- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013
Колеги, как сте отговорили на 4-ти въпрос на наказателноправния казус - въззивният съд потвърждава присъдата или следва да я отмени и върне делото на първа инстанция за редовно призоваване на майката и обезпечаване на участието й в съдебната фаза на процеса. Благодаря предварително за изказаните мнение по този въпрос:))
- radence
- Нов потребител
valerieva_d написа:Точно, със същото започва и Стойнов в учебника си и следва изброяване на примери
Явно, колегата е чел отгоре, отгоре Светослав беше прав (не те четкам, не се радвай ) някой нямат моралното право да се явяват на конкурси ...
- justice496
- Младши потребител
justice496 написа:Явно, колегата е чел отгоре, отгоре Светослав беше прав (не те четкам, не се радвай
ААаааа,съжалявам,вече се зарадвах,сори
- svettoslav
- Активен потребител
Е недейте така, нормално е човек да се обърка. Това не означава, че не чете с желание и не се труди.
- valerieva_d
- Потребител
radence написа:Колеги, как сте отговорили на 4-ти въпрос на наказателноправния казус - въззивният съд потвърждава присъдата или следва да я отмени и върне делото на първа инстанция за редовно призоваване на майката и обезпечаване на участието й в съдебната фаза на процеса. Благодаря предварително за изказаните мнение по този въпрос:))
Писах, че по отношение на Х присъдата следва да се потвърди, а по отношение на У - да се отмени и да се върне, защото майката е претърпяла неимуществени вреди само от неговото деяние и следователно само срещу него може да се конституира като ГИ и ЧО; и че непризоваването й е СНПП, което не може да се отстрани от въззивния съд, и че ако в първата инстанция съдът все пак е отложил с.з. за призоваване на майката (тоест отстранил е допуснатото от съдията-докладчик СНПП), то тогаво присъдата следва да се потвърди и спрямо У, като въззивният съд не може да влоши положението му, защото има жалба само от подсъдимите и следователно решението, което ще постанови може да е само по чл. 337, ал. 1, т. 1-4 НПК или по чл. 338 НПК.
- contralegem
- Потребител
Явно, колегата е чел отгоре, отгоре...
Незнам кой отгоре, кой отдоле - аз чета четвърти абзац на стр. 47
Незнам кой отгоре, кой отдоле - аз чета четвърти абзац на стр. 47
- inferno123
- Младши потребител
Колега прочетете 1 абзац. А за да ви стане по-ясно 6-71-ПЛ, където общо взето е обяснено почти всичко за квал.на каражба
- valerieva_d
- Потребител
НякоИ започнаха да раздават правосъдие, а рибата е още в морето... дет' се вика. Че и правораздават относно наличието/липсата на морални права в нечий патримониум. Луда работа
А истината е, че продължавам да недоумявам как може при тези два казуса масово да се пише по наказателния. А, да, като се вземе предвид широко разпространеното схващане, че понеже НП-то е по-тънко, значи е по-лесно, май почвам да доумявам. А иначе за морални права става въпрос. И за бъдещи магистрати
А истината е, че продължавам да недоумявам как може при тези два казуса масово да се пише по наказателния. А, да, като се вземе предвид широко разпространеното схващане, че понеже НП-то е по-тънко, значи е по-лесно, май почвам да доумявам. А иначе за морални права става въпрос. И за бъдещи магистрати
- devva
- Потребител
Аз също не съм съгласна, винаги може да се допусне нелепа грешка вследствие на притеснение, недообмисляне или просто забравяне на нещо по-важно или пък на разсейване, особено ако около теб постоянно се говори и обсъжда на висок глас, което НЕ води до извода, че дадения човек няма качества и/или не притежава нужните знания.
- valerieva_d
- Потребител
devva написа:А иначе за морални права става въпрос. И за бъдещи магистрати
А морално ли е да се явяваш на подобен конкурс с диплома при завършен среден успех от следването 3,57 и общ успех от държ. изпити 3.67 ?
Ти за мен си пълен галоШ !
А да твърдиш,че само едното лице било извършило престъплението,пък другия само го държи,значи наистина за болнично лечение
devva написа:А истината е, че продължавам да недоумявам как може при тези два казуса масово да се пише по наказателния.
А как разбра,че повече е писано по наказателния?
- svettoslav
- Активен потребител
Здравейте,
Може и да бъркам ,не съм решевала наказателния казус , но според мен делото трябва да се върне още на досъдебна фаза.Майката не е призована като страна в процеса, но на нея също така не й е предявено самомото разследване, което съгласно новия НПК /колко нов, колко стар вече/ е съществено процесуално нарушение.Първоинстанционния съд е трябвало да установи това нарушение и изобщо да не разгледа делото, а да го върне на прокурора.Това е и процесуалното нарушение на първостепения съд.
Може и да бъркам ,не съм решевала наказателния казус , но според мен делото трябва да се върне още на досъдебна фаза.Майката не е призована като страна в процеса, но на нея също така не й е предявено самомото разследване, което съгласно новия НПК /колко нов, колко стар вече/ е съществено процесуално нарушение.Първоинстанционния съд е трябвало да установи това нарушение и изобщо да не разгледа делото, а да го върне на прокурора.Това е и процесуалното нарушение на първостепения съд.
- vaniaoz
- Потребител
Но само ако е посочила адрес за призоваване и уважителни причини, поради които не се е явила да й го предявят, за когато са я призовали.
- contralegem
- Потребител
аз мисля, че с предявяване на разследването само на един от наследниците на починалия, това задължение е изпълнено и непредявяването на останалите не е СПН.
- sis_19
- Младши потребител
Аз също мисля като sis_19, че спрямо майката не е налице СПН и съответно съществено процесуално нарушение, което да води до връщане на първа инстанция, най малкото защото тя има правото да си предяви иск пред гражданския съд за нанесените й неимуществени вреди от престъплението.
- sndineva
- Нов потребител
В петък ли ще обявяват резултатите? Как се четат толкова бързо такова количество писмени работи?
- govedo
- Младши потребител
Дано не ги извадят преди писмения прокурорски, че ще ни падне гардът като си прочетем оценките...
- govedo
- Младши потребител
Най-вероятно тогава, както миналата година е било
- valerieva_d
- Потребител
Леле, тук голям смях пада
- rali_y
- Нов потребител
rali_y написа:Леле, тук голям смях пада
Предлагам капацитет като теб да ни осветли и по двата казуса. Да не си умрем невежи...
- govedo
- Младши потребител
Да попитам има ли ексцес по отношение на единия в казуса?
Последна промяна vaniaoz на 28 Мар 2013, 11:10, променена общо 2 пъти
- vaniaoz
- Потребител
|
|