начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ИП за издръжка

ИП за издръжка

Мнениеот sisi19 » 27 Фев 2011, 17:26

Имам заведено ИП за издръжка от Август 2010г
Молбата до СИ съм изредила всички възможни способи, както и опис на движимото имущество на длъжника.
Длъжника не спази срока установен по чл.454 ал.2, след което се възстанови ИП и се престъпи към принудително изпълнение, чрез налагане на възбрана върху недвижимият имот. При насроченият опис на имота, длъжника не отвори. СИ отказа да влезе в правомощията си , като по този начин не можахме да направим и описа на движимите вещи.СИ направи опис на недвижимият имот по характеристиките вписани в нотариалният акт, като не е осъществил проверка на реалната застроена площ.Следователно имота беше обявен на публична продан. Клиентите които желаеха да закупят този имот стриктно си спазиха процедурата по търга. На следващият ден при отварянето на наддавателните предложения клиентите печелят търга тъй като бяха единствените за това. В последствие СИ им казва, че част от имота е построен незаконно. Естествено клиентите се отказват от покупката, като техният адвокат иска от СИ търга да се обяви за недействителен, като по този начин СИ да върне 10% на купувачите.
Реално в тази ситуация имота над който е наложена възбраната става непродаваем.
Длъжника има запор и на банкова сметка, но ако тя е празна пак не мога да си взема дължимата сума.
Същият е сътружник в три фирми ЕООД-та.
Съществува ли някаква опасност за мен като взискател, ако изисквам от СИ да наложи запор на дружествените дялове на длъжника.
Благодаря.
:( :(
Последна промяна sisi19 на 27 Фев 2011, 17:35, променена общо 1 път
sisi19
Потребител

Re: Моля, за помощ по личен казус

Мнениеот Гост. » 27 Фев 2011, 17:33

Съдружник, Сиси, не сътрудник - вярвам е грешка на перото.
Никаква опасност- давай смело, въпреки, че не вярвам да си събереш от там парите, но кой знае- последните законодателни изменения може и да свършат работа.
От друга страна- как се развиват нещата с тази публична продан? Този каза, онзи отговори, но реално какво има в кориците по това ИД?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 27 Фев 2011, 17:42

poli_g написа:Съдружник, Сиси, не сътрудник - вярвам е грешка на перото.
Никаква опасност- давай смело, въпреки, че не вярвам да си събереш от там парите, но кой знае- последните законодателни изменения може и да свършат работа.
От друга страна- как се развиват нещата с тази публична продан? Този каза, онзи отговори, но реално какво има в кориците по това ИД?

Благодаря Поли,
Коригирах моментално.
Никак. СИ ще обяви търга за недействителен и след три месеца, ще обяви нов търг.Макар , че определено си права за това, че едва ли ще ги взема от там,
но не виждам вече друга възможност освен запор на дружествените дялове.
СИ отказва да разбие врата за да направи опис на движимите вещи, отказва да наложи запор на задграничният паспорт, недвижимият имот със сигурност няма да се продаде дори и да се направи нова продан тъй като близо 150кв са незаконно надстроени.
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 27 Фев 2011, 18:17

Искай налагане на обезпечителна мярка.
Този съдружник, вярвам е и управител на дружествата, може и да може да се получи погасяване чрез плащане, но ще е дълго и с несигурен изход.
Дори и трите дружества да не функционират- обезпечила си вземането- останалото е въпрос на време.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 27 Фев 2011, 18:36

Благодаря Поли за бързият отговор и помощ.
Ще го направя. И трите дружества са действащи с много големи капитали и печалби.
Да освен съдружник , длъжника е и управител.
sisi19
Потребител

Мнениеот Ralinko » 28 Фев 2011, 11:26

Щом дружествата са действащи - не виждам какво чакаш още. Запори на дружествени дялове, а можеш да пробваш и със запор върху трудовото възнаграждение на управителя. Не вярвам някой да го изпълни, но поне ще разберат, че сериозно си търсиш вземането. Пък и ако откажат СИ има право да наложи глоба на същия този управител, която вече ще му я търсят от НАП. А колко банкови сметки са запорирани? Само една или във всички банки?
Колкото до имота - хора има всякакви, няма да се учудя, ако някой се навие да го купи и така и след това да си го узаконява....или събаря. Всичко зависи от естеството на имота и местоположението. Нека се направи втори търг, нищо не се знае.
Описът на движими вещи не винаги върши работа, най-малкото трябва да се намерят купувачи на тези вещи, а и според мен СИ е прав да отказва. Влизането с ключар в чужд имот не е толкова проста работа и може да доведе до сериозни усложнения по-нататък - жалби и т.н.
И още нещо - винаги има начин, понякога просто трябва да се почака повечко :)
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот droit » 28 Фев 2011, 17:38

Чета и се питам, колко от вас са адвокатите ?
droit
Нов потребител

Мнениеот Ralinko » 01 Мар 2011, 14:59

А нима всички адвокати разбират от изпълнително производство!?
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот temida_h » 01 Мар 2011, 21:59

:D :D
съвет от мен - смени си ЧСИ-то и ще разбереш как трябва да се процедира
temida_h
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Мар 2011, 23:24

droit написа:Чета и се питам, колко от вас са адвокатите ?

В темата са писали един В, нямащ общо с правото освен любовта му към него, двама адвокати( подозирам и третия за такъв)- вие обаче си оставате неизвестна фигура, та предвид бележката ви- бихте ли обяснил?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 02 Мар 2011, 01:24

droit написа:Чета и се питам, колко от вас са адвокатите ?

Добре дошъл/а в джунглата. Като начало, стъпвай на пръсти, droit. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sava » 02 Мар 2011, 09:05

Смени си некадърния ЧСИ струва 10 лева.
Метни го на прокуратурата по чл.183 от НК, вервай ще му скъсат нервите, колкото до запора на дружествените му дялове, голям праз като ги запорираш, дотолкова ако няма намерение да ги продава или дружествата не обявят печалба в края на счетоводната година / което е прецедент в България/
sava
Потребител

Мнениеот sisi19 » 03 Мар 2011, 13:31

Не е ЧСИ, а е ДСИ.
До колкото ми е известно, ИП няма нищо общо с наказателното преследване по чл 183 от НК.
Въпреки това, че имам заведени три жалби в прокуратурата, но не за периода за които е образувано ИП (октомври 2009 – август 2010), а от м. Септември 2010 до Февруари 2011г
По първата жалба която съм подала (10 Ноември 2010г) получих отказ да се образува НП, като в прокурора се мотивира с това, че бащата бил извън страната за период от два месеца и за това не бил направил необходимият превод, както и че след установената проверка бащата е превел парите и е обещал да ги изплаща редовно, като респективно отказва да образува ДП.
На17 Декември 2010г, подавам втора жалба тъй като все още не съм получила постановлението от първата преписка.
По третата ми жалба, която е от Януари 2011г, прокуратурата пак отказва да образува ДП, с мотивите, че длъжника след установяване на проверката е платил даден размер, с което на основание чл.24 ал.1, т.1 отказва да образува ДП.
А практически при една елементарна сметка се получава така, че бащата за периода от м Септември 2010г до м. Февруари 2011г, все още ми дължи сума в размер 410лв. Т.е по никакъв начин не е изчистил задълженията си за да влезе в хипотезата на чл. 183 ал.3 или да не бъде подведен под НО по чл. 183 ал.4
Освен това предполагам, че няма да ги плати и за м. Март
sisi19
Потребител

Мнениеот sava » 04 Мар 2011, 10:57

sisi19 написа:Не е ЧСИ, а е ДСИ.
До колкото ми е известно, ИП няма нищо общо с наказателното преследване по чл 183 от НК.
Въпреки това, че имам заведени три жалби в прокуратурата, но не за периода за които е образувано ИП (октомври 2009 – август 2010), а от м. Септември 2010 до Февруари 2011г
По първата жалба която съм подала (10 Ноември 2010г) получих отказ да се образува НП, като в прокурора се мотивира с това, че бащата бил извън страната за период от два месеца и за това не бил направил необходимият превод, както и че след установената проверка бащата е превел парите и е обещал да ги изплаща редовно, като респективно отказва да образува ДП.
На17 Декември 2010г, подавам втора жалба тъй като все още не съм получила постановлението от първата преписка.
По третата ми жалба, която е от Януари 2011г, прокуратурата пак отказва да образува ДП, с мотивите, че длъжника след установяване на проверката е платил даден размер, с което на основание чл.24 ал.1, т.1 отказва да образува ДП.
А практически при една елементарна сметка се получава така, че бащата за периода от м Септември 2010г до м. Февруари 2011г, все още ми дължи сума в размер 410лв. Т.е по никакъв начин не е изчистил задълженията си за да влезе в хипотезата на чл. 183 ал.3 или да не бъде подведен под НО по чл. 183 ал.4

За общо има и още как .Дали една издръжка ще се изплаща с ИП или не няма никакво значение .Второ чл.183 има и ал.2, точно ако се измъкне от първата.Трето прокуратурата не е едноинстанционна и не на последно място ПРЕМЕСТИ делото си от ДСИ при ЧСИ таксата е пак толкова.п.п.Дреме му на ДСИ че някой има да събира пари ,докато при ЧСИ-то това далеч не е така, за това и ги създадоха като част от ИП.
sava
Потребител

Мнениеот sofronievi » 14 Мар 2011, 09:02

sisi19 написа:Не е ЧСИ, а е ДСИ.

Преместете си делото при ЧСИ. Разликата е че на ДСИ не му пука дали ще продаде имота, събере дълга и т.н.т. Получава си заплатата и това е. А ЧСИ ще си вземе грубо 10 % и няма да му все едно дали ще го продаде или не.
sofronievi
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Мар 2011, 18:03

Да си премести делото при ЧСИ, ама и те са толкова затрупани с работа, а издръжките хич не са им приоритет, предвид това че и такси не се плащат.
Запора на дружествени дялове (в случая ЕООД) може и да свърши някаква работа, но ако наистина фирмите работят и трябва да се направи бързо, бързо да се овладее фирмата, ако има някакви активи. Но това е еквилибристика за опитни хора, вероятно не за вас. Но на 1-во място преместете делото и кажете какъв е дълга и в кой край на България сте ?
p_dyan
Потребител

Мнениеот sisi19 » 14 Апр 2011, 17:10

Ох, голяма каша стана тази издръжка.
В крайна сметка сумата се преведе по сметката на ДСИ. Но пак не мога да си ги взема, защото първо трябвало да се покрият държавните разноски, а те са много големи тъй като оценката на въз браненият имот е много голяма а същият има и голяма ипотека.
От друга страна длъжника иска прекратяване на производството, защото бил внесъл сумата по ИД. Но не е внесъл държавните такси, а те са много големи.
В крайна сметка, как да си взема парите??? :( :(
sisi19
Потребител

Мнениеот rts » 14 Апр 2011, 17:26

Не могат да прекратят ИД, защото таксите и другите разноски по ИД се събират преди вземането на Взискателя, т.е. преди издръжката - едва когато бъде събрана/внесена сума, покриваща такси, разноски, главница и лихви, тогава може да се прекрати ИД. Ако делото бъде прекратено преди да си получите парите - обжалвайте.
Искайте нова продан на имота - колкото и ниска да е стойността му, има вероятност да си получите парите.
rts
Активен потребител

Re: ИП за издръжка

Мнениеот sisi19 » 14 Апр 2011, 17:38

Вярно. Но длъжника е превел само сумата по издръжката. Нова продан ще се насрочва, но за мен е безсмислена, тъй като продажната цена на имота ще е много голяма, за която към момента няма пазар, и второ същият дава голяма разлика в квадратурите по НА и реалните квадратури, за които длъжника няма документи.
От друга страна ДСИ е насрочил дата за разпределение на сумите? Кои суми :?: , като няма други преведени по сметката и, освен сумата на издръжката.
sisi19
Потребител

Re: ИП за издръжка

Мнениеот rts » 14 Апр 2011, 17:55

Сиси, задайте на ДСИ въпроса за разпределението, длъжен е да Ви отговори - каква сума и на кои лица ще разпределя. Време е да си упълномощите адвокат.
Поискайте нов опис, нова оценка и следваща продажба на имота- в един момент ще се намерят купувачи, най-малкото заради терена. Мисля, че е въпрос на време.
rts
Активен потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство