начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Чл. 431, ал. 4 от ГПК

Чл. 431, ал. 4 от ГПК

Мнениеот Sahiba » 31 Яну 2011, 18:32

Или поредния късоглед опит за ПР.
Всъщност незнам дали е само ПР, дали е удовлетворяване нагона на някой от малоумните политиканти или може би защита на определен кръг длъжници? Незнам какво е, но със сигурност е едно от най-тъпите законоизсирания.

Честито на всички взискатели, България скоро няма да се оправи!

Незнам как и незнам дали ще донесе успех, но ми се струва, че трябва да се подкрепи Камарата на ЧСИ:

http://www.sales.bcpea.org/protest.html
Sahiba
Потребител

Re: Чл. 431, ал. 4 от ГПК

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2011, 08:37

:roll: Тя, подкрепата е малко закъсняла.... алармираха навреме http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=27& ... B8#p423411 но никой не ги чу.
В тази страна, когато нещо сработва няма начин да се остави работещо. Манталитет някакъв.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2011, 20:20

Дреме им на чакрата на висшестоящите...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 01 Фев 2011, 20:37

kalahan2008 написа:Дреме им на чакрата на висшестоящите...

:roll: "Многопластово" изказване... тия, висшестоящите = ръководството на Комората на извршителите или = "управляващите", както ги наричат в медиите :?: :wink: `Щото вече стана, според мен, ясно, че... :?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2011, 20:42

Разбира се, че имах предвид "управляващите" (т.е. правителството, парламента и с-ие държ. отговорни институции).
Не бих си позволил да изкажа публично и една дума срещу камарата :wink:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 01 Фев 2011, 20:47

gudio написа:`Щото вече стана, според мен, ясно, че... :?

аз да си продължа мисълта 8) - и не само "според мен", стана ясно, че го направиха нарочно и съвсем целенасочено. По-интересното е, че на ДСИ наистина продължава никой не им иска такси :!: Всеки гледа отменения текст в ЗЧСИ и се позовава на него, а ГПК нещо не го четат :!: :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2011, 21:23

Ами не знам, моите познати ДСИ (на са от София) казват, че на тях си им искат такси. Например за налагане на възбрани са им искали още от преди.
Доколкото се ориентирах в тарифите, КАТ ни искат по 3 лв. за справка за всяко МПС (а откъде ще знаем предварително колко са МПС-тата?).
Столична община иска по 6 лв. за справка от Дирекция "ПАМДТ", за другите удостоверения още не съм сигурен.
Най-тъпата и безумна такса, която ни искат от СО, е за издаване на удостоверение...в какъв размер са дължимите данъци за имота :!: :shock: Не стига, че ще им съберем данъците и местните такси, ами и такса за съответното удостоверение ни начислават. :?
Изобщо не мога да се ориентирам как, на кого и колко да плащам. Днес например говорих с един съдия по вписванията, на който бях пратил една възбрана, в която бяха описани 3 ниви, бях му пратил платежно нареждане за една платена възбрана (15 лв.), но той ми иска още 30 лв. и за останалите 2 възбрани, нищо че възбраната била една, имотите били 3. Е, хубаво, ама ако във възбраната са двор+къща (примерно), то...колко възбрани има и колко такси ще ми начисли? Парите не влизали в неговия джоб, ами в чий влизат тогава? А ДМС, това-онова, а?
Миналата седмица пуснах и частна жалба срещу едно определение на една служба по вписванията, защото ни искаха такса и за заличване на възбрана, наложена по реда на... ДОПК! В определението си съдията по вписванията се позовава на...ГПК :roll:
За да се заплати тази такса, съответният държавен орган-публичен взискател следва да получи специално разрешение от горестоящото министерство, те да одобрят съответния разход и тогава да ни преведат на нас таксата, а ние - на съответната СВ. За мен е пълно безумие държавата да събира такси от...държавата, за събиране на публични държавни вземания!
Основните ми аргументи в жалбата са, че щом на публ. изпълнители към НАП не им начисляват такси за налагане, респ. заличаване на възбраните, то тогава не трябва и на нас. Както каза юристката на взискателя - целта е да ги накарат да образуват дела в НАП, а не при ЧСИ.
Не знам, аз не съм много наясно, но - все пак - да попитам - дължи ли се такса за заличаване на възбраните? Чл. 431, ал. 4 пише: "За информацията по ал. 3, необходима за съответното изпълнително производство, както и за вписване (но не и за заличаване) на обезпечителни мерки по него се дължи съответната такса."
По тарифата, по която работят съдиите по вписванията, пише, че се дължи и такса за заличване. Според мен е налице колизия и следва да се прилага законът (ГПК), а не подзаконовият норм. акт (Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията).
Освен това в Тарифата (ал. 3) пише, че таксата за заличаване е половината от таксата по ал. 2, а именно: "За вписване на подлежащи на вписване актове и документи се събира такса върху цената, по която е таксуван актът или документът, или върху цената на иска в размер 0,1 на сто, но не по-малко от 5 лв. "
Никъде не виждам "такса за вписване на възбрана - 15 лв.", нито "такса за заличаване на възбрана - 10 лв.".
Някой може ли да ме светне от къде накъде са толкова тези такси?
Последна промяна kalahan2008 на 01 Фев 2011, 21:31, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Sahiba » 01 Фев 2011, 21:31

Добре стана кристално ясно, че е целенасочено, но аз наистина незнам целта...
Моля да ви мили хора, кажете ми!
Ама в пряк текст...
Sahiba
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2011, 21:44

Ще подам жокер:
90% от делата са с взискатели кредитни, лизингови и застрахователни дружества (т.е. едрият капитал), съотв. те ще бъдат основно "ожилени".
Същевременно за извършване на хилядите справки на съд. изпълнители се ангажират време и човешки ресурс, както и пари за пощенски разходи и консумативи. Т.е. след промяната - по-малко постъпления за едрия капитал, повече пари за държавата и по-малко работа за държавните служители.
Леко СОЦ, според мен.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2011, 21:47

Освен това в Тарифата (ал. 3) пише, че таксата за заличаване е половината от таксата по ал. 2, а именно: "За вписване на подлежащи на вписване актове и документи се събира такса върху цената, по която е таксуван актът или документът, или върху цената на иска в размер 0,1 на сто, но не по-малко от 5 :idea: лв. "
Никъде не виждам "такса за вписване на възбрана - 15 лв.", нито "такса за заличаване на възбрана - 10 лв.".

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) За вписване на откази от вещни права върху недвижими имоти и за вписване на възбрани се събира такса 15 лв. :idea:

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) За вписване на подлежащи на вписване актове и документи се събира такса върху цената, по която е таксуван актът или документът, или върху цената на иска в размер 0,1 на сто, но не по-малко от 10 лв.
Чл. 3. За отбелязвания и заличавания, както и за подновяване на вписвания и отбелязвания се събира половината от таксата по чл. 2 .

По въпроса на Сашето- ми аз в прав текст ти отговорих каква е целта. От около година, година и половина, компетентните прецениха, че частното изпълнение кумулира доста средства, защото РАБОТИ!, респективно МНОГО парици, забележи обложени, влизат в нечии джоб- та що да не бръкнем в него?
Как по-просто да ти обясня? В тази държава напоследък се бърка в джоба на работещите, щото няма от кой друг да откраднем.
А, че е пладнешки обир не се съмнявате, нали. 8)
Та, да продължа- ще отрежем възможността В да търсят частното съдебно изпълнение, и ще върнем парите в държавното, там където контролираме( прибираме) всичко.

Хе, докато четях поста на калахан се сетих още нещо- информационните системи на съдилищата са централизирани - нали така? Мисля не бъркам. Аз съм върл противник на всякакви конспирации, но е възможност да се следят доста облизо нЕкои нещица, за които достъп при частното нямат.
:roll: Това последното звучи параноично, но е възможност, която не изключвам.
Последна промяна poli_g на 01 Фев 2011, 21:59, променена общо 2 пъти
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2011, 21:53

Мерси, явно съм гледал някой стар текст, само че аз пак не разбрах защо заличаването на възбраната е 10 лв., а не "половината от...по ал. 2...10 лв." (т.е. 5 лв.)?
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2011, 21:58

Не знам! Наистина не знам, само съм наясно, че внесеш ли по-малко от 10.00лв. не вписват ( вариации и трактовки относно мястото на запетаята и нейното значение).
Тук, надявам се Каранедев да чете, за да даде по-обстоен коментар( все ще имат някакви указания :) ... Не вярвам, че го казвам, но в тази страна всичко що е държавно се крепи на някакви ( всякакви) указания- визирам дори издръжките и творенията на Дянковото министерство).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот iva_sh » 01 Фев 2011, 22:05

според сегашния текст на чл. 431, ал.4, вр. ал. 3 от ГПК трябва да се събират такси и при поискана информация по изпълнителни дела на държавното изпълнение по ГПК - тази такса не се събира от техния бюджет, за да имат някаква привилегия като държавен орган, а се внасят от взискателя за сметка на длъжника. Така че няма никаква разлика от ЧСИ. Впрочем в КАТ също вписват запори на МПС, но не виждам текст в Тарифа 4. Към момента за справка по чл. 28, ал.1 от тази тарифа се събират по 3 лева на всяко МПС,което означава че ако дадена фирма - длъжник има 500 броя регистрирани МПС за такава справка всеки взискател трябва да плати 1500 лева. Неговото вземане може да е и по-малко. Едно време в учебниците се обясняваше че таксите са предвидени, за да възстановят разходите за дадени услуги ...
iva_sh
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2011, 22:12

Аз дълбоко уважавам труда на съдиите по вписванията и много, ама много рядко съм пускал жалба срещу техни откази (досега само 4 - Хасково, Балчик, Омуртаг и Пловдив). Като изключим последната жалба, за която още не знам какво ще реши ПОС, всички останали окр. съд е уважавал и е отменял определенията на СВ. Не искам да се заяждам с никого, но мисля, че взеха и те да се попрестарават. Да ми таксуват като 3 възбрани една-единствена (защото в нея имало 3 имота), да ми таксуват и справките и възбраните по ДОПК (защото "от София така ми казаха"), нищо, че на НАП стотинка не искат - е, това вече е прекалено. А Хер Флик да си гледа работата, според мен е толкова брилянтен министър, колкото и Милен Велчев.
Да не говорим, че масово не спазват ГПК - вместо да оставят възбраната без движение до заплащане на таксата и да ни уведомяват, те - нали така е по-лесно - хоп-директно отказ. А че производството е охранително и че чл. 540 ГПК препраща към общите правила - хич не им дреме.
За Служба по вписванията - София - ми е лесно, но когато искам актове от страната и настава кошмар. 5 лв. за първа страница, по 0,50 лв. за всяка следваща...е аз как да знам предварително колко страници има нот. акт, да не съм Нострадамус? Вече съм си съставил своя тарифа - покупко-продажба/дарение/замяна - обикновено 2 или 3 страници - значи 6 лв.; делба - поне 7-8 лв.; суперфиция - към 10 лв. :mrgreen:
Досега съм натрупал достатъчно горчив опит с всичките Служби по кадастъра, които още преди не признаваха чл. 16, ал. 2 ЗЧСИ, и знам, че всяка служба си е своя губерния - едни ми искат едни такси, други за съвсем същото нещо - друга такса. Всеки с претенции и изисквания.
Счетоводството станаха луди, те само с преводи на такси към стотиците държавни институции и общини се занимават, а кога ще превеждаме пари на взискателите? Колко счетоводителя да се назначават, за да има угодия за Майката - Държава?
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2011, 22:23

iva_sh написа:според сегашния текст на чл. 431, ал.4, вр. ал. 3 от ГПК трябва да се събират такси и при поискана информация по изпълнителни дела на държавното изпълнение по ГПК - тази такса не се събира от техния бюджет, за да имат някаква привилегия като държавен орган, а се внасят от взискателя за сметка на длъжника. Така че няма никаква разлика от ЧСИ. Впрочем в КАТ също вписват запори на МПС, но не виждам текст в Тарифа 4. Към момента за справка по чл. 28, ал.1 от тази тарифа се събират по 3 лева на всяко МПС,което означава че ако дадена фирма - длъжник има 500 броя регистрирани МПС за такава справка всеки взискател трябва да плати 1500 лева. Неговото вземане може да е и по-малко. Едно време в учебниците се обясняваше че таксите са предвидени, за да възстановят разходите за дадени услуги ...

Не знам как е в КАТ, но едно е сигурно- държавното изпълнение по вземане за издръжка- В не заплаща нито стотинка. Справките, ако и доколкото се плащат, са от бюджета на съответния съд. Изненада. Но и само там мога да се позова на чл. 83, ал.1 т.2.
За частното- все още прави компромис колегата( ползвам се от привилегии :oops: ), но до кога?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pbp_bg » 01 Фев 2011, 22:48

[quote="kalahan2008"]Най-тъпата и безумна такса, която ни искат от СО, е за издаване на удостоверение...в какъв размер са дължимите данъци за имота :!: :shock: Не стига, че ще им съберем данъците и местните такси, ами и такса за съответното удостоверение ни начислават. :?
Колега, и аз бях не по-малко възмутен, че за да преведа на община Д. неплатените с години данъци и такси за имот, продаден на ПП, ще трябва да им заплатя за "услугата". Затова наименовах документа не справка, а съобщение, в което осведомявам общината, че във връзка с реализирана ПП на еди кой си имот предстои разпределение на получената от проданта сума.
Във връзка с горното и на основанието на чл. 458 ГПК във вр. с чл. 136, ал. 1, т.2 указвам на община Д. в качеството й на присъединен по право взискател да съобщи на ЧСИ размера на вземането си. :mrgreen: Ха да ми откажат "справката" де :mrgreen: :mrgreen: :twisted: :twisted: :twisted:
А иначе, според скромното ми мнение, платените справки ги въведоха по три причини: ЧСИ бяха ефективни, а има длъжници със сериозно лоби; някой реши лесно да "закърпи" дупки в бюджета на общините и институциите; пък и от различни институции "изреваха", че сме им излизали скъпо, че се похабявал ресурс на институцията и пр. Всъщност, това е прът в колелата на съдебното изпълнение и е изцяло в полза на неизправните /да не използвам думата некоректни/ платци :(
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот pbp_bg » 01 Фев 2011, 22:53

П.С.: За вписване и заличаване на възбрана ни в нашия съдебен район ни искат по 15 лв. Явно прочита на тарифата е различен :?:
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2011, 23:06

pbp_bg написа:[
Във връзка с горното и на основанието на чл. 458 ГПК във вр. с чл. 136, ал. 1, т.2 указвам на община Д. в качеството й на присъединен по право взискател да съобщи на ЧСИ размера на вземането си. :mrgreen: Ха да ми откажат "справката" де

Ами аз пробвах, специално заради тях промених бланката точно визирайки чл. 136 ЗЗД, но не хвана дикиш. В СО са достатъчно твърдоглави и се опъват като магаре на мост, тях не ги интересува дали ще се плати данъкът или не, а да не им трият сол на главата за неудържаната такса (6 лв. обикновена, 12 лв. експресна).
За заличаването на възбраните моето лично мнение е, че това е служебно задължение на СИ да вдигне възбраните на осн. чл. 433, ал. 2 ГПК, при приключване на делото, затова като ми отказват от СВ да ми заличат възбраната, всъщност увреждат длъжника (който вече си е погасил задължението).
Да се събират някакви такси при вече прекратено дело за мен е абсурдно. Кой ще жали отказа на СВ за заличаване на възбраната, при положение, че таксата е 10 лв., таксата за частната жалба е 25 лв.? Всеки, който е завършил 1 клас, може да изчисли, е 10<25 и ще предпочете да си плати държавния рекет, вместо да се занимава с глупости.
И още нещо ще добавя - никъде в тарифата на АВ, ама никъде не е посочена изрично такса за заличаване на възбрана. Има за заличавае на вписвания (ал. 3 вр. ал. 2), но не и изрочно за заличаване на възбрана. А и както казах - такава не се дължи и съгласно чл. 431, ал. 4 ГПК. На какво основание се иска тази такса и кой в крайна сметка определя дали и колко се дължи?
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 02 Фев 2011, 16:53

kalahan2008 написа: В СО са достатъчно твърдоглави и се опъват като магаре на мост, тях не ги интересува дали ще се плати данъкът или не...

НАП пък още не са се уточнили колко пари да искат за удостоверенията по чл.191 ДОПК... но очаквайте в най-кратки срокове и там "авантата за ЧСИ да приключи" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 02 Фев 2011, 19:49

gudio написа:НАП пък още не са се уточнили колко пари да искат за удостоверенията по чл.191 ДОПК...

НАП не ме притесняват, защото
Чл. 3, ал. 3 от Закона за националната агенция за приходите написа:Агенцията не събира такси за издаване и заверка на документи и удостоверения.
kalahan2008
Активен потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство