начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

от чужд съд изискват вещо лице относно родствени връзки

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

от чужд съд изискват вещо лице относно родствени връзки

Мнениеот guchata » 07 Май 2013, 09:49

Здравейте,
от чужд съд изискват от мен документ, написан от вещо лице, излагащ членове и точки според българското законодателство, че съм наследник на баща ми. Мнението трябва да е подкрепено с кратко резюме
за експерта, опит и таланти. Трябва да бъде нотариално заверено, преведено и изпратено на съда.
Съдът разполага с нотариално заверено и преведено удостоверение за наследници, но го игнорира поради неизвестна причина.
Откъде да получа такова експертно мнение?
guchata
Нов потребител

Re: Откъде да получа вещо мнение?

Мнениеот borovinka » 07 Май 2013, 11:05

В каква връзка ви го искат това нещо? Според мен преведеното и заверено по съответния ред удостоверение за наследници ви върши работа. В България няма ред, по който да се удостовери този факт по друг начин.
Какво стои зад "неизвестните причини", поради които чуждият съд не признава удостоверението?

Друга идея, малко абстрактна и щура е, да намерите един адвокат по семейно и наследствено право, който да ви напише становище, в което да обясни на чуждия съд що за документ е това "Удостоверение за наследници", въз основа на какви законови норми се издава (тук са ви точките и алинеите), кой го издава, какъв е редът за това и с каква доказателствена сила се ползва. После нещото си го преведете и заверете където искате, може и да му свърши работа на чуждия съд, който си няма идея какво иска (по думите ви).

Дайте малко подробности по случая, за да ви дадем по-адекватен съвет.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 07 Май 2013, 11:33

В съседна нам държава, изискват удостоверение за родствени връзки в този аспект, и не признават удостоверението за наследници, като достатъчен документ за тази цел.
fbr65
Потребител

Мнениеот guchata » 07 Май 2013, 11:41

Благодаря за отговора, ето подробности.
Дели се имот в чужбина с много наследници, дядо ми има в него 30%. Той не е гражданин на чуждата страна. За да се раздели имота трябва да се извади "тяхно" у-ние за наследници за дядо ми. Такава молба е подадена, но е прехвърлена на съда заради "чужда юрисдикция", въпреки че са приложени всички бг у-я за насл. Съдът заявява, че не може да определи кои са наследниците и дяловете им на дядо ми. Не се споменава нищо за приложените у-ния за наследници, преведени, легализирани. Иска се буквално следното: "Вещо мнение на специалист по законодателството в мястото на живеене на наследодателя, вещото мнение да се занимае с въпроса по проучването на закона, в сила върху наследството съответно на вида имот на наследодателя в /чуждата страна/. Ако е в сила чуждото законодателство, да се определят идентичността на наследниците и техните дялове в наследството. Вещото мнение да е придружено с законови основания и членове на съотв. закони, да съдържа опита и талантите на вещото лице."
Същото искат и за баща ми. Моля помогнете, че не мога да докажа, че съм наследник на баща ми!
Трябва да действам бързо, че има и крайни срокове.
guchata
Нов потребител

Назад към Семейни казуси