- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС
Моя близка е осъдена неправомерно и съгласно присъдата трябва да заплати сума от порядъка на 20 000лв. без право на обжалване от ОС.Има обаче невероятни процесуални нарушения и е възможно обжалване до 6 месеца пред ВКС, като срока не е изтекъл. Хората се обърнаха към ЧСИ и е образувано изпълнително дело. Тя има апартамент в който живее сама/не притежава други имоти/, който ЧСИ е обявил на ТЪРГ. Проблема е там, че жената не е уведомена чрез покана за доброволно плащане, това е единствиния и имот. Оценката на експертното лице е също изключително ниска и не отговаря на пазарните стойности и апартамент, който струва около 60000 евра е обявен за около 15000 евра за продажба. Инвалид първа група е с един куп болести от сорта на сърдечна недостатъчност, диабет, тромбовлибит и още десетки такива...На всичкото отгоре е под домашен арест във връзка с друго висящо производство и изобщо не може да реагира на този етап. Пусна жалба срещу действията на ЧСИ, но жалбата така и не е разгледана до момента, а публичната продажба е след два дни?! Има ли право въпросния ЧСИ да извърши продажбата при това положение и ако това е незаконно към кого трябва да се обърнем за помощ?
- beberon
- Нов потребител
Re: Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС
Изложението е малко объркано, но ще се опитам да отгатна. Споменавате домашен арест, присъда, което ме навежда на мисълта, че съдебното производство е било от наказателноправен характер. В този случай осъдителната присъда сигурно е за деликт, а в този случай несеквестируемостта на единственото жилище отпада (чл. 445, ал. 2, т. 1 ГПК) и ЧСИ законосъобразно е изнесъл имота на публ. продан.
Относно жалбата - ще бъде отхвърлена от съда, защото е недопустима, освен ако жилището е несеквестируемо (напр. делото не е било наказателно). Оценката не може да се обжалва. Пазарната стойност се определя от ЧСИ с помощта на вещо лице, а Вашето (и нейното) мнение каква е пазараната стойност се базира на субективна преценка. В момента цените на жилищата падат навсякъде. Освен това началната цена на търга е 75% от пазарната оценка, така е по закон, т.е. пазарната оценка, определена от ЧСИ не е 15000 евро, а 20000 евро.
Относно нередовното призоваване - трябва да се види делото, не може да Ви се отговори така чрез форума.
Начини на защита - вече е твърде късно, щом остават само 2 дена. По принцип си има начини на защита, но е невъзможно да се реагира толкова бързо. Имотът най-вероятно ще бъде продаден, освен ако не се явят купувачи. Защитата следва да бъде след това, като за целта ангажирайте адвокат.
Относно жалбата - ще бъде отхвърлена от съда, защото е недопустима, освен ако жилището е несеквестируемо (напр. делото не е било наказателно). Оценката не може да се обжалва. Пазарната стойност се определя от ЧСИ с помощта на вещо лице, а Вашето (и нейното) мнение каква е пазараната стойност се базира на субективна преценка. В момента цените на жилищата падат навсякъде. Освен това началната цена на търга е 75% от пазарната оценка, така е по закон, т.е. пазарната оценка, определена от ЧСИ не е 15000 евро, а 20000 евро.
Относно нередовното призоваване - трябва да се види делото, не може да Ви се отговори така чрез форума.
Начини на защита - вече е твърде късно, щом остават само 2 дена. По принцип си има начини на защита, но е невъзможно да се реагира толкова бързо. Имотът най-вероятно ще бъде продаден, освен ако не се явят купувачи. Защитата следва да бъде след това, като за целта ангажирайте адвокат.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Re: Имам нужда от спешен съвет относно предстоящи действия на ЧС
Благодаря за разяснението. В общи линии ми стана ясно. Искам да попитам при положение, че се яви купувач с подходяща офирта и закупи имота, след това какво може да се направи за да се анулира сделката? Ако е невъзможно това до колко време трябва да се предаде имота на новия собственик? Ще съм благодарен и ако ме насочите към подходящ адвокат защото самата присъда е много рехава, като делото е с много процесуални нарушения, при едно от обвиненията има изтекъл 15 годишен давностен срок, който не е взет напредвид от съда и т.н., а остават само около 20-30 дена до крайния срок за обжалване пред ВКС или Страсбург. Бпагодаря ...
- beberon
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|