- Дата и час: 29 Ное 2024, 05:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нов конкурс за младши магистрати !!!
|
|
Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!
sleepy_devil,грешиш Реших казусчето, но очаквам някой който има повече опит да даде решението според него.
- kiara.
- Младши потребител
Ами радвам се, че греша, но май тук всички ще се явяваме за първи път
-
sleepy_devil - Потребител
Здравейте,
нямам опит, но поне като коментираме грешките ми , ще се упражним.
1.Ангелов- чл.20, ал.3 във вр.с чл.128, ал.2 от НК
останалите двама по чл.128, ал.2 от НК
2.Районен съд по местоизвършване на деянието
3.частен обвинител, граждански ищец
4.Не ,чл.369 а от НПК
нямам опит, но поне като коментираме грешките ми , ще се упражним.
1.Ангелов- чл.20, ал.3 във вр.с чл.128, ал.2 от НК
останалите двама по чл.128, ал.2 от НК
2.Районен съд по местоизвършване на деянието
3.частен обвинител, граждански ищец
4.Не ,чл.369 а от НПК
- vaniaoz
- Потребител
Не претендирам да съм права, но според мен:
1.Петър Козалиев-самоуправство чл.323,ал.1 от НК;
Ангел Димитров, Николай Сираков и Борислав Сираков-съучастници за опит за убийство, като Ангел Димитров е подбудител,Николай Сираков и Борислав Сираков са съизвършители -чл.20, ал.1,2,и 3 о НК във връзка с чл.18,ал.2 от НК във връзка с чл.116 т.11 от НК;
2.ОС-Пловдив;
3.частен обвинител-чл.77,ал.3 от НПК
4.не-369а от НПК
Ангел Димитров, Николай Сираков и Борислав Сираков-съучастници за опит за убийство, като Ангел Димитров е подбудител,Николай Сираков и Борислав Сираков са съизвършители -чл.20, ал.1,2,и 3 о НК във връзка с чл.18,ал.2 от НК във връзка с чл.116 т.11 от НК;
2.ОС-Пловдив;
3.частен обвинител-чл.77,ал.3 от НПК
4.не-369а от НПК
- kiara.
- Младши потребител
Според мен дали ще се определи като опит или като телесна повреда зависи от умисъла, които са имали за деянието и за това клоня повече към телесната повреда. Защото имат умисъл за телесната повреда, но не и за убийството, а опит към непредпазливо убийство няма. Може и да греша, не знам.
-
sleepy_devil, съгласна съм с теб и май наистина умисълът е разковничето за решението на казуса/не му обърнах особено значение/; иначе по-принцип след тези удари в главата и то с този предмет си е чист опит
- kiara.
- Младши потребител
Интересното в случая е чл. 124 от НК, което е престъпление със смесена форма на вина, дали е възможно да има опит към него. Според мен не, най - малкото защото систематическото му място е при непредпазливите убийства. И затова мисля, че "сладурите" ще отговарят само за телесна повреда.
-
kiara. написа:Не претендирам да съм права, но според мен:
по-скоро чл.216, ал.1 от НК
kiara. написа:Ангел Димитров, Николай Сираков и Борислав Сираков-съучастници за опит за убийство, като Ангел Димитров е подбудител,Николай Сираков и Борислав Сираков са съизвършители -чл.20, ал.1,2,и 3 о НК във връзка с чл.18,ал.2 от НК във връзка с чл.116 т.11 от НК;
Чак пък опит за убийство - малко е пресилено. От изнесеното в казуса поне за мен не става ясно какви са медико-биологичните характеристики на нанесеното телесно увреждане, за да определя и вида на телесната повреда. Прав е sleepy_devil, че разграничителния критерий е в това какъв е желания резултат - за какво престъпление има умисъл. В казуса се казваше, че Димитров е помолил племенниците си да хвърлят един бой на Козалиев, а не да го убиват. Разбира се има вариант и за т.нар. ексцез на извършителя, но данни за това няма в казуса.
kiara. написа:2.ОС-Пловдив;
РС по местоизвършване на престъплението
kiara. написа:3.частен обвинител-чл.77,ал.3 от НПК
4.не-369а от НПК
Съгласна съм с уточнението, че Козалиев може да предяви и граждански иск и да се конституира като граждански ищец. Срокът е първото по делото заседание пред първоинстанционния съд до даване ход на съдебното следствие.
- sogio
- Потребител
И според ме е опит - засяга се смъртоносно място и то с предмет, годен да доведе до убийство!
Имам един такъв въпрос - на въпросите след казуса така ли трябва да ес отговаря, като телеграма.......трябват ли допълнителни обяснения?
Имам един такъв въпрос - на въпросите след казуса така ли трябва да ес отговаря, като телеграма.......трябват ли допълнителни обяснения?
- pencheva
- Младши потребител
Целта е като дадеш някакъв отговор да се обосновеш защо. Поне нас в университета така са ни учили.
-
pencheva, ще ти отговоря така-там ще има много юристи с дълъг опит и от прочетеното за конкурса от мин.год ще има някои, чийто аргументи може и да надхвърлят 5-6 до 10 стр. Но аз си мисля, че трябва когато посочваш нормата и квалифицираш деянието да дадеш смислена аргументация защо така си решила, може да е малко и сбито , но в никакъв случай в телеграфичен стил
- kiara.
- Младши потребител
КАЗУС
Ангелина Крумова и Борис Петров сключили граждански брак през месец май на 1985 г. От брака си съпрузите имали две деца — Силвия Петрова и Григор Петров.
През 1993 г. Борис Петров закупил тристайно жилище в гр. София. Междувремен¬но Ангелина Крумова получила по наследство двуетажна къща в гр. София и семейството се установило да живее в нея.
През 2005 г. Борис Петров, Георги Николов и Стоян Янков учредили акционерно дружество „Искър" АД със седалище в гр. София. На 2.11.2006 г. общото събрание на акционерите на „Искър" АД взело следните решения:
— увеличило капитала на дружеството от 50 000 лева на 250 000 лева с непарична вноска, внесена от Борис Петров и представляваща тристайното жилище в гр. София, срещу което на Борис Петров били предоставени 200 000 акции с номинална стойност 1 лев всяка една;
— изменило устава на дружеството, като включило в съдържанието му вида и стойността на непаричната вноска, лицето, което я извършва, броя и номиналната стой¬ност на акциите, които ще му бъдат предадени, паричната оценка на вноската и основа¬нието на правата на вносителя.
Борис Петров предоставил на дружеството писмено съгласие за внасяне на три¬стайното жилище в гр. София в „Искър" АД с нотариално заверен подпис. На 15.11.2006 г. Софийският градски съд постановил вписване на увеличаването на капита¬ла на „Искър" АД от 50 000 лева на 250 000 лева с непарична вноска — тристайното жилище в гр. София. На 10.12.2006 г. непаричната вноска в „Искър" АД била вписана в Агенцията по вписванията — Служба по вписванията, гр. София. На 23.11.2006 г. Борис
Петров джиросал една акция от капитала на „Искър" АД на съпругата си Ангелина Крумова, а всички други притежавани от него акции от капитала на „Искър" АД джиро-сал на трето лице. На 6.12.2006 г. Ангелина Крумова починала. Силвия Петрова научи¬ла, че баща й е внесъл като непарична вноска в „Искър" АД тристайното жилище в гр. София, и на 20.12.2006 г. предявила иск пред Софийския районен съд за отмяна на решението на общото събрание на „Искър" АД за увеличаване на капитала, вписано на 15.11.2006 г. в търговския регистър на Софийския градски съд, като незаконосъобразно. В първото по делото заседание процесуалният представител на „Искър" АД направил възражение за неподсъдност на спора на Софийския районен съд и за недопустимост на иска.
ВЪПРОСИ
1. Придобило ли е акционерното дружество правото на собственост върху тристайното жилище в гр. София и ако го е придобило, на какво основание?
2. Какво е действието на вписването в търговския регистър на увеличаване¬то на капитала на „Искър" АД с непарична вноска — тристайното жилище в гр. София, спрямо Ангелина Крумова?
3. Силвия Петрова имала ли е качеството акционер в „Искър" АД, а ако го е имала, от кой момент и на какво основание го е придобила?
4. Силвия Петрова активно легитимирана ли е да предяви иск за отмяна на решението на общото събрание на „Искър" АД за увеличаване на капитала и защо?
5. Основателно ли е възражението за неподсъдност на спора на Софийския районен съд и защо?
P.S. Колеги, казуса е от изпит за адвокати и младши адвокати.
Ангелина Крумова и Борис Петров сключили граждански брак през месец май на 1985 г. От брака си съпрузите имали две деца — Силвия Петрова и Григор Петров.
През 1993 г. Борис Петров закупил тристайно жилище в гр. София. Междувремен¬но Ангелина Крумова получила по наследство двуетажна къща в гр. София и семейството се установило да живее в нея.
През 2005 г. Борис Петров, Георги Николов и Стоян Янков учредили акционерно дружество „Искър" АД със седалище в гр. София. На 2.11.2006 г. общото събрание на акционерите на „Искър" АД взело следните решения:
— увеличило капитала на дружеството от 50 000 лева на 250 000 лева с непарична вноска, внесена от Борис Петров и представляваща тристайното жилище в гр. София, срещу което на Борис Петров били предоставени 200 000 акции с номинална стойност 1 лев всяка една;
— изменило устава на дружеството, като включило в съдържанието му вида и стойността на непаричната вноска, лицето, което я извършва, броя и номиналната стой¬ност на акциите, които ще му бъдат предадени, паричната оценка на вноската и основа¬нието на правата на вносителя.
Борис Петров предоставил на дружеството писмено съгласие за внасяне на три¬стайното жилище в гр. София в „Искър" АД с нотариално заверен подпис. На 15.11.2006 г. Софийският градски съд постановил вписване на увеличаването на капита¬ла на „Искър" АД от 50 000 лева на 250 000 лева с непарична вноска — тристайното жилище в гр. София. На 10.12.2006 г. непаричната вноска в „Искър" АД била вписана в Агенцията по вписванията — Служба по вписванията, гр. София. На 23.11.2006 г. Борис
Петров джиросал една акция от капитала на „Искър" АД на съпругата си Ангелина Крумова, а всички други притежавани от него акции от капитала на „Искър" АД джиро-сал на трето лице. На 6.12.2006 г. Ангелина Крумова починала. Силвия Петрова научи¬ла, че баща й е внесъл като непарична вноска в „Искър" АД тристайното жилище в гр. София, и на 20.12.2006 г. предявила иск пред Софийския районен съд за отмяна на решението на общото събрание на „Искър" АД за увеличаване на капитала, вписано на 15.11.2006 г. в търговския регистър на Софийския градски съд, като незаконосъобразно. В първото по делото заседание процесуалният представител на „Искър" АД направил възражение за неподсъдност на спора на Софийския районен съд и за недопустимост на иска.
ВЪПРОСИ
1. Придобило ли е акционерното дружество правото на собственост върху тристайното жилище в гр. София и ако го е придобило, на какво основание?
2. Какво е действието на вписването в търговския регистър на увеличаване¬то на капитала на „Искър" АД с непарична вноска — тристайното жилище в гр. София, спрямо Ангелина Крумова?
3. Силвия Петрова имала ли е качеството акционер в „Искър" АД, а ако го е имала, от кой момент и на какво основание го е придобила?
4. Силвия Петрова активно легитимирана ли е да предяви иск за отмяна на решението на общото събрание на „Искър" АД за увеличаване на капитала и защо?
5. Основателно ли е възражението за неподсъдност на спора на Софийския районен съд и защо?
P.S. Колеги, казуса е от изпит за адвокати и младши адвокати.
-
Колеги според мен става въпрос за чл.129 вр. чл 20 ,ал.2 от НК за двамата "сладури" и чл. 216 вр. чл. 20 ал.3 от НК за подпудителя. В този случай подсъдността ще е районен а не окръжен.Внимавайте с това.
- tytsixxx
- Нов потребител
"Според мен дали ще се определи като опит или като телесна повреда зависи от умисъла, които са имали за деянието и за това клоня повече към телесната повреда. Защото имат умисъл за телесната повреда, но не и за убийството, а опит към непредпазливо убийство няма."
Не грешиш така е ....чиста телесна повреда си е .Няма никакъв опит за убийство, най -малкото не би издържало в съда откъм умисъл.И е средна, не тежка. така мисля. Ако има други мнения да ги обсъдим.
Не грешиш така е ....чиста телесна повреда си е .Няма никакъв опит за убийство, най -малкото не би издържало в съда откъм умисъл.И е средна, не тежка. така мисля. Ако има други мнения да ги обсъдим.
- tytsixxx
- Нов потребител
tytsixxx , ясно е че щом става дума за телесна повреда /с изключение на квалифицираните случаи по 131от НК/ е районен съд,но аз бях застъпила друга теза
Последна промяна kiara. на 26 Апр 2010, 17:40, променена общо 1 път
- kiara.
- Младши потребител
А Петър Козалиев не извършва ли още престъпления по чл. 144, ал.1 и чл. 194 от НК ?
-
Колега,sleepy_devil, има известна логика Козалиев да извършва престъпление по чл.144, тъй като в текста на казуса се казва, че след заканата за "откъсване и на неговата глава" Ангел Димитров се уплашил, което е елемент от състава на посоченото престъпление. Друг е въпроса, че ако се задълбае още, може да се квалифицира и по чл.144, ал.3. Относно кокошките съм съгласна,че е налице кражба, тъй като Козлев ги занесъл в дома си с цел да ги сготви, сочещо на присвоителното намерение, но вероятно относно това престъпление ще се приложи чл.9, ал.2 от НК.
- clairita
- Младши потребител
ozzo_123 написа:Колеги, някой наясно ли е кога ще се тегли жребия за комисиите?
заседание на Висшия съдебен съвет на 29 април 2010 г
33. Проект на решение за одобряване на разширените списъци:
- за членове в конкурсни комисии за провеждане на конкурс за назначаване на „младши съдии”
- за членове в конкурсни комисии за провеждане на конкурс за назначаване на „младши прокурори”
- на хабилитираните преподаватели в конкурсните комисии.
Внася: Комисия по предложенията и атестиране
34. 1. Определяне на броя и на поименните състави на конкурсните комисии за провеждане на конкурса за назначаване на младши съдии в окръжните съдилища, след проведен жребий
2. Определяне на броя и на поименните състави на конкурсните комисии за провеждане на конкурса за назначаване на младши прокурори в районните прокуратури, след проведен жребий
Внася: Комисия по предложенията и атестиране
любопитно е кои ще са членовете на комисиите
- speed_reflex
- Младши потребител
преди малко го мернах този гр. казус в нета ... напрово си изцъклих
апортни вноски ... акции .... дано не се падне нещо подобно на изпита
апортни вноски ... акции .... дано не се падне нещо подобно на изпита
- tiran4o
- Младши потребител
Колеги нещо ми се изтрило докато съм писала.За казуса с кокошките подбудителя ще отговаря според мен по чл.129 вр. чл. 20 , ал. 3 от НК. А пострадалия - с телесната повреда, ще отговаря по чл. 216 НК, може да се помисли и за кражба, но и в двата случая ще имаме чл 218 може "б" в единия случай и "в " в други я от НК.
- tytsixxx
- Нов потребител
|
|