- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Действие на съдия изпълнител правилно ли е това?
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Действие на съдия изпълнител правилно ли е това?
По изъплнително дело на 04.01.2010 г. е получена покана за доброволно плащане . Същия ден веднага се състоя среща със съдия изпълнителя, при която се разбира, че с дата 22.12.2009 г. е наложен запор върху трудовите възнаграждения без да се изчака поне три дневен срок от връчването на доброволното плащане. Въпросът ми е: правилно ли е действал държавния съдия-изпълнител? , и ако е така към кого да се обърна за да защшитя правата си като гражданин искащ да си плаща доброволно задълженията, но възпредпрястван от голямата сума. Възможно ли е всеки месец да се превежда фиксирана сума! по изпълнителното дело?
- regedi
- Младши потребител
Re: Действие на съдия изпълнител правилно ли е това?
Щом сте осъдени - трябва да вземете предвид по какво дело сте осъдени - трудово, гражданско, за издръжка.
Запора се налага за обезпечаване, а като изтекат 14-дена - сумата ще се преведе на взискателя.
Запора се налага за обезпечаване, а като изтекат 14-дена - сумата ще се преведе на взискателя.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Гражданско дело по чл.59 ал.1 от ЗЗД като съдията го е формулирал като неоснователно обогатяване за сметка на издръжка за дете
- regedi
- Младши потребител
По делото за издръжката не сте ли имали запор на заплатата?
Въобще как се стигна до неоснователно обогатяване заради неплатена издръжка?
Въобще как се стигна до неоснователно обогатяване заради неплатена издръжка?
- usra_ovcova
- Потребител
След като детето ми бе отнето насила, месеци наред тормозена и бита от бащата , като и безрезултатно присъствие на полицията. Писах на Филчев, и когато да заведа дело за права върху детето бях с избити зъби, разбира се прокуратурата в Монтана не взе под внимание свидетелството за побой , както и липсващите ми зъби, свидетелите се покриха и така детето остана при баща си. С това не спряха честите му скандали например пак посинена за 8 лв.детски надбавки, от които се отказах. Преместих се да живея с другото ми дете и майка ми за да избегнем тормоза. Така минаха 5 години. През тнова време подържах скрит контакт с бабата на детето, нейни приятелки . С другото ми дете ходехме да виждаме братчето му до оградата на училищата , в които учеше, като и контакта с учителките му. Докато бащата не узна къде живеем и като пише в иска му "вече работи в банка и със солидни средства" - завежда дело за издръжка 2008 г. и ме осъждат на 80 лв. при заплата чисто 550 за София. Веднага с излизането на решението 09.12.2008 г. се изплаща редовно издръжката, НО бащата завежда дело по чл.-59 ал.1 за неоснователно обогатяване. На делото той не показа никакви доходи - казва , че е социално слаб.. иска от мен с лихви към 7000-8000 лв. Успях да склоня двама смвидетели , кото знаят за грижите ми към детето, и те бяха заплашени , че ще бъдат съдени за лъжесвидетелстване, което успях да преборя - понякога малки документи вършат работа.
и така в момента съм осъдена да платя 1020 лв. с такси и лихви към 1400 лв. , но както ви казах в деня в който получих поканата за доброволно плащане при срещата ми със съдия-изпълнителката бях съкрушена , че е пуснала запора още в края на старата 2009 г.
Интересно е как е написано решението на съдийката по чл.59, ал.1 от ЗЗД
никъде не цитира по кой член съм осъдена , а го формулира , че неоснователно съм се обагатила за сметка не на бащатата, а на сина ... ще ги изпалтя тези пари, лошото е , че истината си я казваме само на ухото, когато искаме да я чуят и другите ни е СТРАХ..това е за съжаление правовата ни държава... Като и толкова рекламираната Организация за защита правата на детето.. Няма такова нещо. Никой не взима решение, никой не поема отговорност оправдават се с законите, които никой не ги спазва.
и така в момента съм осъдена да платя 1020 лв. с такси и лихви към 1400 лв. , но както ви казах в деня в който получих поканата за доброволно плащане при срещата ми със съдия-изпълнителката бях съкрушена , че е пуснала запора още в края на старата 2009 г.
Интересно е как е написано решението на съдийката по чл.59, ал.1 от ЗЗД
никъде не цитира по кой член съм осъдена , а го формулира , че неоснователно съм се обагатила за сметка не на бащатата, а на сина ... ще ги изпалтя тези пари, лошото е , че истината си я казваме само на ухото, когато искаме да я чуят и другите ни е СТРАХ..това е за съжаление правовата ни държава... Като и толкова рекламираната Организация за защита правата на детето.. Няма такова нещо. Никой не взима решение, никой не поема отговорност оправдават се с законите, които никой не ги спазва.
- regedi
- Младши потребител
Отговарям на въпроса, без да навлизам в спор по гражданското дело, заради което сте осъдена - действието - налагане на запор в/у трудовото Ви възнаграждение едновременно с връчването на призовка за доброволно изпълнение е ПРАВИЛНО от законова гледна точка - ДСИ, не е нарушил закона, а го е изпълнил - така, както е бил длъжен да го направи, щом Взискателят /бившия Ви съпруг/ го е поискал в изп. дело. Като бивш ДСИ и аз самият съм налагал не малко такива запори. За съжаление, 99% от осъдените по мой дела бяха татковците и чесно казано почти никой от тях не е подавал жалба с/у мойте действия, а именно - налагането на изпълнителния запор в/у ТВ Обърнете се към адвокат, който да Ви посъветва и евентуално да се ангажира да Ви представлява. Сумата, която ще се уддържа по запора е фиксирана в закона - т.е. не зависи от Вас.
-
Sveteza - Нов потребител
..........налагане на запор в/у трудовото Ви възнаграждение едновременно с връчването на призовка за доброволно изпълнение е ПРАВИЛНО от законова гледна точка - ДСИ, не е нарушил закона, а го е изпълнил - така, както е бил длъжен да го направи, щом Взискателят /бившия Ви съпруг/ го е поискал в изп. дело..........Къде в Закона е логиката тогава за доброволното плащане и срока от две седмици като с доброволно или без все ти запорират сметката??? Всъщност това е наи-лесния начин съдия-изпалнителят да си свърши работата
- regedi
- Младши потребител
regedi написа:..........налагане на запор в/у трудовото Ви възнаграждение едновременно с връчването на призовка за доброволно изпълнение е ПРАВИЛНО от законова гледна точка - ДСИ, не е нарушил закона, а го е изпълнил - така, както е бил длъжен да го направи, щом Взискателят /бившия Ви съпруг/ го е поискал в изп. дело..........Къде в Закона е логиката тогава за доброволното плащане и срока от две седмици като с доброволно или без все ти запорират сметката??? Всъщност това е наи-лесния начин съдия-изпалнителят да си свърши работата
Уважаема Регеди, поискахте отгвор - аз Ви го дадох - моля Ви, не ме вкарвайте в дискусия относно какъв е закона /дали е добър, лош или нещо друго/- аз не съм го направил такъв, нито пък колегата ДСИ - законите се създават от НС /Парламента/ - ние ги изпълняваме. И все пак, поради факта, че не познавам в детайли Вашия казус - обърнете се към Ваш познат юрист или към някой адвокат - може пък и да може да се направи нещо по Вашия въпрос
-
Sveteza - Нов потребител
Законовото основание да се налага запор едновременно с изпращане на поканата за доброволно изпълнение се намира в чл. 428 от ГПК:
Чл. 428. (1) Съдебният изпълнител е длъжен да покани длъжника да изпълни доброволно задължението си в двуседмичен срок. Когато пристъпва към изпълнение въз основа на заповед за изпълнение, съдебният изпълнител кани длъжника с връчването й, а когато заповедта е била връчена на длъжника, нов срок за доброволното й изпълнение не се дава.
(2) Поканата съдържа името и адреса на взискателя и предупреждение към длъжника, че ако в дадения му срок не изпълни задължението си, ще се пристъпи към принудително изпълнение. В поканата се съобщават наложените запори и възбрани. Към поканата за доброволно изпълнение се прилага копие от подлежащия на изпълнение акт.
Чл. 428. (1) Съдебният изпълнител е длъжен да покани длъжника да изпълни доброволно задължението си в двуседмичен срок. Когато пристъпва към изпълнение въз основа на заповед за изпълнение, съдебният изпълнител кани длъжника с връчването й, а когато заповедта е била връчена на длъжника, нов срок за доброволното й изпълнение не се дава.
(2) Поканата съдържа името и адреса на взискателя и предупреждение към длъжника, че ако в дадения му срок не изпълни задължението си, ще се пристъпи към принудително изпълнение. В поканата се съобщават наложените запори и възбрани. Към поканата за доброволно изпълнение се прилага копие от подлежащия на изпълнение акт.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Тази тема пък защо в "Съдебна власт"... Местя я.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|