начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

наследство при съжителство без брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство при съжителство без брак

Мнениеот ivalinag » 26 Мар 2013, 11:58

здравейте!
Живея с мъж от 5 години без брак.Разведен е, няма деца от брака си. В къщата ,в която живеем ,съпругът ми има 1/2 идеална част.Въпросът ми е:Имам ли аз някакво наследствено право при положение че нямаме брак,но съжителстваме и сме правили много промени в имота през тези години съвместно-ремонти,обзавеждане...Други наследници освен сестра му и нейните деца може ли да има в случая..или има и някакви морални права в моя полза..?
ivalinag
Младши потребител

Re: наследство при съжителство без брак

Мнениеот nikol52100 » 26 Мар 2013, 12:05

Като сте правили ремонтите и сте купували обзавеждане, на чие име са издадени фактурите?(ако въобще ги има)
ivalinag написа:Имам ли аз някакво наследствено право при положение че нямаме брак
Не.
nikol52100
Потребител

Мнениеот ivalinag » 26 Мар 2013, 12:13

nikol52100 написа:Като сте правили ремонтите и сте купували обзавеждане, на чие име са издадени фактурите?(ако въобще ги има)
ivalinag написа:Имам ли аз някакво наследствено право при положение че нямаме брак
Не.

Е има ,ама аз не съм държала да са все на мое име,но са вижда кога са правени покупките..
ivalinag
Младши потребител

Мнениеот nikol52100 » 26 Мар 2013, 12:33

Въпреки, че се вижда кога са правени покупките, вие не сте негов наследник. Единият от вариантите е, когато се открие наследството, да си търсите от сестра му по съдебен ред това, с което се е обогатила за Ваша сметка. Не Ви го препоръчвам, тегава работа, трудно доказуема. Другите варианти да си защитите правата са или брак, или завещание на част от имота като не се накърнява запазената част на сестра му.
nikol52100
Потребител

Мнениеот ivalinag » 26 Мар 2013, 12:49

nikol52100 написа:Въпреки, че се вижда кога са правени покупките, вие не сте негов наследник. Единият от вариантите е, когато се открие наследството, да си търсите от сестра му по съдебен ред това, с което се е обогатила за Ваша сметка. Не Ви го препоръчвам, тегава работа, трудно доказуема. Другите варианти да си защитите правата са или брак, или завещание на част от имота като не се накърнява запазената част на сестра му.

благодаря,за отговора!
не искам да стигаме до там,това е страшно неприятна ситуация,просто исках да знам как законово стоят нещата.От отговора ви ми стана ясно,че за да имам нещо в наследство,съпругът ми трябва писмено да заяви своята воля..иначе да си стягам багажа..ха-ха..благодаря още веднъж..
ivalinag
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 26 Мар 2013, 14:21

Дори и да бяхте омъжена, за да получите наследство, съпругът Ви трябва да умре. Толкова ли държите на смъртта му?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ivalinag » 26 Мар 2013, 16:16

ch3oh написа:Дори и да бяхте омъжена, за да получите наследство, съпругът Ви трябва да умре. Толкова ли държите на смъртта му?

Ами то за наследство се говори след като има починал човек,затова е излишно да се коментира.Смятам че предмета на форума не за да разяснявам на някого какво значи наследство.А последния ви въпрос е просто излишен.Казуса е принципен и касае много хора.А кой кога ще умре не е нито моя най-малко пък ваша работа..Егати простите хора..
ivalinag
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 26 Мар 2013, 16:25

..Егати простите хора..

Нямаше нужда, чак толкова открито да си правите характеристика.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 27 Мар 2013, 14:10

ivalinag написа: В къщата ,в която живеем ,съпругът ми има 1/2 идеална част..... нямаме брак,но съжителстваме и сме правили много промени в имота през тези години съвместно-ремонти, обзавеждане...Други наследници освен сестра му и нейните деца може ли да има в случая..или има и някакви морални права в моя полза..?

За наследство, както казаха колегите по горе просто забрави. НО :!: Виждам съвладение върху частта на сестрата от вас двамата - изследвайте въпроса за изтекла придобивна давност в условията на съвладение :idea:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот ivalinag » 27 Мар 2013, 16:43

Standbay написа:
ivalinag написа: В къщата ,в която живеем ,съпругът ми има 1/2 идеална част..... нямаме брак,но съжителстваме и сме правили много промени в имота през тези години съвместно-ремонти, обзавеждане...Други наследници освен сестра му и нейните деца може ли да има в случая..или има и някакви морални права в моя полза..?

За наследство, както казаха колегите по горе просто забрави. НО :!: Виждам съвладение върху частта на сестрата от вас двамата - изследвайте въпроса за изтекла придобивна давност в условията на съвладение :idea:

значи,да обясня..
Аз и съпругът ми живеем в неговата част,тъй като къщата е двуетажна и те са си разделили със сестра си на практика по един етаж.не ползваме нищо нейно.не са ми ясни термините ,които използвате,затова ви обяснавам простичко..благодаря ви за желанието да ми разясните..хубав ден..
ivalinag
Младши потребител

Мнениеот rts » 27 Мар 2013, 17:19

НЕ СТЕ НАСЛЕДНИК ПО ЗАКОН, дори "съпругът" Ви да беше починал. Съжителството няма нищо общо.
Препоръчвам Ви да не задавате този въпрос, защото не се знае кой ще превари за другия свят и при жив човек е изключително неморално да се говори за неговите наследници.
rts
Активен потребител

Мнениеот ivalinag » 27 Мар 2013, 19:27

rts написа:НЕ СТЕ НАСЛЕДНИК ПО ЗАКОН, дори "съпругът" Ви да беше починал. Съжителството няма нищо общо.
Препоръчвам Ви да не задавате този въпрос, защото не се знае кой ще превари за другия свят и при жив човек е изключително неморално да се говори за неговите наследници.

морално,не морално,аз този човек го гледам безрезервно,защото просто не е възможно да се грижи сам за себе си..Така,че имам основание да питам,каквото ме интересува.Никой от неговите близки не го поглежда,а после за имота ще са първи...Това дали ще е морално според вас?Хората кучетата си гледат по добре...А не е задължително да си разкажем целия живот тук,за да имаме право да питаме..Хубав ден!
ivalinag
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Мар 2013, 20:01

Интересното е, за вас, че имате няколко варианта, за да получите това, което този клетник ще остави на тази земя.
От друга страна не направихте нищо, за да нарушите статуквото тук и по тази причина ще сте поредния случай, потвърждаващ правилото, че при липса на възпитано отношение- няма да получите възможно правилен отговор.

п.п. Хората няма да разберат, че няма нужда да ритат, за да получат правен съвет безплатно. Достатъчно е простото възпитано отношение ( по ягодите, къде отиде доброто възпитание?).
Чета колегите писали по-горе- всички могат и знаят да ви дадат отговор на питането, при това коректен и верен, за да постигнете това, което целите, но.... отношението отвращава и дава очаквани плодове.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 27 Мар 2013, 20:59

ivalinag написа:А не е задължително да си разкажем целия живот тук

Що не прочете поне подписа ми :?: :idea:
ДАЙ МИ ФАКТИТЕ, ЗА ДА ТИ ДАМ ПРАВОТО!
нарочно го изписвам само с главни букви - викам за да ме чуеш :!:
Първия ти пост -
ivalinag написа:Живея с мъж от 5 години без брак

В шестия - нови факти :arrow:
ivalinag написа:аз този човек го гледам безрезервно,защото просто не е възможно да се грижи сам за себе си..

И Паунка ти подсказа
bird_of_paradise написа:имате няколко варианта, за да получите това, което този клетник ще остави на тази земя.

На доктор всичко се показва - нали :?:
А на адвоката какво се прави :?: - всичко се казва :idea:
Аватар
Standbay
Потребител

Поздрав за standb(а)y? :)

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Мар 2013, 02:22

Една любима песен:

от
Standbay написа:...Паунка.....

от друга страна, какво толкова- все птици.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivalinag » 28 Мар 2013, 13:04

Благодаря на всички,нападана или подкрепяна,все пак получих отговор на въпроса си.от тук нататък продължавам на лични с този,който се е отнесъл сериозно и ми е спечелил симпатията...хубав ден..на всички.. :)
ivalinag
Младши потребител

Мнениеот Standbay » 28 Мар 2013, 20:03

bird_of_paradise написа:Поздрав за standb(а)y? :)

Благодаря Снежанке! 8)
Аватар
Standbay
Потребител

Назад към Семейни казуси