начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

разрешение за строеж на вече построен етаж

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

разрешение за строеж на вече построен етаж

Мнениеот alexbont » 10 Фев 2013, 17:39

Жена ми е собственик на цялото дворно място и на 3/4 от къщата. Другата 1/4 само от къщата е на сестра й, наследство от тяхната майка. Сестрата на жена ми е омъжена и живее при съпруга си законно. Къщата, в която живеем със жена ми, е на два етажа, вторият, от които, е незаконен. Понеже сестрата на жена ми не си отстъпва делът,който е само от първия етаж,не можем да узаконим вторият етаж,без тя да има дял в него.Майката почива 1977,а вторият етаж е построен 80-те години,от бащата,който преди да почине 2006 продава на жена ми цялото дворно място,което му е било дарено от баща му,в едно със 1/2 идеална част от едноетажна къща.За да избегнем високите такси за узаконяване,можем ли да си изкараме разрешение за строеж само на името на жена ми,тъикато новият член от ЗУТчл. 183
(4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици.И така етажът да остане собственост само на жена ми.Ако наистина е възможно да стане по този начин,много бих искал някой да го потвърди,за което предварително благодаря
alexbont
Младши потребител

Re: разрешение за строеж на вече построен етаж

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2013, 19:26

Вторият етаж е в режим на търпимост.
Този номер, с разрешението за строеж, съчетано с Вашето тълкуване на съсобствеността, са дълбоко погрешни.
Вие за делба и адвокати чувал ли сте? Но - в никакъв случай като този, който е оформял сделката 2006г.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Фев 2013, 21:02

Законността за изграждането на един обект в сграда няма нищо общо с обема на правата върху този имот. Но няма как да прескочите разходите по снабдяването ви с у-ние по §16, ал.1 ПР ЗУТ за този втори етаж, ако искате нещата да "заспят".
Така че, спете си спокойно - вторият етаж от къщата е станал собственост на съпругата ви по силата на приращението.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2013, 21:08

Melly написа:... Така че, спете си спокойно - вторият етаж от къщата е станал собственост на съпругата ви по силата на приращението.

Сигурна ли си? Все пак, тя е собственичка на земята от 2006-та, а втория етаж е от 80-те. През 2006-та той си е бил в режим на търпимост, прилича ми на проспан при прехвърлянето. Обектът през 2006 г е бил двуетажна къща, а не - едноетажна. Питам просто.
Пък и това удостоверение по пар.16(1) за какво им е, освен за констативка, ако мине при вписването. Де да знам.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Фев 2013, 21:56

Съмняваш ли се? :lol: :lol: :lol:
Ако ти виждаш върха на айсберга, аз го виждам в целия му "ръст". :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2013, 22:13

ОК, щом казваш ... :lol:
Може би, в такъв ред на мисли: собствен по наследство парцел с едноетажна сграда, СИО :arrow: бащата и двете дъщери :arrow: приращение, собственост на бащата :arrow: продажба на земята, водеща със себе си приращението. Така става. Но, 80-те години вещта е съществено изменена: конструкции, нови разпределения, стълбище за втория етаж... а тогава е била съсобствена.
И това УТ :?: :!: :?:
Хм. Ще ми е любопитно да видя аналогичен титул за собственост, да ти се намира под ръка?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот latinka » 11 Фев 2013, 01:18

мястото е било дарение на бащата и СИО няма. двете сестри наследяват търпимия (разбира се, ако са налице условията за това, въпреки, че не съм видяла някой да ходи и реално да проверява сграда преди да издаде УТ) втори етаж (волята на бащата при продажбата на къщата е доста неясна, но имайки предвид, че през 2006-та бащата няма как да не е знаел, че къщата има и втори етаж, построен преди повече от 20 години, би трябвало да счетем, че волята е само за първия етаж)

"не можем да узаконим вторият етаж" - той е "търпим" по силата на закона (ако са налице условията за това) като дори не е нужно да се снабдявате с удостоверение за търпимост само за Ваше спокойствие - такова ще ви е нужно ако и когато решите да прехвърляте собствеността на този етаж. Какво точно искате да правите с къщата?
latinka
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Фев 2013, 01:33

latinka написа:... мястото е било дарение на бащата и СИО няма...

Сестрата е наследила 1/4 от майка си ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот latinka » 11 Фев 2013, 01:42

"продава на жена ми цялото дворно място,което му е било дарено от баща" - дворното място не е било СИО, защото е било дарение само на бащата. Във всички случай двете сестри наследяват бащата за останалата 1/2 от първия етаж (с уговорката, че не е ясно дали майката е починала преди или след като е бил построен първия етаж и дали той е станал СИО), но според мен наследяват и втория, тъй като не е бил предмет на сделката преди бащата да почине през 2006-та.
latinka
Младши потребител

Мнениеот alexbont » 11 Фев 2013, 12:07

Много благодаря за мненията дами и господа.Позволете да направя някои уточнения.Дворното място е дарение само на бащата на жена ми,от неговият баща,(празно дворно място) на 20/10/1975.На 26/03/1976 от ОНС се издава строително разрешение номер 4 на името на бащата на жена ми.Едноетажната къща е построена и покрита 1976 година.Майката почива 16.09/1977 година.Вече 80-те години (не знаем по точно коя,защото няма никакви книжа).Бащата на жена ми свалил покрива на едноетажната си къща,и незаконно построил вторият етаж.И пак питам как жена ми може да узакони този етаж без сестра и да има дял в него ??И може ли само със разрешително за строеж??
alexbont
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Фев 2013, 12:34

По-горе е отговорено изчерпателно. Но как решихте, че сестрата има 1/4 от първия етаж?

Не Ви съветвам да правите опити с Разрешение за строеж.
Вторият етаж е законен дотолкова, че е търпим по Закон, за което не са Ви необходими други доказателства, освен такива за време на построяване (преди 1986г., а вече и от преди април 2001г). За първия етаж - възможно е да е законен, а може и той да попада в режим на търпимост. Ако е съществено изменен при построяването на втория етаж.

По-скоро инвестирайте в проект за делба, и делба насетне.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alexbont » 21 Апр 2013, 09:57

Melly написа:Законността за изграждането на един обект в сграда няма нищо общо с обема на правата върху този имот. Но няма как да прескочите разходите по снабдяването ви с у-ние по §16, ал.1 ПР ЗУТ за този втори етаж, ако искате нещата да "заспят".
Така че, спете си спокойно - вторият етаж от къщата е станал собственост на съпругата ви по силата на приращението.

а защо за удостоверението за търпимост е необходимо удостоверение за наследници ? много моля обяснете ми.
alexbont
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Апр 2013, 20:02

Защото някой не иска да си свърши работата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот alexbont » 21 Апр 2013, 21:04

emilgrigorov написа:Защото някой не иска да си свърши работата.

какво точно означава това ?
alexbont
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Апр 2013, 22:54

Melly добре го е написала. Несвързано с търпимостта искане на общинаря за доказване собствеността.
Намерете си адвокат, скъп, и вариант който Ви е искал доказателства за собственост, да си лати скъпия хонорар и това, че Ви мотае, не вършейки служебните си задължения.
Това означава, и не ми скачайте :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Семейни казуси