Здравейте! Казусът ми е следния:
Имам дете на 10 години, като бащата го е припознал. Когато детето ми беше на 11 месеца бащата влезе в затвора и аз вече не знам за кой път и за какво. От тогава се грижа сама за сина си. Баща му го е виждал само още един-два пъти преди 5 години.
Сега искам да извадя първи паспорт на детето, но нямам никакви координати на бащата. Старият им апартамент е продаден и не мога да го открия.
Моля за съвет и евентуално адвокат, с който да се срещна за да мога да реша проблема си. Горкото ми дете тази година не успя да отиде на турнир от тренировките в Белгия. Надявам се поне за догодина да успея да направя нещо
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отнемане на родителски права
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: отнемане на родителски права
Поискайте от районния съд по местоживеене на детето да ви издаде удостоверение за заместващо съгласие на родителя, който не упражнява родителските права (бащата във вашия случай) за пътуване на детето в чужбина.
По принцип удостоверенията от съда се издават за всеки отделен случай на пътуване, така че ако с детето ви планувате такова в близките месеци, пуснете си молбата още сега като опишете къде и по какъв повод се налага детето да пътува.
Координати на адвокат няма как да посочваме във форума, а и не знаем от кой град сте.
По принцип удостоверенията от съда се издават за всеки отделен случай на пътуване, така че ако с детето ви планувате такова в близките месеци, пуснете си молбата още сега като опишете къде и по какъв повод се налага детето да пътува.
Координати на адвокат няма как да посочваме във форума, а и не знаем от кой град сте.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря за бързия отговор!
Явно не съм обяснила, че детето няма издаден паспорт! За това отново ли трябва в съда да се обърна? От София съм
Явно не съм обяснила, че детето няма издаден паспорт! За това отново ли трябва в съда да се обърна? От София съм
- kami55
- Нов потребител
Да, води се отделно дело за издаване на разрешение заместващо съгласието на бащата за всеки отделен случай, в който детето ще пътува планирано извън страната. (Планирано, защото решението на съда, което замества нотариалната декларация за съгласие на бащата излиза бавно и на практика ако искате да заминете в кратък срок, няма да имате съдебно решение). Затова ви насочих ако детето възнамерява да пътува на конкретна дата, да завеждате делото още сега. Вижте чл. 123 (2) и чл. 127 от Семейния кодекс.
Ако имате нужда от съдействие, обърнете се към адвокат. Издаването на международен паспорт на детето няма нищо общо с процедурата по даване на разрешение, заместващо съгласието на родител от съда.
Ако имате нужда от съдействие, обърнете се към адвокат. Издаването на международен паспорт на детето няма нищо общо с процедурата по даване на разрешение, заместващо съгласието на родител от съда.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|