Здравейте!
Искам да поставя на обсъждане един интересен казус.
С майката на детето ми нямаме брак и сме разделени от 4 години, преди 2 г. тя тя се премести да живее в жилището на новия си приятел и реши да ме съди за родителски права, лични отношения и издръжка.
Към този момент плащах частното училище в което записахме детето ( като учи в частно училище по нейно настояване) по 600 лв., което включваше таксата, транспорта до училище и храна.
В хода на делото се споразумяхме само за издръжката, като се съгласих да плащам издръжка 150 лв. месечно, считано от 01.06.2008 г (на заседание на съда на 10.06.2008). Тъй като бившата ми жена беше в отпуск по майчинство прекара цялото лято в апартамента на новия си приятел в Св. Влас. Правих многократни опити да връча на ръка срещу разписка издръжката, но ми беше отказвано. Също така отказа и да ми даде адрес, на който да преведа издръжката или банкова сметка. В началото на септември тя се прибра от морето и аз преведох издръжката за юни, юли, август и септември с пощенски запис на адреса и в София, като и съобщих по телефона, че издръжката е преведена. На 03.10.2008 г. получих известие от пощата, че издръжката се е върнала обратно. В телефонен разговор тя ми заяви, че не желаела да получава издръжка, въпреки това същият ден и преведох издръжката за октомври. В началото на октомври говорихме пак и поех ангажимент да и платя отново издръжката, която се върна, до края на годината. На 06.11.2009 г. преведох издръжката и за м. ноеври. За моя голяма изненада към края на ноемри получих покана за доброволно изпълнение от ЧСИ. Отидох в офиса на ЧСИ и показах квитанциите за изплатената издръжка. Беше ми заявено, че не дължа лихви, върху старата издръжка, и въпреки това че съм плащал доброволно, трябва от този момент да превеждам издръжката през ЧСИ. Заедно с това трябваше да платя 120 лв. такси за делото и 300 лв. хонорар за нейния адвокат. Отделно със всяка вноска дължа и по 20 лв. пропорционална такса.
Подадох жалба срещу действията на ЧСИ в районния съд, но още няма резултат.
Считам, че това си е явна злоупотреба с право от страна на бившата ми жена, и целта не е получаването на издръжката, а да ме тормози.
Може ли някой да ми даде съвет, как мога да защитя правата си в тази ситуация?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 00:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Защита от изпълнението при дело за издръжка
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Защита от изпълнението при дело за издръжка
Наемете си и Вие адвокат, не се бавете, и започвате да ги "цакате" (лошото е, че ще страда и детенце ).
Напоследък се навъдиха едни родители с предоставени родителски права..... Винаги съм била от отбора на детето, но последната година за четвърти път съм от другата страна. Тази несправедливост започва да дразни осезаемо.
Има криза, но тя не е икономическа, а ценностна. Не е от последната година, но тенденцията е към задълбочаване.
Напоследък се навъдиха едни родители с предоставени родителски права..... Винаги съм била от отбора на детето, но последната година за четвърти път съм от другата страна. Тази несправедливост започва да дразни осезаемо.
Има криза, но тя не е икономическа, а ценностна. Не е от последната година, но тенденцията е към задълбочаване.
- Гост.
- Старши потребител
адвоката ми смята, че това е нейно субективно право и тя можела да си избере начина на изпълнение. ЧСИ се държи с мене като с престъпник, казва, че съм осъден и да си плащам.
Аз не искам да не си плащам издръжката, но не мога да разбера защо трябва да храня и ЧСИ, докато детето стане на 18, присъдят родителските права на мене или бившата ми жена не си оттегли иска (което едва ли ще стане).
Аз не искам да не си плащам издръжката, но не мога да разбера защо трябва да храня и ЧСИ, докато детето стане на 18, присъдят родителските права на мене или бившата ми жена не си оттегли иска (което едва ли ще стане).
- bgtati
- Нов потребител
150лв. са си бая висока издръжка и ако не сте се споразумели едва ли е щяла да постигне толкова.
Скоро във форума имаше един тате,който бил насилен да признае детето си/петото от 3-та жена/. На делото пиян. Но споразумение иска само и само да не му се изследват доходите и имотите.
Първо носеше парите на ръка. После ще превежда парите по сметка. Но около датата за плащане пиене, караница,биене/в стадия на опита/ и тел.тормоз на адвокатите на жена му,защото той "немало да им плаща, че бил беден и болен", за нещастен не спомена
Сега ще стигне до ЧСИ.Ще плаща ДТ+хонорар+проучване на заплата и имоти+всички екстри.
За питащия съжалявам,ако е толко честен човек и е попаднал на такава лоша жена.
Имате ли си консултант? Новият мъж какво казва по въпроса за издръжката на вашето дете?
Скоро във форума имаше един тате,който бил насилен да признае детето си/петото от 3-та жена/. На делото пиян. Но споразумение иска само и само да не му се изследват доходите и имотите.
Първо носеше парите на ръка. После ще превежда парите по сметка. Но около датата за плащане пиене, караница,биене/в стадия на опита/ и тел.тормоз на адвокатите на жена му,защото той "немало да им плаща, че бил беден и болен", за нещастен не спомена
Сега ще стигне до ЧСИ.Ще плаща ДТ+хонорар+проучване на заплата и имоти+всички екстри.
За питащия съжалявам,ако е толко честен човек и е попаднал на такава лоша жена.
Имате ли си консултант? Новият мъж какво казва по въпроса за издръжката на вашето дете?
- usra_ovcova
- Потребител
тъй като издръжката се полага за детето Ви, в някоя банка разкривате банкова сметка на детето си и му внасяте парите по банков път на негово име
за тази си дейност уведомявате чси, че превеждате сумата по банков път
- boiko62
- Младши потребител
така парите ще си останат за детето Ви, а и ако иска да се възползва от СИ, ще ползвате като доказателство банковата сметка и преведените парли по нея, а за другото сигурно не сте видели решението от съда, за да го оспорите
- boiko62
- Младши потребител
boiko62 написа:тъй като издръжката се полага за детето Ви, в някоя банка разкривате банкова сметка на детето си и му внасяте парите по банков път на негово име
Ако имате под ръка поне едно СР по дело за издръжка, моля прочетете детайлно и внимателно- само диспозитива!
Питащият си има адвокат.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:boiko62 написа:тъй като издръжката се полага за детето Ви, в някоя банка разкривате банкова сметка на детето си и му внасяте парите по банков път на негово име
Ако имате под ръка поне едно СР по дело за издръжка, моля прочетете детайлно и внимателно- само диспозитива!
Кажете му на Бойко62 какво е това диспозитива и къде се намира.
Поли,за много години! Ти си добър колега.
нищо,че нямаш лични.
- usra_ovcova
- Потребител
Новият и мъж е забогатял строителен предприемач, бивш офицер от строителни войски и той спонсорира цялата съдебна сага. С него е още по трудно да се разбереш.
тъй като издръжката се полага за детето Ви, в някоя банка разкривате банкова сметка на детето си и му внасяте парите по банков път на негово име
Не съм си мислил, че ще имам такива проблеми, след като добросъвестно съм искал да си плащам издръжката. Тъй като новият и мъж е богат, тя реално няма належаща нужда от тези пари. Разбрах за възможността да открия сметка на детето чак след като проблемът възникна. Проверих в две банки и ми казаха, че не мога сам да открия сметка на детето, трябвали и двамата родители. Но така или иначе в съдебното решение пише да заплаща издръжка чрез майката (детето беше на 7 години към момента) и вероятно ще бъда в нарушение, ако я превеждам директно на детето. Прочетох, че някои бащи по този начин правят гаден номер на майката, защото за да се теглят пари от сметка на детето трябва специално разрешение на съда. Не съм искал да си правим номера, а да си платя издръжката.
След като към момента на завеждане на изпълнителното дело съм платил цялата дължима издръжка и съм продължавал редовно да плащам текущата издръжка, ЧСИ не трябваше ли да прекрати делото?
За да се пристъпи към принудително изпълнение, не би ли трябвало да има неизпълнение? Или това не се отнася до делата за издръжка?
В крайна сметка не е престъпление човек да се раздели/разведе с половинката си. Не съм се крил и не съм бягал от отговорностите си като родител, а ме третират като престъпник и май ще е доста трудно да защитя правата си.
- bgtati
- Нов потребител
В моят случай не важи ли чл. 433 от ГПК ал 1:
Чл. 433. (1) Изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато:
1. длъжникът представи разписка от взискателя, надлежно заверена, или квитанция от пощенската станция, или писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист е платена или внесена за взискателя преди образуване на изпълнителното производство; ако длъжникът представи разписка с незаверен подпис на взискателя, последният при спор е длъжен да декларира писмено, че разписката не е издадена от него, в противен случай тя се приема за истинска;
Чл. 433. (1) Изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато:
1. длъжникът представи разписка от взискателя, надлежно заверена, или квитанция от пощенската станция, или писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист е платена или внесена за взискателя преди образуване на изпълнителното производство; ако длъжникът представи разписка с незаверен подпис на взискателя, последният при спор е длъжен да декларира писмено, че разписката не е издадена от него, в противен случай тя се приема за истинска;
- bgtati
- Нов потребител
бгтати,защо риташ толкова за прекратяване на делото?
имаш една квитанция от пощенската станция, или едно писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист не е платена!!!
ти дъжиш до 18години Х 12 месеца=?месеца.
Ако бгмамата периодично ти образува дело ще е по на далавера.
включи си личните съобщения,бгтати
имаш една квитанция от пощенската станция, или едно писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист не е платена!!!
ти дъжиш до 18години Х 12 месеца=?месеца.
Ако бгмамата периодично ти образува дело ще е по на далавера.
включи си личните съобщения,бгтати
- usra_ovcova
- Потребител
Ако е имало закъснение за първите 3 месеца от споразумението (от 01.06.08), то беше заради отказа на майката да ми даде разписка за парите или да ми даде адрес на които да ги преведа или банкова сметка. В момента в който се прибра на постояния си адрес и преведох издръжката за 3-те месеца + за септември, за което имам квитанция. Уведомих я по телефона, че съм превел издръжката с пощенски запис. Тя не отиде да си ги вземе и парите ми се върнаха обратно. За октомври и ноември съм превеждал издръжката в началото на съответния месец и имам квитанции за това. Не съм отказвал да и дам и върналите се пари, напротив тя заяваваше, че не искала пари от мен, но получи от пощата парите за октомври и ноемви. Молбата и за изп. лист е от 17 октомври, а го е получила на 21-ви и предполагам веднага са отишли при ЧСИ. Така че, ако има неизпълнение би трябвало да е от нейна страна.
Това не е единственият "номер", който ми направи. Спретнаха ми и обвинение в отвличане на детето, макар че се бяхме договорили въпросният уикенд да е при мен (съдебното решение още не беше известно). Викаха ни и двамата да пишем обяснения в полицията и накрая прокуратурата прекрати делото поради липса на престъпление.
Обидно ми е, че ме третират като престъпник. Като видят, че превеждам издръжка чрез съдия изпълнител, касиерките в банката, които са почти изключително жени, ме гледат накриво. А и защо трябва да плащам и на ЧСИ, след като добросъвестно съм си плащал издръжката + училището на детето. До тук двете страни сме похарчили не по-малко от 3000 лв., мисля, че е по-разумно тези пари да ги харчим за детето си, вместо по съдилищата.
Това не е единственият "номер", който ми направи. Спретнаха ми и обвинение в отвличане на детето, макар че се бяхме договорили въпросният уикенд да е при мен (съдебното решение още не беше известно). Викаха ни и двамата да пишем обяснения в полицията и накрая прокуратурата прекрати делото поради липса на престъпление.
Обидно ми е, че ме третират като престъпник. Като видят, че превеждам издръжка чрез съдия изпълнител, касиерките в банката, които са почти изключително жени, ме гледат накриво. А и защо трябва да плащам и на ЧСИ, след като добросъвестно съм си плащал издръжката + училището на детето. До тук двете страни сме похарчили не по-малко от 3000 лв., мисля, че е по-разумно тези пари да ги харчим за детето си, вместо по съдилищата.
- bgtati
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|