начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Закъсало ООД- много проблеми, решения малко

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закъсало ООД- много проблеми, решения малко

Мнениеот horizont » 07 Апр 2012, 03:32

Здравейте! Ще помоля за малко разсъждения.

ООД "Х"/строителна фирма/ притежава недвижими имоти. Една част от тях са обезпечения по кредити/ипотекирани/, останалите са без тежести. В даден момент дружеството закъсва и забавя или спира да обслужва кредитите си. С цел да се спаси каквото може от имотите съдружниците "А" и "В" решават, да прехвърлят свободните имоти. Имотите първоначално са "продадени" на "А", на стойности, мисля, далеч по- ниски от пазарните. "А" учредява две ООД- та "Y" и "Z" заедно с друго лице/свързано, ако има значение/ и прехвърлят имотите в тях като апортни вноски до колкото знам. В последствие "А" продава дяловете си във фирма "Х" на "С", и така излиза от дружеството. След няколко дни се получава съобщение за запор на сметки, понеже дружеството "Х" е поръчител на друга фирма, в която "А" е собственик и управител. "С" не знае това :twisted: . След още няколко дни се получава и запор на дяловете на "В" заради личен кредит, който е необслужван. Предполагам банките кредитори на дружеството също няма да си затраят и ще предприемат действия към дружеството.

1. Може ли дружеството да бъде обявено в ликвидация заради запора на дяловете на "В" и в последствие в несъстоятелност?
2.Има ли начин "В" да бъде "изваден" от дружеството и така то да се спаси за момента?
3.В случай, че се обяви несъстоятелност, може ли да се търси отговорност за прехвърлянето на имотите от "Х" в "Y" и "Z" на управителите и да се иска отмяна на сделките с които имотите да се върнат в актива на "Х", с което при продажба да бъдат удовлетворени кредиторите.
4. Могат ли да се определят като "източване на дружеството" действията предприети от "А" и "В" по отношение на прехвърлянето на последните имоти. Има ли санкции за тези действия?
5. Дружеството за три години е продало и доста други собствени имоти, вече на реални клиенти, но на данъчна оценка, т.е. стойност отново доста по- ниска от пазарната. Могат ли тези договори да бъдат обявени за недействтелни и какви са последиците от това?
6. Къде как и какво трябва да се направи за да се поиска проверка на сделките с дяловете и последните имоти? Административно и наказателно отговорен ли е "А"?
horizont
Нов потребител

Re: Закъсало ООД- много проблеми, решения малко

Мнениеот microfin » 07 Апр 2012, 23:30

Позната картина в много строителни дружества от 2008 насам, опитващи се да спасят каквото могат ...:)
Свързани лица, сделки много под пазарната цена... - проблеми ще има неминуемо...
microfin
Младши потребител

Мнениеот yulian_ko » 08 Апр 2012, 14:17

По най-бързия начин тичайте при адвокат ! Написали сте, че вече има съобщение за запор на сметки, а възбрани върху ипотекираните имоти има ли?
yulian_ko
Нов потребител

Мнениеот n_build » 09 Апр 2012, 09:48

щом има съобщения за запор, значи има изпълнително дело. Не се плаща на банката, значи ще има още едно изп. дело, следват възбрани и т.н... Дружеството е поръчител на друга фирма, която вероятно не си плаща кредита и следва отново изп. дело, та доста кредитори ще се навържат:) Варианти за действие има, но текат срокове, ако искате пишете ми на new_build@abv.bg, дайте повече подробности по казуса, ще се опитам да Ви насоча.
n_build
Нов потребител

Мнениеот horizont » 09 Апр 2012, 23:41

Благодаря за отговорите.
Разговарял съм с адвокати и всички ми казват, че мога да запорирам сметки, имоти и т.н. Но това е свързано с разходи, които не са малки, а в същото време до мен могат да не стигнат пари- първо ипотеките, залозите... някъде на края съм аз. При положение, че са останали само ипотекираните имоти в дружеството, май ще бъдат пари на вятъра.
Варианта банките да обявят дружеството в несъстоятелност и в последствие да предявя искове като кредитор май ще има същия ефект :roll:
Общо взето без да се обявят сделките за две- три години на зад за недействителни (ТЗ чл.647), и да се върнат имотите в дружеството няма да стане нищо(то и след това не сигурно, ама...).
Някой попадал ли е на дело при което са разваляни сделки с имоти (на предварителен договор, а нот. акт), и реално приложим ли е чл.647?
horizont
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 10 Апр 2012, 10:06

neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 10 Апр 2012, 12:48

:roll: :lol: а-ха, тематично, again...
Гост.
Старши потребител

Назад към Търговско право