава се с адв. пълномощно и показваване на картата или нотариално заверено, ако получателя не е управителя или адвокат. Безплатно е. След като се получи Удостоверението по § 4, повече не могат да изададат ново, докато не излезе регистрацията в ТР. Затова съветвам колегата преди да си подаде док. в ТР, да си направи нотариално заверено копие от последното актуално. Колкото до колегите от Пд. Да си направят подходящите възражения, защото Договора сключен между "Инф обслужване" Пд. и ПОС, в случая противоречи на ЗТР. Преди когато вземаха по 12-15 и т.н. лева за Удостоверение за актуално противоречеше само на Тарифа 1, но сега въпроса вече е уреден в ЗТР и е безобразие.
i.georgieva
Младши потребител

Мнениеот diaida » 28 Юли 2008, 18:02

antri написа:Благодаря за споделеният опит, REVOLUTION, май си прав за различните практики :roll: Не е много добре, наистина, но ще очаквам и утре сутрин на diaida да ме зарадва:) Или направо да се видим за по кафе :lol: като гледам работа много не върша. Мерси и приятна вечер.

С най-голямо удоволствие - за кафето! В 11 часа съм в съда. Ако видите средно висока блондинка да се лута из коридорите на 1-вия етаж - аз съм! :lol: :wink:
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот ocean » 29 Юли 2008, 12:50

Хайде и аз да си кажа са София. :D
Не си хабя пълномощните от кочана. Правя обикновени писмени пълномощни. На гишето представям адвокатската си карта.

Мои клиенти си получиха УАС по §4 и се замотаха 2-3 месеца да подадат документи за пререгистрация в ТР. Междувременно от митниците им поискали УАС, което да е издадено най-много преди 3 месеца. Припнахме ние да подаваме документите в ТР, за да се обясняваме с митничарите, че сме в процес на пререгистрация и че в съда нищо не може да се впише вече..... обаче те не увряха. И реших да се пробвам да си взема ново УАС от съда. Е, без никакви усилия, подмолности или каквото и да е-получих го. С молба и платена ДТ за удостоверение. Лесно и просто. В новото УАС, само е отбелязяно, че има издадено УАС по §4.
Инаме и аз бях посъветвала клиентите си да си направят нотариално заверен препис от удостоверението по §4, но понеже бяха минали 3 месеца от издаването, от митницата не го признаха. :x
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Назад към Търговско право