начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Покупка от ЧСИ - Тарифа

Покупка от ЧСИ - Тарифа

Мнениеот hunter1 » 20 Фев 2011, 14:10

Здравейте, решил съм да участвам на търг при ЧСИ за покупка на апартамент. Опитах се да разбера предварително, колко такси се дължат предварително, за да знам до колко ще ми позволи да наддавам в търга, но честно казано не можах да разбера какви такси се дължат от купувача след търга. Единствено разбрах, че се дължат:
21. За принудително отнемане и предаване на движими вещи, включително на заложено имущество по ЗОЗ , се събира такса в размер 2 на сто върху цената на вещите, но не по-малко от 50 лв.
Забележка. След публична продан или продажба таксата е за сметка на купувача.
22. За въвеждане във владение на недвижим имот се събира такса в размер 1 на сто върху цената на имота, но не по-малко от 200 лв.
Забележки:
1. Когато цената на имота не е посочена в изпълнителния лист, таксата се събира върху данъчната му оценка по Закона за местните данъци и такси .
2. Таксата за въвеждане във владение след публична продан е за сметка на купувача.
3. За въвеждане във владение на семейно жилище се събира такса 50 лв.
23. За изготвяне на постановление за възлагане на недвижим имот се събира такса в размер 1,5 на сто върху продажната цена, но не по-малко от 50 и не повече от 3000 лв.
Забележка. Таксата е за сметка на купувача

т.е. тук разбирам, че дължа 4,5 % от продажната стойност на имота, но не съм сигурен дали няма и др. такси ? Дължът ли се допълнително някакви месни данъци, както при нормална покупко-продажба (мисля беше 2 или 2,5 %), за Нотариялен Акт и др. видове данъци и такси ?
Благодаря предварително.
hunter1
Младши потребител

Re: Покупка от ЧСИ - Тарифа

Мнениеот kalahan2008 » 23 Фев 2011, 21:01

1. Местен данък за прехвърляне на имота в размер, определен от съответния общински съвет, за София е 2.5% в момента;
2. Такса за възлагателно постановление - т. 23 от Тарифата-1.5%, с ДДС - 1.8 %
3. Такса за вписване на постановлението за възлагане в служба по вписванията - 0.1%
4. Такса за въвод във владение - т.22 от Тарифата - 1.0 %, с ДДС - 1.2 %.
5. Такса за заличаване на възбраната за Служба по вписванията - 10 лв.
6. Такса за заличаване на ипотеката за Служба по вписванията - не знам колко е :D
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот hunter1 » 26 Фев 2011, 11:51

Благодаря много за необходимите ми данни. А защо се начислява допълнително ДДС върху дадените тарифи. Имота е от часно лице (т.е. не регистрирано по ЗДДС), в такъв случай начислява ли се ДДС, аз разбрах, че това е крайна цена ?
hunter1
Младши потребител

Мнениеот dimist » 26 Фев 2011, 13:03

ДДС се дължи върху таксите на ЧСИ.
А и Вие ще купувате на публична продан в изпълнително производство, няма да договаряте с частното лице.
Друг е въпроса ако се договорите с частното лице, има механизми това да стане, спестяват се малко пари и много време и нерви. Защото не е 100 % сигурно че като Ви възложат имота, ще влезете несмущавано в него.
dimist
Потребител

Мнениеот hunter1 » 27 Фев 2011, 14:38

dimist написа:ДДС се дължи върху таксите на ЧСИ.
А и Вие ще купувате на публична продан в изпълнително производство, няма да договаряте с частното лице.
Друг е въпроса ако се договорите с частното лице, има механизми това да стане, спестяват се малко пари и много време и нерви. Защото не е 100 % сигурно че като Ви възложат имота, ще влезете несмущавано в него.

Благодяра за отговора. За съжаление ще участвам на търга, а не се разбирам за рефинансиране на заема със собственика.
hunter1
Младши потребител

Мнениеот byecoolio » 10 Май 2011, 17:29

Какво стана, участва ли в търга? Как мина?
byecoolio
Нов потребител

Мнениеот hunter1 » 17 Май 2011, 10:23

byecoolio написа:Какво стана, участва ли в търга? Как мина?

Здравей, участвах но имота стигна доста висока цена, която аз нямах желание да платя и да участвам в устното наддаването (цената дори надвиши голяма част от офертните цени на свободния пазар на сходни имоти).
hunter1
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство