начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Грижи за болни възрасти хора

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грижи за болни възрасти хора

Мнениеот mimiemil » 27 Апр 2014, 20:16

Здравейте!
Случаят е следният: свекърва ми получи инфаркт и инсулт в рамките на един месец, преди около година.Тя е на легло, почти неподвижна и неадекватна.Съпругът ми и аз работим, но се редуваме да я гледаме в къщи, грижим се, плащаме всички сметки за лекари и лекарства, а те повярвайте никак не са малко.Свекърва ми има и дъщеря, която отказва да се интересува или грижи за нея.
Въпросът ми е следният: имаме ли законово основание, на което да се основем и да принудим дъщерята да се включи в грижите за собствената си майка?Моля, ако някой може, нека ми отговори.
Предварително благодаря!
mimiemil
Младши потребител

Re: Грижи за болни възрасти хора

Мнениеот borovinka » 28 Апр 2014, 10:48

mimiemil написа:Въпросът ми е следният: имаме ли законово основание, на което да се основем и да принудим дъщерята да се включи в грижите за собствената си майка?

Не.
Гриженето по принуда не става.
А и свекърва ви си има син, който е задължен да се грижи за нея.
Свекърва ви има правото (но не е длъжна!) да поиска от дъщеря си издръжка сега, когато е в затруднено положение. Вие и съпругът ви нямате това право (да искате от трето лице да се грижи за майката на съпруга ви).

Дано съм ви изяснила ситуацията.

Бабето някакви имоти на някого да е дарявало срещу издръжка и гледане? Тогава ситуацията с отговора ми може и да е по-различна.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mimiemil » 30 Апр 2014, 20:54

Извинете,но не Ви разбрах.Защо едното дете е длъжно ,а другото-не, да се грижи за своя родител.При това ние не живеем в неин имот,а в наше жилище и се грижим за нея в нашето жилище.Бихте ли ми пояснили.Дарения не са правени от никой, за никой.Благодаря предварително.
mimiemil
Младши потребител

Мнениеот elgeor » 30 Апр 2014, 21:09

На кратко, както borovinka ви е писала не можете да принудите сестрата на съпруга ви да полага грижи. Но в случай, че свекърва ви има недвижимо имущество, може да дари същото на съпруга ви срещу издръжка и гледане.
elgeor
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 02 Май 2014, 09:26

Когато съм написала, че съпругът ви е длъжен да се грижи за майка си, на съм имала предвид, че сестра му нама същото задължение в същата степен.
Напротив 0 и двамата са длъжни да се грижат за родителите си еднакво. Но това е морално задължение, не правно. Т.е. не може да се скрепи със санкция в случай, че не се полага нужната грижа.

Не така стоят нещата, ако родителят е дарил свой имот срещу издръжка и гледане. В този случай моралното задължение за полагане на грижи и гледане на възрастния родител се трансформира и в правно задължение по силата на договор (за издръжка и гледане).

Още веднъж накратко - вие (съпруга ви и ваша милост) нямате никакво правно средство да принудите сестрата на мъжа ви да се грижи за бабата. Самата баба може да поиска от нея (дъщеря си) грижа и издръжка, но също не може да я принуди. (Издръжка на родители се дава по закон, ако даващият има възможност за това. С предимство са само децата). Дано съм ви изяснила ситуацията.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mimiemil » 05 Май 2014, 20:00

Много благодаря на всички за отговорите!
Макар, че ни е много трудно да се справяме по този начин, разбрах - няма друг.
mimiemil
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 06 Май 2014, 18:31

borovinka написа:Не така стоят нещата, ако родителят е дарил свой имот срещу издръжка и гледане. В този случай моралното задължение за полагане на грижи и гледане на възрастния родител се трансформира и в правно задължение по силата на договор (за издръжка и гледане).

Хем дарил, хем пък получил нещо насреща...Брей... :shock:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси