Уважаеми дами и господа, моля за Вашето мнение по описания от мен
казус.
Работих като счетоводител в чуждестранно ЕООД с управител - чужденец, който получи лична карта на постоянно пребиваващ в страната чужденец. Вижданията на собствениците на ЕООД-то коренно се разминаваха с данъчната ни система и българските закони. Като дългогодишно пребиваващ в България управителят много трудно лавираше между закона и желанията на собствениците.
Нееднократно пускаше молба за освобождаване, но желанието му не беше удоволетворено. При смяна на ръководството в чужбина беше наредено устно да се подготви фирмата за ликвидация-т.е. трябваше да се изчистят стоки и персонал.
Обещаха, че ще освободят настоящия управител и ще регистрират техен човек, за да придвижи пълната ликвидация по съдебен ред. В кратки срокове се разпродаде голяма част от стоките и се уволни целия персонал, като остана само
управителят. Междувременно започна редовна обща данъчна ревизия. След около 1 месец се гласува и прие т.3 от чл.155 от ТЗ и управителят се възползва от
промяната на ТЗ като внесе в съда 3-те си молби до собственика, който не беше го
освободил. Съда светкавично взе решение и го отписа от съдебната регистрация.
Още не беше приключила ревизията. Като физ.лице той внесе копие от Решението
на съда с входящ номер в дан.служба. До ден днешен не знаем резултата от ревизията. Но това е най-малкият проблем. Започнаха насрещни проверки по ЗДДС на наши клиенти и масово се отказват данъчни кредити, защото няма представител на фирмата. Тя все още съществува само на хартия. За собствениците нещата приключиха и те не се интересуват. Но за наши коректни клиенти нещата излизат солени.
Бих се радвала ако е възможно да разясните чл.155 т.3 от ТЗ - регистрацията на дружеството се прекратява по иск на прокурора, когато в продължение на 3 месеца няма вписан управител. Кой следва да сезира прокурора - дан.служба или
бившият управител. За много български фирми закриването на фирмата ни по съдебен ред би решило проблема с дан.кредит - става въпрос за дан.кредит в порядъка на около 20 х.лв. Сами разбирате, че хората са ги отгладували и коректно са ги платили, както ние коректно сме ги внесли в държавата. Бившият управител иска по някакъв начин да разреши проблема, но данъчните категорично отказват да взимат документи от него за потвърждение . Собствениците просто "ги няма" и "няма да ги има"-отдавна са дали потвърждение, че за тях въпросът е приключен..
Бях много подробна, за да добиете пълна представа за случилото се. Ще Ви бъда благодарна, ако дадете някакви идеи.
Благодаря Ви предварително за търпението.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗАКРИВАНЕ ЕООД ПО ИНИЦИАТИВА НА СЪДА???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ЗАКРИВАНЕ ЕООД ПО ИНИЦИАТИВА НА СЪДА???
Според мен няма проблем прокуратурата да се сезира от всеки заинтересован.
Имала съм подобен случай (разбира се по други причини) когато се наложи да прекратя дружеството посредством сезиране на прокурор. Сезира го един от членовете на СД. Проблемът е там, че първо процедурата беше много дълта - повече от 7-8 месеца, докато прокурора се размърда, докато насрочат съдебно заседание и т.н, а накрая съдът ме задължи да назнача ликвидатор и то с решение на ОС или СД( което беше невъзможно, тъй като точно защото акционертие, изпълнителния директор и СД се бяха десезирали не можех да прекратя дружеството с решение на ОС, а сега съдът ме караше да представя решение за определяне на ликвидатор). Членът на СД, който беше сезирал прокуратурата промоли съдът да назначи за ликвидатор счетоводителя на дружеството, но съда си държеше на решение от ОС или СД. Т.е в края на краищата нищо не се получи. Но пък можете да попаднете на по-разбран съдия.
Имала съм подобен случай (разбира се по други причини) когато се наложи да прекратя дружеството посредством сезиране на прокурор. Сезира го един от членовете на СД. Проблемът е там, че първо процедурата беше много дълта - повече от 7-8 месеца, докато прокурора се размърда, докато насрочат съдебно заседание и т.н, а накрая съдът ме задължи да назнача ликвидатор и то с решение на ОС или СД( което беше невъзможно, тъй като точно защото акционертие, изпълнителния директор и СД се бяха десезирали не можех да прекратя дружеството с решение на ОС, а сега съдът ме караше да представя решение за определяне на ликвидатор). Членът на СД, който беше сезирал прокуратурата промоли съдът да назначи за ликвидатор счетоводителя на дружеството, но съда си държеше на решение от ОС или СД. Т.е в края на краищата нищо не се получи. Но пък можете да попаднете на по-разбран съдия.
- mplocheva
- Нов потребител
Re: ЗАКРИВАНЕ ЕООД ПО ИНИЦИАТИВА НА СЪДА???
Благодаря за мнението mplocheva. Остава да чакаме.
- info5
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|