начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Запор на имущество

Запор на имущество

Мнениеот zoraidinia » 20 Апр 2011, 10:20

Здравейте,
имам следния казус и много ще се радвам, ако някой изкаже мнение и ми даде препоръки.
Мъж и жена - съпрузи , решават да бракуват двата си автомобила в СИО - лек и товарен автомобил . След успешното бракуване на лекия автомобил идва отказът за бракуване на товарният, тъй като същият има ЗАПОР наложен 2008 г. ноермври месец. Нито един съпрузите не е уведомен за наложения запор и не знае във връзка с какво е наложен! След намиране на ЧСИ става ясно че запора е наложен на съпругата като поръчител по договор за заем от 2004 г. Поръчителя не се е подписвал на никакви документи във връзка със запора. Не му е дадена възможност за възражение. Той въобще не знае за съществуването на този ЗАПОР в продължение на 3 години!

Благодаря Ви предварително :)
Последна промяна zoraidinia на 20 Апр 2011, 13:55, променена общо 1 път
zoraidinia
Нов потребител

Re: Запор на имущество

Мнениеот Melly » 20 Апр 2011, 10:30

Среща с адвокат - това е редът за защита.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Апр 2011, 11:48

:D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот zoraidinia » 20 Апр 2011, 13:42

Това ми беше ясно , просто исках някаква насока ( завърших право,но все още съм на стаж)
zoraidinia
Нов потребител

Мнениеот Ralinko » 20 Апр 2011, 17:26

Помолете ЧСИ да свали запора......а той ще го направи след като съпругата започне да плаща по образуваното ИД, ако основният длъжник отказва :)

И една малка тайна - запорът се счита наложен от уведомяването, КАТ само го отбелязва :)
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот Pause » 20 Апр 2011, 20:07

zoraidinia написа:Това ми беше ясно , просто исках някаква насока ( завърших право,но все още съм на стаж)

Здравейте, и аз съм новобранка :D
След като са минали 2 години от налагането на запора и не са предприети изпълнителни действия от взискателя изпълнителното производство следва да се прекрати по Чл433т8 ГПК.Предполагам става с молба до ЧСИ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот hidden » 20 Апр 2011, 21:19

Ralinko написа:И една малка тайна - запорът се счита наложен от уведомяването, КАТ само го отбелязва :)

Е, да, но ако ЧСИ не вдигне запора, КАТ няма да бракува МПС, а доколкото разбрах, това е целта.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Ralinko » 21 Апр 2011, 12:09

hidden написа:
Ralinko написа:И една малка тайна - запорът се счита наложен от уведомяването, КАТ само го отбелязва :)

Е, да, но ако ЧСИ не вдигне запора, КАТ няма да бракува МПС, а доколкото разбрах, това е целта.

Само че запорът реално не е наложен, защото собственикът на МПС не е бил уведомен :)

Pause написа:
zoraidinia написа:Това ми беше ясно , просто исках някаква насока ( завърших право,но все още съм на стаж)

Здравейте, и аз съм новобранка :D
След като са минали 2 години от налагането на запора и не са предприети изпълнителни действия от взискателя изпълнителното производство следва да се прекрати по Чл433т8 ГПК.Предполагам става с молба до ЧСИ.

А какво според Вас представляват изпълнителните действия? Само за сведение и една елементарна справка да е изпратена - счита се извършено изпълнително действие. Та не се сещам за случай ИД да е било прекратено на това основание :)
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот hidden » 21 Апр 2011, 12:23

Ralinko написа:Само че запорът реално не е наложен, защото собственикът на МПС не е бил уведомен :)

По отношение на длъжника - да, но по отношение на КАТ - не. КАТ не ги интересува уведомен ли е длъжникът или не, те няма да позволят промяна в регистрацията, докато не получат ново писмо от ЧСИ за вдигане на запора.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот zoraidinia » 26 Апр 2011, 14:51

Много благодаря за коментарите! При среща на съпругата с ЧСИ,последният събщил, че длъжникът по договора е правил две вноски през 2010 г. , а адвоката на банката не е уведомен за направените вноски! А в случая , ако са направени две вноски не би ли следвало запора да падне?
zoraidinia
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство