начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

ползват ли се свидетелски показания по чл.323 ГПК за развода

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ползват ли се свидетелски показания по чл.323 ГПК за развода

Мнениеот prim444 » 11 Дек 2014, 20:52

Привет на всички.
Депозирана е искова молба за развод по чл. 49 СК. В нея е направено искане за привременни мерки по чл. 323 ГПК за родителските права и местоживеенето на детето.
Съдът изпраща препис от исковата молба за отговор на другата страна, но в срока за отговор, насрочва съдебно заседание за разглеждане на искането за привременните мерки. В това съдебно заседани са разпитани свидетели и на двете страни. В това съдебно заседание, съдът се произнася с протоколно определение, като предоставя род. права на бащата.
Предстои насрочване за съдебно заседание за разглеждане на исковата молба за развод, тъй като както вече казах, все още не е изтекъл едномесечния срок за отговор по чл. 131 ГПК /не знам до колко бе законно, съдът да разгледа искането за привременните мерки преди изтичане на едномесечния срок по чл. 131 ГПК за отговор на исковата молба, но това е факт, пък и определението на съда е окончателно/.
Въпросът е : при разглеждането на делото за развода, ще могат ли да се полззват показанията на свидетелите разпитани в производството за привременните мерки или ще трябва отново да се водят тези свидетели да повторят това което вече са казали - условия за отглеждане на децата от родителите, морален облик на родителите, възможности, подкрепа от трети лица, привързаност и т.н. Питам защото и двете страни претендират да получат родителските права върху двете деца. Според мен не би следвало да има пречка за ползването им, тъй като ще се доказват същите обстоятелства, а и показанията им са дадани пред същия съдия, който ще гледа делото за развода.
Ще помоля и за съдебна практика.
prim444
Младши потребител

Re: ползват ли се свидетелски показания по чл.323 ГПК за раз

Мнениеот Pause » 12 Дек 2014, 16:55

Според мен ,не понеже целта на производството по привременните мерки е временно да реши спора за отношенията родител дете ,вкл и лични контакти между съпрузите.Естествено е акт на спорната съдебна администрация въпросното определение.Докато по иска за развод ,се обсъждат други въпроси и не мисля ,че могат да се ползват същите свидетелски показания невлизащи в предмета на привременните мерки.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Дек 2014, 18:05

Според мен няма пречка да се ползват, делото е едно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Pause » 12 Дек 2014, 21:04

Пак трябва да се разпитат, понеже определението не може да надхвърли рамките на производството си подчертавам ,че е акт на целесъобразност ,а не на защита и санкция която му се дава със СР тук е решен частен въпрос.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот prim444 » 12 Дек 2014, 23:02

Благодаря.
Парадоксът е, че и двете страни искат да се ползват показанията от привременните мерки, тъй като съда е доста далече от местоживееното на свидтелите и на двете страни, пък и както казах за всички обстоятелства за развода на практика са разпитани в производството по чл. 323 ГПК.
Кофтито е, че съдията не ще да признава тези разпити :evil: - още при разглеждането на искането по чл. 323 ГПК, неофициално каза че тези показазания били само за привременните мерки, а пък в заседанието за развода, трябвало сведителите да повторят отново това което са казали. Още не се е провело заседанието за развода, та се надявам до тогава да намеря практика, в смисъл че могат да се ползват, че съдията да си промени решението и да не се разкарват хората пак на празно.
Явно не съм случил на натоварен съдия :lol:
prim444
Младши потребител

Назад към Семейни казуси