начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Регистрация на фирми?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 10:28

Margit написа:Остана сега да докажете, че регистрацията на фирма е въпрос на правото и готово - веднага се съгласявам с Вас. :)

Нямам никакво намерение да Ви доказвам каквото и да е повече ;)
Обяснил съм как сама да си изясните въпроса "що е то въпрос на правото" ... и съответно си доказвайте каквото си искате ...

... и за Ваше "успокоение" регистрацията на ФИРМА изобщо не е въпрос на правото ;)
(предполагам всички колеги ще потвърдят ;) )

П.П.: дано да сте наясно какво е "фирма" все пак ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Margit » 27 Авг 2008, 12:29

inspectora написа:
Margit написа:Остана сега да докажете, че регистрацията на фирма е въпрос на правото и готово - веднага се съгласявам с Вас. :)

Нямам никакво намерение да Ви доказвам каквото и да е повече ;)
Обяснил съм как сама да си изясните въпроса "що е то въпрос на правото" ... и съответно си доказвайте каквото си искате ...

... и за Ваше "успокоение" регистрацията на ФИРМА изобщо не е въпрос на правото ;)
(предполагам всички колеги ще потвърдят ;) )

П.П.: дано да сте наясно какво е "фирма" все пак ...

И аз това казвам- не е въпрос на правото. И тогава остава въпросът- на какво почиваше твърдението, че който се занимава с тази дейност и не е адвокат и/или юрист нарушава нещо си?
Margit
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 12:41

Margit написа:И аз това казвам- не е въпрос на правото. И тогава остава въпросът - на какво почиваше твърдението, че който се занимава с тази дейност и не е адвокат и/или юрист нарушава нещо си?

... апф ...
... и да Ви обяснявам за разликата между "регистрация на фирма" и "дейност по регистрация на фирмИ" от гледна точка на закона няма да ме разберете ... дерзайте ...
... и да Ви обяснявам разликата между "регистрация на фирма" и това, което питащия имаше предвид - пак няма да ме разберете ...

Очевидно с Вас няма как да си говорим "по въпросите на правото" - просто изобщо не сте наясно за какво става въпрос ... (нищо, че доста самоуверено квалифицирате цитираното понятие, както и доста други термини непонятни за Вас ...)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 16:50

inspectora написа:
Margit написа:И аз това казвам- не е въпрос на правото. И тогава остава въпросът - на какво почиваше твърдението, че който се занимава с тази дейност и не е адвокат и/или юрист нарушава нещо си?

... апф ...
... и да Ви обяснявам за разликата между "регистрация на фирма" и "дейност по регистрация на фирмИ" от гледна точка на закона няма да ме разберете ... дерзайте ...
... и да Ви обяснявам разликата между "регистрация на фирма" и това, което питащия имаше предвид - пак няма да ме разберете ...

Очевидно с Вас няма как да си говорим "по въпросите на правото" - просто изобщо не сте наясно за какво става въпрос ... (нищо, че доста самоуверено квалифицирате цитираното понятие, както и доста други термини непонятни за Вас ...)

Ясно! Няма да разбера, защото не съм юрист сигурно и като така съм малоумна, не като вас великите юристи :lol: :lol: :lol:

Ама все пак много искам да се опитате да ми обясните на мен- малоумната, с какво точно наказание ще ме накажат и кои органи, ако извършвам дейност по регистрация на фирми! Моля Ви! Ей така- идва Иванчо, попълвам му документите, човекът си носи договора, носим го в АВ и после му даваме документчето. Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 16:58

ianeva написа:
Margit написа:
ianeva написа:
Margit написа:

А за обезщетението от несвършил работа адвокат съм чувала, но не съм чувала някой да е потърсил такова, че и да е го е получил :D

Но все пак това обезщетение съществува като законова възможност. А какво е обезщетението, което Вие или друг, подобен на Вас, може да предложи, ако е сътворена манджа с грозде? :) Не се заяждам, просто питам, винаги ми е било любопитно.
ykovachev, тъй като изключително много ценя мненията Ви, ще си позволя да Ви дам един съвет: недейте да се хабите в подобен род спорове. Вашата сила е другаде - Вие сте юрист, занимаващ се с търговско право. Вие също така сте и единственият човек в този форум, който имаше доблестта, търпението и прочие, да се занимава с предложения за подобряване работата именно на този прословут ТР и то предприемайки конкретни действия. Тъй че нЕма да се хабите!

"А какво е обезщетението, което Вие или друг, подобен на Вас, може да предложи, ако е сътворена манджа с грозде? :) Не се заяждам, просто питам, винаги ми е било любопитно."

Вие сте юрист и ми задавате на мен такъв въпрос?! :shock: :lol: :lol: :lol:

Тц, никакъв юрист не съм. Питам от чисто любопитство. А и защото до момента една такваз пишман регистраторка коства на едни хорица 463 лева /такса по вписване в ТР на АД/ плюс нЕкой лев за заверка на подписи и др. Е, ще им позадържат и капиталеца малко, няма как. Иначе и отказа щяла да тръгва да обжалва, щото "тия глупаци от ТР нищо не разбират от АД-та". Та затуй питам, за идеи...
п.п. Някога поне тая "гилдия на регистраторите" бяхте по-скромни - ЕТ, ООД, копи - пейст и как беше Вашият израз "носене на заявленията до ТР", обаче и на АД сте минали, е, сопрете се малко. :lol: :lol: :lol:.
Искам искрено да Ви благодаря, че ме просветихте относно това, що е то процесуално представителство и има ли почва у нас, никога не е късно човек да научи нещо ново. Сега, вярвам, е време някой от колегите юристи да влезе в темата и да обясни на Вас, що е то ГФО /счетоводен баланс, ОПР, ОСК, справки и прочие/, след това може да преминем на ВОД и други въпроси на ДДС и така, мисля, всички ще се обогатим. Колеги, очаквам вашето съдействие в тази насока.
Такива ми ти работи!

Ми аз като не съм юрист не знам точно :roll: , ама гледам фирмите, като не си изпълнят една на друга договорите се съдят. На същото основание трябва да е, госпожо, дето не сте юристка, пък юристите са Ви колеги :lol: :wink:

А относно гафовете с регистрациите не се учудвайте, госпожа, че някоя си неюристка изгорила някого с 400-500 лева! Аз познавам хора изгорени от юристи със стотици пъти повече и то само по една простичка регистрация, направена, не като хората. Явно процента на гафовете расте пропорционално на повишаване на квалификацията.
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 17:01

ykovachev написа:Уважаема,
Вие май все още не вдЕвате кво е "фирма", м?

Ми не вдевам. Пък и така като гледам никой от юристите тук не казва "регистрация на търговец". Всички му викате "фирма" за по-лесно и аз така. Нали от Вас гледам, че сте най-умни от всички. :lol: :wink:
Margit
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:03

Уважаемата не само, че не може да "вдене" за какво иде реч, ами и не осъзнава, че и "попълването на заявлението-бланка" съвсем не е толкова елементарна работа, колкото изглежда и съвсем не се състои от едно просто нанасяне на данни, защото си няма и идея какво всъщност представлява самото заявление от правна гледна точка ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:06

Margit написа:Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:

Това колко пъти и на какъв език да Ви го обяснявам, м?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:12

Margit написа:
ykovachev написа:Уважаема,
Вие май все още не вдЕвате кво е "фирма", м?

Ми не вдевам. Пък и така като гледам никой от юристите тук не казва "регистрация на търговец". Всички му викате "фирма" за по-лесно и аз така. Нали от Вас гледам, че сте най-умни от всички. :lol: :wink:

Изобщо не става въпрос за това, кой е по-по-най ... става въпрос, че някои хора се опитвате да правите нещо, от което си нямате представа ... да - научили сте "стереотипа", както и много хора са го научили в това число и юристи, които обаче, за разлика от останалите освен "стереотипа" знаят какво правят ... (естествено, че все пак има и кплеги, които също не знаят за какво иде реч, но се разбрахме вече, че във всяко стадо ...)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:20

Хайде от мен да мине - малко по-подробно (но за последен път) ... дано разберете:
Margit написа:Ама все пак много искам да се опитате да ми обясните на мен - малоумната, с какво точно наказание ще ме накажат и кои органи, ако извършвам дейност по регистрация на фирми! Моля Ви!
- това вече го обясних подробно ...

Margit написа:Ей така- идва Иванчо, попълвам му документите, човекът си носи договора, носим го в АВ и после му даваме документчето. Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:
- никакво нарушение не вършите ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 28 Авг 2008, 17:37

ykovachev написа:Инспекторе, нЕма смисъл... И ти, и аз: сме лоши, надути, гадни, прогнили хайдукатчета и юристчета... Дори да те разбере, ама НЯМА, няма да ти хване вяра, ще реши, че я лъжеш, та да й навредиш нещо :wink:

хи хи хи

Т'ва юристите мноо нагли копеуенца значи. Искат всичката пара за себе си.

Сега сериозно.

Колеги, по повод зачестилите питания на лица, които упражняват нашата дейност (без значение по какъв повод - дали "шефа" ги е накарал или търсят далавера) смятам да "разлаем кучетата" по този повод.
След като го измисля окончателно и намеря правните основания за това ще направя едно предложение, което считам, че ще е в полза не толкова на юристите, от колкото на самите граждани ползващи юридически услуги.
В момента идеята ми е в процес на съгласуване и разботка с колеги, но да видим до къде ще я докараме.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:41

DEKAH написа:Сега сериозно.

Колеги, по повод зачестилите питания на лица, които упражняват нашата дейност (без значение по какъв повод - дали "шефа" ги е накарал или търсят далавера) смятам да "разлаем кучетата" по този повод.
След като го измисля окончателно и намеря правните основания за това ще направя едно предложение, което считам, че ще е в полза не толкова на юристите, от колкото на самите граждани ползващи юридически услуги.
В момента идеята ми е в процес на съгласуване и разботка с колеги, но да видим до къде ще я докараме.

Ами то вече има подета инициатива в тая насока - битката е на доста голямо ниво (имам предвид все "едри риби" са и от двете страни на барикадата) пък да видим как ще се развие случая ... щото то на дребно знаете, че си е вятър работа ... един духнеш - те изскокнали 5 на негово място ... ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:04

inspectora написа:Уважаемата не само, че не може да "вдене" за какво иде реч, ами и не осъзнава, че и "попълването на заявлението-бланка" съвсем не е толкова елементарна работа, колкото изглежда и съвсем не се състои от едно просто нанасяне на данни, защото си няма и идея какво всъщност представлява самото заявление от правна гледна точка ...

Ами, Вие уважаеми юристе, като вдявате защо не вземете да ми обясните колко сложна работа е простото попълване на бланката и какво представлява самото заявление от правна гледна точка, ама не само за регистрация на търговец, ами какво представлява простото попълване на бланка с искане за издаване на удостоверение за наследници в общината например и какво точно представлява от правна гледна точка, както и простото попълване на бланка за започване на дейност на осигурител и какво представлява от правна гледна точка и т.н., и т.н.?

Взе да става комично! :lol: :lol: :lol:
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:17

ykovachev написа:Едно си баба знае, едно си бае. Пешо бил кофти пич, щото имал примерно средно образование и свивал по 500 лева всеки месец, което било лошо. Ама той Пешо си е живо ангелче, я да видиш по-кваалифицираните как крадат, те по принцип свиват по повече... Те бай дефолт са много по-кофти пичове от Пешо, щото са квалифицирани. Ама туй конкретика, туй факти - бля-бля, дъра-бъра, ала-бала. Що да сочим конкретни факти, като можем да обобщаваме ей така, все едно сме врътнали пет ракии на масата и бистрим политиката и нещата от живота...
Увжаема,
спри да слагаш клишета и етикети на тази или онази група хора с определена квалификация (е, в случая - адвокатите и май въобще юристите, като гледам, поразшири обхвата на оплюването), щото това е абсолютно лапацалене.
Дай конкретно. Покажи ми например аз колко "фирми" съм прецакал. Колко - другите колеги. Ако се поровиш, ще разбереш кой съм и какъв съм. И тогава, като дадеш данни, че над 50 % от адвокатите го правят това, дето го бълнуваш, шъ ти призная плюнките за реални критики. А сега са просто... плюнки.

Наистина е гадно, когато се обобщава, нали? Но, когато представители на вашата гилдия обобщава това не се забелязва. Каквото повикало, такова се обадило.

А относно Вашата личност нямам нищо против, но и честно казано не ме интересува толкова, че да тръгна да ровя и да се интересувам. Вярвам Ви, че сте квалифициран.

Моята теза беше съвсем друга и държа да я припомня- няма законова забрана човек без юридическо образование да се занимава с тази дейност, но както във всяка друга работа и с нея трябва да се занимат хора, които могат да я вършат. Това, че някой не е юрист, не означава, че не може да я върши, защото, ако този някой не дава консултации по правни въпроси за това как да се прави договора на едно ТД в тази работа няма нищо друго освен чисто административна работа. Така казва и АПК, който позволява пред административни органи всеки да може да бъде представляван от други лица, извън посочените в ГПК. По същия начин и това, че някой е юрист не значи, че може да се занимава с дейност по регистриране на търговец /щом държите да бъдем точни/, ако няма представа от това и до сега се е занимавал само с бракоразводни и наказателни дела.
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:20

inspectora написа:Хайде от мен да мине - малко по-подробно (но за последен път) ... дано разберете:
Margit написа:Ама все пак много искам да се опитате да ми обясните на мен - малоумната, с какво точно наказание ще ме накажат и кои органи, ако извършвам дейност по регистрация на фирми! Моля Ви!
- това вече го обясних подробно ...

Margit написа:Ей така- идва Иванчо, попълвам му документите, човекът си носи договора, носим го в АВ и после му даваме документчето. Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:
- никакво нарушение не вършите ...

Благодаря! Най-накрая се разбрахме, че нарушение няма. Това беше целта. :P

Живи и здрави!
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:22

ykovachev написа:Инспекторе, нЕма смисъл... И ти, и аз: сме лоши, надути, гадни, прогнили хайдукатчета и юристчета... Дори да те разбере, ама НЯМА, няма да ти хване вяра, ще реши, че я лъжеш, та да й навредиш нещо :wink:

Ааааа, тук не сте прав, г-н Ковачев. Аз вярвам на юристите. Не на всички, вярно. Само на тези, които в годините съм проверила и, които наемам и им плащам. :)
Margit
Младши потребител

Мнениеот gery » 28 Авг 2008, 18:30

Не знам на какво вярвате и на какво не, но наистина мисля, че поведението ви е меко казано неуважително! Истината е, че може да се справяте с регистрации на ЕТ-та, но едва ли ще се справите с вливания, разделяния и въобще с по-сложната материя на търговското право! В крайна сметка пазара отсява! Отделно, че всеки трябва да знае възможностите си! Прекаленото самочувствие е вредно, най-вече за клиента!
gery
Потребител

Мнениеот prnedev » 28 Авг 2008, 18:51

DEKAH написа:Колеги, по повод зачестилите питания на лица, които упражняват нашата дейност (без значение по какъв повод - дали "шефа" ги е накарал или търсят далавера) смятам да "разлаем кучетата" по този повод.

Декан, като му дойде времето и трябва популярност, с удоволствие ще помагам ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 19:04

Margit написа:Ами, Вие уважаеми юристе, като вдявате защо не вземете да ми обясните колко сложна работа е простото попълване на бланката и какво представлява самото заявление от правна гледна точка, ама не само за регистрация на търговец, ами какво представлява простото попълване на бланка с искане за издаване на удостоверение за наследници в общината например и какво точно представлява от правна гледна точка, както и простото попълване на бланка за започване на дейност на осигурител и какво представлява от правна гледна точка и т.н., и т.н.?

Взе да става комично! :lol: :lol: :lol:

С това "избихте рибата" и само показахте, че не само, че се опитвате да изкарате "законно" незаконното (което е основния ни спор по темата), а и че нищо не вдявате от "регистрация на търговец" (по този въпрос аз лично не съм вземал отношение лично към Вас, но сега ми давате сериозен повод да го направя) ...

А нямам намерение да Ви ограмотявам и да Ви обяснявам за "простото попълване на бланката" ;)

... дето има една приказка: "Трябва поне малко да разбираш от едно нещо, за да разбереш, че нищо не разбираш ... а щом нищо не разбираш, то това няма как да го разбереш (че нищо не разбираш), колкото и да ти се обяснява ..." ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот red_sky » 28 Авг 2008, 20:42

Ами, Вие уважаеми юристе, като вдявате защо не вземете да ми обясните колко сложна работа е простото попълване на бланката и какво представлява самото заявление от правна гледна точка, ама не само за регистрация на търговец, ами какво представлява простото попълване на бланка с искане за издаване на удостоверение за наследници в общината например и какво точно представлява от правна гледна точка, както и простото попълване на бланка за започване на дейност на осигурител и какво представлява от правна гледна точка и т.н., и т.н.?

Взе да става комично! :lol: :lol: :lol:[/quote]

Ще падна :shock:
"Регистраторите" вече и услугата "изваждане на удостоверение за наследници" ли предлагат? :lol:
Разкрихте ни още един аспект от многоликата си същност и от разностранните си интереси! :lol:
И тия бланки кво ги правите после, че ми стана интересно?

П.П. "Простото попълване на бланките" вие като най-наясно с "въпросите на правото" би трябвало най-добре да знаете, но споделете с нас все пак, какво според вас означава това от правна гледна точка? :roll:
red_sky
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право