начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Да закрия ЕООД или да го прехвърля?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Да закрия ЕООД или да го прехвърля?

Мнениеот dimitrova123 » 28 Ное 2012, 16:36

Здравейте, имам недействаща фирма и трябва да не е на мое име. Та въпросът ми е от финансова гледна точка как е по добре, да я закрия или да я прехвърля, но трябва да го направя бързо. Благодаря предварително за отговора. :)
dimitrova123
Младши потребител

Re: Да закрия ЕООД или да го прехвърля?

Мнениеот ykovachev » 28 Ное 2012, 16:44

А вписана ли е в Търговския регистър (имам предвид, да не е забатачена по някое старо фирмено дело и да не сте я пререгистрирали по реда на ЗТР)?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот dimitrova123 » 28 Ное 2012, 16:53

Да, вписана е. Тя е на 2 години.
dimitrova123
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 28 Ное 2012, 17:05

Добре. Хайде още малко данни - ЕТ или ЕООД е (не допускам чак АД да сте си направили)?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот dimitrova123 » 28 Ное 2012, 17:07

ЕООД :) Аз съм управителя, няма друг, но на този етап не трябва да има фирма на мое име.
dimitrova123
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 28 Ное 2012, 17:35

А, извинявайте, в суматохата не съм видял заглавието на темата :oops:
Прехвърлянето на капитала на нов собственик и вписването на друг управител (може да е едно и също лице) ще станат значително по-бързо, отколкото да се мъчите с ликвидация (защото за търговците - юридически лица това е начинът за "закриване", както Вие го наричате). Стига да намерите доброволец, от утре за другата седмица всичко може да е приключено :D
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот dimitrova123 » 30 Ное 2012, 12:32

Благодаря, предполагам, че един нотариус ще ми свърши цялата работа по прехвърлянето. :)
dimitrova123
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 30 Ное 2012, 12:41

Нотариусът не може да бъде заявител пред ТР, иначе знам ли - що да не се натворят бумагите. Защото прехвърлянето не е само договор за прехвърляне на капитала и съгласие с образец от подпис (това се заверява от нотариус, да). Има там още, други декларации, протоколи, променен учредителен акт. Аз лично бих се обърнал за изготвянето на документите и заявяването на промените (ако Ви е спешно) към адвокат. Можете и Вие да си ги направите, но има по-голям риск нещата да се забавят, ако поради някакъв пропуск Ви сполети отказ. Не забравяйте също така, че новият управител (който и да е той - новият едноличен собственик или трето лице), трябва да отговаря на изискванията на чл. 141, ал. 8 ТЗ.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 02 Дек 2012, 21:52

ykovachev написа: Стига да намерите доброволец, от утре за другата седмица всичко може да е приключено :D

Циганите ли се свършиха? :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот dimitrova123 » 05 Дек 2012, 15:23

Така, проблем!
Фирмата по принцип не е действаща, прехвърлих си я нормално, но новото лице - управител до сега не си е плащало соц. осигуровки. Та въпросът ми е трябва ли да започне да ги плаща и ако да как ще станат нещата?!
Благодаря предварително за отговора.
dimitrova123
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 05 Дек 2012, 21:46

Този въпрос с осигуровките не е относим към прехвърлянето на дружествените дялове. Новия управител ще си наеме счетоводител и ще му се изяснят нещата. По принцип ще трябва да плаща осигуровки.
p_dyan
Потребител

Мнениеот dimitrova123 » 11 Юни 2013, 22:44

Дойде време за подаване на годишните отчети, новия управител ходи днес в Агенцията по вписванията и от там му казали, че аз като предходен управител трябва да подам отчетите до ноември, а той да прави същото за декември фактически! Що за глупост! Та нали за всяко подаване се внася и такса от 50 лв! Какво излиза, че аз трябва да платя и той? :x
dimitrova123
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 12 Юни 2013, 10:20

Че нали ГФО-то, дето се подава, е годишно? Нещо ви гъбаркат, ама не знам кой е гъбаркащия :D Даже ако съдружникът Пешо излезе от дружеството ноември и на негово място се появи съдружникът Гошо, ГФО-то за миналата година се приема напролетес от актуалния състав на общото събрание. Ми ако някой умре, от оня свят ли ще искат да подава заявление?!
ykovachev
Активен потребител

Назад към Търговско право