начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

чл.426, ал.2 ГПК - императивна или диспозитивна норма?

чл.426, ал.2 ГПК - императивна или диспозитивна норма?

Мнениеот palimsest » 27 Ное 2009, 17:50

Колеги,
чудя се - чл.426, ал.2 ГПК мисля да е диспозитивна норма?!За разлика от чл.323 ГПК(стар)...имам длъжник, за когото нямам инфо относно собственост, та ако в искането не посоча способ за изпълнение, а в особени искания помоля за удостоверения за пред НАП относно наличие на банкови сметки и други имущества, и едва тогава с второ искане, изясня на ЧСИ-то къв способ за изпълнение да ползва, дали няма да ме резне?
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: чл.426, ал.2 ГПК - императивна или диспозитивна норма?

Мнениеот hidden » 27 Ное 2009, 20:13

Ако сте възложили на ЧСИ да определи сам способа на изпълнение по чл. 18 ЗЧСИ, няма нужда да посочвате Вие способа. Ако не сте възложили по чл. 18 ЗЧСИ, следва да посочите някакъв способ на изпълнение, напр. опис на движимо имущество в жилището на длъжника, а после да не се ходи на този опис.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 27 Ное 2009, 20:30

...аз ще искам запор за вземания по договор за влог от ЧСИ от окръга на взискателя, и после ще пращам за опис при ЧСИ от окръга на длъжника...но ще си искам удостоверения...Аз си мисля, че е диспозитивна нормата и ще опитам да мина без посочване на конкретен способ. Благодаря за споделеното мнение!
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 28 Ное 2009, 17:38

Възложили или не - добрия съдебен изпълнител ще проучи длъжника и ще потърси способ за решаване на проблема. Нали в крайна сметка сте му занесли изпълнителния лист - какво по-голямо възлагане от това.
Ако се чуди какво да прави и иска вие да му подсказвате- бягайте при друг съдебен изпълнител. Макар че е добре, ако вие узнаете някакво обстоятелство(на база ваши проучвания) да го съобщите на СИ.
p_dyan
Потребител

Мнениеот tantris » 01 Дек 2009, 19:54

Каква диспозитивна норма в процеса!?
tantris
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство