начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Дефектна стока

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дефектна стока

Мнениеот ani833 » 16 Май 2011, 21:32

Здравейте, бихте ли ме посъветвали как да постъпя в следния случай:

Закупих уред от една от веригите преди една година /2010 г/ Стойността му е 50 лв. Гаранцията му е 24 месеца. Пазя си касовата бележка, както и гаранцията. В същата обаче е отбелязан сервиз в случай на повреда. Занесох си уреда до този сервиз, но от там не пожелаха да го оправят. Не ми дадоха и никакъв документ за отказа. Отидох до самия магазин - от там естествено ме пратиха да си ходя до сервиза.Не знам как да постъпя и разчитам на съвет от Вас. Повредата му е че - изгорял. Не е от токов уред или някаква неизправност в ел.мрежата.

Благодаря ;)
ani833
Младши потребител

Re: Дефектна стока

Мнениеот nk7702n » 16 Май 2011, 22:03

Вижте какъв е смисълът на търговската гаранция от тази разпоредба :

117. (1) Търговска гаранция е всяко задължение, поето от продавача или производителя към потребителя, да възстанови цената, заплатена за потребителската стока, да замени или поправи стоката или да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя, когато потребителската стока не отговаря на условията, обявени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в рекламата, свързана с него.

(2) Търговската гаранция обвързва този, който я предоставя, съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция и в рекламата за нея.
Оттук следва да подадете жалба при неизпълнение на задълженията от търговеца до КЗП, а ако не получите удовлетворителен резултат и имате интерес - и по съдебен ред.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ani833 » 17 Май 2011, 08:59

Благодаря Ви за насоките които ми давате. Ясно е, че тези текстове уреждат правилата по които проблемът би бил решен, но от тези вериги наистина се мислят за всесилни. На мен ми бе заявено, директно в прав текст - "ходете където си искате /КЗП/, на нас никой не може да ни направи нищо.

Що за поведение е това?
Спорен ден желая на всеки ;)
ani833
Младши потребител

Мнениеот ani833 » 18 Май 2011, 12:08

Здравейте, отново да попитам - длъжна ли съм аз да ходя до сервиза посочен в гаранционната карта / който се намира в една промишлена зона на край града/ или търговецът е длъжен да се оправи със стоката /да си я носи в сервиза, ако я върна в магазина/ ?

чета ЗЗП , ал. 2 и си мисля , че търговецът трябва да се занимава със сервиза, а не аз, но.......дали правилно разбирам?
"Чл. 105.
(1) Продавачът е длъжен да предаде на потребителя стока, която съответства на договора за продажба.
(2) Продавачът отговаря за всяка липса на съответствие на потребителската стока с договора за продажба, която съществува при доставянето на стоката и се прояви до две години след доставянето й, дори и да не е знаел за несъответствието."
ani833
Младши потребител

Мнениеот mati_lda » 29 Май 2011, 21:33

Здравейте!
Ако стоката е закупена от физическо лице, а не от фирма, отидете отново в магазина и предявете рекламацията, като поискате да я отразят в книгата за рекламации. В 30 дневен срок би трябвало да има резултат. Учудвам се, че са реагирали така. Напоследък, доколкото знам, няма проблеми с връщането на дефектни стоки.
mati_lda
Нов потребител

Назад към Търговско право