начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Как да си спася собствеността?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да си спася собствеността?

Мнениеот kasaroti » 15 Ное 2011, 11:53

Здравейте уважаеми дами и господа! Обръщам се към Вас със следният казус: Трябва ли да си защитавам правата в съда за имот, закупен от мен преди 15 години, след като имам редовен нотариален акт и си плащам почтенно и редовно данъците за същия?

Накратко: Притежавам незастроен парцел в регулация в квартал до града повече от 15 год. Не обработвам мястото, защото се разболях и съм инвалид. Отскоро лице от квартала се опитва да го придобие чрез изваждане на нотариален акт по давност. Намерил си е някакви свидетели, че десет години го е обработвал без възражения от мое име, но аз никого не съм оторизирал за това. Същото лице веднъж вече се опита да го закупи от мен, значи знае кой е собственика, щом дойде и ме намери в къщи.
Периодично съм минавал през годините от там и никога не съм заварвал някого в имота, нито е имало следи от обработка. Буренясъл, затворен с паянтова врата, както когато го закупих. Празен имот.
За същият притежавам редовен нотариален акт и редовно съм му плащал данъците - какво по-голямо доказателство от това, че имотът е мой?

Въпросът ми е - до каква степен съм заплашен да загубя имота и какво да предприема? Нужно ли е да се харчат излишни пари, за да докажеш, че нещо е твое при наличието на изрядни документи?!
Предварително Ви благодаря за отделеното време и съветите!
С поздрав!
kasaroti
Нов потребител

Re: Как да си спася собствеността?

Мнениеот portokal » 15 Ное 2011, 12:00

Добре е да похарчиш малко "излишни" пари за дело срещу този, за да си нямаш проблеми в бъдеще. Можеш да му искаш и обезщетение за това, че ти е ползвал имота (нали така твърди). ;)

До каква степен си заплашен - въпрос на доказване е дали наистина онзи е владял имота в продължение на 10 години. Ти казваш, че фактически не е, което би трябвало - но пък нищо сигурно няма - да е доказуемо, независимо от неговия нотариален акт и лъжесвидетелите, които е завел при нотариуса. Във всички случаи може напр. да го продаде на някой друг, добросъвестен, и да си имаш разправии с купувача.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 15 Ное 2011, 13:31

Понеже не си си активирал личните (форумът го изисква), ти отговарям тук, информацията не е поверителна. :oops:
За обезщетението беше шега - нали не е ползвал имота, то е и в твой интерес да не е.
За делото - не е евтино, ако се води установителен иск за собственост, държавната такса е равна на 1 на сто от данъчната оценка, което за градски имот в регулация може да не е малко. Отделно е възнаграждението на адвоката, което зависи от уговорката, но минимумът отново зависи от размера на данъчната оценка.
Какъв адвокат - адвокатите не са различни видове, нямат рязко разграничение помежду си, но общо взето - такъв, който има опит и знания по гражданско право, в частност вещно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Ное 2011, 14:43

4 на сто( техническа е грешката)
До въвода има време.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kasaroti » 15 Ное 2011, 14:47

poli_g написа:4 на сто( техническа е грешката)
До въвода има време.

Това за моя случай ли се касае?... Не Ви разбрах.
kasaroti
Нов потребител

Мнениеот portokal » 15 Ное 2011, 14:47

Не, бе, 4 на сто от една четвърт (чл. 71, ал. 2, иск за вещно право) е едно на сто. :D

Не си оправил съобщенията.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Ное 2011, 15:36

portokal написа:Не, бе, 4 на сто от една четвърт (чл. 71, ал. 2, иск за вещно право) е едно на сто. :D

Не си оправил съобщенията.

Истина- поднасям извинения.
Гост.
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба