начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

ДОЗНАТЕЛСКИ КОНКУРСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: ДОЗНАТЕЛСКИ КОНКУРСИ

Мнениеот marek972 » 20 Апр 2009, 20:53

...и като стана дума за повикване и най вече за широкоразпространеното несъбиране на каквито и да е подробности от ОДЧ-тата, за какви щуротии ви викат?
изключвам сериозни случаи... за влизане със взлом и липса на кражба викат ли ви?
поначало как е уреден взлома ? на момента решавате приблизителната
стойност на отнетото или както е при нас си играем на образуване-прекратяване поради малозначителност ?
и най вече "значителни имуществени вреди" при ПТП -3200 или по единственото ТР -1000 лева?
marek972
Потребител

Мнениеот doc03 » 20 Апр 2009, 23:43

Много интересни неща. Явно ще се повторя, ама от дирекция до дирекция си има разлика. При нас за 24 часа празнично дежурство ти режат 4 часа - 2 от компенсациите и 2 от тези за плащане. Ако си дежурен в неделя срещу понеделник те режат 4 /ЧЕТИРИ/ !!!!!! часа от тези за плащане. Така казали от сметната палата, защото сме спяли, ядяли, ходили до тоалетната и т.н. четири часа на дежурство. P.S. Никой не е поискал справка от дежурните офицери, дали въобще сме седнали, да не говорим за лягане и дали сме обядвали както тези, които изчисляват ставките, или сме "обядвали" поредния гаден дюнер в гадния "Ленд Ровър" при това към 17.30ч.
А относно тези "взломните" - ако няма кражба става или повреждане или противозаконно проникване. А я ми кажи, при Вас има ли такова животно като ""бит и му взети парите"" - :roll: ???
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот sokrat » 21 Апр 2009, 19:44

Явно това с дежурствата не е само при нас.За мен е абсолютно несправедливо дознателя и ОР-то да дават съвместно дежурство,а на другия ден единия да почива,а другия да бичи цял ден и да не знае на кой свят се намира.Интересува ме друго колеги-има ли изобщо някъде управление където дознателите да са повече от ОР-тата или поне поравно.Защото много ми е чудно при положение че се работят едни и същи дела,сами си отговорете на въпроса кой върши 90 процента от работата,а и дознателите работят дела и на охранителна полиция-та как така ОР-тата са винаги повече.каква нужда го обуславя това?то даже се говори че при нас щели да съкращават щатове на дознатели,защото сме имали "само" по стотина дела на година,а за ОР-тата изобщо не се и мисли да се съкращават щатове.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 21 Апр 2009, 21:15

приятелю дознатели няма да съкращават, напротив ще има МНГОГО нови попълнения, навсякъде ОР-тата са повече, но лично аз с това проблем нямам ...стига да всичко да е в добрия тон, а не като колегата
работил 300 дознания годишно, който смята дознателите са капризни и мързеливи ...
а иначе в края на годината при промените в НПК, смятаха да дават правомощия на ОР-тата да разследват НИ, но прокуроро-адвокатското лоби надделя...

Чл. 52. (1) Разследващи органи са:
1. следователите;
2. служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност “разследващ полицай”;
3. служители от Министерството на вътрешните работи с полицейски правомощия, на които със заповед на министъра на вътрешните работи е възложено провеждане на разследване.

на първо четене мина, но на второ ...
marek972
Потребител

Мнениеот doc03 » 22 Апр 2009, 01:46

Мога да Ви дам идея защо ВЕРОЯТНО в големите дирекции няма да съкращават ОР. Защото
Не може дознател: да съдейства на ЧСИ; да се среща с представители на какви ли не домсъвети, гей-организации и пр.; да бичи смени на кръстовища и по маршрути; да охранява мероприятия; да участва в нощни СПО или подобни (също без да си тръгва на другия ден, ама "...ОР права няма и КТ не го касае .."; да ходи да връчва призовки; да установява лице, наречено "Иван, дето работеше строител" (точка, нищо друго за Иван); да конвоира лица; да влачи принудително лица; да ходи да охранява някакви си VIP; да издирва извършителя на средно по 1 дело дневно (което е било спряно срещу НИ когато ОР е бил тинейджър); да пише по около 5 докладни дневно, че не е установил НИ, който НИ той сам е "хванал", ама преди две години; да отработва средно по 1 постановление на всеки 3 дни (получено от следовател или дознател в РТП) относно това кой и с коя кола е блъснал човека преди две години; да разпитва от името на дознател, тъй като последният няма време; да прави огледи когато дознателят не може да ги направи (вярно е, че това е по желание); да вози дознателя насам-натам защото изтича срока;
да върши още около 10 пункта неща, които тук не могат да се изпишат поради ЗЗКИ
и какво - 10 часа от 12 часа работен ден минаха.
В оставащите 2 часа дневно следва да се отработят от 320 до 500 жалби от граждани годишно, 30 % от които ще се върнат като прокурорски проверки (малко по-гадни от дознание, защото срокът е от 5 до 20 дни, а обясненията и експертните справки не са по-малко отколкото са разпитите и експертизите); да проучи около 15-20 кандидати месечно (за да си вземат оръжие); да си оправи касата; да си оправи контингента; да излезе и да ги хване някои от тия, които му вършеят из райончето; да доведе някой извършител на престъпленийце по вече образувано срещу НИ дознанийце (че да го "благославя" дознателя), както и още доста неща, за които в момента не се сещам.
Ето поради това и още други подобни няма да съкратят кой знае колко ОР. (Тук не коментирам, че някъде ОР са два пъти по-малко, отколкото им е щата).

+++ Марек грешно ме е разбрал. Не смятам дознателите за мързеливи и капризни (то не че няма такива, но ги има и в другите позиции). Само бих искал отново да подчертая, че колкото повече си мием ръцете тия с ония, толкова по-перфектно работи системата "Разделяй и владей".
!!! Колкото повече ОР и ПИ са по канцелариите и колкото повече им върви хартията, толкова повече дела ще има, при това спрени !!!

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 22 Апр 2009, 18:19

"Колкото повече ОР и ПИ са по канцелариите и колкото повече им върви хартията, толкова повече дела ще има, при това спрени !!!"

безпорен факт !

прокурорски проверки (малко по-гадни от дознание, защото срокът е от 5 до 20 дни, а обясненията и експертните справки не са по-малко отколкото са разпитите и експертизите)

голяма, ама много голяма глупост си написал, ама ме мързи да ти обяснявам защо ...но все пак ... имаш ли идея какво е да изготвиш постановления за привличане в качеството на обвиняем на 7 лица, три от които непълнолетни, за около 6-7 различни пресъпления, а след това и да ги привлечеш при условията на задължителна защита и разпиташ пред съдия?
не ..ами тогава приятелю не давай крайни оценки ...
marek972
Потребител

Мнениеот sokrat » 22 Апр 2009, 18:29

Още малко и ще се разплача за тежката съдба на ОР-тата.90 процента от нещата които каза са пълни лъжи.Срещите с различни организации,връчването на призовки,конвоирането на лица се вършат изцяло от охранителна полиция.А пък глупостите че ОР-тата разпитвали от името на дознателя и правели огледи от тяхно име просто е върха на сладоледа.Това просто няма как да стане.Най-малкото защото никой уважаваш себи си човек няма да разреши друг да "твори" от негов име.Ор-тата в нашето управление основно се занимават да си организират шеги едни с други и разучаване на нови компютърни игри.Когато има произшествие винаги ми прави впечатление че ходи един дознател и 7-8 ОР-та.Интересно какво правят толкова хора там,като има и сружители от Охранителна полиция.И после се бият в гърдите че и те били на акцията.а приноса им се изразява в преместването на някоя книга от масата на стола.Има ОР-та които ги мързи да пуснат и докладна за разкрито престъпление та се налага прокурора да се обажда та техни величества да благоволят да си напишат докладната.А пък и разкритите им престъпления 99 процента са си ясни.Какво означава да отидеш на ПТП и го да отчетеш като разкрито.Или пък хванат някой да кара пиян-също разкрито.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот sokrat » 22 Апр 2009, 18:38

"приятелю дознатели няма да съкращават, напротив ще има МНГОГО нови попълнения"
.................................................................................................
Колега Марек напротив при нас ще съкращават дознатели.Защото сме имали малко под сто дела на година.А пък видиш ли в София имали по триста.За сметка на това нямаме нито едно просрочено дело,а върнатите се броят на пръсти.На всеки отчет прокурорите нямат генерални забележки и някой шефове в нашата дирекция ,които са свикнали да викат по подчинените изведнъж остават без никаква причина за това.И си почват обвинения от рода на "новите следователи"-т.е мързеливи и неработещи.Обвинения от рода защо не си отишъл на 5-тата минута,когато са те повикали,а на 7-мата.Така че имам чувството че някои хора просто искат да зацикли работата и тогава да кажат-Видяхте ли как се издънихте.Напълно сериозно ти го казвам това.И на мен не ми се вярваше,но е факт че от нащата дирекция са поискали съкращаване на щата на дознателите.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 22 Апр 2009, 19:03

sokrat тенденцията е да се увеличават дознателите, това са европейски изисквания и няма къде да мърдат, в нашата дирекция средно са с много по малко от 100 дела на година, има някои над, но повечето са около и много под, чак такъв автогол не могат да си забият, просто не вярвам
marek972
Потребител

Мнениеот marek972 » 22 Апр 2009, 19:13

и да не съм голословен виж тук:

http://www.dhr.mvr.bg/Competition/Entra ... S_2433.htm

http://www.dhr.mvr.bg/Competition/Entra ... V_1577.htm

а ще има и още ..
marek972
Потребител

Мнениеот doc03 » 22 Апр 2009, 21:43

Много моля да ми изпратите на имейла адреса на управлението, където е този "рай за ОР-тата" ! Веднага ще напусна и ще дойда при Вас !

Ще се повторя, не ... ! Ще се подесеторя ! Всичко зависи от дирекцията и управлението! При нас е обичайно при критични ситуации ОР да разпитва от името на дознател. И огледи да прави. Всичко това в името на работата ! А работата е да се разкриват престъпления. Няма да уточнявам разпитите, които съм правил от името на дознател, при това по "нашумяли медийни дела". По разбираеми причини. И ще разпитвам от името на дознател, и огледи ще правя, особено ако момичето си е изповръщало червата от третия труп на замръзнал клошар (ама за едно за дежурство) - на останалите два огледът ще го направя аз, при това без някой да ме е молил.

Относно алкохола - там, където работя, а това значи - където ОР-тата уважават себе си :!:, алкохолите, и тези, които за пореден път са без СУМПС се отчитат от районните инспектори! И това е неписан закон от години! Колегите ОР не те гледат с добри очи и ти пада авторитета ако разкриеш престъпление, дошло "от господ" (б.а. - това си е наш жаргон). При нас има друга мода - да се крадат разкрити престъпления! Да бе, без майтап!

Ама някой ми взе думите от устата! На последния анализ предложих да се направи нещо с компютрите, които ги раздадоха на дознателите. Моят е с класическите 64 МВ Рам, 4.1 GB хард диск, процесор на 266 (клокнат на 333). Считам, че машината е добра и не ме мързи да си напиша докладните и да ги разпечатам на вечното "НР", производство 1998г. (А и на мен прокурорите ми звънят, ама за да ме питат други неща). Та ми беше думата, и предложих на анализа, на нашите дознатели да им подменят видеокартите на компютрите, защото доста от игричките не им тръгват. А и "админ"-а така ги е инсталирал "ХР"-тата, че не може да се качват кодеци и прочие без нЯкакви специални пароли, които си ги знае "админ"-ът. Поради което колегите са много нещастни. ВЪЗМУТИТЕЛНО !

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 22 Апр 2009, 22:09

взе леко да прескачаш добрия тон, но най вече да дразниш с някои глупости ...за компютрите -ами аз съм си с личен такъв, както и може би около 85% от дознателите в страната ..
за разпитите от името на дознател и огледите...сега остава да ми кажеш, че накрая подписваш и двата протокола ?
единствените хора, които съм виждал да играят на карт и да редят пасианси в полицията са именно ОР-татат, но това не ме дразни ...
както няколко пъти повторих аз проблем с ОР ПИ КАТ нямам, имам само с РП, но не и с ОП.
но пак ти казвам, от досагашните ти писания е ОЧЕВАДНО, че нямаш НИКАКВА идея как се разследва по новото НПК, ама НИКАКВА !!
marek972
Потребител

Мнениеот naany » 23 Апр 2009, 09:57

http://www.bgfactor.org/news.php?cm=13&nid=48520

marek972, ето още една подкрепа на думите ти

Обръщам се към разследващите полицаи в Пловдив: колеги, имам желанието да се преместя в ОДП Пловдив като разследващ полицай. Вероятно ще го направя до половин година, ако министъра позволи, но ме касае броя на делата, които водите за една година. Не ме мързи да работя, но предвид това, че имам бебе, вече няма как да си позволявам ежедневно да оставам след работно време, както и уикендите да ги превръщам в работни дни.
naany
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 24 Апр 2009, 23:45

Марек, ако ""полицията"" се изчерпва с това в пространството около теб - да, приемам.
И, естествено, не подписвам протоколите. Само тези за доброволно, но ако са на фаза "проверка".
Това, което забелязвам при "новото" НПК е, че дознатели правят по няколкостотин километра месечно (пеша, с градски транспорт, с МПС - лични и служебни), ходейки при прокурори. Основно за да синхронизират литературния стил в документите.
Май няма да е лошо да не се спазва добрия тон. Ако само си мъркаме като котета, дали няма да объркаме бъдещите колеги, посещаващи форума? Хайде да разчупим идилията! То май от липса на реална представа за нещата доста хора си тръгнаха. След 2 години служба.
И нека обясним на младата майка, как ще си остава и след работа, и как ще си дава и нощните, и как никой няма да го интересува, че има бебе! Освен ако там, където отиде, не са разрешени вътрешни размествания в графика (тя да кара дневните, а други нощните). Или въобще да не дава дежурства. Но, да й е ясно - това са лични уговорки. И трябва да има Хора около нея за да стане.
А това за компютрите не са глупости. Почти всички от нашите РП-та вече са със служебни. Явно пак си е до РУ и диреция. Не им завиждам. Дали им - взели ги. Ама ...
Ако си съгласен, ще ти поискам съвет по един казус, който обърка доста хора.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот sokrat » 25 Апр 2009, 09:51

Всичко зависи от дирекцията в която работиш.При нас няма проблем с ходенето до прокуратурата,защото е на 100 метра от сградата на полицията.И при нас нещага с разследването вървят доста добре-няма просрочени дела,много малко дела са върнати от съда-и то не за съществени процесуални нарушения,нямаме камара от дела на бюрата,прокурорите нямат сериозни забележки към работата.Но както се говори някои ръководители искат драстично да намалят броя на дознателите.Поради каква причина-само те си знаят.А едно намаляване на броя на дознателите означава увеличаване на делата,увеличаване броя на дадените дежурства-а при нас винаги има по няколко произшествия на дежурство.Оттам следва естествено и влошаване на качеството на работа.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 25 Апр 2009, 21:56

socrat какво имаш предвид "няма просрочени дела" ?
а иначе вашите ръкководители може да разсъждават така "по малко дознатели, по малко откази за посещаване на произшествия, (особено когато е малозначително или дежурния не е събрал никаква информация)" или пък са на принципа "по малко дознатели, по малко организационни пробелми" , знае ли човек, щото по някаква странна причина помежду си началниците си мерят ....броя на ЗМ-ите и на ДП-тата
но иначе в нашата дирекция кипи яростна битка всеки началник да дръпне с колкото се може повече дознатели ...носи се слух, че и ние ще ставаме трима .. дано ..че 15 дни в месеца дежурства пета година взе да омръзва 8)
marek972
Потребител

Мнениеот sokrat » 26 Апр 2009, 22:51

Просрочени дела-имам предвид ,на които е изтекъм двумесечния срок за разследване.Защото както разбирам има доста такива случаи в София.Иначе при вас може и да увеличават щата,но при нас го намаляват,независимо че нашето управление е едно от най-натоварените в страната.Казваш че имаш по 15 дежурства,но колко посещения общо на месец на произшествие ти се събират.защото аз имам по три,но с по 7-8 посещения на дежурство.Ако почна да давам по една седмица дежурства,това означава че тези 7 дни няма да върша никаква друга работа.Освен това на другия ден ще съм като пребит от недоспиване.така че като искат да намаляват щата просто ще им каза чао.Да не съм луд да работя при такива условия,при които след една-две години ще съм амортизиран.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 27 Апр 2009, 07:40

лелеее ...познай дали имам дело дето да не е удължено ...
ми не знам ама когато имаш петдесетина дела на бюрото някак си е трудно да ги свършиш за два месеца ...още повече, тук за една медицинска експертиза се чака и по три месеца понякога !!
..чак такова престъпление, че да ви съкратят не ми се вярва да направят !!
много са 7-8 посещения !! да не ви викат за щяло и нещяло ?
..тук повече се работи на преписки ...няма да си играем на образуванки и прекратяванки само я ...
за какво най често ви викат ? и кога отказвате да ходите ?
marek972
Потребител

Мнениеот naany » 27 Апр 2009, 10:17

naany
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити