- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съвместно съжителство
|
|
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: съвместно съжителство
Е ще получи пребиваване разбира се, но ще плаща, пак минава по закона за чужденците.
- hristo2834
- Потребител
Не, hristo2834, ако са женени трябва да се приложи горе цитирания ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА, в противен случай ще му са нарушени правата като ЕС гражданин. Видно е също от:
Чл. 4. (1) Гражданин на Европейския съюз влиза и напуска територията на Република България с лична карта или паспорт.
(2) Член на семейството на гражданин на Европейския съюз, който не е гражданин на Европейския съюз, влиза и напуска територията на Република България с паспорт и виза, когато такава се изисква. Визата се издава при условия и по ред, определени от Министерския съвет, без заплащане на такси за обработването на документите и издаването на визата.
(3) Виза не се изисква, при условие че лицето по ал. 2 притежава карта за пребиваване, издадена от държава - членка на Европейския съюз.
Тя госпожата е с точно такава карта .
Ако ли пък нямаше, тогава щеше да й е изискана виза, нищо, че господина е европейски гражданин, а след пристигането и в БГ, ако желае да остане по-дълго от определения срок трябва да си започне процедурата като представи необходимите документи, преведени и легализирани. Дори и процедурата е описана стъпка по стъпка. Нищо сложно.
Но, пак ще повторя, че този член не може да бъде приложен в БГ, поради факта, че държавата не признава регистрираните партньорства. Следователно за БГ те не са семейство и членовете му.
Чл. 4. (1) Гражданин на Европейския съюз влиза и напуска територията на Република България с лична карта или паспорт.
(2) Член на семейството на гражданин на Европейския съюз, който не е гражданин на Европейския съюз, влиза и напуска територията на Република България с паспорт и виза, когато такава се изисква. Визата се издава при условия и по ред, определени от Министерския съвет, без заплащане на такси за обработването на документите и издаването на визата.
(3) Виза не се изисква, при условие че лицето по ал. 2 притежава карта за пребиваване, издадена от държава - членка на Европейския съюз.
Тя госпожата е с точно такава карта .
Ако ли пък нямаше, тогава щеше да й е изискана виза, нищо, че господина е европейски гражданин, а след пристигането и в БГ, ако желае да остане по-дълго от определения срок трябва да си започне процедурата като представи необходимите документи, преведени и легализирани. Дори и процедурата е описана стъпка по стъпка. Нищо сложно.
Но, пак ще повторя, че този член не може да бъде приложен в БГ, поради факта, че държавата не признава регистрираните партньорства. Следователно за БГ те не са семейство и членовете му.
- meggy__
- Младши потребител
hristo2834 написа:Е ще получи пребиваване разбира се, но ще плаща, пак минава по закона за чужденците.
Не, в техния случай нямаше да плаща ... или добре, ще плаща, ама да си преведе и легализира документите. А, и да, колкото и да е има и такса за издаване на документа за престой в държавата. Е, ще плаща, ама то и в която и да е държава в ЕС да отиде и да е гражданин, пак я има тая такса за плащане.
- meggy__
- Младши потребител
Аз имам предвид таксата за пребиваване 500 лева на година ли беше?
- hristo2834
- Потребител
hristo2834 написа:Аз имам предвид таксата за пребиваване 500 лева на година ли беше?
Ми , мисля, че толкова беше за гражданин на трета страна (не е гражданин на Европейския съюз) издадена за 5 г. + такса за издаване на ЛК.
За издаване на карта за постоянно пребиваване на член на семейството на гражданин на Европейския съюз, който не е гражданин на Европейския съюз (ЖЕНЕНИ) според процедурата тогава е по Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси и е някакви 10 лв. (тц, тука им събират по 40 евро на карта вече...пък да не говорим, не беше ли по-скъпо да си извадиш като българин ЛК?).
- meggy__
- Младши потребител
Ами аз това исках да кажа но може да не сме се разбрали, значи тя не е член на семейството на гражданин на Европейския съюз, такава ще бъде ако двамата отидат да живеят примерно в Франция, но в България тя се води просто чужденка и минава по закона за чужденците а там са тези 500 лева на година за пребиваване. Мисля че така стоят нещата, малко парадоксално.
- hristo2834
- Потребител
Абе и аз имах някакви подозрения вече, че съществува малко недоразумение и си повтаряме едно и също.
Абсолютно съм съгласна! В БГ госпожата е чужденка! Какво да се прави парадокс или не това ни е закона и трябва да се съобразят с него.
В Холандия например признават 3 опции.
1. Женени
2. Регистрирани партньори
3. Партньори (хора дето имат връзка (гаджета по БГ), но нямат нито брак, нито чудо)
- Последното се доказва с адресна рагистрация, на която са живели съвместно повече от 6м. Това автоматично се смята, че щом 2ма души живеят на един адрес, то значи взаимно се издържат. Или
- Декларация от продължителността и произхода на връзката, както и как връзката се осъществява, или
Договор за наем или договор за съвместно пребиваване, или
- Банкови извлечения
И т.н....или както могат да им кажат "Бъдете креативни" Това още по-голям парадокс, щото ми звучи като "Ми, ние пък ще решим в зависимост с накъде Д-то сме станали и дали жена ми/ мъжа ми не ми е вдигнал кръвното", но само звучи, а иначе хората си спазват процедурите .
Абсолютно съм съгласна! В БГ госпожата е чужденка! Какво да се прави парадокс или не това ни е закона и трябва да се съобразят с него.
В Холандия например признават 3 опции.
1. Женени
2. Регистрирани партньори
3. Партньори (хора дето имат връзка (гаджета по БГ), но нямат нито брак, нито чудо)
- Последното се доказва с адресна рагистрация, на която са живели съвместно повече от 6м. Това автоматично се смята, че щом 2ма души живеят на един адрес, то значи взаимно се издържат. Или
- Декларация от продължителността и произхода на връзката, както и как връзката се осъществява, или
Договор за наем или договор за съвместно пребиваване, или
- Банкови извлечения
И т.н....или както могат да им кажат "Бъдете креативни" Това още по-голям парадокс, щото ми звучи като "Ми, ние пък ще решим в зависимост с накъде Д-то сме станали и дали жена ми/ мъжа ми не ми е вдигнал кръвното", но само звучи, а иначе хората си спазват процедурите .
- meggy__
- Младши потребител
Да аз много съм че чудил как така функционира администрацията на развитите държави, някакви работи дето си викаш тези ще ги излъжа както си искам, но там при ниското ниво на корупция и най-кекавата администрация ще устои. Тук мисля трябва администрацията да се военизира, при тоя батак тук то сме като на война с администрацията за всяко нещо инстанции една връз друга, и най лошото нямат връзка помежду си, все пак е по-добре отпреди 10 години.
- hristo2834
- Потребител
hristo2834 написа:Да аз много съм че чудил как така функционира администрацията на развитите държави, някакви работи дето си викаш тези ще ги излъжа както си искам, но там при ниското ниво на корупция и най-кекавата администрация ще устои. Тук мисля трябва администрацията да се военизира, при тоя батак тук то сме като на война с администрацията за всяко нещо инстанции една връз друга, и най лошото нямат връзка помежду си, все пак е по-добре отпреди 10 години.
Ъммм, зависи от държавата...аз мога да говоря за 2 от тях, с чиито администрации се сблъсквам дето се вика ежедневно...и не са толкова перфектни (куриоз). Имам предвид, че има недомислени неща (в дадени моменти се замислям дали не са умишлени, обаче).
Как работи администрацията тук:
Хората, които са на фронт офиса обикновено са като роботчета, изпълняващи една едничка процедура и до там се ограничават знанията им (но защо ли и да се задълбочават, ако работят по 4ч на ден?). Тук именно се получават масови грешки и заплетени истории, особено когато и обикновенния гражданин нито знае как да формулира правилно въпроса си, нито какво точно му е необходимо. Да, ама нечия подобна грешчица може да ти усложни животеца докато се разплете.
Служителите от бек офиса, обаче, са много добре квалифицирани и запознати с дейността си в широк мащаб!
Ето, къде е липсващата брънка - мискомуникацията между 3-те елемента.
Примера, който дадох по-рано с "Бъдете креативни" и "Ами, помолете някой да ви направи фалшив договор" е абсолютно реален и изречен от фронт офис служител на имиграционните служби. Ако не сте запознати с процедурите, а сте обикновенни граждани, след подобно изказване ви се изправят косите и се паникьосвате или пък правите глупости, с които само си усложнявате живота...нещата не стоят така, когато се стартира процедурата и бек офиса се намеси! Законите са си закони и дори и някоя грешка да настъпи поради небрежност или незнание на служител, то тя се поправя веднага.
Всъщност миналата година имах доста взимане - даване и с БГ администрацията и искам да отбележа, че бях неимоверно приятно изненадана от компетентността и бързината, с която се работи! Нещата в сравнение с тези от преди години са коренно различни!
- meggy__
- Младши потребител
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|