Здравейте!
Имам едно въпросче и ще съм много благодарен ако някой ми отговори.
Предстои ми развод срещу мен има заведена искова молба. До тук добре нито съм първия нито последния. Но проблемите са следните:
- аз съм в чужбина
- в исковата молба бившат иска по 200лв издръжка за децата за една година назад като твърди че съм им изпращал пари като неофициална издръжка под законовия минимум <дъщеря ми е на 19 а синът ми на 12>.
Искам да попитам и за друго те живеят във къща която аз съм закупил преди брака което за мен не е проблем все пак децата ми са родени там и тя е за тях но просто от любопитство какви права над жилището би могла да има бившата след развода и има ли някакво значение че те живеят в моето жилище.
И така какво следва аз да правя от тук нататък във България мога да се прибера след година понеже отпуската ми е чак юли месец.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Развод
Наемаш си адвокат от България, на който му даваш ИМ и му обясняваш ти какво искаш. Той ще ти каже какво може и какво не може. Освен това след като си в чужбина има други процедури, защото при дело за развод доколкото си спомням присъствието е задължително лично на страните в производството. Действай бързо, защото сроковете са кратки.
Относно жилището. Ако е купено преди брака е лично твое имущество и съпругата ти няма права върху него. След развода то си остава твое. Ако искаш можеш отделно да го прехвърлиш на децата или на нея или да им учредиш само вещно право на ползване и т.н. Адвокатът ще ти обясни по подробно. От мен толкова като за начало.
Относно жилището. Ако е купено преди брака е лично твое имущество и съпругата ти няма права върху него. След развода то си остава твое. Ако искаш можеш отделно да го прехвърлиш на децата или на нея или да им учредиш само вещно право на ползване и т.н. Адвокатът ще ти обясни по подробно. От мен толкова като за начало.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Благодаря за отговора! А имам и още един въпрос може ли да иска издръжка за пълнолетно дете.
- skeli
- Нов потребител
Не може, трябва да учи в България или друга страна - във висше учебно. Трябва да се плаща издръжка.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря! Доколкото разбрах делото ще е към средата на септември а аз мога да се прибера във България не по рано от март 2014г мога ли да упълномощя адвокат от чужбина
- skeli
- Нов потребител
skeli написа:Благодаря! Доколкото разбрах делото ще е към средата на септември а аз мога да се прибера във България не по рано от март 2014г мога ли да упълномощя адвокат от чужбина
Да, можете да си упълномощите колега, докато се намирате в чужбина.
- nk7702n
- Старши потребител
Упълномощете си адвокат, той знае как да потвърди действията. Може и с куриерска поща.
В брачните производства (дела) няма значение кога се правят възражения и не се счита за толкова фатално ако пропуснете срок за искания.
Но все пак трябва да има първоначална силна аргументировка, за да може съдът да се произнесе по-мотивирано.
В брачните производства (дела) няма значение кога се правят възражения и не се счита за толкова фатално ако пропуснете срок за искания.
Но все пак трябва да има първоначална силна аргументировка, за да може съдът да се произнесе по-мотивирано.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|