- Дата и час: 02 Дек 2024, 11:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Признават ли удостоверенията с ел.подпис???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Признават ли удостоверенията с ел.подпис???
Колеги, във връзка с огромните опашки за изваждане на удостоверения от АВ, се чудя ако започна да ги вадя по ел. път, дали клиентите ми ще имат проблем с институциите? Незнам доколко българският чиновник ще повярва на ел. подпис....Някой има ли опит в това отношение?
- mialore
- Младши потребител
Хах - та те доскоро в някои институции (визирам дознанието) работеха с пишещи машини ...
Ел. документ и ел. подпис (както и като цяло идеята ел. правителство) са мнооого далеч в бъдещето все още ...
Та държавата не вярва сама на себе си (визирам отказите да се съобразява със задължението си да изисква УАС, при положение, че има ел. регистър), та какво остава за ел. подпис - то това животно някъде не са го и чували
Ел. документ и ел. подпис (както и като цяло идеята ел. правителство) са мнооого далеч в бъдещето все още ...
Та държавата не вярва сама на себе си (визирам отказите да се съобразява със задължението си да изисква УАС, при положение, че има ел. регистър), та какво остава за ел. подпис - то това животно някъде не са го и чували
- inspectora
- Активен потребител
Ако правите нещата, само според това на кое вярват и на кое не вярват в някоя институция....Има си нормативна уредба и даже Закон за електронното управление си имаме вече... . Ако на някоя администраторка не й е ясно - да го напише с изходящ номер. Много помага.
А иначе за актуалните състояния: чл.23 ал.4 от ЗТР. Трябва да приемат, че законите са за това - да се знаят. А начинът е ние, които ходим по разни институции, да не им "клякаме" на смешните аргументи.
А че нещата не са на добре... цитирам част от искова молба, писана от колега /жалко/ този месец " ... моля, да ми бъде издадено удостоверение, въз основа на което да се снабдя с друго за актуалното състояние на ответника"
А иначе за актуалните състояния: чл.23 ал.4 от ЗТР. Трябва да приемат, че законите са за това - да се знаят. А начинът е ние, които ходим по разни институции, да не им "клякаме" на смешните аргументи.
А че нещата не са на добре... цитирам част от искова молба, писана от колега /жалко/ този месец " ... моля, да ми бъде издадено удостоверение, въз основа на което да се снабдя с друго за актуалното състояние на ответника"
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
milletti написа:А че нещата не са на добре... цитирам част от искова молба, писана от колега /жалко/ този месец " ... моля, да ми бъде издадено удостоверение, въз основа на което да се снабдя с друго за актуалното състояние на ответника"
/офф
Това като го прочетох се смях на глас като малко дете.
Сетих се и за един случай, в който колега искаше от съда удостоверене, което да му послужи пред кметство на село Х, общ. Y, за да се снабди с удостоверение за постоянен и настоящ адрес на наследодателя на ищеца, починал 1932 год.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
milletti написа:Ако правите нещата, само според това на кое вярват и на кое не вярват в някоя институция....Има си нормативна уредба и даже Закон за електронното управление си имаме вече... . Ако на някоя администраторка не й е ясно - да го напише с изходящ номер. Много помага.
То помага ... ама явно не сте попадали на такива, където те пращат да вървиш на м****** си ако им поискаш писмено да ти удостоверят, че са отказали да направят нещо (например да ти приемат документи) ... и те така ...
DEKAH написа:Това като го прочетох се смях на глас като малко дете.
А то не е смешно колега ... тъжно е ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:milletti написа:Ако правите нещата, само според това на кое вярват и на кое не вярват в някоя институция....Има си нормативна уредба и даже Закон за електронното управление си имаме вече... . Ако на някоя администраторка не й е ясно - да го напише с изходящ номер. Много помага.
То помага ... ама явно не сте попадали на такива, където те пращат да вървиш на м****** си ако им поискаш писмено да ти удостоверят, че са отказали да направят нещо (например да ти приемат документи) ... и те така ...
Попадала съм. Идеята ми беше по-скоро такава: да не се даваме лесно, особено пък, когато има и ясна и недвусмислена нормативна база по въпроса. Ако им се връзва всеки на "Ама ние така го правим"... какъв е смисъла въобще от улесненията предвидени в някой нормативен акт и от факата, че ние като правно грамотни хора го знаем?
- milletti
- Потребител
milletti написа:... какъв е смисъла въобще от улесненията предвидени в някой нормативен акт и от факата, че ние като правно грамотни хора го знаем?
Напоследък доста често си задавам същия въпрос ...
А иначе не съм от хората, които лесно се дават - какви ли не куриозни случки съм имал ... повечето пъти някак си успявам да убедя човека с/у мен, че в тая държава има закони и те следва да се спазват ... но за съжаление все още се намират и такива, които живеят в 70-те-80-те години на миналия век ... а да тръгваш да се "жалваш" както си му е реда ... много добре сме запознати със "системата" и нейната тромавост ... и почти няма шанс все някъде по "веригата" да не се случи да "попаднеш" на още някой "живеещ" в 70-те-80-те години на миналия век ... и така се "омагьосва" кръга
- inspectora
- Активен потребител
четете внимателно, тука сичко пише
http://www.b-trust.org/
http://www.b-trust.org/
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
yhi2005 написа:Почти навсякъде си искат УАС с "мокър печат", макар че нямат право. За жалост това е истината.
Tака си е ... ама нали знаете приказката: "Не е луд тоя, който яде зелника ..." ... аз досега никъде не съм давал УАС - няма банки, няма нотариуси, няма общини, няма обществени поръчки ... (вадил съм удостоверения само за лица, които не попадат в приложното поле на чл.23, ал.4 ЗТР - т.е. частни лица, неизпълняващи публични функции )
- inspectora
- Активен потребител
ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЕГУЛИРАНЕ И АДМИНИСТРАТИВНИЯ КОНТРОЛ ВЪРХУ СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ
В сила от 18.12.2003 г.
чл. 5
(2) Когато определени обстоятелства са удостоверени от друг орган и са вписани в публичен регистър, административният орган не може да изисква доказването им по друг начин, освен чрез представяне на писмена декларация.
Нормата си е накава от 2003. Ние сме виновни че не си отстояваме правата.
В сила от 18.12.2003 г.
чл. 5
(2) Когато определени обстоятелства са удостоверени от друг орган и са вписани в публичен регистър, административният орган не може да изисква доказването им по друг начин, освен чрез представяне на писмена декларация.
- d_d
- Потребител
d_d написа:ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЕГУЛИРАНЕ И АДМИНИСТРАТИВНИЯ КОНТРОЛ ВЪРХУ СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ
В сила от 18.12.2003 г.
чл. 5
Тъй де ... ама тук не влизат банките (а основно те са тези, които в момента "тормозят" останалата част от бизнеса с актуални ) ...
А и освен това по ЗОАРАКВСД требе да пишеш и подписваш декларация ако искаш да се ползваш от чл. 5 - а сега що се отнася за УАС това не се налага по силата на ЗТР ....
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа: Тъй де ... ама тук не влизат банките (а основно те са тези, които в момента "тормозят" останалата част от бизнеса с актуални ) ...
а сега що се отнася за УАС това не се налага по силата на ЗТР ;) ....
А това какво е тогава?
Чл. 23. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Агенцията определя единен идентификационен код, наричан по-нататък "ЕИК", задължителен за търговците и техните клонове, клоновете на чуждестранните търговци, вписани в търговския регистър, както и в случаите по глава втора "а".
(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Единният идентификационен код се определя при първоначалното вписване в търговския регистър и остава непроменен до заличаването.
(3) Начинът за формиране на ЕИК се определя с наредбата по чл. 31.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър
- milletti
- Потребител
milletti написа:А това какво е тогава?
Не разбрах какво имате предвид?
По-горе обяснявах, че по ЗОАРАКВСД можеш вместо УАС да дадеш декларация, съдържаща данните подлежащи на вписване (демек да си "препишеш" едно УАС, да си напишеш, че изхожда от теб и да си го подпишеш - като не забравиш да пратиш много поздрави от чл.5 от ЗОАРАКВСД) - но това важи само за посочените в чл.5 от ЗОАРАКВСД субекти ... за другите - УАС!
Докато сега по ЗТР - пишеш "Аз съм "Пешо"ООД с ЕИК: 123123123" и слагаш подпис - като това важи не само за административният орган, но и за съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките
- inspectora
- Активен потребител
Извинявам се, inspectore Явно говорим за едно и също. В обратна посока съм разбрала написаното от Вас по-горе...
- milletti
- Потребител
Относно удостоверенията с ел. подпис
Здравейте, аз се сблъсках с хиляди проблеми преди два месеца с подобни удостоверения за вписване на регистрация в ТР. Трябваше много да убеждавам юристката на ПИБ, за да се съгласи, че това е официален документ и е подписан и не е необходимо да имам мокър печат. След това се натъкнах на голям куриоз - отидох в Инфонотъри да извадя ел. подпис на фирмата. Инфонотари, които издават електронни подписи не признаха документ, който е подписан с такъв )). Райфайзен Банк в София категорично отказаха да ми направят банкова сметка с този документ (а това е банката, която непрекъснато рекламира е-фактура )). В клона на банката в Павликени, обаче ми направиха сметка без никакъв проблем, след като девойката на гишето направи справка в сайта на търг. регистър, че фирмата е вписана. С държавната администрация (НОИ, НАП и РИОКОЗ) не съм имала никакъв проблем с този документ.
Живеем в държава, наречена Абсурдистан
Живеем в държава, наречена Абсурдистан
- nhgeorgieva
- Нов потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|