начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 16:28

miniscule написа:Колеги, вярно ли е, че на устния изпит нямало да се теглят вече въпроси, а направо са подкарвали... Това дочух преди малко и проверих в правилата, наистина не видях да пише, че се теглят въпроси...

Честно казано,едва ли,колеги,това трябва да Ви притеснява.Така или иначе въпросите са само началото.После почва съществото.Така че не се тревожете.Дали отначало или отпосле-разходката по алеята на влюбените тепърва предстои.Успех!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот valerieva_d » 26 Мар 2013, 18:12

От мненията мисля, че някои бъркат особена жестокост с по изключително мъчителен начин, коренно различни неща са. Има супер много практика по въпроса.

Като примери- жестокост- с изключителна ярост и коравосърдечност, при молба от жертвите да не я убива, с много удари, Да може и с 1 единствен както се приема в практиката
-мъчителен начин- мъките на жертвата са продължителни, например с отрова, която се дава периодично или с примера, който е сочен навсякъде за рязането на части.

Колкото до това , което се беше постнало, ДА убийството поглъща телесната, НО когато от телесната е последвала смъртта, в случая не мисля, че е така , верно е че за всички от реалната ще му наложат най-тежкото наказание, което ще е за убийството, но защо да изключваме и телесната. За нея той и другия са имали предумисъл. За убийството имаме ДРУГ умисъл, това, че е непосредствено горе-долу след предното не трябва да подвежда, че 116 ще погълне за телесната

miniscule написа:Колеги, вярно ли е, че на устния изпит нямало да се теглят вече въпроси, а направо са подкарвали... Това дочух преди малко и проверих в правилата, наистина не видях да пише, че се теглят въпроси...

И така да е какво значение има, ясно е , че тези, които стигнат до устна част трябва да са готови по всички въпроси

А за резултатите, мисля си, че по-рано ще излязат , а не в петък чак
valerieva_d
Потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 19:38

valerieva_d написа:убийството поглъща телесната, НО когато от телесната е последвала смъртта, в случая не мисля, че е така , верно е че за всички от реалната ще му наложат най-тежкото наказание, което ще е за убийството, но защо да изключваме и телесната. За нея той и другия са имали предумисъл. За убийството имаме ДРУГ умисъл, това, че е непосредствено горе-долу след предното не трябва да подвежда, че 116 ще погълне за телесната

Мисля,че нещата са далеч по-сложнички. Но ще излезнат резултатите и отговорите.
Но пък не смятам,че отговорите,които са имали предвид от комисиите,на 100 % на верни.Не знам историята назад по тези конкурси,но отнякъде имам отговори на стари съдийски казуси(мисля че за 2005 или 2006г)-абсолютни глупости,дадени като "верни" отговори. Ставаше дума за една измама,а такава всъщност НЯМА.Казусите много добре се сещам,ми ги бе дала съдията,патрон на стажа ми в Окр. съд и когато я попитах какво е това? :shock: -тя само ме похвали- в смисъл,че "...Вие колега..явно ще се занимавате с наказателно право ". :lol:
Без да ми отговори кви са тия глупости.Вярно, че беше последния ден на стажа,отидох да ми завери книжката, и нямаше време, горката, да чете,...но това е - иди се оплаквай,че не е така,ами иначе. Това всъщност е най-лошото,а и най-недопустимото при изпит на такова ниво :oops:

Смятай: -Комисията "НЕ ЗНАЕ КАЗУСА"- :lol: :lol: :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот velvet_blue » 26 Мар 2013, 19:40

Колеги, каква квалификация следва да приемем в следния случай: Имаме започнало досъдебно производство. Прокурорът(надлежен орган и по смисъла на чл. 286, и по смисъла на чл. 290 НК) разпитва дадено лице като свидетел. В рамките на показанията си свидетелят казва, че не лицето Х(което е привлечено като обвиняем), а лицето Y (за което за първи път става дума в рамките на това производство) е извършило престъплението, като знае, че именно лицето Х е действителният извършител. Отговорност за набедяване или за лъжесвидетелстване ще търсим?
velvet_blue
Нов потребител

Мнениеот frina_ » 26 Мар 2013, 19:43

Svettoslav, интересно ми е за кой казус говориш - за първонач. назначаване или за младши съдии?
frina_
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 19:48

valerieva_d написа:А убийството поглъща телесната, НО когато от телесната е последвала смъртта, в случая не мисля, че е така , верно е че за всички от реалната ще му наложат най-тежкото наказание, което ще е за убийството, но защо да изключваме и телесната. За нея той и другия са имали предумисъл. За убийството имаме ДРУГ умисъл, това, че е непосредствено горе-долу след предното не трябва да подвежда, че 116 ще погълне за телесната

Виж сега,няма такова "изискване" от телесната п. да е последвала смъртта.
ако се постави така въпроса ще излезне,че пак имаш две отделни :oops: когато го пребиеш до смърт(с един признак на тежка тел.повреда(ТТП),но смъртоносното нараняване е чрез пронизване с нож в сърцето,където смъртта е настъпила мигновено. Тук нямаш ТП,от която да е настъпила смърт,но няма как да има две престъпления. Така се приема,какво да го направиш,няма как да промениш теорията-щом имаш по-тежък резултат(пък макар и с по-различен мотив,стига формата на вината да не е различна)-отговаря за него.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 19:51

frina_ написа:Svettoslav, интересно ми е за кой казус говориш - за първонач. назначаване или за младши съдии?

Още утре ще обсъдим случая.Казусът го пазя,днеска пак го подмятах вкъщи по едно време.Просто е на видно място в една тетрадка на една маса.Не мога да кажа дали е за мл. съдии,но съм почти сигурен че е от 2006г.Мисля че е за младши,да. Но не съм категоричен 100%. Колкото и години да минават-това е нещо наистина много интригуващо,поне мен ме запали много тогава и бях в недоумение(ако не съм бил в грешка :) ).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 19:57

Кое беше другото забавно с това нещо.Малко след това,лятото на 2007 беше,"раздаваха" дипломите. Абсулвенти ,едно ,друго.По едно време се снимАхме насам,натам,и понеже вече съм куражлия,хванахме нашата даскалица по наказателно да се снимаме :lol: ,което е най-големия купон на света(като знам, че сигурно някои колеги все още подготвят особено жестокото и убийство :) ). Не мога да отрека,че й хлопа дъската,и то,много здраво.
Снимахме се,кактои да е и по едно времеи споменавам за тоя казус.Тя ми вик-не го знам,колега,но ще го проверя.Не знам какво е проверила,но самата тя ми призна,че на нея лично,в някаква комисия с Гиргинов в последния момент сменяли критериите си за проверяване,тъй като "нещо не било така...". Явно е било "онака" 8)
Последна промяна svettoslav на 26 Мар 2013, 19:59, променена общо 1 път
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот frina_ » 26 Мар 2013, 19:57

Мисля си, че не е от 2006, защото тогава не е имало конкурс, но може да е от 2007 за мл. прокурори - там има кражба и измама - някъде из форума го бях мернала - за някакъв, който уж щял да извърши ремонт в апартамента на друг, получил ключа от апартамента и там откраднал един фотоапарат мисля, че беше :roll:

Може би за нещо съвсем различно говориш, де
Последна промяна frina_ на 26 Мар 2013, 20:01, променена общо 1 път
frina_
Младши потребител

Мнениеот federer » 26 Мар 2013, 20:01

А дали може да се приеме, че телесната повреда е нанесена с особена жестокост и по особено мъчителен начин заради множество нанесени удари на пострадалия, всъщност ние не знаем колко удара са нанесени......
federer
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 20:01

Със сигурност не е от 2007г. Не мога да вдяна за липсата на конкур през 2006г. По принцип ли не е имало до тогава,простете ми невежеството,но не се интересувам особено,по една или друга причина.
Върти ми се из главата,че е през 2005г. -бе де да знам,така пише на казуса :oops:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот valerieva_d » 26 Мар 2013, 20:02

svettoslav написа:
valerieva_d написа:А убийството поглъща телесната, НО когато от телесната е последвала смъртта, в случая не мисля, че е така , верно е че за всички от реалната ще му наложат най-тежкото наказание, което ще е за убийството, но защо да изключваме и телесната. За нея той и другия са имали предумисъл. За убийството имаме ДРУГ умисъл, това, че е непосредствено горе-долу след предното не трябва да подвежда, че 116 ще погълне за телесната

ако се постави така въпроса ще излезне,че пак имаш две отделни :oops: когато го пребиеш до смърт(с един признак на тежка тел.повреда(ТТП),но смъртоносното нараняване е чрез пронизване с нож в сърцето,където смъртта е настъпила мигновено. Тук нямаш ТП,от която да е настъпила смърт,но няма как да има две престъпления. Така се приема,какво да го направиш,няма как да промениш теорията-щом имаш по-тежък резултат(пък макар и с по-различен мотив,стига формата на вината да не е различна)-отговаря за него.

Точно това съм го чела в доста решения, явно има изискване :lol:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 20:04

federer написа:А дали може да се приеме, че телесната повреда е нанесена с особена жестокост и по особено мъчителен начин заради множество нанесени удари на пострадалия, всъщност ние не знаем колко удара са нанесени......

Може да мине и за блудство.Имах един случай,докато единият го е бил,другият го опипвал,в реална съвкупност със съучастието в телесната повреда. 8)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 20:05

valerieva_d написа:
svettoslav написа:

Точно това съм го чела в доста решения, явно има изискване :lol:

Възможно е,не споря,може да има някакви нови изисквания от Европейския съюз и от Централната банка :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 20:17

frina_ написа:Мисля си, че не е от 2006, защото тогава не е имало конкурс, но може да е от 2007 за мл. прокурори - там има кражба и измама - някъде из форума го бях мернала - за някакъв, който уж щял да извърши ремонт в апартамента на друг, получил ключа от апартамента и там откраднал един фотоапарат мисля, че беше :roll:

Може би за нещо съвсем различно говориш, де

Значи категорично не е от 2007,т.к стажът ми почна през февруари същата г.Тогава ми даде и сламките,доколкото си спомням.Освен ако е бил януарски някакъв в началото на годината :oops:

Ти категорично сигурна ли си,че не е имало нищо като казуси през 2005 и 2006г?

Казусът е както НП,така и ГПН .В гражданския има забъркано едно ЕТ,където е уловката-дали е ФЛ или в качество на ЕТ-много тънка работа,т.к днеска точно го мернах това,понже в тая тетрадка имаше нещо важно,което трябваше да взема :oops:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот frina_ » 26 Мар 2013, 20:22

Ооо сещам се, мисля, че беше от 2005, но за първонач. назначаване на съдии.Казусът беше като цяло сложничък (все пак не е за мл. съдии). Във форума някой беше постнал "някакви отговори", които бяха толкова далеч от истината, че аз реших, че това не е официалното решение на казуса, защото не ми се сториха верни.
frina_
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 20:33

frina_ написа:Ооо сещам се, мисля, че беше от 2005, но за първонач. назначаване на съдии.Казусът беше като цяло сложничък (все пак не е за мл. съдии). Във форума някой беше постнал "някакви отговори", които бяха толкова далеч от истината, че аз реших, че това не е официалното решение на казуса, защото не ми се сториха верни.

Честно казано,аз тия ..."първоначално","второначално" и "...третоначално" назначаване не ги вдявам особено,така че вероятно съм сгрешил.Знам че за съдии е.
Гражданския,де да знам,но не ми се стори извънредно сложен,може би защото съм имал повечко време да помисля,пък и няма гаранция,че правилно съм мислил :)

Отговнорите са 1:1 официални.Съдията ми ги даде,пък тя откъде ги е имала не знам.Може да е била нещо из комисиите :oops:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 21:12

Айде,леска вечер! И да стискате палци(на ръцете,не на краката)за нашите момчета след малко.Дано победят отбора на Дания и да ни представят на Световното в Бразилия.

П.П. За конкурса-няма кво да му мислите-ще има и недопуснати,но кво от туй,светът не свършил;гадно е когато си достоен да минеш фазата,но поради някоя глупост си окъкал ситуацията.Много е гадно наистина, но пък хора сме,все пак,не си компютър в крайна сметка :oops:

Но сигурно всички са съгласни,че немалка част от кандидатите изобщо и морално право нямат да се явяват на какъвто и да било конкурс...освен за тъпаци разбира се,щях да пропусна най-важното :D Айде,лека!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот justice496 » 26 Мар 2013, 21:22

svettoslav написа: Moже да мине и за блудство.Имах един случай,докато единият го е бил,другият го опипвал,в реална съвкупност със съучастието в телесната повреда. 8)
:lol: :lol: :lol: :lol:

И са слушали сръбска музика 8) .... :lol: :lol:
justice496
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Мар 2013, 21:36

justice496 написа:
svettoslav написа: Moже да мине и за блудство.Имах един случай,докато единият го е бил,другият го опипвал,в реална съвкупност със съучастието в телесната повреда. 8)
:lol: :lol: :lol: :lol:

И са слушали сръбска музика 8) .... :lol: :lol:

Само двамата,оти пострадалия баш не чуе с едното Уше :lol:
svettoslav
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити