начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

отнемане на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отнемане на родителски права

Мнениеот kami55 » 21 Авг 2013, 12:30

Здравейте! Казусът ми е следния:
Имам дете на 10 години, като бащата го е припознал. Когато детето ми беше на 11 месеца бащата влезе в затвора и аз вече не знам за кой път и за какво. От тогава се грижа сама за сина си. Баща му го е виждал само още един-два пъти преди 5 години.
Сега искам да извадя първи паспорт на детето, но нямам никакви координати на бащата. Старият им апартамент е продаден и не мога да го открия.
Моля за съвет и евентуално адвокат, с който да се срещна за да мога да реша проблема си. Горкото ми дете тази година не успя да отиде на турнир от тренировките в Белгия. Надявам се поне за догодина да успея да направя нещо
kami55
Нов потребител

Re: отнемане на родителски права

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2013, 13:05

Поискайте от районния съд по местоживеене на детето да ви издаде удостоверение за заместващо съгласие на родителя, който не упражнява родителските права (бащата във вашия случай) за пътуване на детето в чужбина.
По принцип удостоверенията от съда се издават за всеки отделен случай на пътуване, така че ако с детето ви планувате такова в близките месеци, пуснете си молбата още сега като опишете къде и по какъв повод се налага детето да пътува.

Координати на адвокат няма как да посочваме във форума, а и не знаем от кой град сте.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот kami55 » 21 Авг 2013, 19:17

Благодаря за бързия отговор!
Явно не съм обяснила, че детето няма издаден паспорт! За това отново ли трябва в съда да се обърна? От София съм
kami55
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2013, 08:50

Да, води се отделно дело за издаване на разрешение заместващо съгласието на бащата за всеки отделен случай, в който детето ще пътува планирано извън страната. (Планирано, защото решението на съда, което замества нотариалната декларация за съгласие на бащата излиза бавно и на практика ако искате да заминете в кратък срок, няма да имате съдебно решение). Затова ви насочих ако детето възнамерява да пътува на конкретна дата, да завеждате делото още сега. Вижте чл. 123 (2) и чл. 127 от Семейния кодекс.
Ако имате нужда от съдействие, обърнете се към адвокат. Издаването на международен паспорт на детето няма нищо общо с процедурата по даване на разрешение, заместващо съгласието на родител от съда.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси