начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Когато баща не вижда детето си

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Когато баща не вижда детето си

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 12:42

Здравейте,
Интересуваме възможно ли е при положение, че детето ми не идва при мен по установено от съда решение, да заведа дело за психически тормоз срещу майка му? Следувателно по кой закон дали по ЗЗДН или има и др. форми?
Благодаря Ви предварително!
danylily
Младши потребител

Re: Когато баща не вижда детето си

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Мар 2013, 13:05

Много сте пестелив- освен ясното и категорично заявено желание да станете абонат на съда, не разбирам по какви причини.
Както е посочил юзър в сигнатурата си тук: "изложете фактите, за да ви се даде правото".
В противен случай отговорът ще е принципен- имате право на съдебен иск. Друг е въпросът доколко успешен, след като не се знае целта, която искате да постигнете.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 13:15

От 18.10.2012г. са влезли в силта привременни мерки в полза на майката. Според мен тя сугистира детето и му обяснява, че може когато иска да идва при мен. Към момента не е спазвано съдебното решение. Държи да ограничи контактите със синът ми, тъй като съм подал жалба срещу нейния приятел по чл.338 и чл.338 ал.2. Тя постоянно подава жалбисрещу мен в срещу мен, че се държа лошо с детето си, което не е вярно!
danylily
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Мар 2013, 14:05

Какво за привременните?- на вас определен ли е режим на лични контакти с детето по тях?
Защото ако е- вадете си ИЛ и образувайте ИД. Остава да срещнете съдебен изпълнител, който да изпълни режима по привременните.
Ако имате влязло в сила съдебно решение- пак по същия начин процедирате.

От друга страна- ако детето е голямо и не иска да се среща с вас е тъжно. За да бъде изпълнено постановеното вероятно ще се наложи да го връзват и теглят насила ( което е недопустимо), за да ви го предадат. Надали това искате.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 14:15

Майката не е ли длъжна да поущрява детето да ме посещава, а не да му обяснява, че може да идва когато то си пожелае. Относно това, че не иска да идва не е така то идва извън регламентираното време, само когато има нужда от нещо, следувателно не е да не иска да ме посещава а може би е сугестирано от майка си.
danylily
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 15 Апр 2013, 17:27

Не, не е длъжна майката да поощрява детето да прави каквото и да било. Майката е длъжна да спазва съдебното решение, в което е посочен определеният ви режим за лични отношения с детето.
Ако детето е малко, можете да пускате жалби, че тя го ограничава да не идва при вас (но трябва наистина да е така и да имате доказателства за твърденията си).
Ако детето е по-голямо и само не желае да се вижда с вас, тогава въпросът наистина отива в сферата на "жалко", за което са ви посочили и колегите.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот kalin359 » 17 Апр 2013, 22:14

Здравейте,интересува ме след раздяла с жената с която живеех на семейни начала,кога мога да виждам детето си ,по колко пъти на месец и дали то може да преспива при мен?Детето ни е на 3г.и 8м.Имам ли правото да го взимам през лятото за по дълго време? Благодаря ви предварително.
kalin359
Нов потребител

Мнениеот dobromirkd » 17 Апр 2013, 22:44

Не ти ли го дава изобщо ?
dobromirkd
Потребител

Мнениеот kalin359 » 17 Апр 2013, 23:30

Не, взимам го,но тя твърди,че имам право два пъти в месеца да го виждам по един ден без преспиване.До сега не исках да се стига до съд но нещата на там отиват,така че бих искал да знам предварително ,какви права имам над детето си?
kalin359
Нов потребител

Мнениеот dobromirkd » 17 Апр 2013, 23:45

Пиши ми мейла dobromir.k.d@abv.bg ще ти кажа, че е дълго за тук.
dobromirkd
Потребител

Мнениеот doc03 » 18 Апр 2013, 00:28

kalin359 написа:Здравейте,интересува ме след раздяла с жената с която живеех на семейни начала,кога мога да виждам детето си ,по колко пъти на месец и дали то може да преспива при мен?Детето ни е на 3г.и 8м.Имам ли правото да го взимам през лятото за по дълго време? Благодаря ви предварително.

kalin359 написа:Не, взимам го,но тя твърди,че имам право ??? два пъти в месеца да го виждам по един ден без преспиване.До сега не исках да се стига до съд но нещата на там отиват,така че бих искал да знам предварително ,какви права имам над детето си?

С майката на детето нямате брак, съответно нямате развод. Какви "права" Ви определя тази жена - изобщо не ми е ясно. Но ... явно сам сте решил да й дадете правомощия да отсъжда ... ама не във Ваша полза.
Ако нямате нормални отношения с майката, единствения начин да се уреди упражняването на родителските права по отношение малолетното дете и режима на виждане на детето, е чрез съдебно дело.
До тогава, докато съдът не се произнесе по подчертаните по-горе неща, с майката имате еднакви права да бъдете с детето.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Апр 2013, 10:20

kalin359 написа:Не, взимам го,но тя твърди,че имам право два пъти в месеца да го виждам по един ден без преспиване.До сега не исках да се стига до съд но нещата на там отиват,така че бих искал да знам предварително ,какви права имам над детето си?

Ако не се разберете доброволно, а явно да няма, обърнете се към адвокат. Каквото и да правите все до гражданско дело ще го докарате, така щото полиция и прокуратура все ще казва, че от майката никой няма право да го взима.

Като родител на това дете имате право да го виждате в почивните дни, по празниците( Коледа, Нова година, Великден, неговите и вашите рождени и именни дни и през лятото и ..... какъвто ваш си празник имате там) в обем, какъвто съда ви постанови. Няма нормативен акт, който да указва какъв да е обема на режима :idea: - има свобода и либерализъм доколкото е в интерес на детето. През делничните дни майката е с него- част от почивните няма пречка да е с вас. Искате повече, за да ви се даде! Детето не е толкова малко, за да няма режим с преспиване! Общо взето режима зависи от доста неща- от това дали детето е привързано към вас, дали в момента сте, и бил по време на съвместното си живеене, родител с капацитет за възпитание и отлеждане, с какви битови условия разполагате, до това дали посещава ЦДГ ( времето е еднакво за всички и тези 24ч. не могат да се разтеглят) . Въпреки, че няма да искате родителските права- гответе се за сериозна битка, защото майките по правило напоследък приемат, че могат да диктуват правилата на играта, без да отчитат интересите на децата, или поне едностранчиво ги разглеждат през призмата на собственото "да му натрием носа, сега, когато ме изостави- аз диктувам правилата".
Да, ама не.

Като родител на това дете имате задължението да му изплащате ежемесечна издръжка с минимум 1/4 от минималната работна заплата и нагоре. Таван няма- зависи от неговите нужди ( не са големи за сега, но говорим за вашето дете, не за чуждо). Хубаво е да сте плащал, а още по-добре е да имате доказателства за това.

И, всичко е относително... а това е най-безмислената война, която се води между "видовете", защото няма нормативни правила и не би могло ( всеки човек е една малка вселена и правилата не могат да се прилагат еднакво за толкова различности).
Ще бъдете поставен в зависимост от съдебния субективизъм на вътрешното убеждение, но имате една хубава новина- при промяна в обстоятелствата, които сте доказал днес- утре отново имате право да искате промяна в режима( а тя по отношение издръжката). До един момент, когато детето ще достигне възраст, когато ще взима само решение кого, кога и с каква продължителност иска да вижда. Тогава идва момента на осъзнаване безмислието на тази вражда, но и времето е направило своето.
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси