начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Починал родител и брак 2 месеца по-рано

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Починал родител и брак 2 месеца по-рано

Мнениеот dream1984 » 13 Авг 2013, 07:43

Баща ми почина от рак и имам питане. 2 месеца преди смъртта си подписа брак с втората си жена.
Интересува ме този брак дали е легитимен, може ли да се атакува в съда относно полагащото и се наследство, също така 3 дни преди да почине има едно нотариално заверено прехвърляне на нейно име на голям паричен заем който баща ми е дал на една фирма. Полага ли ни се част от тези пари и ако не как можем да преборим това пълномощно?
Също така аз и сестра ми имахме глупоста да изпразним една от сметките му и прехвърлихме парите в нейна сметка та питането ми е ако тя откаже да ни прехвърли полагащото ни се може ли по някакъв начин да си го вземем по съдебен път?
dream1984
Младши потребител

Re: Починал родител и брак 2 месеца по-рано

Мнениеот sunrise » 13 Авг 2013, 08:01

dream1984 написа:Баща ми почина от рак и имам питане. 2 месеца преди смъртта си подписа брак с втората си жена.
Интересува ме този брак дали е легитимен, може ли да се атакува в съда относно полагащото и се наследство, също така 3 дни преди да почине има едно нотариално заверено прехвърляне на нейно име на голям паричен заем който баща ми е дал на една фирма. Полага ли ни се част от тези пари и ако не как можем да преборим това пълномощно?/Бракът е абсолютно легитимен и тя е наследник на баща Ви.Не е ясно какъв е заема и за какво пълномощно става въпрос./
Също така аз и сестра ми имахме глупоста да изпразним една от сметките му и прехвърлихме парите в нейна сметка та питането ми е ако тя откаже да ни прехвърли полагащото ни се може ли по някакъв начин да си го вземем по съдебен път?
/При така дадената информация,по-скоро не./
sunrise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 13 Авг 2013, 08:21

Кой се грижеше за баща ви в последните му дни? (От морална гледна точка питам). От правна - съпругата му е наследник, както ви посочиха вече.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Авг 2013, 08:36

dream1984 написа:аз и сестра ми имахме глупоста да изпразним една от сметките му и прехвърлихме парите в нейна сметка та питането ми е ако тя откаже да ни прехвърли полагащото ни се може ли по някакъв начин да си го вземем по съдебен път

Това може да се уреди :wink: , но не чакайте с години.
Онази работа с прехвърлянето е обективирана в договор или пълномощно?
От друга страна, за да разберем за какво става въпрос при "заема и прехвърлянето му с пълномощно" ще трябва да сте доста по-обстоятелствен, което изисква време и нерви, та разумно би било да посетите с книжата колега.
Без сръдни и нацупени лица, но има въпроси, които не са за форум.
Като казах книжа- документи за всичко, за което знаете, че е оставил баща ви в наследствената маса( имоти, коли, вземания, задължения), платежни нареждания ( важно е кога, кой на кого, каква сума, и на какво основание са преведени), документите за това, което се е случило 3 дни преди кончината, у-ние за наследници. Очевидно има развод с майка ви, за който също следва да имате документи, защото е относимо.
Консултирайте се с колега, за да сте наясно със ситуацията, пък после говорете с жената ( не я приемайте априори за враг, може и да е разбрана) и ако няма желания резултат- ще се запознаете със съдебната ни система.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот dream1984 » 14 Авг 2013, 00:49

По първия въпрос, всички се грижехме за него, като естествено тя като негова съпруга го правеше повече. Нямам оплаквания към нея докато той беше жив. Проблемите идват след това. Замалко да подпишем едни доста опасни пълномощни които и даваха правата върху всичко чрез един член 38 от ЗЗД замаскиран по този начин.
За заема става въпрос за договор за цесия.....но ме притеснява че е направен 3 дни преди смъртта, той беше в доста тежко състояние и съм 1000% убеден че не е знаел какво прави, още повече че го е подписал заедно с още някакви обикновени пълномощни и имам съмнение че това му е било просто сложено между другите неща ей така да го подпише още по смущаващото В ПРИСЪСТВИЕ НА НОТАРИУС, а и ако е искал да го прехвърли можеше да го направи доста преди това имайки предвид и факта че договора беше съхраняван в негов личен сейф...
dream1984
Младши потребител

Мнениеот abstract » 14 Авг 2013, 08:40

Относно цесията, същата има действие спрямо третите лица и спрямо длъжника, ако длъжника е уведомен от предишния кредитор /т.е. от баща Ви/. Ако баща Ви не е съобщил на длъжника за цесията, то имате право да искате от длъжника да ви изплати заемната сума като наследници на баща Ви, защото цесията не е породила действие.
abstract
Потребител

Мнениеот dream1984 » 15 Авг 2013, 05:33

Ако това което казвате е така може ли да се твърди, че ако той ги е предупредил за това прехвърляне той е знаел какво прави 3 дни преди смъртта си (ако случая е такъв то в памет на баща ми няма да предявя никакви претенции)?
Също така как мога да разбера дали той ги е уведомил? Писмено ли става или може и устно? Трябва ли да е нотариално заверено?
dream1984
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 15 Авг 2013, 08:20

Писмено става уведомяването за извършената цесия и с оглед необходимостта от доказване на достоверна дата, обикновено се прави с нотариална покана до длъжника, с която се уведомява за сключения договор за цесия и новия кредитор.
Устното уведомяване би било проблем при доказването, че действително е извършено.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси